Hírlevél, 2019. szeptember

Hírek

Marketing a térítéses információszolgáltatásokban – konferencia nov. 28-án

A KSH és a MIBE együttműködésében, a Magyar Telekom és az Infodok Kft. támogatásával megrendezzük a korábban tervezett marketing-konferenciát. A szervezés folyamatban van. Rövidesen részletes tájékoztatást nyújtunk.

 

Amikor a régi sajtócikkek jelentenek üzleti előnyt – Beszámoló a MIBE-klubról

Biszak Sándor (ügyvezető, Arcanum Kft.) volt a MIBE-klub meghívottja szept. 19-én az “Amikor a régi sajtócikkek jelentenek üzleti előnyt” témával.

Havonta 1-1,5 millió oldal digitalizál az Arcanum. A termés jelentős hányada az ADT (Arcanum Digitális Tudománytár) adatbázisban jelenik meg. Fejlesztése a tudományos lapokból indult, később jöttek hozzá a napi- és hetilapok, magazinok. (Nem meglepő gondolat: az alapító és öt gyerekével tulajdonos Biszak Sándor a Richter Vegyészeti Gyár könyvtárának munkatársaként kezdte pályáját, ahol egyebek mellett az elektronikus adatszolgáltatásért volt felelős.) 5-6 éve még nem gondolták, hogy a Népszavát (mely 500 ezer oldal) be lehet digitalizálni. Mármint a projekt nagysága miatt. És azt sem gondolta, hogy emberek pénzt adnak azért, hogy magyar archív cikkeket olvassanak. Ma 4000 magánelőfizetője van az ADT-nek és kb. 1000 intézményi ponton érhető el. Az egyetemi polgárok edu-ID azonosítás segítségével otthonról is elérik.

 

Hogyan lehetsz nagyszerű al- vagy fővállalkozó? – Mary Ellen Bates

Bár vállalkozásom egyszemélyes, ez nem jelenti, hogy egyedül vagyok. Az egyszemélyes vállalkozás egyik legnagyobb előnye, hogy kihasználhatom az információs vállalkozók közötti szerződéses és al- és fővállalkozói szerződéseiből származó kölcsönös ismeretcserét. Fővállalkozóként kiadhatok speciális munkákat, amelyeket nem tudok elvégezni, ugyanakkor számos vállalkozás alvállalkozójaként is dolgozhatok, amelyek speciális készségeimet veszik igénybe. Az évek során sokat tanultam arról, hogy mi teszi jó al- és fővállalkozót. Íme a sikeresség feltételei.

A kiszervezés 5 szabálya

  1. Válassz egy megbízható alvállalkozót, majd lásd el minden lehetséges háttérinformációval. Mindig vannak nehezen értelmezhető és dolgok, illetve olyanok, amelyek egyértelműek – legalábbis számodra. Másoknak nem feltétlenül. Tehát magyarázz, magyarázz és magyarázd még néhányszor.
  2. Tisztázd magadban, hogy mit szeretnél pontosan alvállalkozódtól; formátum, hordozó, mélység, illetve az áttekintés szélessége, költségvetés, határidő szempontjából egyaránt.
  3. Tartsd a kapcsolatot az alvállalkozóval az egész megbízási folyamat során. Kérdezz tervszerűen, hogy tűnjenek fel még időben az esetleges problémák, és hogy biztos lehessél: halad a munka. Adj egyértelmű visszajelzést, és tudatosítsd: az alvállalkozóval egyazon oldalon álltok.
  4. Ne feledd a projekt költségvetésébe kalkulálni az alvállalkozó felügyeletének költségeit és idejét. Még a legjobb alvállalkozónak rendszeres visszajelzésre és útmutatásra van szüksége.
  5. Fizess az alvállalkozónak, mihelyt elküldte számláját; NE várd meg, amíg téged kifizetnek. Ne feledd, hogy te vagy az alvállalkozó ügyfele és minél boldogabb az alvállalkozó, annál nagyobb eséllyel lesz önként is segítségedre.

Az alvállalkozás 5 szabálya

  1. A fővállalkozó a te ügyfeled, éppúgy, mint bármely más ügyfél. Ügyelj arra, hogy ugyanazt a hangsúlyt és figyelmet add neki, mint a többi ügyfelednek.
  2. Bátran kérdezzed. Ne feledd, hogy magad nem lehetsz személyesen kapcsolatban, a végső megrendelővel, viszont a projekt összes paraméterének megértéséhez rengeteg összefüggésre van szükség.
  3. Kötelezd el magadat a projekt iránt. A fővállalkozó nevét adja a munkához, ezért ügyelj arra, hogy hozzájárulásod a lehető legmagasabb színvonalú legyen.
  4. Ha a megbízás idejének negyedénél még nem jutottál az akkorra tervezett eredményhez, állj le a munkával és hívd fel a fővállalkozót. Beszéld meg vele, hogyan lehetne átformálni, kibővíteni a projektet vagy egyéb módon igazítani a munka fókuszán. Ne okozz (kellemetlen) meglepetést a fővállalkozónak a projekt végén.
  5. Ha valami elromlik, vagy félreértitek egymást, vállald a probléma megoldását (akár a hibáért való felelősséget). Úgy dolgozz együtt a fővállalkozóval, hogy a lehető legelégedettebbé tehesse megrendelőjét.

F: https://www.batesinfo.com/reluctant-entrepreneur/contractor-subcontractor/ 2019. aug. 5.

 

Arculatot váltott a Neticle

Több hónapos tervezés és kivitelezés után befejeződött a Neticle szövegelemző cég átmárkázása, így mostantól új arculattal vannak jelen mind a kilenc piacon. A váltásra éppen azért is volt szükség, mert szerették volna, ha a vizuális megjelenésük is lépést tart a a cég növekedésével, és megmutatja, hogy már nem egy budapesti startupról van szó, hanem egy közép-kelet-európai szövegelemző szolgáltatásról – áll a cég közleményében.

… Mára a szövegelemző algoritmusokkal más termékeket is tudtak fejleszteni. Így született meg a kérdőívkészítő- és elemző Zurvey.io, illetve az ezeket a technológiákat integráló Text Analysis API és Data API. A Neticle tehát már nem médiafigyelőként pozicionálja magát, hanem egy enterprise szövegelemző szolgáltatásként – áll a közleményben.

„Évekig mi voltunk a magyar startup, ami megmutatja, hogy mit gondol márkádról, termékedről a web. Időközben viszont addig nőttünk, hogy realizálnunk kellett, többé már nem (csak) ezt az üzenetet szeretnénk magunkról közvetíteni – hiszen négy termékkel, 9 országban vagyunk jelen és dolgozunk a régiós piacvezetői szerepen. F: http://kreativ.hu/cikk/arculatot_valtott_a_neticle 2019. szept. 18.

 

Hogyan keressünk szakembert hatékonyan?

A Magyarországon egyre súlyosabbá váló szakemberhiány miatt napról-napra nehezebbé válik, hogy a megrendelő és a szolgáltatást nyújtó fél egymásra találjanak.

Egy viszonylag új kezdeményezés próbál most meg segíteni abban, hogy az adott feladat megoldáshoz – legyen szó bármely szakterületről – sikeresen találjunk partnert. A Fix24 online szolgáltatáskereső piactér lehetőséget kínál mind a szolgáltatás nyújtójának, mind az igénybevevőnek, hogy felületén ingyenesen regisztráljanak. A weboldal megjelenése, forrás:  https://www.fix24.hu/

Az oldalon mára már több mint 15.000 regisztrált szakember kínálja különböző szolgáltatásait. A platform adatai szerint havonta több mint 2.000 megbízás jön létre. A weboldal felhasználói felülete egyébként kimondottan felhasználóbarát és egyszerűen áttekinthető.  F: https://kereses.blog.hu/2019/08/07/hogyan_keressunk_hatekonyan_szakembert  2019. aug. 7.

 

Titkárt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók. A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

 

ADATVÉDELEM

 

Magánélet és adataink védelme: A kisrendszerváltás óta megállíthatatlan a hanyatlás

Majdnem napra egy évvel azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a magyarországi jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést, aminek nyomán elindult a Magyarország elleni 7. cikkely szerinti eljárás, naprendre tűzi egy jelenős unió testület a „magyar ügyet”. Szeptember 16-án meghallgatást tart az Általános Ügyek Tanácsa, amely rendre az Európai Tanács ülését készíti elő. A Sargentini-jelentés azt mondta ki, hogy rendszerszintű problémák vannak Magyarországon a jogállamisággal, az uniós értékek tiszteletben tartásával. 12 pontba gyűjtötte össze, miben és hogyan sérti az Orbán-kormány az EU alapszerződését és veszi semmibe alapértékeit. Eltelt egy év: történt-e előrelépés a bírált területeken? Vagy inkább ellenkezőleg, még tovább súlyosbodott a helyzet? Sorozatunkban szakértők bevonásával erre keressük a választ.

“A helyzet folyamatosan romlik ezen a területen, de ennek ellenére mára nem ez a magyar demokrácia hiányainak legfájdalmasabb kérdése” – adott sommás választ a magánélet védelme és az adatvédelem területén az elmúlt évben végbementekre vonatkozó kérdésre Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője. Hazánk első adatvédelmi biztosa (ombudsman) szerint ugyanis “Magyarország átlépett egy olyan vörös vonalat a politikai rendszerben, amely alaposan megváltoztatja a dolgoknak a súlyát és jelentőségét”. “Lehet tehát listázni, hogy mi történt az elmúlt egy – vagy akár kettő, három, stb. – évben a magánélet védelme és az adatvédelem területén, de nem érdemes, ugyanis megállíthatatlan a hanyatlás” – szögezte le.  F:  https://hirklikk.hu/kozelet/maganelet-es-adataink-vedelme-a-kisrendszervaltas-ota-megallithatatlan-a-hanyatlas/354746 2019. szept. 12.

 

Szerkesztette: Mikulás Gábor mikulasg@gmconsulting.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük