Hírlevél – 2011. április

Ajánló
Kedves Olvasónk!

Ismételten szeretnénk felhívni figyelmüket hírlevelünk témáira: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elkészítette azoknak a vállalkozásoknak a listáját, amelyeket „hibátlannak” lehet nevezni. Elképzelhető, hogy az EU-ban létrejön az egységes szabadalmi rendszer? Testreszabott hírekkel kedveskedne tagjainak egy közösségi portál. Az is kiderül, hogy az őrző-védő cégek úgy iktatják ki a konkurenciát, hogy utánanéznek az adóügyeiknek. Megismerkedhetünk egy német közgazdasági portállal, mely virtuális könyvtári szolgáltatásaiban kiemelkedő. Végül Mary Ellen Bates tippjeiről számolunk be, és megtudhatjuk tőle, hogyan érdemes elindulni a pályán.

Tartalom

1. Készülj fel marketingigazgatóknak nyújtott szolgáltatásra

2. Értéket adó adatbázisok – ha sikerül lebontani őket

3. EconBiz – német közgazdasági portál

4. A hibátlan magyar cégek toplistája

5. Egységes szabadalmi rendszer jöhet

6. Testreszabott hírek

7. Meglepő módszerrel nyírják egymást az őrző-védő cégek

Készülj fel marketingigazgatóknak nyújtott szolgáltatásra

Bates coachingjának egyik résztvevője kérdezte, hogy hogyan lehet elindulni a pályán. Nos, mondja, válassz ki egy lehetséges célcsoportot, mondjuk a marketing igazgatókat, és egy izgalmas témát is. Mondjuk legyen a közösségi média lehetséges haszna, a megjelenés módja, és hogy mit gondolnak erről más marketing igazgatók. Ezután készíts egy három nyílt végű kérdésből álló interjúsablont, és támadj meg vele 10-15 marketing igazgatót. Nyomtatott információkutatói fejléces levélen kérj 10 percnyi időt tőlük telefoninterjúra,
üzleti kutatás számára. Ajánl fel egy példányt az interjúk eredményéből! Kérj engedélyt is az így összegyűjtött anyag lényegének felhasználására! Utána gondolkodhatsz a besűrített közlés formáján: kis tanulmány, diasorozat, honlap-tartalom. Az eredményt küldd vissza az interjúalanyoknak, ismerd el okosságukat és ajánld fel, hogy honlapodról letölthetik és továbbadhatják az anyagot munkatársaiknak. Felajánlhatod azt is, hogy elküldöd nekik rendszeres hírleveleidet. Persze gondoskodj arról, hogy az anyag legyen elérhető a Twitteren, LinkedIn, és a Facebookon keresztül is.

Mary Ellen Bates: Creating content for marketing
Ref.: Mikulás Gábor
2011. január

http://www.batesinfo.com/Coaching/Coaching/IEnewsarchive/jan11.html

Értéket adó adatbázisok – ha sikerül lebontani őket

Vegyük azokat az adatokat, melyek előállítását már egyszer megfizettük – a kormányzatnak fizetett adók által – melyek online elérhetők és a programozók hozzáférnek. Néhány hónap múlva – csiribí-csiribá – magánvállalkozások beveszik a forrást, az adatok megjelennek weboldalakon és okostelefonok alkalmazásaiban, úgy, hogy az már használható és kényelmes a fogyasztók számára. Talán nem véletlen, hogy az ötletek a Szilícium-völgyben állnak elő legnagyobb számban. A buszok például GPS-sel vannak ellátva. Valakinek eszébe jutott, hogy miért ne lehetne ezen adatokat „real time” közvetíteni. [Hazai példa vonatokra: http://kithirlevel.hu/index.php?kh=magyar_vonatok_valos_ideju_kovetese_google_terkepeken] A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Szervezet előrejelzési adatai megjelennek a Weather Channel időjárási tévécsatorna híreiben – immáron bárki számára fogyasztható tálalásban. Ellenállás persze van: a kormányzat szeretné, ha a légitársaságok ajánlatai szabványosan, egy felületen lennének elérhetők. Ami azonban – a hatékony árösszehasonlítás miatt – veszteséget jelent a kényelmesnél jóval összetettebb ajánlatokat adó légitársaságok számára.
Másik kezdeményezés: 2008-ban szavazta meg a Kongresszus, a fogyasztási termékek biztonságának adatait tartalmazó adatbázis létesítését, mely február derekán indult el: www.saferproducts.org. Ezzel szemben is vannak fenntartások, ugyanis előfordulhatnak benne téves adatok. Azoknak a szülőknek azonban nehéz elmagyarázni, akiknek 18 hónapos gyerekük halt meg egy nem megfelelően tervezett bölcső miatt. A szülők később megtudták, hogy az eset nem volt egyedi – azaz, az adatbázis adta nyilvánosság segíthetett volna további katasztrófák elkerülésében. Az eredeti tervekhez képest az adatbázis adatainak feltöltése módosult: a panaszosoknak nyilatkozniuk kell a felszólamlásuk valósságáról és a gyártók is fűzhetnek kommentárt az esetekhez. Az adatbázis évi 3 millió
dolláros költsége nagynak tűnik, ám az utóbbi 3 évben 256 gyerek halt meg
csecsemőgondozási termékekkel kapcsolatos hiányosságok miatt az USA-ban.
Az adatbázissal ezt a számot minden bizonnyal csökkenteni lehet.

Ref.: Mikulás Gábor
2011. március 13.

http://www.nytimes.com/2011/03/13/business/13view.html?_r=2&ref=technology

EconBiz – német közgazdasági portál

A virtuális könyvtárak megpróbálják kombinálni a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat az új típusú dokumentumokkal és szolgáltatásokkal. Az első generációs virtuális könyvtárak többnyire az információkereső rendszerek könyvtári központú szemléletével nyújtották szolgáltatásaikat. Az új virtuális könyvtárak igyekeznek a használói igényekre koncentrálni, de ezt gyakran könnyebb mondani, mint megvalósítani. A szerzői jogi korlátozások, műszaki akadályok és más hasonló okok sokszor megnehezítik a használók igényeinek kielégítését.
A 2010 augusztusában újraindított új EconBiz portál http://www.econbiz.de/ az üzleti élet, a közgazdaságtan és egyéb rokon területek irodalmára koncentrál. Különböző adatbázisokból mintegy 6 millió rekordot tartalmaz. A Lucene/Soir keresőgép- technológiáján alapul a ZBW által kifejlesztett metaadat-struktúrával kombinálva, gyors, kényelmes és komplex keresést tesz lehetővé. Szabványos közgazdasági tezauruszt is tartalmaz, amely kulcsszavak és rokon kifejezések felkínálásával segíti a keresést végzőket. A dokumentumok vagy online elérhetők, vagy a csak nyomtatott formában létezők esetében megadják elérési módjukat. A német elektronikusfolyóirat-könyvtár (EZB) által kifejlesztett adatbázis az online és nyomtatott folyóiratokról, valamint a német időszaki kiadványok központi katalógusa (ZDB) szintén elérhető a portálon, ami gyors hozzáférést nyújt
a folyóiratok minden formájához. Ezenkívül eseménynaptár, útmutató a kereséshez és egy online referenszpult is segíti a használók komplex igényeinek kielégítését.

2010. január.
http://humanus.bibl.u-szeged.hu/human/cikk-mokka

A hibátlan magyar cégek toplistája

Ez év márciusától vezette be a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a vállalkozások pozitív listáját. Az NFH megyékre bontott felsorolásában megtalálható azoknak a vállalkozásoknak a névsora, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a hatóság, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük. A lista:
http://www.nfh.hu/data/cms39290/pozitiv_110303.doc

2011. március 7.
http://penzcentrum.hu/cikk/1027356/1/itt_a_hibatlan_magyar_cegek_toplistaja

Egységes szabadalmi rendszer jöhet

Szabad utat adott a Versenyképességi Tanács a tegnapi ülésén az uniós tagállamok
25 országból álló csoportjának, hogy megerősített együttműködés keretében egységes szabadalmi rendszert hozzon létre. Az ülést elnöklő Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint így már minden feltétel adott ahhoz, hogy a tagállamok előrelépjenek az egységes szabadalom csaknem fél évszázada megoldatlan ügyében.

2011. március 11.
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/egyseges-szabadalmi-rendszer-johet-343228

Kinek hisznek 2011-ben a netezők?

A LinkedIn egy sor új szolgáltatással próbálja erősíteni a hálózatát, bár ehhez nem
mindenben kapja meg erősebb testvérei, mondjuk a Facebook támogatását. Az üzleti közösségeket szervező site bevezette az új LinkedIn Today szolgáltatást. Az újságszerű oldalon a LinkedIn összegyűjti a felhasználó számára leginkább releváns híreket, információkat.

2011. március 11.
http://w3.prim.hu/cikk-proxy/81168/

Meglepő módszerrel nyírják egymást az őrző-védő cégek

Úgy próbálják meg kiszorítani egymást az őrző-védő cégek a piacról, hogy terhelő adatok gyűjtése után feljelentik a konkurenciát a hatóságoknál. A módszer hat, az adó megspórolása pedig nem függ a cégmérettől.

2011. március 18.
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&place=newsletter&nID=476936

 

IMPRESSZUM

A MIBE-hírlevél a Magyar
Információbrókerek Egyesülete tagjainak
készülő,
minden hónap elején megjelenő
hírlevél.
A szerkesztők örömmel várják ötleteiket,
javaslataikat és közreadandó híreket.

Borbély Szabina: szina86@gmail.com
Árki Péter: arkipeter@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük