Az elektronikus közigazgatás lehetőségei – MIBE-klub, máj. 9.

Takács Dániel tanácsadó (digitalisugyved.hu) volt a MIBE-klub vendége 2019. máj. 9-én. Mind elmondta: az állam által üzemeltetett informatikai megoldások (szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatás – SZEÜSZ – és központi elektronikus ügyintézési szolgáltatás – KEÜSZ) számos olyan lehetőséget biztosítanak szervezetek, vállalatok számára, amelyek lényegesek az adatbiztonság és a digitális folyamatok támogatásában.

A könyvtárosként és a Budapesti Ügyvédi Kamara szolgáltatási igazgatójaként is tapasztalatot szerzett szakember felhívta a figyelmet a közhiteles nyilvántartások fontosságára, amely a megfelelő jogi aktusok alapján tartalmaz adatokat, és amelyek az elsődleges források bizonyos valóságokról (cég működése, tevékenységre való jogosultság, azonosító adatok stb.). Korábban a közhiteles adatokat dokumentumokkal kellett igazolni (diploma, jogosítvány, erkölcsi bizonyítvány, ingatlan tulajdoni lap stb.), de az utóbbi években egyre inkább hozzáférhetőekké válnak az adatok a weben (gépi és böngészős interfésszel egyaránt) – pl. cégnyilvántartás: https://www.e-cegjegyzek.hu/, ügyvédi nyilvántartás: https://magyarugyvedikamara.hu/tart/index/7/1, egyéb állami nyilvántartások: https://www.nyilvantarto.hu/hu/. Bár már a 2013. évi CCXX. törvény az állami és önkormányzati nyilvántartások együttműködésének általános szabályairól (Interop. tv., hatályon kívül helyezve 2016.12.31-én, http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=165627.287019) szelleme szerint egy-egy adat mibenlétének és hitelességének megállapításához az elsődleges vagy közhiteles nyilvántartást vezető szervezethez kell fordulni, de a gyakorlati megvalósítás során még vannak technikai, jogi és szervezeti problémák. Az Interop. tv-t váltó 2015. évi CCXXII. törvény az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól (Eüsztv., http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=193173.367092) – 121. § (1) b) – már kevéssé összpontosít erre a funkcióra, inkább általános elektronikus szolgáltatások leírását végzi el (szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatás – SZEÜSZ –, központi elektronikus ügyintézési szolgáltatás – KEÜSZ). Ezek listája a https://szeusz.gov.hu címen érhető el. A fontosabbak közül:

  • KAÜ: központi azonosítási ügynök (autentikációs szolgáltatás, pl. ügyfélkapuval)
  • AVDH: azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (elektronikus aláírás) – az elektronikus polgári peres eljárásokhoz fejlesztették ki, de bárki ingyenesen igénybe veheti ügyfélkapus hitelesítés után a https://niszavdh.gov.hu oldalon bármilyen elektronikus eljáráshoz.
  • Cégkapu/Hivatali Kapu: tárhely- és kézbesítési szolgáltatás közigazgatási és versenyszféra szereplők részére

Az egyes nyilvántartások működését, a hozzájuk való kapcsolódást az Eüsztv. mellett az ágazati jogszabályok írják le, ezek feltérképezése sokszor nem egyszerű (egy-egy törvényhez a végrehajtási rendelet és azok módosításai és kiegészítései sokszor komoly vastagságú köteteket is kitehetnek).

Egyre több állami szolgáltatás érhető el elektronikus formában az állampolgárok számára is, és ezzel együtt értékelődik fel az ügyfélkapus hozzáférés, és nő a kockázata annak, ha valaki kiadja a hozzá tartozó jelszavát (jellemzően könyvelőnek, családtagnak, alkalmazottnak) – már most is aláírhat bármit a nevemben, de pl. a hamarosan megvalósuló elektronikus ingatlannyilvántartás segítségével a házamat is eladhatják a fejem fölül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük