MIBE Hírlevél, 2020. június–július

Bates: bizalom szakértői mivoltunk iránt

Mary Elen Bates egyik tavaszi előadása kapcsán osztotta meg a történetet: egy projekthez egyszerűen nem találtam megbízható információt – egy már korábbról meglévő dia tartalmától eltekintve. – Gondolkodóba estem – mondta -, tegyem-e bele az aktuális anyagba. A korábbi dia elkészítésére egy egyesület ügyvezetője adott megbízást egy évvel ezelőtt. Felhívtam az illetőt, hogy meggyőződjek arról, hogy rajta lévő statisztikák továbbra is helytállóak-e, és hogy az információkat máshol nem tették-e közzé. Majd kissé izgatottan csatoltam a diát és a magyarázatot az ügyfelemnek.

Az előadást követő egyik kerekasztal-résztvevő megkérdezte, hogyan reagált az ügyfél a szokatlan tartalomra. – Nos, mivel feltételezte, hogy információs szakértőként bízott engem – mondta Bates -, hisz abban, hogy bármi, amit adok neki, megbízható és a legjobb fellelhető anyag.

A kerekasztal-beszélgetés innentől arról szólt, hogy nekünk, információs szakembereknek információs szakértői szerepben érdemes fellépnünk. Nyilván találhatunk információt a nyílt weben vagy könyvtári erőforráson keresztül, amely közvetlenül elérhető az ügyfél számára is. De ügyfeleink azért jönnek hozzánk, mert bíznak abban, hogy gyakorlott szemmel az előbbieken túlmutató szinten tudunk a nehezen megtalálható információkhoz és a legmegbízhatóbb forrásokhoz jutni.

Ha tehát megbíznak bennünket, szakértőket, akkor kiterjeszthetik az információk körét a szürke irodalomra és mély webes forrásokra. Mi pedig magabiztosan megoszthatjuk az eredményeket ügyfelünkkel, elmondva mellé, hogyan értékeltük és validáltuk a nem hagyományos tartalmat. (ref.: MG) F:  Batesinfo 2020. márc. 16.

 

Szobanövény-információs tanácsadó – 300 dollár / alkalom

Lakásfarmer, növénycoach, városidzsungel-fejlesztő, virágkonzulens, növényvállalkozó – számos trendi néven emlegetik Farmer Nicket, alias Nick Cutsumpast. Akárhogyan is, a New York-i fiatalember elsősorban szobanövényekkel foglalkozik, pontosan szólva abban segít másoknak, hogy a lakásukat minél jobban kizöldítsék.

Szakértők szerint a növényvállalkozó sikerének titka (jelenleg közel 60 ezer Instagram-követője van), hogy jól érzett rá az 1980 után született Y és Z generáció igényeire. Bennük erőteljes a környezettudatosság, ugyanakkor többnyire korlátozott a hajlandóság a felelősségvállalásra, így a család helyett szívesebben választják a kevesebb vesződséget igénylő szobanövényeket, amelyek ráadásul kifejezetten jól mutatnak egy közösségimédia-poszt témájaként vagy kulisszájaként. Ez utóbbi szempont különösen a koronavírus-járvány idején értékelődött fel, amikor a videókonferenciák sokak lakókörnyezetébe engedtek bepillantást.

Bár az amerikai metropoliszokban korántsem Nick az egyetlen, aki efféle növénycoachként keresi a kenyerét, az ő sikeréhez alighanem az is hozzájárult, hogy sok hölgy szívesebben válogat virágot egy kigyúrt, mosolygós, sármos fiatalember, mint egy mogorva, középkorú kertész társaságában. Nem véletlen, hogy egyik kuncsaftja, a személyi edzőként dolgozó Alex Silver Fagan így lelkesedett érte: „Nick a válasz minden olyan kérdésedre, amelyről még csak nem is sejtetted, hogy fel fog merülni.” F: HVG 2020. júl. 30.

 

A koszinusztranszformáció haszna

Emberi szemmel, sőt általában szoftver segítségével sem lehet már észrevenni a hamisítást, annyira ügyesen gyárt képeket a mesterséges intelligencia (MI). Arcképeket lehet hamisítani, bárkinek a fejét be lehet másolni kompromittáló felvételekbe. Ezt emlegetik a mélytanulásra és a hamisításra utalva deep fake néven. Egy német kutatócsoport most matematikus körökben egyszerűnek mondható módszerrel kínál lehetőséget a becsapások leleplezésére. Aki tudja, mi az a diszkrét koszinusz­transzformáció, annak érdemes tanulmányoznia Joel Frank és kollégái módszerét, amelyet néhány hete ismertettek a gépi tanulás egy nemzetközi konferenciáján (ICML). Az érdeklődők nyilvánosan is megtalálhatják a kódot a GitHub szoftverfejlesztési platformon. Laikusoknak be kell érniük annak elképzelésével, hogy a bochumi Ruhr Egyetemen olyan ábrázolássá alakítják át a képeket, amelyen jellegzetes mintázat válik láthatóvá. A kutatók azt állítják, hogy az MI eddig ismert módszerei mind leleplezhetők ezzel az eljárással. F: HVG 2020. júl. 30.

 

Adatvizuaizáció – Járványok Magyarorszgon az elmúlt húsz évben

Az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint jogutódja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti rendszerességgel közli számos vírusos és bakteriális eredetű fertőzés adatait. Az egészségügyi szolgáltatóknak törvényileg szabályozott bejelentési kötelezettségük van a járványügy felé, a rendelet pedig felsorolja azokat a fertőző, vírusos, bakteriális, vagy egyéb betegségeket, amelyeket jelenteni kell. A nyilvánosan elérhető adatok csupán a lehetséges fertőzések fontosabb, gyakoribb fajtáit tartalmazzák. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) heti Epinfo hírlevele tartalmazza a heti adatokat, viszont – ahogy az NNK-tól megtudtuk – ezek nem tisztított adatok, így mi az ő ajánlásukra az NNK havi jelentéseiben szereplő adatokat használtuk.

A vizualizáció a nyolc legtöbb esetszámot produkáló fertőzéses megbetegedést mutatják havi bontásban 2000 és 2019 között. Ezek közül a bárányhimlő felel az évi fertőzések 50-60 százalékáért, de jelentősnek mondható a szalmonella, a campylobacteriosis, s skarlát és a rotavírus esetszáma is. Ezek összesen a teljes fertőzések kb. 90 százalékát teszik ki. A legtöbb fertőzéses megbetegedés éves esetszáma pár tucat és száz között ingadozik. F: Alto Team 2020. júl. 20.

 

A villanykörte rezgései alapján is lehallgathatják az embert

Nagyot fejlődtek a lehallgatási technikák az elmúlt évek, évtizedek során: a bepoloskázott telefonok helyét szépen lassan átvették az internetes és okostelefonos megoldások, a globális technológiai ellátási lánc komplexitása miatt pedig a készülékekbe szerelt csipekkel is könnyebben játszanak azok, akik a kémkedésre adják a fejüket. Most egy újabb technikával bővült a lista: a villanykörte alapú lehallgatással.

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem és a Weizmann Tudományos Intézet kutatói azt állítják, hogy ezzel az olcsó technológiával szinte bárki bele tud hallgatni egy olyan beszélgetésbe, amelyet akár egy több száz méteres távolságban található szobában zajlik, amennyiben az ablakán keresztül látszik egy izzólámpa. Ehhez mindössze egy laptopra, egy teleszkópra és egy 400 dollárba kerülő elektrooptikai szenzorra van szükség. F: Qubit 2020. jún. 6.

 

A véleménynyilvánítás szabadságának feltétele, hogy vezető politikusok egyes önéletrajzi adatai megismerhetőek legyenek

Egy ukrán NGO sikertelenül próbálta közérdekű adatként megszerezni a parlamentbe bejutó pártok vezető politikusainak életrajzi adatait. A Bíróság szerint azzal, hogy az ukrán hatóságok az adatigény elutasításakor nem mérlegelték megfelelően a választott tisztségviselők magánélethez való jogát a véleménynyilvánítás szabadságával összefüggésben, megsértették az adatigénylő véleménynyilvánítás szabadságát.

Az EuroMaidan-t követően 2014 októberében általános választásokat tartották Ukrajnában. A jelölési eljárás részeként a jelölteknek életrajzot kellett benyújtaniuk a Központi Választási Bizottságnak (KVB). Az életrajzok információkat tartalmaztak a jelölt képzettségére, civil és politikai karrierútjára, családi kapcsolataira és elérhetőségére. A benyújtott életrajzok alapján a KVB honlapján kivonatokat tett közzé a jelöltek hátteréről. A kivonatok a jelöltséghez szükséges és a választás időpontjában éppen aktuális információkat tartalmazták, így például a jelölt életkorát, büntetlen előéletét, iskolai végzettségét. A kivonatokból a jelölt élettörténete, korábban vállalt szerepei nem voltak rekonstruálhatóak. A választások eredményeképpen 2014 novemberében hat párt jutott be a parlamentbe, melynek vezetőinek többsége már korábban is viselt választott tisztséget. F: Átlátszó 2020. márc. 26.

 

Titkárt és alelnököt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók. A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

 

Szerkesztette: Mikulás Gábor mikulasg@gmconsulting.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük