Hírlevél – 2011. február

Ajánló
Kedves Olvasóink!

Újabb hasznos és érdekes információkkal szolgálunk Önöknek. Hírlevelünkből értesülhetnek arról, hogyan lehetnek az információtárolás eszközei a baktériumok. Foglalkozunk azzal is, hogy milyen irányba halad a webes keresés, visszatekintve arra is, hogy honnét indultunk. Nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy jó úton halad Magyarország a növekvő információbiztonság terén. Egy börtönkísérlet kapcsán megtudhatjuk, hogy mire lehetnek képesek a számítógépek, és ezt hogyan használhatjuk ki. Majd adatvédelem kontra adatnyilvánosság témáját vesszük szemügyre, az adatvédelmi biztos véleményét alapul véve. Végezetül beszámolunk egy megdöbbentő hírről, amely az információszerzés legalitásával áll kapcsolatban.

Tartalom

1. A legalitás határán túli módszerek

2. A számítógépek figyelnek

3. Erősíteni kell az adatnyilvánosságot

4. Titkosított adatot tárolnak a mikrobákban

5. Az agykutatás felé halad a webkeresés

6. Érzékelhető növekedés a magyarországi információbiztonsági auditok számában

7. Az online médiából tájékozódnak a magyar döntéshozók

8. 10 emberből 8 használja az internetet egészséggel kapcsolatos információk szerzésére

9. Paradigmaváltás a böngészésben: Chrome 9

A legalitás határán túli módszerek

Eltűntek a YouTube-ról azok a titokban rögzített telefonbeszélgetések, melyeken állítólag az UD Zrt. egyik vezetője és több befolyásos üzletember párbeszéde hallható. A felvételeken a meggyőzés megdöbbentő módszerei hallhatóak. Az anyagok valódisága és kikerülésük módja bizonytalan, a titkosszolgálat vizsgálja az ügyet.

2011 január 6..
http://www.fn.hu/belfold/20110106/megdobbento_modszerekrol_meselnek_ud/

A számítógépek figyelnek

Az embereket egyre több kamerával ellátott gép veszi körül, amik ha csak a maguk
korlátozott módján is, de egyre inkább értelmezik a látottakat. Érdekes játékká alakult az amerikai fegyintézetek tavalyi éves gyakorlata. Az őrök egy része a rabokat játszotta, a másik részük szokásos szerepét gyakorolta. Egyes “rabok” klikkekbe tömörülve más bandákkal kezdtek összetűzésbe. Az eseményeket a börtönudvar fölött elhelyezett  megfigyelő rendszer pásztázta, ami egy mesterséges intelligenciához továbbította felvételeit. A szoftver valós időben kielemezte a felvételeket, értékelte az arcokat, gesztusokat és a csoportok viselkedési sémáit. Amikor a két banda fenyegetően egymás felé fordult,
a rendszer riasztást adott le.

2011. január 10.
http://www.sg.hu/cikkek/79321/a_szamitogepek_figyelnek/

Erősíteni kell az adatnyilvánosságot

Az adatvédelmi biztos szerint Magyarországon sokszor öncélúvá vált az adatvédelem, háttérbe szorult az adatnyilvánosság. Jóri András ezért vissza szeretné állítani az adatvédelem és az adatnyilvánosság közötti egyensúlyt.

2011. január 10.
http://w3.prim.hu/cikk-proxy/80380/

Titkosított adatot tárolnak a mikrobákban

A biológiai gépek versenyén aranyérmet szerző hongkongi kutatócsoport baktériumokban próbál adatokat tárolni. Az adat nem veszélyezteti a baktériumok életét.

2011. január 10.
http://index.hu/tudomany/2011/01/10/titkositott_adatot_tarolnak_mikrobakban/

Az agykutatás felé halad a webkeresés

Galyatetőn zajlik a SuperSEO konferencia, ami az első nagy rendezvény itthon
keresőoptimalizálásról és forgalomelemzésről. A vendégek közt egyaránt jelen vannak a SEO-val foglalkozó szakemberek, a keresőhirdetéssel foglalkozók, illetve
a felülettulajdonosok is, akik a fenti két funkciót végeztetik saját szolgáltatásukon.

2011. január 20.
http://www.hwsw.hu/hirek/46002/superseo-seo-kereso-optimalizalas-jovo-web-tudomany.html

Érzékelhető növekedés a magyarországi információbiztonsági
auditok számában

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2011 januárjában már hetedik alkalommal mérte fel a magyarországi „ISO27001” információbiztonság rendszer tanúsítások helyzetét. A tanúsítással rendelkező cégek/szervezetek száma 17 %-kal növekedett az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

2011. január 21.
http://w3.prim.hu/cikk-proxy/80490/

Az online médiából tájékozódnak a magyar döntéshozók

A vállalatok nagyságával arányosan nő a delegálási hajlandóság, a válaszadó vezetők mintegy 56 százaléka szívesebben osztja meg a döntések felelősségét, mintsem egyedül hozza meg azokat. A döntés előtt 10 főnökből 9 kikéri a munkatársak véleményét, 7 tárgyalópartnerei információira is támaszkodik és 6 vezető tájékozódik rendszeresen az online médiából, derült ki a Devise és az RSM DTM magyarországi döntéshozók körében készített kutatásából.

2011. január 27.
http://www.mfor.hu/cikkek/Az_online_mediabol_tajekozodnak_a_magyar_donteshozok.html


10 emberből 8 használja az internetet egészséggel kapcsolatos
információk szerzésére

Az egészséggel kapcsolatos információk keresése a 3. legnépszerűbb tevékenység
az interneten – derült ki a Pew Internet Project február 1-én közzétett felméréséből. Csak az e-mail és a keresők használata előzte meg (bár meg kell jegyeznünk, hogy sok levél is egészségügyi témakörben íródik, és a keresőt is sokszor használjuk egészséggel kapcsolatos információ gyűjtésére).

2011. február 1.
http://w3.prim.hu/cikk-proxy/80653/


Paradigmaváltás a böngészésben: Chrome 9

A most bejelentett új Chrome esetében a fő hangsúly már nem a weboldalakon, hanem azon tevékenységek hosszú során van, amit az internetező a weben művel: játék, újságolvasás, tévénézés, bankolás, tájékozódás, stb. stb. Ezeket a tevékenységeket a telefonok és tablet PC-k már nem (csak) mobil weboldallal, hanem alkalmazásokkal, a web és az ember között interfészt teremtő, ikonsorból kiválasztható szoftverekkel oldják meg. Adódik a böngésző új feladatköre: segíteni a navigációt az appletek között…

2011. február 4.
http://w3.prim.hu/cikk-proxy/80699/

 

IMPRESSZUM

A MIBEhírlevél a Magyar
Információbrókerek Egyesülete tagjainak
készülő,
minden hónap elején megjelenő
hírlevél.

A szerkesztők örömmel várják ötleteiket,
javaslataikat és közreadandó híreket.

Borbély Szabina: szina86@gmail.com
Árki Péter: arkipeter@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük