Hírlevél – 2016. október

Ezeket az appokat használják a legjobb cégvezetők 

Azoknak a cégvezetőknek, akik saját vállalkozásukat építik és irányítják, egyszerre több területen is helyt kell állniuk. Koordinálniuk és felügyelniük kell a napi feladatokat, átlátni a pénzügyeket, ellenőrizni a futó projekteket és az alkalmazottak munkáját, valamint megfelelő marketingeszközökkel biztosítani a vásárlók és ügyfelek számának folyamatos növelését. A kisvállalkozások gördülékeny irányításához mindenekelőtt a vezetői hatékonyságot kell fokozni, törekedve a felmerülő problémák azonnali megoldására. Ennek megkönnyítésére már számos alkalmazás áll rendelkezésünkre, amikkel egyszerűen láthatjuk el mindennapi vezetői feladatainkat. Legyen szó egy sürgős munka delegálásáról miközben épp kiszállítunk, a bevételek és kiadások gyors ellenőrzéséről a beszerző körúton, vagy akár egy aktuális hír megosztásáról cégünk média platformjain útban a következő tárgyalásra.

Összeválogattuk kedvenc alkalmazásainkat, amelyek a kisvállalkozások vezetésének különböző területein nyújtanak hatékony és kényelmes megoldásokat.

F: HVG, 2016. szept. 28.

 

Milyen szerepet játszanak az érzelmek az online vitafórumon történő információkeresésben és -megosztásban?

A szerző a használói tudatosságot tárta fel: a Canadian Content nevű online platform összesen 1630 üzenetet tartalmazó 30 vitafórumát elemezte az interaction process analysis (IPA) modell kategóriáit használva. Kérdései

– milyen érzelmek fejeződnek ki az IPA modell négy funkcionális területén, amikor a használói tudatosságról tárgyalnak online

– milyen szerepük van a pozitív és negatív érzelmeknek az erre a témára irányuló információkeresésben és -megosztásban?

Az adatokat kvalitatív tartalomelemzése szerint az érzelmi megnyilvánulások 42%-a pozitív, 58%-a negatív volt. A leggyakoribb megnyilvánulás a szórakozás, a megvetés, az aggodalom, a bosszúság és az öröm volt. A pozitív érzelmi megnyilvánulások gyakorisága az IPA 12 kategóriájával összefüggésben változott. A pozitív érzelmek akkor domináltak, amikor a résztvevők szolidaritást vagy egyetértést mutattak, míg a negatív érzelmek akkor voltak túlsúlyban, amikor szembenállást fejeztek ki. A pozitív és negatív érzelmek skálája akkor volt a legszélesebb, amikor véleményt közöltek, vagy információt osztottak meg másokkal. Ezzel szemben ritkán fejeztek ki érzelmeket információkeresés során.

A tanulmány feltáró jellegű, és az eredmények olyan online vitacsoport vizsgálatán alapulnak, amely a használói tudatosság kérdéseivel foglalkozik. Az online vita során kifejezett pozitív és negatív érzelmek skálájának empirikus részletezésével hozzájárul a számítógépes interakció során jelentkező érzelmi tényezők vizsgálatához.

F: Humanus


 

INFORMÁCIÓSZABADSÁG

 

Át is ment a parlamenten: a stadionokra menő közpénz elveszti közpénz jellegét

Az olimpia, a látványsportok vagy a kultúra támogatásáért adókedvezményt kapó cégek adatait titkosítják, így nem lehet majd tudni, mekkora pénzek csorognak ki így a közkasszából tao-pénzként.

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban az adózó és a támogatott megnevezését, továbbá a tranzakciók összegét is adótitoknak minősítette az adókedvezmények, jóváírások, a törvényben meghatározott célra nyújtott támogatások, illetve a törvényileg kedvezményezett célok esetében. A parlament 138 igen szavazattal, 31 nem ellenében fogadta el adózás rendjéről szóló törvényt módosító javaslatot, amelyet a kormány hétfőn nyújtott be a Háznak.

F: HVG, 2016. okt. 11.

 

Kémek, zsarolók és kukkolók – Vadásznak ránk a világhálón

Bár erős túlzás, hogy folyamatosan figyelnek minket és a személyes információink közt turkálnak – megtehetnék ezt könnyedén. De kik és hogyan kémkednek utánunk a kibertérben?

Mennyire könnyű valakit meghekkelni? – kérdezte 2013-ban a New York Universityn tanító Adam Penenberg oknyomozó újságíró, s hogy választ kapjon, megbízta a Trustwave Spiderweb etikus hekkercsapatát, hogy mindössze a neve ismeretében próbáljon meg betörni a gépébe, és szerezzen róla annyi információt, amennyit csak tud. Az eredmény: egyik előadásán váratlanul kikapcsolt a személyi számítógépe és az okostelefonja, Twitter-fiókján mindenféle fura üzenetek jelentek meg, az Amazon pedig kipostázott neki száz gumipókot, állítólag ő rendelte. Hogy a bankszámlájáról nem tűnt el minden pénz, az csakis annak köszönhető, hogy a hekkerek visszafogták magukat, s elegendőnek találták azt bizonyítani, hogy belenyúltak a bankszámlájába, és rendelkeznek minden jelszavával.

F: Magyar Narancs, 2016. szept. 8.


 

INFORMÁCIÓVÉDELEM

 

Komoly változások jönnek az adatvédelemben – Óriási bírságok a láthatáron

Komoly változások jönnek az EU-ban az adatvédelem, személyes adatok kezelése terén, a szabályok be nem tartásáért pedig súlyos bírságokat kaphatnak vállalatok. Emellett a kormányok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az állampolgárok adatai iránt. Mit jelentenek az új szabályok a gyakorlatban és mit lehet tenni a saját adataink védelméért?

F: Napi, 2016. okt. 30.

 

Új funkció a Facebook Messengerbe: ezt kapcsolja be, ha titkos beszélgetést akar

A Facebook nyáron kezdte el a titkosítás bevezetését, és most jelentették, hogy mára minden felhasználónak elérhetővé tették. Kézzel kell/lehet kapcsolgatni.

F: HVG, 2016. okt. 5.

 

Megfigyelte ügyfelei mailjeit a Yahoo

Megfigyelte ügyfelei e-mail-forgalmát a Yahoo, és erre egy speciális kémprogramot is fejlesztett még tavaly, állítja a cég két korábbi alkalmazottja. A szoftvert állítólag az amerikai hírszerzés kérésére vetették be. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a szervezetektől kapott karakter-sorozatokat, tehát valószínűleg egyes szavakat, kifejezéseket kerestek a több száz millió elektronikus levélben. Ha a vád igaz, akkor a Yahoo az első internetes szolgáltató, amely hivatalosan is bevallja, hogy együttműködött az Egyesült Államok nemzetbiztonsági ügynökségével és az FBI-jal.

F: Haszon hírek, 2016. okt. 6.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük