Hírlevél – 2015. április

Az információbrókerség gyakorlata

Márc. 24-én Mikulás Gábor, a MIBE elnöke Az információbrókerség gyakorlata címmel előadást tartott az egri Eszterházy Károly Főiskolán.
F: YouTube 2015. márc. 24.

A Google engedi, hogy mentsük keresési előzményeinket

A Google felhasználók számára lehetővé vált, hogy a jövőben letöltsék és elmentsék keresési előzményeiket, melyből egy külön archívum készül. A Google ezentúl lehetőséget biztosít, hogy a felhasználók letöltsék és eltárolják keresési előzményeiket. Amikor valaki saját fiókjával használja a Google szolgáltatásait, csupán annyit kell tennie, hogy ellátogat a history.google.com/history oldalra, majd az „options” ikonra kattintva a letöltést választja.
F: Prím 2015. április 23.

Globális egészségügyi információkeresés, bármely nyelven

Elindult az európai KConnect weboldal http://www.kconnect.eu/, és ezzel együtt egy új, többnyelvű egészségügyi szövegelemző- és keresőszolgáltatás kereskedelmi működése is, melynek közép-európai partnere a Precognox.
A keresőszolgáltatás nagy segítséget nyújt — az egészségügyi és élettudományi szakemberek mellett — mindenki számára. A legrelevánsabb egészségügyi információkat juttatja el a felhasználónak, hogy aztán lehető legjobb információ birtokában tudjon döntést hozni.
Az intelligens (szemantikus) keresőszolgáltatás keresi mind a rendelkezésre álló, publikus orvosi szakirodalmat, mind a házon belüli forrásokat (úgy, mint az elektronikus egészségügyi nyilvántartást és adatbázisokat).
Az egészségügyi kulcskifejezések pontos nyelvi leképezése lehetővé teszi a felhasználó számára az anyanyelvi keresést (jelenleg számos európai nyelv áll rendelkezésre, ezt fogja még több követni). A gépi fordítás bevonása azt jelenti, hogy a keresett információ angolul, illetve a forrás eredeti nyelvén is elérhető.
F: Figyelő 2015. ápr. 21.

K-Monitor “Adatozz okosan” Hackathon

Játékosan tanítani a szegregációról, megmutatni, befolyásolják-e az állami reklámköltések a médiapiacot, vagy milyen véleménye van az édesanyáknak a várandósgondozásról – ezek mind lehetnek egy hackathon témái. A hétvégén a K-Monitor összehozta a civileket egy tucatnyi fejlesztővel és adatelemzővel, hogy közösen dolgozzanak társadalmi ügyekkel foglalkozó projekteken.
Az egyik példa: Születésház: Babies Born Better – A Születésház Egyesület a nők gyermekvállaláshoz kapcsolódó érdekvédelmével foglalkozik, a csapat Schmidt Erika vezetésével a Babies Born Better kérdőíves felmérés szabad szavas válaszait kezdte el feldolgozni. A Születésház 18 kérdéses kérdőívének 750 kitöltője volt, ezeket xls formátumban kapták meg feldolgozásra a felmérést gondozó EU-s intézménytől. Itt a csapat legnagyobb kihívása az adattisztítás volt, a nap folyamán több mint 7000 cellát néztek át és gondoztak az OpenRefine segítségével. Ötletgazda: Schmidt Erika (Születésház). Csapattagok: Balogh Kitti, Divényi János, Pethő András, Toldi Ádám.
F: K blog 2015.április 2.

18 eszköz, amit egy újságírónak érdemes ismernie

Nem mintha újdonság lenne, de egy újságíró ma már csak azt nem tudja megcsinálni egyedül, amire lusta. Vagy amire nem ismer használható programot. Itt van néhány szuper dolog, amivel érdemes megismerkedni.
F: Kreatív 2015. április 16.

Megváltozhat a netezés: hamarosan végleges a BitTorrent egyedülálló böngészője

Nagyot lépett előre a BitTorrent fejlesztés alatt álló böngészője, s minden remény megvan arra, hogy hamarosan már a végleges változattal netezhetünk.
Tavaly decemberben kaptuk a hírt, hogy peer-to-peer (P2P9-alapú) böngészőt fejleszt a BitTorrent, Project Maelstrom kódnév alatt. A P2P adatátvitelre épülő böngészés során nincs szükség külön szerverekre, az adatokat a felhasználók számítógépe őrzi, így minden eddiginél biztonságosabb lehet a böngészés, nem csupán szólam az adatvédelem. Mivel a böngésző a Chromiumra épül, nagyon emlékeztet a Chrome-ra.
A BitTorrent böngészője sokáig alfa állapotú volt, és csak meghívóval lehetett letölteni. most viszont egy nagyot lépett előre, immár béta fázisúvá vált. Javítottak többek között a stabilitásán, mostantól támogatja az automatikus frissítéseket, és lehetővé válik a felhasználók számára a DHT vizualizáció, miközben töltik a torrenteket. A projekt komolyságát mutatja, hogy körülbelül 10 ezer webfejlesztő dolgozik a böngészőn.
A nyílt béta itt érhető el, egyelőre a Windows-felhasználók számára, és állítólag nemsokára érkezik a maces verzió is. Persze ne feledjük, béta fázisról van szó, ami azt jelenti, hogy lehetnek még hibák benne.
F: hvg 2015. április 13.


ADATNYILVÁNOSSÁG

Titkolják, hány magyart ér halálos fertőzés a kórházakban

Évről évre többen halnak meg az egészségügyi intézményekben szerzett fertőzések miatt, 2012-ben például 2317 ilyen esetet rögzítettek. De hogy azóta mennyit, azt nem tudni – írja holnap megjelenő friss számában a HVG.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár 2013 szeptemberében leállította az adatok nyilvános közzétételét, holott a publikálást egy 2009-es miniszteri rendelet előírja – írja a HVG. A magyar egészségügyi ellátás árnyoldalait feltáró adatokat ma is gyűjtik, de csak kiváltságosok láthatnak bele.
F: hvg 2015. március 25.

Internetes konzultáció: mi van a kérdések mögött?

Különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül el lehetne siklani a Deutsch Tamás irányításával működő úgynevezett InternetKon – ’az internetről’ szóló majdani ’nemzeti’ ’konzultáció’ – április 14-én nyilvánosságra hozott kérdés- és válaszsora (pontosabban: ezekre tett javaslata) felett. Vagy mellett.
F: Kreatív 2015. április 16.


ADATBIZTONSÁG

Csaknem egymillió kórházi beteg adatai kerültek ki az internetre

Csaknem egymillió kórházi beteg adatai kerültek ki az internetre, amelyeket bárki elérhetett, bár a táblázatok neveket nem tartalmaztak – hangzott el a TV2 Tények című műsorában csütörtök este. A csatornának név nélkül nyilatkozó férfi azt mondta, egy adatkezeléssel foglalkozó cég oldalán találta az adatokat, ezekből a munkáltatók megtudhatták, hogy alkalmazottaik voltak-e kórházban, ha igen, miért, illetve megismerhető vált a betegség azonosító kódja. A cég vezetője a Tényeknek elismerte, hogy hibáztak, a beszélgetés után az adatok elérhetetlenné váltak.
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a hírműsornak elmondta, miután különleges adatokról van szó, sok állampolgár adatát érintik, a szigorú hatósági eljárás is szóba jöhet.
F: Prím 2015. április 17.

Egyre gyakoribb a digitális zsarolás

Napjaink teljesen behálózott világában már nem az a kérdés, hogy valakit megtámadnak-e a kibertérben, hanem az, hogy mikor. A Symantec 20. Éves Internetbiztonsági Jelentése (ISTR) rámutat, hogy a kiberbűnözők egyre gyakrabban új taktikát alkalmazva támadnak: beszivárognak a hálózatba, majd a nagyvállalati infrastuktúrát kihasználva, azt a cégek ellen fordítva kerülik el a lelepleződést.
F: Prím 2015. április 15.

Sosem látott információs fegyverrel látná el az államot az új, ujjlenyomatos személyi

Januártól igényelhető az új, biometrikus azonosítóval is ellátott személyi, ami számos okmány szerepét átvenné, ugyanakkor sosem látott mértékben koncentrálná egy személy közlekedésrendészeti, rendőrségi, állampolgári és egyéb adatait. A hétfőn közzé tett javaslatot csütörtökig véleményezheti a társadalom. Az ezredforduló környékén alkotmánybírósági határozat akadályozta meg a hasonló adatintegrációt.
F: hvg 2015. március 31.

Mostantól a Facebook teljes megfigyelése alatt állunk – ha meg nem akadályozzuk

A Facebook új adatvédelmi szabályzata értelmében most már más oldalak böngészése közben is követheti a tevékenységünket.
Az új szabályok mindenkire automatikusan vonatkoznak, és letiltani sem egyszerű a követést, hiszen nincs rá külön beállítási lehetőség. Ha beléptünk a Facebookra, onnantól kezdve a közösségi oldal más weboldalakon is figyeli a tevékenységünket. Tudja, hogy milyen cikkeket olvasunk, mennyi időt töltünk el egy adott oldalon, és hogy hová kattintunk.
Szerencsére mégiscsak akad megoldás. Ha zavar, hogy minden lépésedet követik az interneten, akkor itt https://www.facebook.com/help/568137493302217 találsz némi segítséget a tiltáshoz. (A szövegben lévő harmadik, európai linkre kell kattintani, majd kiválasztani Magyarországot a listából. Ezután válasszuk az “Ad Choices” menüpontot, ahol elvégezhető a tiltás.)
F: Napidroid 2015. március 29.

Öt tipp, hogy soha ne hekkeljék meg

Öt tételben lehet összefoglalni azokat a minimális teendőket, amelyek a leggyakoribb internetes tevékenységek közepette megvédhetik a felhasználókat.
Az Intel Security a 5 Habits of Practically Unhackable People oldalán a felhasználók internetes biztonsággal kapcsolatos témákról informálódhatnak, ötleteket és cikkeket olvashatnak, humoros oktató videókat tölthetnek le. A tanácsok többek között posztolásra, jelszóhasználatra, felhőszolgáltatások használatára, különböző eszközök adatvédelmi beállításaira és az internetes vásárlásra vonatkoznak. Az öt tanács: …
F: Prím 2015. március 26.

A Kaspersky Lab felfedte a legújabb kiberkémkedési taktikákat

A Kaspersky Lab szakértői felfedték, hogy az állam által támogatott kiberkémkedési támadások egyre kifinomultabbak, gondosan kiválasztott felhasználókat céloznak összetett, moduláris eszközökkel, és jól működnek az egyre hatékonyabb érzékelő rendszerek figyelő szemei ellenére. Ezt az új trendet az EquationDrug kiberkémkedési platform alapos elemzése is megerősítette.
F: Prím 2015. március 27.

Káosz az államnak készített kutatási jelentések nyilvántartásában?

A minisztérium szerint csak egyetlen kutatási jelentés készült, az is a vasárnapi nyitva tartás lakossági megítéléséről. Azért ebben a tanulmányban is vannak sokat mondó részletek.
A Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is cáfolja, hogy léteznének azok a 4 évvel ezelőtti kutatások, amelyek az ő megrendelésükben a vasárnapi zárva tartás hatásait taglalnák, úgy mint forgalomcsökkenés, munkanélküliség növekedése. Hétfői közleményükben azt írták, 2011-es külső beszerzéseik közül csak az M.S. Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt-től megrendelt közvélemény-kutatás foglalkozik a vasárnapi pihenőnappal.
A cég 2011 áprilisában készített felmérést a vasárnapi nyitva tartás lakossági megítéléséről a minisztérium megrendelésére (most már fent van a kormány.hu-n). Ebben 800 főt kérdeztek meg vásárlási szokásaikról.
F: Hír24 2015. márc. 23.

A Google-kereső veszélyezteti a demokráciát?

A Google-kereső által kiadott találati sorrend jelentősen befolyásolhatja a politikai választások eredményét, ezáltal veszélyezteti a demokráciát – állítja egy amerikai kutató.
Rob Epstein viselkedés- és technológiakutatással foglalkozó intézetében (AIBRT) végzett erre vonatkozó kutatásokat a legutóbbi, 2014 tavaszi indiai általános választások alkalmával, 2150 bizonytalan szavazó közreműködésével.
Az eredmények szerint a vizsgált választók preferenciáját átlagosan 20 százalékkal – egyes csoportokban 60 százalékkal – tolta el valamelyik jelölt javára az, hogy az adott politikus előkelő helyen állt a keresőprogram által kidobott találatok között. Epstein szerint ráadásul 99 százalékuknak fogalma sem volt arról, hogy manipulálták őket.
F: MNO 2015. március 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük