MIBE Hírlevél, 2024. május

 

MIBE-klub jún. 20-án, 17.00-től: – Digitális lábnyomunk csökkentése

Helyszín: Stex Ház, vendég: Dr. Horváth Ádám Béla közgazdász, hírszerző, egyetemi adjunktus, aki elmondja: melyek a széthagyott információ-morzsáink, miért jelenthetnek kockázatot. Megtudjuk, milyen technológiákkal lehet ezeket az adatokat elemezni. Végül az is előkerül: mikor és milyen gyakorlattal lehet a nem kívánatos “digitális lábnyomokat” eltüntetni.


Coworking office / közösségi iroda – őszre tolódik a konferencia

Őszre, feltehetően október elejére csúszik a Magyar Információbrókerek Egyesülete által tervezett Coworking office / közösségi iroda – tapasztalatok és lehetőségek c. Budapesten rendezendő konferencia. A közintézményi, valamint üzleti és kamarai közösségi irodák helyzetét, lehetőségeit is tárgyaló rendezvény bemutatja azt a friss felmérést, amely a helyet szolgáltatók, illetve az ügyfelek szempontjait is felméri. E kérdőívet azonban addig te is kitöltheted – vagy továbbíthatod az abban feltehetően illetékes számára!

1. Gondolkodsz-e közösségi iroda (coworking office) működtetésében?
Ha felmerült a lehetőség, vagy a kíváncsiság, töltsd ki az alábbi, 5 perces, anonim felmérést, mely tapasztalattal rendelkező vagy lehetséges szolgáltatóknak szól. Szolgáltatói oldali kérdőív

2. Ha a közösségi iroda (coworking office) szolgáltatás tényleges vagy lehetséges igénybe vevőivel kapcsolatban vagy – pl. bt., kft., civil szervezet, stb. -, bátran küldd nekik tovább ezt a linket, hogy az ő igényeik is nagyobb figyelmet kaphassanak a szolgáltatás fejlesztése érdekében. Ügyféloldali kérdőív

A kérdőívek eredményét az őszi konferencián mutatjuk be.


Lehet-e információs szolgáltatást is kínálni (vagy közvetíteni) közösségi iroda-szolgáltatóként?

Tűnődjünk el egy jól működő eset továbbgondolásával!

A coworking office, más néven közösségi iroda olyan hely, ahova bárki bejöhet dolgozni, tanulni, foglalkozásától vagy tevékenységi formájától függetlenül. Lazább, mint egy hagyományos iroda, de komolyabb, mint egy kávézó. A budapesti Deák tértől és az Operától egyaránt 5 percre fekvő, 2012-ben nyílt KAPTÁR közösségi iroda a szabad és vállalkozó szellemű emberek coworking helye. Az irodakomplexum szolgáltatásaiból az alábbiakat emeli ki: alkalmi és rendszeres iroda használati csomagok (akár saját asztallal), közösségi tagság, tárgyalóbérlés, workshop helyszín (cateringgel), privát iroda, és székhelyszolgáltatás.

A közösségi életről – pl. élménybeszámoló, szakmai előadás, strandlabda, bubble ball, digitális nomád találkozók, hetente közösségi ebéd – a holnapon elérhető blog és a galéria számol be. 2016-ban a KAPTÁR-t a világ 10 legjobb közösségi irodái között tartották számon. Néhány hasznos tartalom a KAPTÁR-blogból:
Minden, amit tudnod kell a székhelyszolgáltatásról
Munka közben felfedezni a világot? [a digitális nomád…]
KAPTÁR: The Office paródia videó sorozat . – F: KIT Hírlevél, 2024. május 22.

 

Teljesen átalakítja keresője működését a Google – és ezzel kinyírja a webet, ahogy eddig ismertük

A Google a hét megnyílt I/O konferenciája első napján számos fejlesztést jelentett be – amik közül azonban valószínűleg keresőjének alapvető átalakítása hordozza a legnagyobb súlyt minden értelemben. Ezek szerint ugyanis a cég minden felhasználója számára elérhetővé fogja tenni keresője eddig csak zárt körben tesztelt ún. SGE (Search Generated Experience) élményét – ezzel pedig lényegében kinyírja az általunk ma ismert webet. Ennek oka, hogy az SGE a Google három évtizedes történetének legnagyobb átalakítását képezi, ami alapjaiban veti el a webet eddig életben tartó, illetve annak tartalmi és anyagi gazdagodását támogató modellt.

Az SGE lényege, hogy a kereső a mesterséges intelligencia segítségével saját maga adja meg a válaszokat a felhasználók által feltett kérdésekre – ezzel szükségtelenné téve, hogy előbbiek ezekért átkattintsanak a kereső által megtalált weboldalakra. – F: PC Fórum, 2024. máj. 15.

 

Lassan megszokottá válik: pereléssel lehet kényes közadatokhoz jutni – jó esetben

A Szabad Európa több mint egy év pereskedés után megkapta az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit a Nemzeti Koncessziós Irodától (NKOI). Ez az állami szerv kötötte meg a szerződést, amely egyébként nyilvánosan elérhető. Az NKOI azonban nem tette elérhetővé a mellékleteit, pedig azokból derül ki, hogy kik a titokzatos tőkealapok végső tulajdonosai, és mekkora összegre lesz jogosult a Themis Magántőkealap vezette konzorcium által alapított koncessziós társaság, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF).

Így tehát nemcsak a magántőkealapok kezelői által kapcsolódnak közvetlenül Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz a társaságok, hanem az egyes magántőkealapokról is kiderült, hogy konkrétan a két üzletember tulajdonában vannak.

Ez azért fontos, mert a magántőkealapokról nagyon kevés információ van a nyilvános cégadatbázisokban, a végső tulajdonosokról pedig semmilyen adat nem áll rendelkezésre. Annyit lehet tudni, hogy jelenleg 211 ilyen magántőkealapot tart nyilván a Magyar Nemzeti Bank. Tavaly a Direkt36 oknyomozó portálnak sikerült néhány magántőkealapról kiderítenie egy nyilvános adóhivatali adatbázis alapján, hogy kik a tulajdonosok. Azóta a kormányzati szerv bezárta ezt a kiskaput. – F: Szabad Európa 2024. ápr. 29.

 

Deepl, MI-alapú fordító – így használhatod

A mesterséges intelligencia felhasználásával már használható fordítóprogramokat lehetséges készíteni angol és magyar nyelvek között is. A szépirodalom fordításához talán még mindig nem elég jók, de általában a szakirodalom lefordítható és megérthető az újabb fordítókkal. Ilyen fordító nemcsak a Facebook beépített fordítója, vagy a Google fordító, hanem véleményem szerint az ezeknél jobb fordítást biztosító Deepl is rendelkezésre áll. Alapesetben előfizetéses szolgáltatás, de rövid szövegeket lefordíthatunk térítésmentesen is. A szakirodalmat, akár könyvtártudományi cikkeket, vagy azok egy részét érthetően le tudja fordítani. Lehet használni a fenti weboldalon, vagy létezik beépülő modul Chrome-hoz, és létezik Android és IOS app is. Próbáld ki! (Balázs László) – F:  KIT Hírlevél, 2024. május 8.

 

Az Opera böngésző össze tudja foglalni a weboldalak tartalmát

Az Opera Aria nevű, böngészőbe épített mesterséges intelligencia terméke mostantól Androidon is képes szöveges weboldalakat összefoglalni. Az eszköz tömöríti a hírcikkek tartalmát, a blogbejegyzéseket vagy kutatási cikkeket egy rövid írásba, jellemzően egy képernyőnyi hosszba. A ma bejelentett új funkció segíthet a felhasználóknak gyorsan megérteni egy témát és kiemelni a fontos részleteket. Használatához egy tetszőleges szöveges weboldalon az Opera Android böngésző jobb felső sarkában lévő három pontra koppintva ki kell választani az Aria ikon melletti “Summarize” opciót. Ezután egy Aria csevegőablak fog felbukkanni a kért összefoglalóval. A funkció eléréséhez természetesen az Opera for Android legújabb verziója kell, és be kell hozzá jelentkezni egy Opera-fiókba, vagy ha nincs, regisztrálni kell egyet.

Az Aria tavaly indult el, és úgy működik, mint bármely más MI asszisztens: chatbot-szerű felülete van, amely a kérdésekre az interneten való keresés alternatívájaként válaszol. Az Opera a bevezetése óta folyamatosan fejleszti az Aria-t, és az AI Feature Drops Programon keresztül bővíti a funkcionalitását, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy korai hozzáférést kapjanak további MI funkciókhoz. Szintén újdonság, hogy az MI a böngésző parancssorából is elérhető, a “CTRL +” kombinációt lenyomva is feltehetők kérdések, és egyből ott kapjuk meg a válaszokat is. Hosszabb társalgásnál érdemes a continue in chat (folytatás a csevegésben) gombra kattintani, és ilyenkor a beszélgetés az oldalsávba megy át.

Legutóbb az Opera azzal a képességgel frissítette az Aria-t, hogy a Google Imagen2 segítségével képeket generáljon, de a szöveges válaszokat már képes hangosan is felolvasni. – F: Sg.hu, 2024. máj. 6

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük