Hírlevél – 2019. július-augusztus

Hírek

Újból átgondolandók az ’ingyenes vagy térítéses’ megfontolások

Az információs szakemberek fejben mindig egy átfutnak ellenőrző listát, mielőtt eldöntik, milyen erőforrásokat használnak egy adott kutatási projekthez. Pl.: „Használjam-e ezt a térítéses szolgáltatást, vagy keressek-e hasonlót ingyenes forrásokban, még akkor is, ha hosszabb időbe telik a keresés?

A jó minőségű tartalom terjedésével a nyílt hozzáférésű források és a megbízható térítéses hírforrások közötti korábbi megfontolások már nem mindenben megfelelőek. Íme a kérdések, amelyeket felteszek magamnak, amikor megfontolom, mely erőforrásokat használjam fel.

– Mennyire érzékeny a projektet? Tájékoztató vagy stratégiai döntést előkészítő? (Minél nagyobb ugyanis a kockázat, annál fontosabb a megbízható források használata.)

– Milyen források kellenek a jó keresés előkészítéséhez? – Milyen háttérkutatást kell elvégeznem először?

– Mit kell hozzátennem a keresés eredményéhez a hozzáadott érték érdekében? Az információ egy meghatározott formátumban vagy adathordozón szükséges-e?

– Kinek érdekes a témát? – Kormányzati ügynökség?, think tank?, kereskedelmi kiadvány?, szakmai egyesület?

– Mit gondol ez az ügyfél „tekintélyesnek”? Hol található az ilyen típusú információ?

– Mennyire összetett a téma? (Előfordulhat, hogy a keresőmotorok és más ingyenes keresőeszközök nem támogatják a több szempontú lekérdezéseket, vagy speciális szűrőket igényelnek.)

– Vannak-e nyomok, hivatkozások más forrásokra?

– Hol vannak a meghivatkozni érdemes szakértők, vagy megosztandó információforrások?

– Mennyire kurrens a téma? Tíz évvel ezelőtti információkat kellene tudományos publikációkban vagy ezen a héten a közösségi média bejegyzésében keresem?

– Megosztják-e mással az általam összegyűjtött anyagot? Vannak-e szerzői jogi aggályok?

– Vannak-e további, információforrást befolyásoló kritériumok? (ref.: MG) F: https://www.batesinfo.com/bates-infotips/the-new-free-vs-free/ 2019. aug. 12.

 

Hogyan keressünk hatékonyan szakembert?

Egy viszonylag új kezdeményezés próbál most meg segíteni abban, hogy az adott feladat megoldáshoz – legyen szó bármely szakterületről – sikeresen találjunk partnert. A Fix24 https://www.fix24.hu/ online szolgáltatáskereső piactér lehetőséget kínál mind a szolgáltatás nyújtójának, mind az igénybevevőnek, hogy felületén ingyenesen regisztráljanak.

Az oldalon mára már több mint 15.000 regisztrált szakember kínálja különböző szolgáltatásait. A platform adatai szerint havonta több mint 2.000 megbízás jön létre. A weboldal felhasználói felülete egyébként kimondottan felhasználóbarát és egyszerűen áttekinthető.

Megrendelőként a felhasználó a kezelőfelületen kiválaszthatja a szakmai területet és a települést. Egy rövid, pár kérdésből álló kérdőív kitöltése és az elérhetőségek megadása után kezdődhet is a keresés.

A szolgáltatást kínálók a Munkát vállalok menüpont alatt találnak segítséget a regisztrációhoz. Kiválasztható a szakmai terület is a házkörüli munkától, a képzés és oktatáson keresztül egészen a rendezvény- és esküvőszervezésig. Még akár bohóc, bűvész vagy mixer is hirdetheti magát és szolgáltatását. F: https://kereses.blog.hu/2019/08/07/hogyan_keressunk_hatekonyan_szakembert 2019. aug. 7.

 

DNS-vizsgálaton alapuló családfa-kutatás

Magyarországon is intenzív reklámkampányba kezdtek a DNS-vizsgálaton alapuló családfakutatás szolgáltatói, azaz az azt végző laboratóriumok.

Szinte nincs olyan ember, aki ne látta volna, hogy Magyarországon is intenzív reklámkampányba kezdtek a DNS-vizsgálaton alapuló családfa-kutatásokat végző laboratóriumok.

A nagy laboratóriumok, amelyek DNS-vizsgálaton alapuló családfakutatást és leszármazási vizsgálatokat kínálnak sokak számára gyanúsak, összeesküvés-elméletekért kiáltók és GDPR problémát sejtetők. Mire ügyeljenek azok, akik igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat? Egyed Balázs genetikust, az ELTE TTK Genetikai Tanszékének adjunktusát kérdeztük.

A DNS-alapú geneológiai (genetikai leszármazási) vizsgálatok jó tíz évvel ezelőtt jelentek meg a különböző – jellemzően amerikai hátterű – szolgáltatók kínálatában. Ezek azonban elsősorban nem a családfakutatás lehetőségéhez kapcsolódtak. Úgynevezett micro-array tesztekkel vizsgálták a DNS-lánc meghatározott, variábilis pontjait abból a szempontból, hogy kapcsolatba hozhatók-e valamilyen genetikai rendellenességgel, hajlammal vagy betegséggel, például a diabetes valamelyik típusával vagy az elhízásra való hajlammal. A kezdeti szolgáltatások inkább egyfajta genetikai diagnosztikai tanácsadást jelentettek arra vonatkozóan, hogy az ügyfél milyen betegségre lehet hajlamos, mire kell odafigyelnie az életmódjával kapcsolatban.

Az alkalmazott micro-array teszteken több százezer vagy akár millió darab variábilis pontot lehet egyszerre vizsgálni, melyek persze nemcsak fenotípusos, orvos-biológiai tartalmú információval bírhatnak. Sok személy DNS-mintáját összegyűjtve és összekötve a földrajzi, etnikai információkkal, óriási adatbázisok építhetők fel, amelyekből az újonnan bevont mintaadók és vizsgált személyek geográfiai vagy akár etnikai eredetére is lehet következtetni. Nem beszélve arról – ezt a szolgáltatók újabban reklámozzák is –, hogy egymást nem ismerő rokonok is egymásra találhatnak a segítségével. F: https://tudomanyplaza.hu/dns-vizsgalaton-alapulo-csaladfakutatas/ 2019. ápr. 16.

 

Mi lenne számodra a siker? – Kérdés-módszertan

Amikor valóság-ellenőrző interjúkat készítesz a piac legnagyobb igényeiről, ne kérdezz negatívan (mi miatt nem tudsz aludni?). Közelíts inkább pozitívan (milyen lenne a siker?) Így a kellemesebb beszélgetéssel jobb eredményt kaphatsz! F: Mary Ellen Bates tweetje, 2019. aug. 5.

 

Min múlik az intelligens keresés IQ-szintje?

Egy igazán hatékony és intelligens vállalati kereső működéséhez szükséges egy háttérben meghúzódó adatbázis, pontosabban adathálózat, mely alapul szolgálhat a keresés optimalizálásához. Jelen cikk erre az adatbázisra, az ún. tezauruszra koncentrál.

A cikk szerzője jelenleg egy szaktezauruszon dolgozik, mely az üzleti világ különböző ágazatainak (pl. tőzsde, banki világ, közgazdaságtan, adózás, munkajog, vezetés és menedzsment, marketing) nyújt majd támogatást ahhoz, hogy a TAS vállalati keresőt hatékonyabban használhassák.

A keresésoptimalizáláshoz nincs szükség minden tudásra, ami egy hagyományos tezauruszban megtalálható, elsősorban az alá-fölérendeltségi viszony és a szinonima az, ami segítséget nyújthat az intelligens keresés eléréséhez. Ezen túl hasznos lehet egy további, a hagyományos tezauruszokból hiányzó adat is: a szó tipikus elírásainak feltüntetése.

Az adatbázis – a szemantikai fogalomháló – kidolgozásához a Precognox TAS Thesaurus Manager-e nyújt segítséget, melybe bele vannak építve a fent említett relációk, és a felvett kapcsolatok átláthatóságát grafikus (gráfos) megjelenítés is segíti. Többlépcsős annotátori rendszere pedig lehetővé teszi, hogy a bevitt fogalompárokat akár két szaklektor is könnyedén, néhány kattintással ellenőrizze.

Egy ilyen adatbázis segítségével a felhasználó sikeresebben találhatja meg azt, amit keres, még akkor is, ha nem pontosan azt írta be a keresőmotorba, amire gondolt. Így növelhető meg egy vállalati kereső IQ-szintje tezauruszok építésével. F: https://kereses.blog.hu/2019/07/08/min_mulik_az_intelligens_kereses_iq-szintje 2019. júl. 8.

 

Show Your Stripes – adatprezentálás (Látványos grafikán a bizonyíték a hazai klímaváltozásra)

Egyetlen színképbe rendezték Magyarország éves átlaghőmérsékleti értékeit 1901-2018 között. Minél vörösebbre vált a szín, annál nagyobb az eltérés a korábbi időszakokhoz képest. Igen, a melegebb irányba. A Berkeley Earth oldalán megtekinthetők a világ régióinak és országainak – így Magyarország – éghajlatváltozási adatai és az adatokból generált diagrammjai. Nem állítható, hogy jól állna az ország szénája a klímaharcban.

Ez a modernista festménynek látszó színkép pedig a Show Your Stripes alkalmazás https://showyourstripes.info/ segítségével készült, és egyértelműsíti a Berkeley Earth diagrammján is látható problémát. A kék az előző időszakhoz képest hidegebb, a minél pirosabb szín pedig az (annál) melegebb éves átlaghőmérsékletet jelzi. F: https://www.napi.hu/energetika/klimafrasz-klimavaltozas-felmelegedes-atlaghomerseklet.686682.html 2019. jún. 24.

 

Titkárt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók: /alapszabaly/ . A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

 

ADATNYILVÁNOSSÁG

Így készült a T-Systems felvásárlásáról szóló cikk

Bevallom, ez a cikk nem tudatos tervezés eredménye volt. Egy másik témánk miatt régóta követjük az informatikai közbeszerzéseket, és ennek részeként nyújtottunk be tavaly nyáron egy adatkérést a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) nevű állami szervhez. Azt kértük tőlük, hogy adják ki nekünk az azzal kapcsolatos adatokat, hogy az egyes cégek pontosan milyen szerződésekhez jutottak a nagy állami informatikai keretmegállapodások révén.

A KEF azt válaszolta, hogy ezt csak több mint félmillió forintos költségtérítésért cserébe hajlandók átadni, amit viszont mi indokolatlannak tartottunk, és a TASZ segítségével pert indítottunk. A per során aztán kiderült, hogy a KEF valójában néhány gombnyomással elő tudja állítani a kért adatok jelentős részét, és ezt ingyen is hajlandók átadni. Erre is több hónapot kellett azonban várni, és végül olyan formában bocsátották a rendelkezésünkre az adatbázist, amin látszott, hogy szándékosan meg akarják nehezíteni a munkánkat.

Adatfájlos formátum helyett pdf-ben adták oda a több tízezer adatsort tartalmazó táblázatot, amit aztán még jelszóval is levédettek, hogy ne lehessen könnyen kinyerni belőlük az adatokat. Szerencsére azért sikerült ezt megoldani, és az elemzés során egyből kitűnt a T-Systems szerepe, amely épp akkoriban került be a hírekbe a felvásárlás miatt.

Az adatok elemzését egyébként folytatjuk, így várhatók cikkek a témában más informatikai szereplőkről is. F: Direkt36 támogatói hírlevél 2019. aug. 21.

 

Adok adatokat, de gebedj meg bele

Az állami vállalatok egyik kedvelt trükkje, hogy a szerződéseikről szóló adatokat olyan formátumban osztják meg, hogy azokkal semmit sem lehet kezdeni. Hasonló játékot játszott az elmúlt években az MTVA is, a hvg.hu viszont az elmúlt hetekben kereshető adatbázist készített az adatokból, és az érdekesebbeket a Vizzu segítségével vizualizálta is. Kíváncsi, kik és mire talicskáztak ki sok milliárd forintot a közmédiából?

A lista azt a célt szolgálná, hogy az adófizetők megtudják, az MTVA kivel szerződött és mire, ami bár a mintegy 135 oldalnyi dokumentumból részben valóban kiderül, a tételek összesítése azonban a lehetetlenség kategóriáját súrolta, mivel a közmédia a listát olyan formátumban osztotta meg, hogy abban nem lehetett keresni, a tételeket nem lehetett partnerekre lebontva összesíteni, ahogy évekre sem. Kimutatásokat sem lehetett csinálni arról, hogy ki kapta a legtöbb pénzt, és mire.

hvg.hu ezt megelégelve hetekkel ezelőtt először különböző internetes szövegfelismerő programok segítségével bevitte az összesen több mint 2400 tételt egy táblázatba, majd azokat átnézte és kijavította. Ezen túl volt, hogy az MTVA euróban és forintban is megadta az összegeket, amelyekhez néhol megjegyzéseket is fűzött, ezeket külön oszlopba kellett rendezni. F: https://hvg.hu/gazdasag/20190801_mtva_szerzodesek_vizzu 2019. aug. 1.

 

Véres tényfeltárás: különösen nagy veszélyben vannak a környezetpusztítást leleplező újságírók

A háborús tudósítók után a környezetvédelemi témákkal foglalkozó tényfeltáró újságírók munkája a legveszélyesebb. Egy minap közzétett statisztika szerint az elmúlt tíz évben legalább 13 újságírót öltek meg azért, mert ilyen kérdéseket feszegetett, és 16 másik halálesetnél is erős a gyanú, hogy emiatt ölték meg az újságírókat. Hogy miért? Mert az ilyen ügyek gyakran a legmagasabb politikai szintekkel fonódnak össze, a helyszínek pedig a fővárosoktól messze esnek, ahol könnyen „eltűnik” az újságíró. F: https://occrp.atlatszo.hu/2019/06/25/veres-tenyfeltaras-kulonosen-nagy-veszelyben-vannak-a-kornyezetpusztitast-leleplezo-ujsagirok 2019. jún. 25.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük