Hírlevél – 2005. szeptember-október

Tisztelt hírlevél olvasó!

Ehavi számunkban a közelmúlt legfontosabb híreivel, illetve a legnagyobb keresők újdonságaival foglalkozunk.

Reméljük, hírlevelünk ma is tartalmas olvasmányként szolgál!
Kellemes olvasást kívánunk!

a főszerkesztő

– Tartalomjegyzék –

1. Pert vesztett a közlönykiadó
2. Elindult a www.marketinginfo.hu
3. A közvetítők versenyének nyertese: a fogyasztó
4. Vihar a meteorológiai adatok körül
5. Beszélt szövegben kereső rendszer a Nexidiától
6. TOP 100 a D&B-től
7. Törvénytár a FigyelőNeten: új előfizetéses szolgáltatások
8. Blogelemzés: új lehetőség a vállalatirányításban
9. Hírek a legnagyobb keresőkről

Pert vesztett a közlönykiadó

A Magyar Hivatalos Közlönykiadó (MHK) Kft. pert veszített a KJK-Kerszöv ellen, mert előbbi jogtalanul használta a Hivatalos CD Jogtár elnevezést. A bíróság pénzbírságot szabott ki az MHK-val szemben, és eltiltotta a Hivatalos CD Jogtár név használatától is.

Forrás: FigyelőNet, 2005. október 6.
http://www.fn.hu

Elindult a www.marketinginfo.hu

Októbertől látogatható a legújabb marketinggel foglalkozó szakmai portál, a www.marketinginfo.hu.

A honlap a marketinget tágan értelmezve, szinte minden érintett részterületét bemutatja, legfontosabb célja pedig, hogy mind a szakmai közönségnek, mind pedig a marketinggel csak érintőlegesen kapcsolatba kerülők számára is információkkal szolgáljon.

Az oldalon találhatók tanulmányok, marketingmodellek, alapfogalmak, hasznos tippek, linkek, cégbázisok, állásfigyelő, sőt hírek is. A honlap igyekszik lehetővé tenni, hogy a marketinggel foglalkozó szakemberekhez eljussanak a szakma újdonságai, és az egyes vállalatok marketinggel kapcsolatos történéseinek hírei is.

Forrás: Médiainfo, 2005. október 4.
http://www.mediainfo.hu
(Mikulás G.)

A közvetítők versenyének nyertese: a fogyasztó

Egyre bővül az olyan oldalak száma, amelyek csak közvetítőnek használják a világhálót: üzleti partnert, szolgáltatót találhat így az internetező. Kérdés, hogy valóban talál-e partnert, és ha igen, hogyan, illetve milyet? Az FN tesztelt néhány oldalt.

Forrás: FigyelőNet, 2005. szeptember 26. (Király Bernadett)
http://www.fn.hu
(Mikulás G.)

Vihar a meteorológiai adatok körül

Ombudsmani és miniszteri segítséget kérnek a repülős szervezetek az állami pénzen előállított meteorológiai adatok internetes hozzáférhetővé tételéért. Ez ügyben az adatvédelmi biztos egyszer már állásfoglalásban kritizálta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatkezelési gyakorlatát, mindeddig szerény eredménnyel: a www.met.hu oldalon látható radarkép immár nem hatóránként, hanem negyedóránként frissül, ezt azonban az érintettek még keveslik.

A meteorológiai szolgálat korábban radarképet sem közölt (csak pénzért), ezen a gyakorlaton csak az adatvédelmi ombudsman tavaly decemberi állásfoglalása nyomán változtatott a szolgálat. Akkor Péterfalvi Attila leszögezte: a meteorológiai alapadatok közérdekű adatnak minősülnek, s még akkor sem lehet pénzért árulni azokat, ha az OMSZ egyébként rászorulna a piaci bevételekre. Az adatvédelmi biztos azt is megállapította, hogy az OMSZ adatkezelési gyakorlatát szabályozó rendelet több ponton ellentétes az adatvédelmi törvény, a környezetvédelmi törvény, és a hazánk által is aláírt, a környezeti adatok nyilvánosságát garantáló aarhusi egyezmény előírásaival.

A repülő szervezetek (a kisgépes repülők, a sárkányrepülők, a siklóernyősök stb.) ezúttal az állampolgári jogok biztosától várnak állásfoglalást arról, hogy sérti-e állampolgári jogaikat, ha nem jutnak hozzá a legfontosabb meteorológiai információkhoz (például az animált radar- és műholdképekhez). Azt is sérelmezik, hogy az OMSZ szerzői jogi védelem alá vonta honlapjának tartalmát. A panaszaikat tartalmazó levéllel az OMSZ felügyeletét ellátó környezetvédelmi minisztert is megkeresték.

Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke lapunknak elmondta: álláspontjuk szerint a hiányolt mozgóképek nem meteorológiai alapadatnak, hanem a szolgálat által előállított terméknek minősülnek, így az adatvédelmi törvény, illetve az ombudsmani állásfoglalás nyomán nem is kell azokat ingyenesen közreadniuk.

Forrás: Népszabadság Online / 2005. szeptember 19.
(Mikulás G.)

Beszélt szövegben kereső rendszer a Nexidiától

Az amerikai cég által fejlesztett, a világon egyedülálló rendszer a beszélt (audio) szövegeket elemzi és keresi. Míg a többi ismert rendszer a beszédet szöveges formában rögzíti, és az átírt szövegben keres, a Nexidia ezt teljesen fonetikai alapon végzi. A NEXminer Enterprise cég a beszédhangokat fonémacsoportokra osztja, és nem a beszédfelismerő rendszerekben lévő szótárakra hagyatkozik. A Nexidia szerver az audiofájlokat saját fonetikus hangsávon (phonetic audio track, PAT fájlként) kezeli, a keresést is hangzás után (fonetikusan) tudja végezni. A találatokat elemezni, rendszerezni lehet, és szükség szerint visszajátszani a további keresésekhez.
További információ: http://www.nexidia.com/

Forrás: Information World Review, 209. sz. 2005. január, p. 4.
(Jáki Éva)
Közvetítő forrás: eTudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2005/9.

TOP 100 a D&B-től

A Dun & Bradstreet Hungária Kft. 2005. július végén – Excel fájlban – ismét megjelentette a hazai vállalatok TOP 100-as, a legnagyobb kereskedelemmel és termeléssel foglalkozó cégek ranglistáját.

A lista a cégek alábbi adatait tartalmazza:
cégnév, cím, telefon, fax, e-mail, web, 2004. és 2003. évi helyezés, ágazat, nettó árbevétel, adózott eredmény, adózás előtti eredmény, alkalmazottak száma, felső vezető neve és beosztása.

Forrás: cégközlés
(Kiszl P.)

Törvénytár a FigyelőNeten: új előfizetéses szolgáltatások

A hatályos joganyagok elérése továbbra is ingyenes marad a FigyelőNeten, de immár új, előfizetéses szolgáltatásként több tartalmi és kényelmi funkció, időállapot-összehasonlítás és mélyebb keresési lehetőség is elérhető az oldalon.

Előfizetni emelt díjas SMS küldésével lehet, mely rendszert a Netrix Kft. fejlesztette és tartja karban. Az előfizetés után az érdeklődők azonnali hozzáférést kapnak a Törvénytár emelt szintű szolgáltatásaihoz, mint amilyen a bővebb keresési opciók, amelyekkel a kibocsátás és/vagy hatályosság dátuma szerint, jogterület, jogszabály rövidítése vagy jogszabály típusa szerinti keresés is lehetséges.

A FigyelőNet Törvénytár oldala az Opten Informatikai Kft.-vel együttműködve hazánkban elsőként tette ingyenesen elérhetővé a teljes magyar hatályos joganyagot.

Forrás: Prim.hu
(Mikulás G.)

Blogelemzés: új lehetőség a vállalatirányításban

Új funkciókkal bővítette adat- és szövegbányászati szoftvereit a SAS. A nagyvállalatok óriási mennyiségű dokumentumainak strukturált és strukturálatlan adataiban rejlő információi mostantól még könnyebben és gyorsabban feltárhatók.

A virtuális világ lehetőségeinek valós előnyökké való alakítása volt az egyik célja a SAS fejlesztőinek, amikor új funkciókkal (webbányászat, a robottal történő webkeresés és blogelemzés) ruházták fel a SAS Enterprise Miner, illetve SAS Text Miner szoftvereket. Interaktív adatelőkészítés, konkrét adatokra igazított egyedi feldolgozás és új grafikus megjelenítések jellemzik az új verziót, amelyek eredményeként a felhasználók most még könnyebben, rugalmas navigálási lehetőségekkel elemezhetik az adatokat, tárhatják fel a bennük rejlő trendeket és rendellenességeket.

Forrás: Prim.hu
(Mikulás G.)

Hírek a legnagyobb keresőkről

Google Earth

A Google Earth (ingyenes, 10MByte) letölthető a http://earth.google.com/ címről.
Jellemzők:
– 3 dimenziós megjelenítés, zoomolás.
– Keresés koordinátákkal, vagy város, cím megadásával, számtalan egyéb funkció.

AudioSearch

A Yahoo új szolgáltatásának segítségével hanganyagok közt kereshetünk. Elsőként jelent meg ilyen méretű audió jellegű adatbázis. http://audio.search.yahoo.com/

Google vs. Yahoo

Egy 10.000 keresést végrehajtó felmérés szerint a Google 65%-kal több eredményt szolgáltat, mint a Yahoo. http://audio.search.yahoo.com/

Yahoo vs. Google

A Yahoo bejelentette, hogy immáron 20 milliárd elemet tartalmaznak az indexei. (Szemben a Google 12 milliárdjával.) A portálon további fejlesztések várhatóak a közeljövőben. http://www.ysearchblog.com/archives/000172.html

Google blog searching

A Google megjelentette béta blog-keresőjét: http://blogsearch.google.com/

Forrás:
(Vizer T.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük