Hírlevél – 2013. október

A MIBE honlapján http://www.mibe.info/index.php?oldal=oldal&o=konferencia_13 olvashatók az OSINT-konferencia több előadása: Klaus Tochtermann, Zala Mihály, Dr. Unicsivics György, Vadász Pál, Dr. Görög György


Az NSA a Google és a Yahoo rendszerét is feltörte

A Google emberei egyszerűen csak elkáromkodták magukat, amikor meglátták az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott legújabb dokumentumot. Ennek az a lényege: az amerikai titkosszolgálat belelát a Google és a Yahoo szerverei között áramló adatokba, ott bármit el tud olvasni. Az NSA tényleg mindent lát.

F: http://nol.hu/kulfold/az_nsa_a_google_es_a_yahoo_rendszeret_is_feltorte?ref=sso 2013. okt. 31.


Lájkolj, s megmondom ki is vagy!

Mennyire vagyunk kiismerhetőek Facebook profilunk alapján? A YouAreWhatYouLike oldalon bárki kipróbálhatja, mennyire sikeresen alkotható meg róla egy pszichológiai profil pusztán az általa kedvelt dolgok alapján, a szerzőről például az alábbi elemzés készült mindössze kilenc lájk alapján.

Persze mindenki ódzkodik a kategorizálástól s így a blog szerzője is, hiszen ő egyáltalán nem tartja magát félénknek és visszahúzódónak, pláne nem gondolja hogy rámenős és versengő lenne, de a környezetében valahogy mindenki erősen egyetértett a buta kis program elemzésével… Hogy lehetséges ez? Egyrészt természetesen mindenki félreismerte a poszt íróját! Másrészt talán lehet hogy Kosinski és tsai Private traits and attributes are predictable from digital records of human behavior című tanulmányukban azért mégis csak fontos dolgokra mutatnak rá…

F: http://kereses.blog.hu/2013/10/31/lajkolj_s_megmondom_ki_is_vagy 2013. okt. 31.


PatBase-újdonságok — akár próbahozzáféréssel

A Minesoft őszi hírlevele — TouchBase — link összefoglalja a PatBase legújabb fejlesztéseit. Eszerint újdonság például a balról csonkolás, a szekvenciakutatás, a szabadalmi jogi adatokban való keresés és módosult, finomodott a találati halmazok statisztikai analízise is.

A kutatás, a találatok megjelenítése, kezelése, statisztikai elemzése során alkalmazott eszközök, lehetőségek, valamint az adatbázis földrajzi és időbeli tartalmi lefedettsége a PatBase globális szabadalmi adatbázist világelső rangra emelte.

További információ a PatBase szabadalmi adatbázisról és próbahozzáférés: pjeczka.etelka@gmail.com

F: http://www.minesoft.com/newsroom/1382025649_TouchBase10.pdf


A saját kis világunk — mit kezdjünk a filter bubble jelenséggel?

A perszonalizáció egyrészt szükséges rossz, hiszen a ránk zúduló információt valahogy szűrni kell és mi lenne jobb erre mint saját preferenciáink? Eli Pariser azonban nagyon meggyőzően érvel amellett, hogy ez szűrés következtében jelentősen torzul a világról alkotott képünk, hiszen kiesnek azok a dolgok amik nem érdekelnek minket, de a minket érdeklő témákkal is csak a nekünk tetsző nézőpontokon keresztül találkozunk így.

Hiába születnek technológiai megoldások a jelenség orvoslására, valahogyan nehéz belátni miképp oldja meg a begubózást a DuckDuckGo vagy a Prismatic. Nem kell persze temetni a jövőt és várni az apokaliptikus véget, de érdemes odafigyelni a körülöttünk zajló folyamatokra mind az on- mind az offline világban.

F: http://kereses.blog.hu/2013/10/30/a_sajat_kis_vilagunk_mit_kezdjunk_a_filter_bubble_jelenseggel 2013. okt. 30.


Elérhetővé vált a legújabb magyar feketelista

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nyilvánosságra hozta szombaton a nyilatkozattételi kötelezettséget nem teljesítők listáját, amelyen mintegy 2500 cég szerepel.

Az nfu.hu/atlathatosag oldalra felkerül minden olyan kedvezményezett, aki harmadik kiküldést követően sem vette át a nyilatkozatot, később pedig azokat is lajstromba veszik ugyanitt, akik elmulasztották a nyilatkozat kitöltését és visszaküldését – ismerteti honlapján megjelent közleményében az ügynökség. Hozzáteszi: az ellenőrzések előrehaladtával minden olyan kedvezményezett felkerül az oldalra, amely nem felel meg az átláthatóság törvényi elvárásainak.

F: www.napi.hu/magyar_vallalatok/elerhetove_valt_a_legujabb_magyar_feketelista_frissitett_.568092.html 2013. okt. 26.


83%-unk nem figyel oda magára a neten

Miközben 64 százalékunk tisztában van azzal, hogy online adatainkat a reklámkészítés során a marketingosztályok felhasználják, mégis csak 17 százalékunk védi aktívan ezeket az adatait – derül ki a MasterCard kutatásából.

A MasterCard tanulmánya szerint az internetezők 64 százaléka tisztában van azzal, hogy az interneten megosztott adatait, felhasználói szokásait felhasználják a marketingszakemberek, ezért azok jelentős értéket képviselnek. Ennek ellenére csupán a válaszadók 17 százaléka kontrollálja szigorúan, mit tudhat meg róla az online világ.

F: http://www.kreativ.hu/interaktiv/cikk/nem_figyelunk_oda_magunkra_a_neten 2013. október 14.


Többé nem rejthetjük el magunkat a Facebook keresőből

A Facebook a következő hetekben megszűnteti azt a lehetőséget, hogy elrejthetjük magukat a keresőből, vagyis azt, hogy nem kereshetnek ránk a potenciális ismerőseink.

A Facebookon lehetőségük van a felhasználóknak úgy jelen lenni, hogy mások nem láthatják őket a keresőben, ám a közösségi háló most megszűnteti ezt a lehetőséget. Már közel egy éve ígérik ezt a lépést.

Persze, az adatlapot így is meg lehetett találni azoknak, akik valamilyen formában jelen voltak az oldalon (lájkoltak, kommenteltek). Ha ezekek megtalálták a szemfülesek, máris eljutottak az adott illető Facebook oldalára, ugyanis ezek a tevékenységek mások számára is elérhetőek voltak.

F: http://hirek.prim.hu/cikk/100792/ 2013. október 14.


Adatlopások sújtják a hazai kkv-kat

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) egyötöde már szenvedett el versenyhátrányt az adataikkal való visszaélés miatt – közölte a Fellowes cég a megrendelésére készített felmérés alapján.

Az irodai és otthoni munkavégzést segítő termékeket gyártó Fellowes amerikai cég megbízásából a Szinapszis Kft. reprezentatív kutatást végzett, amelyben kétszáz hazai kkv adatvédelmi és iratmegsemmisítési szokásait mérték fel. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 90 százalékánál vannak bizalmas jellegű iratok, 25 százalékuknál egyáltalán nincs semmiféle előírás ezek kezelésére. A válaszadó kkv-k 9 százaléka szerint tehetnének többet is az esetleges adatlopások ellen, minden negyedik kis- és középvállalatnál előfordul, hogy kényes üzleti vagy személyes információk maradnak éjszakára az íróasztalokon. A megkérdezettek nyolcada elképzelhetőnek tartotta, hogy a cégnél keletkezett napi szemétben bizalmas vagy kényes adatokra bukkanhatnánk.

F: www.napi.hu/magyar_vallalatok/adatlopasok_sujtjak_a_hazai_kkv-kat.566363.html 2013. okt. 5.


Így bátran küldhet bizalmas információkat e-mailben

Hiába bízunk az e-mail-szolgáltatónkban, hogy nem pont a mi levelünkbe kukkant bele, azért az a bizonyos levél valahol, valamilyen szerveren mégiscsak megtalálható. Ez nem feltétlenül jelent jót a bizalmas információkra nézve.

Ha bizalmas közlendőnk van valakivel, de nem szeretnénk, hogy azt egyszer valaki majd visszakeresse, érdemes meglátogatnunk a PasteVault weboldalt https://www.pastevault.com/.

F: http://hvg.hu/tudomany/20131001_Igy_batran_kuldhet_bizalmas_informaciokat 2013. október 01.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük