Hírlevél – 2013. november

E lapszámunk elején egy nem túl friss, de talán annál érdekesebb cikkből – A megfelelő döntés titka – közöljük az érdekesebb gondolatokat. Az információs szakember ügyfele jobb döntése érdekében szolgáltat információt. De mi alapján és hogyan dönt az ügyfél? – Jó megtudni pl., hogy ha a kelleténél több választási lehetőséget adunk ügyfelünknek, hajlamosabb lesz az elégedetlenségre.

A megfelelő döntés titka

Gondolatok az infobróker szemszögéből:

– A mindennapi életben heurisztikákkal (ökölszabályokkal) küzd tudatalattink, pl. autóvásárlás, flörtölés, autóvezetés esetén; mindenhol, ahol a limbikus rendszer hasznosítani tudja a korábbi tapasztalatokat.

– Ám a kezdő golfjátékosnál éppen ellentétes szabály érvényesül, mint a már lazább profiknál: annál pontosabban ütnek, minél tudatosabban elemzik előtte a mozgásfolyamatot.

– Személyes jövőnket meghatározó döntések esetében szinte teljesen átláthatatlanná válik a helyzet. Daniel Gilbert: „hajlamosak vagyunk hasonlóan elképzelni a jövőt, mint a jelenünket, ezért a jövő kényszerűen a ma torzított változataként jelenik meg előttünk.”

Túl nagy választék…

– Felülvizsgálatra szorul, hogy a nagyobb választási lehetőség nagyobb elégedettséghez vezet. „Ma már olyan hatalmas a kínálat, hogy az embernek mindig az az érzése támad, valamit rosszul csinált (…) Még ha jó döntést is hozunk: a kétely, hogy lehetséges lett volna jobbat is hozni, csökkenti az elégedettséget.”

Racionális döntés?!

– A döntés előtt érdemes aludni egyet. Ap Dijksterhuis: „Gyűjtsön be minden szükséges információt, aztán egy időre feledkezzen meg a dologról.” Mindig a tudatalattié az utolsó szó. Roth: „A véglegesen meghozott döntés mindenkinél érzelmi alapon nyugszik.” Ezek szerint nem is létezik racionális döntés, csak racionális mérlegelés? Mindig csupán a bennünk már rég meghatározott parancsokat követjük? Szabad akarattal rendelkezünk?

– John R. Serale szerint viszont el kell hitetnünk magunkkal, hogy mi ülünk életünk kormányrúdjánál és csak a legritkább esetben derül ki számunkra, hogy valójában ki határozza meg az irányt.

12 kritérium…

– Dijksterhuis tapasztalata szerint tizenkét kritériummal a tudatos gondolkodás már túl van terhelve. A tudat alatti információfeldolgozásnak azonban – úgy tűnik – nincsen határa. Ezért képes összetett döntéseknél jobb eredményt hozni.

Már a gyerekkorban…

– Ha feltételezéseink helyesek, preferenciáink és hajlamaink leginkább azoktól a személyiségjegyektől függenek, amelyek mér az első éveinkben kialakulnak.

* Tudatalattink számára sokkal takarékosabb, ha a megszokott döntésekre hagyatkozik.

F: A megfelelő döntés titka / Harald Willenbrock. In: GEO 5 (2009) 7 p. 23-37

A szavak titkos élete

Varjú Zoltán prezentációja (forrásokkal)

http://kereses.blog.hu/2013/11/29/a_szavak_titkos_elete_context_prezentaciom 2013. nov. 29.


Szűr, kutat, lehallgat – korlátlanul figyel a TEK

A rendőrség és a titkosszolgálatok közt félúton, valódi külső kontroll nélkül végzi titkos tevékenységét a Terrorelhárítási Központ. Bár nem verik nagydobra, a bűnözők elfogásán és Orbán Viktor védelmén kívül a TEK-nek joga van például telefont lehallgatni vagy lakásokba behatolni. Az Alkotmánybíróság a múlt héten úgy találta, a szabályozás nem szorul korrekcióra, elég, ha a miniszter megindokolja, miért ad engedélyt ilyesmire, őt majd a parlamenti bizottság ellenőrzi. De a gyakorlatban ez nem működik. Már csak magyar Snowden kerestetik: a hvg.humindenesetre kikért adatokat a TEK-nek kiadott minisztériumi engedélyek számáról.

F: hvg.hu/itthon/20131126_TEK_titkos_informacio_alkotmanybirosag 2013. november 26.


Megbízásból lopta mások jelszavát a kaposvári adathalász

A Kaposvári Járási Ügyészség vádat emelt egy kaposvári férfival szemben, aki legkevesebb félmillió forintot keresett azzal, hogy megszerezte 358 ember e-mail fiókjaihoz és közösségi oldalaikhoz tartozó jelszavait – tájékoztatta Horváth Szilárd, a Somogy Megyei Főügyészség főügyésze csütörtökön az MTI-t.
F: http://hirek.prim.hu/cikk/2013/11/25/megbizasbol_lopta_masok_jelszavat_a_kaposvari_adathalasz MTI, 2013. november 25.


A Facebook tudja kivel kavarsz  – akkor is ha nem jelölöd a profilodon

Granovetter óta tudjuk, hogy az ún. gyenge kapcsolatoknak nagyon fontos szerepe van a társadalmi hálózatokban. Lars Backstorm a Facebook kutatója és Jon Kleinberg a Cornellről Romantic Partnerships and the Dispersion of Social Ties: A Network Analysis of Relationship Status on Facebook című tanulmányukban rámutattak arra, hogy a gyenge kötések szerelmi életünkről is árulkodnak.

Metrikák hálózatelemzéshez, a kapcsolati státusz előrejelzéséhez:

– beágyazottság (embeddedness): kölcsönös ismerősök száma

– szétszórtság ([recursive] dispersion): a két személy kapcsolati hálója mennyire nem kötődik össze.

Mindezek jobban jelzik előre a kapcsolati státuszt, mint a fotók és a profil áttanulmányozása.

http://kereses.blog.hu/2013/11/05/a_facebook_tudja_kivel_kavarsz_akkor_is_ha_nem_jelolod_a_profilodon 2013. nov. 5.


Meg fog lepődni, miket tudhat meg önről egy hacker

Egy újságíró felbérelt maga ellen egy hackercsapatot. Arra volt kíváncsi, hogy mennyire képesek feltörni online aktivitásait, és ezen keresztül az offline életét is. Nagyon.

F: hvg.hu/tudomany/20131105_hacker_adatlopasi_kiserlet 2013. nov. 5.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük