Hírlevél – 2005. november

Tisztelt hírlevél olvasó!

Ehavi számunkban a közelmúlt legfontosabb híreivel, illetve a legújabb információforrásokkal foglalkozunk.

Reméljük, hírlevelünk ma is tartalmas olvasmányként szolgál!
Kellemes olvasást kívánunk!

a főszerkesztő

– Tartalomjegyzék –

1. Az információbiztonság nemcsak informatikai biztonság
2. A hitelbiztosítók üzlete
3. Minősített céginformáció az Optentől is
4. Az email-címlista hatalom a virtuális világban!
5. A Thomson Gale új gazdasági gyűjteményei
6. Az EBSCO szociológiai adatbázisai
7. Egyéb hírek

Az információbiztonság nemcsak informatikai biztonság

Az információbiztonság területén napjainkban egy szervezet számos kihívással szembesül. Az információtechnológia töretlen fejlődésével párhuzamosan az információkat, az adatvagyont fenyegető veszélyforrások köre is egyre bővül. Ha egy szervezet sikerrel akar megfelelni ezeknek a kihívásoknak – márpedig ez alapvető érdeke –, akkor tudatos tervezésre és átgondolt működésre van szüksége. Annak érdekében pedig, hogy az információk védelme biztosítható legyen, számos tényező vizsgálata és kezelése szükséges, amelyek azonosítása nem egyszerű feladat.
Hogyan lehet mégis kiutat találni ebből a labirintusból? Melyek a hatékony, korszerű információvédelmi rendszer kialakításának sarokkövei, és milyen módon támogatja a rendszer kialakítását a BS7799 szabvány? Cikkünkben ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni.

Forrás: Prím Online, 2005. november 13.
http://hirek.prim.hu/cikk/49482/

A hitelbiztosítók üzlete

„Az ügyfelektől befutó jelentések is elemeivé válnak aztán annak az adatbázisnak, amelyet mindegyik hitelbiztosító a tevékenysége lelkének tart: az adós cégek fizetőképességének megítélését segítő adatbanknak. Ezeket az információs bázisokat a hivatalos forrásokon – a cégbíróságokon és a csődértesítőkből hozzáférhető adatokon – kívül az ügyfelek és szakértők táplálják. Elemük lehet például a mérlegadatok és a piaci helyzet értékelése mellett az a tapasztalat, hogy az illető vevő általában mennyi idő alatt fizeti ki a számláit, de olyasféle információ is, hogy valamely vezetője korábban már csődbe vitt egy másik céget.”

Forrás: Heti Világgazdaság, (2005. nov. 12.) p. 75-76.
http://hvg.hu/hvgfriss/2005.45/200545HVGFriss141.aspx

Minősített céginformáció az Optentől is

2005. szeptemberétől az Opten Kft. is szolgáltat minősített céginformációt. Az Optentől a jogi- és a marketing céginformáció mellett így cégelemzéseket is rendelhetünk, melyek négy típusa:

  • általános
  • mérlegadat nem áll rendelkezésre
  • eljárás alatt
  • csődveszélyes.

Az általános cégelemzés főbb részei: alapértékelés, javasolt kereskedelmi hitelmaximum, csődesély-vizsgálat, nettó árbevétel alakulása, fenntartható növekedés üteme, vizsgált cég összehasonlítása szakágazati jellemzőkkel a legfontosabb pénzügyi mutatók alapján.

Ezzel méginkább élesedhet a hazai céginformációs piacon a verseny az Opten, a Creditreform, a Dun&Bradstreet és a Coface Intercredit között…

Forrás: Opten, 2005. szeptember
http://www.opten.hu/cegelemzes
(Kiszl P.)

Az email-címlista hatalom a virtuális világban!

Az online vállalkozások számára nincs értékesebb, mint egy több száz, de inkább több ezer email-címből álló lista, melyek tulajdonosai érdeklődnek a cég tevékenysége iránt. No nem a megvásárolt email címekre gondolok itt, melyek tulajdonosai fejvesztve próbálják törölni a kéretlen leveleket, hanem azokra, akik önszántukból iratkoznak fel egy cég hírlevelére, mert a vállalkozás által fenntartott tárhely tartalma (információ, segédanyagok, videók stb.) vonzóak a számukra.

Forrás: Prím Online, 2005. nov. 9.
(Mikulás G.)

A Thomson Gale új gazdasági gyűjteményei

Ahogy arról már hírt adtunk (TMT, 2005. 5. sz. p. 258.) a Thomson Gale elindította új szolgáltatását Az új gazdaság kialakítása: A gazdasági irodalom Goldsmiths–Kress gyűjteménye 1450–1850 (The making of modern economy: The Goldsmiths’ Kress collection of economic literature 1450–1850), valamint Jorge Luis Borges élete és munkássága. Egy digitális adatbázis (The life and works of Jorge Luis Borges: A digital database) címmel.

A Thomson Gale álláspontja szerint „Az új gazdaság kialakítása” a korai közgazdasági, politikai, üzleti és társadalomtörténeti irodalom legátfogóbb gyűjteménye. Két korábban különálló gyűjtemény erényeit ötvözi: a Londoni Egyetem Könyvtárában található Goldsmiths Könyvtárét és a Harvardi Egyetemen található Kress Könyvtárét. Ezek további könyvtárak anyagaival egészülnek ki, mint a Columbia Egyetem Butler Könyvtárában lévő Seligman-gyűjtemény, vagy a Yale Egyetem különböző könyvtáraiban lévő művek.

„Az új gazdaság kialakítása” több mint 61 ezer könyv és 466 1906 előtti folyóirat mintegy 12 millió oldalt tartalmazó digitális gyűjteménye.

A „Jorge Luis Borges élete és munkássága” a szerzővel kapcsolatosan megjelent művek legnagyobb gyűjteményét, a San Telmo Alapítvány Jorge Luis Borges Gyűjtemény és Dokumentációs Központ anyagát tartalmazza. (Jorge Luis Borges argentin költő és író, a kutatók és kritikusok véleménye szerint a legnagyobb spanyol-amerikai író.) A digitális archívum egy felhasználóbarát spanyol interfészen keresztül is elérhető, menürendszere is kétnyelvű. Az adatbázis több mint 5000 művet, 2800 bibliográfiát és mintegy 100 enciklopédia-szócikket is tartalmaz.

Forrás: /Advanced Technology Libraries, 34. köt. 5. sz. 2005. p. 5–6./
(Jáki Éva)
Közvetítő forrás: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2005/10.

Az EBSCO szociológiai adatbázisai

Az EBSCO bejelentése szerint az EBSCOhoston elérhetővé váltak a SocINDEX és a SocINDEX with Full Text adatbázisok. A SocINDEX a szociológiai kutatások legnagyobb átfogó és magas színvonalú adatbázisa a világon. Több mint 1,3 millió rekordot tartalmaz, amelyekben a tartalmi feltárás a téma szakemberei és nyelvészek által összeállított, 15 ezer kifejezést tartalmazó tezauruszra épül. Több mint 620 magfolyóiratból a kivonatokat is tartalmazza 1895-ig visszamenőleg. Keresni további 500 szakfolyóiratból, és 1070 egyéb folyóiratból lehet. Az adatbázisban könyveket, monográfiákat, konferencia-előadásokat és egyéb forrásokat is feldolgoznak, az egyes dokumentumok végén lévő hivatkozásokra is lehet keresni.

A SocINDEX with Full Text ugyanazokat a forrásokat indexeli. A kivonatok mellett 241 magfolyóirat teljes szövegét tartalmazza 1895-ig visszamenőleg, valamint a 72 legfontosabb szakmai folyóiratét. Emellett 545 könyv és monográfia, több mint 6700 konferencia-előadás teljes szövege is megtalálható az adatbázisban.

További információ: www.ebsco.com

Forrás: /Advanced Technology Libraries, 34. köt. 6. sz. 2005. p. 7–8.
EBSCO-sajtóközlemény, 2005. április 20.
http:// www.ebsco.com/home/whatsnew/soc_index.asp/
(Jáki Éva)
Közvetítő forrás: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2005/10.

Egyéb hírek

Internetes infovadászat

Új piaci szegmens ütheti fel fejét a hazai it-piacon: a szövegkeresésen alapuló internetes infovadászat. A technológia európai alkalmazásával megbízott társaság külön divíziót fejlesztett ki a projektre, írja a Világgazdaság.
Forrás: mfor.hu

Cégkivonat, vállalati mérlegek az internetről

Új, M-COM mobiltelefonos fizetési megoldással bővült a cégbírósági cégadatok online forgalmazására létrejött CégTaláló.
Forrás: Prím Online, 2005. okt. 26.
hirek.prim.hu
(Mikulás G.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük