MIBE Hírlevél, 2020. február

 

Az üzleti elemző munkája – Klub

A márc. 19-i MIBE-klubban (17.00) Habók Lilla üzleti elemző fog munkájáról beszélni. Helyszín: Bp., Stex-ház. Részletes információk: rövidesen.

 

Adatvizualizációs workshop – 15 fő számára

A MIBE Bátorfy Attilával (újságírás mesteroktató, Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, Média és Kommunikáció Tanszék, ELTE) készít elő adatvizualizáció tréninget áprilisi időpontra. Az egy napos, térítéses rendezvény azoknak ajánlott, akik szeretnének megtanulni helyes ábrázolásokat készíteni, és szeretnének megismerkedni számos célszoftverrel. A workshopon nem csak konvencionális ábrázolásokat tanulunk, hanem itthon szokatlanabb típusokat is megnézünk. Előkerülnek a térképekkel való műveletek is.

Szükséges előképzettség: némi alapjártasság az Excelben.

A résztvevők képesek lesznek arra, hogy többféle szoftverrel egyszerűbb és bonyolultabb, statikus, animált vagy interaktív adatábrázolásokat készítsenek az adatizájn alapelveinek és szabályainak megfelelően.

Előzetes érdeklődésedet jelezheted a mikulasg@gmconsulting.hu címen. Részletes információk: rövidesen.

 

Titkárt és alelnököt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók. A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

 

Keressél csúnyán, prezentálj szépen – Hozzáadott érték, tippek a szuperkeresők számára

Az adatbázisok információt keresőbajnokai büszkék a „szép” keresésükre: összetett keresés, beágyazott logika, több szomszédsági operátor, belső csonkolás, mezőtől elválasztott kifejezések… Igyekszünk minél hatékonyabban megtalálni azt, amit keresünk, feltételezve, hogy a jól felépített keresés jó minőségű, átfogó eredményeket hoz. Ezek a keresési eljárások azonban olyan profi online szolgáltatásokban hasznosak, mint például a ProQuest Dialog vagy a LexisNexis. Nyílt források keresésekor jobb megközelítése az egyszerűsítés, egyszerűsítés, egyszerűsítés.

A keresőmotorokat az „átlagos” lekérdezéshez fejlesztették ki. Pl.: ki nyerte meg a játékot tegnap este? Nyitva van az étterem? Miről szól az új film? Valószínűbb, hogy hasznos eredményeket érünk el, ha a kereséseket röviden és édesen tartjuk, a lehető legmeghatározóbb szavakkal.

Tippek egy „csúnya”, de hasznos lekérdezés felépítéséhez:

– Használj olyan szavakat, amelyek valószínűleg megjelennek egy hasznos oldalon. Például, ha a fogyasztói attitűdöket keresel a hidraulikus repesztés kapcsán, a „fracking” nagyobb eséllyel jelenik meg nem műszaki írásban. Ha viszont jelentéseket vagy más közzétett anyagokat keresel, akkor a fájltípust állítsd be csak pdf formátumra.

– A keresőmotor belső tezaurusza a hétköznapi főnevek szinonimáit is keresik, tehát nem kell minden lehetséges kifejezésre keresni.

– Használd periférikus látásodat. A keresési eredmények áttekintésekor ügyelj a váratlan forrásokra, vagy a téma szokatlan megfogalmazására. – Néha a Yippy-ben https://www.yippy.com/, az adatvédelem-orientált, eredmények csoportosítására szakosodott keresőmotorban keresek, mely ötleteket ad a találati halmaz szűkítésére vagy kibővítésére.

Prezentálj szépen! A Google rászoktatta a mi megrendelőinket is a szinte kattintás nélküli, könnyen megkapható és megérthető válaszokra. Részben szeretnénk sok szempontot bemutatni. Részben küzdünk a TL; DR * (Too Long; Didn’t Read) ellen. Azaz: nem az információértéket, hanem a befogadásra fordítandó energiát kell csökkentenünk. Tippek:

– Tedd a választ legelőre, egy vagy két mondatos összefoglalóba.

– Könnyítsd meg a navigálását, pl. kattintható tartalomjegyzék, kivonatokat vagy összefoglaló az egyes részeiről, a teljes szöveghez mutató hivatkozásokkal.

– Tudd meg előre, hogy milyen legyen a formátum. Része lehet egy 10 perces élő, interaktív beszámoló, vagy néhány diakép is. Hasznos, ha linkeled a kutatás legfontosabb eseményeit.

Legyél információs térképész. Mutasd be az információs csúcsokat és a völgyeket, a buja forrásokat és a kopár sivatagot. Mondj történetet az eredményekről, és hogy mit ajánlasz a következő lépésekhez. (ref.: MG)  F: https://www.batesinfo.com/bates-infotips/search-ugly-deliver-pretty/ 2019. október 30.

 

Pocaktanács – üzleti modell

Hová érdemes kismamajógára járni, melyik az alkalmas gyerekkocsi, tényleg szükség lesz-e az 500 eurós téli bébi­overallra? Csupa olyan kérdés, amivel a várandós anyák tájékozatlanul szembesülnek, különösen akkor, ha az első gyereküket várják, ráadásul a munkájuk mellett nincs idejük utakat keresni az ismeretlen terepen. Márpedig a dübörgő gazdaságú országokban a kereskedők és a szolgáltatók szakadatlanul ostromolják őket: Németországban például a legutóbbi, 2016-os adatok szerint a bébiholmik piacának forgalma 7,2 milliárd euró volt. Van tehát igény a tanácsadásra, és amerikai mintára ez Németországban is kisvállalkozók sorát ihlette meg. Az USA-ban az esküvő-, illetve legénybúcsú-szervezők mintájára alakult ki a pocakkísérők biznisze, és ezt az üzleti modellt követik a német tanácsadók is, mégpedig baby­planner vagy – a vendégek kívánságait leső hotelportásra utalva – terhességi concierge néven.

Nem egészségi támogatásról van szó, hiszen az a bábák és orvosok dolga. Tanácsot adni azonban rengeteg más kérdésben is lehet: milyen élelmiszer-kiegészítők hasznosak, hogyan válasszunk bábát és orvost, melyik babahordozót érdemes beszerezni, hogyan kell a szociális támogatásokat kérvényezni, mitől lesz bababiztos a lakás, melyik fejhallgató passzol a legjobban a domborodó hasra (tudniillik a magzat zenei nevelésének megkezdéséhez)? Kétségkívül nehéz eligazodni, már csak azért is, mert a tapasztalatlan leendő apákat és anyákat a kereskedelem számukra rejtélyes termékekkel hozza zavarba. F: https://hvg.hu/360/hetilap360/2020/06/20200616gazdasag4 (térítéses tartalom) 2020. febr. 6.

 

Eltérő hazai és nemzetközi bűnügyi adatok

100 ezer főre vetítve hazánkban történt az ötödik legtöbb gyilkosság egész Európában – állítja egy ENSZ-jelentés. A jelentés érdekessége, hogy lényegesen több bűncselekményről számol be, mint amit a magyar rendőrség regisztrált, hiszen míg az ENSZ 242 gyilkosságról ír, az ORFK adatai szerint alig 90 ilyen eset történt 2017-ben. A „leghalálosabb” országnak Oroszországot minősíti a nemzetközi szervezet Európán belül, ezt pedig Ukrajna, majd Litvánia követi. A listából kiderül, hogy Luxemburgban történik a legkevesebb gyilkosság arányaiban, nominálisan pedig Oroszországot és Ukrajnát követve Németországban és Franciaországban történik a legtöbb gyilkosság.

A jelentést tavaly publikálta a nemzetközi szervezet, most azért került reflektorfénybe, mert a Fox News városokra lebontva szemlézte, de valamiért kihagyták belőle Oroszországot és Ukrajnát, így a litván Kaunast hozták ki a legveszélyesebb európai városnak. Az írás Litvániában hatalmas felháborodást keltett, a litván kormány is reagált. F: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200208/felkerult-magyarorszag-europa-leghalalosabb-orszagainak-listajara-415123 2020. febr. 8.

 

Rogánék rengeteg munkát fektettek a századvéges dokumentumok eltorzításába

A TASZ bírósági érvelése szerint az elektronikus formában meglévő iratok kiadása nem jelenthet aránytalan munkaterhet a Miniszterelnöki Kabinetiroda számára, de akkor még nem tudhatták, hogy valójában a minisztériumban igenis rengeteg munka előzi meg a kutatások és elemzések kiadását: Ugyanis a jogerős ítélettel a propagandaminisztériumba besétáló Joó Hajnalka kezébe olyan DVD-ket nyomtak, melyen

A tönn tízezer oldalnyi iratot előbb kinyomtatták, majd újra beszkennelték, hogy pdf formátumban másolhassák fel a DVD-re, hogy a dokumentumokban iszonyú körülményesen, külön szoftver segítségével lehessen csak kulcsszavakra keresni (a pdf fájlokban ugyanis nem szövegként, hanem képként található meg az egyes oldalak tartalma)

A fájlokat ráadásul szoftveres védelemmel is ellátták, a jelszót pedig nem árulták el az újságírónak. Márpedig a védelem azt is megakadályozza, hogy a dokumentumokból egyes részeket ki lehessen másolni, vagy nyomtatni.

A TASZ közleménye szerint nehéz elképzelni, hogy a dokumentumok eleve ilyen kezelhetetlen és feldolgozhatatlan formában készültek el, nem pedig pl. Word szövegszerkesztőben. A jogvédő szervezet úgy számol, a fájlok átalakítására és védelemmel való ellátására akár több tucatnyi munkaórát fordíthattak, ami azért is furcsa, mert a Miniszterelnöki Kabinetiroda csak közel negyedmillió forint költségtérítésért akart betekintést biztosítani Joó Hajnalkának az iratokba, arra hivatkozva, hogy a minisztérium dolgozóit nagyon leterhelné az iratok áttekintése és anonimizálása.

A TASZ az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, mert ez a gyakorlat hátráltatja a közérdekű adatok megismerhetőségét. F: https://index.hu/belfold/2020/02/05/szazadveg_miniszterelnoki_kabinetiroda_tanulmanyok_szerzodesek_formatum/ 2020. febr. 5.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük