MIBE Hírlevél, 2024. április

 

Coworking office – tapasztalatok és lehetőségek – MIBE-konferencia

  1. jún. 5-én, szerdán, 10 és 15.30 között coworking office / közösségi iroda témájú konferenciát tart Budapesten a MIBE, a Hageni Távegyetem Budapesti Központjában (Madách Imre u. 13-14.). A hazai és külföldi eredmények mellett a rendezvényen elhangoznak a témában készített legfrissebb használó- és szolgáltató oldali felmérés tanulságai is. A rendezvényen könyvtári, kereskedelmi és iparkamarai valamint független szervezeti közösségi iroda tapasztalatok is megismerhetőek lesznek. További információ rövidesen itt:www.mibeinfo.hu.

 

A pódiumon túl: A láthatatlan kollégium visszaszerzése (Mary Ellen Bates)

A mai profi konferenciákon számos elektronikus eszköz áll az előadók és a közönség rendelkezésére. A Meeting Owl 3 például azonosítja a beszélőt és ráirányítja a kamerát. Ám az igazi varázslat az események között történik – a folyosókon, a kávészünetekben, ad-hoc ebédelő társak között. Ezekben az alkalmi találkozásokban dobog a konferenciák szíve, és megidézi a 17. századi „láthatatlan főiskoláihoz” (invisible college) hasonló együttműködési szellemet. Ezek tudósok informális összejövetelei voltak. Arra szánták lopott idejüket, hogy forradalmian tudományos eszméket cseréljenek ki egymással. Szakmai rendezvényeink is lehetnek ilyenek: dinamikus környezetben, melyben a résztvevők feladják a prezentációk formalitását, és mélyebbre merülnek az előadó ötleteiben. Új szemszögekből fogalmazhatják meg üzenetét. Egy pohár bor mellett megismerhetnek egy új egyesületi tagot, és felfedezhetik, hogyan egészíthetik ki egymást a tudáskészleteik.

A virtuális konferenciákon kényelmesen férhető hozzá az információ, de hiányzik belőle a szerendipitás. Jók az online platformok, de nincs bennük olyan szikra, mely egy folyosói beszélgetés vagy egy kávé melletti közös nevetés során kipattanhat.

A másik oldalról közelítve: a virtuális lehetőségek felerősíthetik a konferencia hatását. A résztvevők az esemény előtt, alatt és után kapcsolatba léphetnek egymással, párbeszéd és együttműködés jöhet így létre. A megosztott dokumentumok és feljegyzések platformokká válnak a folyosói megbeszélések során felmerülő ötletek kifejtéséhez. A Mentivel (a Mentimeter.com oldalon) például kényelmesen szavazhatunk és gyűjthetjük be a személyes vagy virtuális résztvevők visszajelzéseit. (Talán a legjobb virtuális megfelelőt kínálja a klasszikus, fanra ragasztott „post-it” ötletbörze technikának.) E digitális lábnyomok meghosszabbítják a láthatatlan kollégium élettartamát a konferencián túlra.

Egy egyre inkább a virtuális interakcióra támaszkodó világban a személyes konferenciák felbecsülhetetlenek a kollégákkal való kapcsolatteremtésre, új ötletek generálására és az együttműködés gerjesztésére. Hogy ki tudjuk ezeket kihasználni, derítsük fel azokat az eseményeket, amelyeken az ügyfelek és a potenciális ügyfelek egyaránt részt vesznek. Gazdálkodjuk ki magunknak legalább évi egy ilyen részvétel költségét és idejét.

Ezek az események lehetőséget adnak nekünk, introvertáltaknak, hogy kilépjünk komfortzónánkból, belekóstoljunk a szakterületünkön kívüli témákba, beszélgetéseket kezdeményezzünk idegenekkel, és bekapcsolódjunk hálózatépítő eseményekbe. Aktív résztvevőivé válunk a mai láthatatlan kollégiumnak, amikor belépünk az „emberi húsok” ilyen terébe, és személyesen töltünk időt kollégákkal és leendő ügyfelekkel. (ref.: MG) – F: AIIP, 2024. ápr. 30.

 

A budapesti térfigyelőkkel már élőben is követhet bárkit a rendőrség és a titkosszolgálat

Kifejlődött a Szitakötő: Budapesten már több ezer megfigyelőpontot kötöttek össze, kereshetővé téve az így keletkező adatokat a rendőrség, a terrorelhárítás vagy a nemzetbiztonsági szervezetek számára. A sok információ végállomása a Kormányzati Adatközpont, amely azonos székhelyen működik a Rogán Antal miniszter alá tartozó titkosszolgálattal, a Nemzeti Információs Központtal, ahol az ellenzék állítólagos „guruló dollárjairól” szóló jelentés is készült.

“Akik az adatokhoz – elvileg kellő felhatalmazással, de az állampolgár számára meglehetősen átláthatatlan felügyelet alatt – hozzáférnek, azok akár élőben is rákapcsolódhatnak a több ezer megfigyelési pontról érkező közvetítésre”, leolvasható rendszámokkal, sőt a csúcsszerveknél arcfelismerő rendszerek alkalmazásával. Szinte mindegy tehát, hogy éppen milyen típusú és képességű kamera pásztázza az utcákat, a hangsúly az összefüggő hálózaton van. – F:  HVG, 2024. ápr. 26.

 

Újítási készség – ne a MI-től várd

Bár a mesterséges intelligencia (MI) szöveg- és képgeneráló képességei lenyűgözőek, amerikai kutatók rávilágítottak arra, hogy az újítási képességet illetően a felkapott technológia messze lemarad akár a gyerekek mögött is.

Ezzel szemben mind a gyerekek, mind a felnőttek figyelemre méltó innovációs képességet mutattak, elvontan tudtak gondolni a tárgyra, miközben újszerű felhasználási módokat találtak ki (például hogy egy teáskanna aljával kört is lehet rajzolni). Ráadásul az ötletelésben az sem rontotta a kreativitásukat, ha korábban még sosem látták a szóban forgó objektumot. A nagy nyelvi modelleknek viszont nem volt meg a kellő képességük ahhoz, hogy új funkcionális alkalmazások lehetőségére következtessenek a tárgyaknál. Nem tudtak például nem szokványos, de funkcionálisan megfelelő objektumot választani egy-egy feladathoz. – F: HVG, 2024. ápr. 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük