Hírlevél – 2019. február

 

Marketing-konferenciát szervez a MIBE

A térítéses információszolgáltatás marketingjének fogásait fogja körüljárni a MIBE 2019. májusára tervezett konferenciája. Folyik a pontosabb koncepció kidolgozása, és van remény saját, MIBE által gyűjtött információ bemutatására is. (MG)

 

Oknyomozás workshop – Humán- és adatforrások – rendezvényünk volt

A MIBE rendezvényeinek közös tapasztalata, hogy a résztvevőket a szervezőnek “kell” “szétzavarnia” az esemény végén. Ami persze, mint sikermutató, nagy öröm. Febr. 1-jén a Direkt36 munkatársai, Pethő András (témája: elektronikus adatforrások), Panyi Szabolcs – párbeszédben Pethő Andrással (human intelligence) és Zöldi Blanka (gyakorlati forráskeresés) bemutatta azt a tudáshátteret, amelyek a Direkt36 által megjelentetett nyomozói anyagok létrejöttét segítik. Utaltak rá, hogy a szakterület az USA-ben született. Az előadók – személyes primér tapasztalataikat átadva – elmondták, hogy a mekkora ereje van azoknak az anyagoknak (pl. Washington Post), melyben az újságírói munka után oknyomozói anyagaikban elkerülhetik a feltételezéseket, sejtetéseket. Többet bemutattak azokból az adatbázisokból – MOKK, K-Monitor, Google képkereső, Közbeszerzési Hatóság, Creditreform, Pacer, Investitgative Dashbord, Enigma Public, IntelTechiques stb. – amelyek segítséget nyújtanak a tényadatok beszerzésében.
F: /oknyomozas-workshop-human-es-adatforrasok/ 2019. febr. 1.

 

Titkárt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók: /alapszabaly/ . A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

 

Hírek

A Facebook-adatbázisának keresése

Ki tartózkodott egy adott helyszínen? Ki kivel jelent meg ugyanazon a fényképen a Facebook-on. Ki dolgozik vagy dolgozott valaha egy adott cégben? A használók annak adatbázisában keresgélve ugyanis visszakaphatnak egy szemernyit a Facebook igen értékes marketing- és elemzői adataiból. A 2017-es MIBE-konferencián Vorák Anita, a 2019. februári workshopon Zöldi Blanka mutatta be a Facebook-keresés részleteit, ráadásul élesben, ahogyan oknyomozás közben, a gyakorlatban használták. Zöldi Blanka előadását a workshop résztvevői meg is kapták. (MG)

 

Egy kereskedelemfejlesztési vezető kedvenc információforrásai, a vezetéstől a technológiaig

A Jinfo kereskedelemfejlesztési vezetőjeként Claire Laybatsnak naprakésznek kell lennie az információs szektor fejlődését és fejlesztését illetően. Mind mondja: a segítségemre lévő négy legjobb online erőforrásom: McKinsey Insights :folyamatosan követi az üzleti trendeket, a vezetéstől a technológiáig

 • Information Today: általa megtudhatom, melyek az információs szektorban a fontos információk és a legfrissebb hírek
 • TechCrunch: a technológiai trendek és a kapcsolódó információk áttekintéséhez
 • Harvard Business Review: üzleti gyakorlat kiváló általános forrása, amely véleményeket közöl az új fejlesztésekről és régi kihívásokról
 • Jinfo: természetesen a Jinfo-hoz is fordulok az információstratégia és a gyakorlat újdonságaiért. (ref.: MG)

F: https://web.jinfo.com/go/blog/74406 2018. okt.

 

Nyílt adatok – közzétételi motívumok és jellemzők

Légszennyezettségi adatok, illemhelyek nyitvatartási ideje, buszok és sétahajók menetrendje, utcai kamerák képe, biciklikölcsönzők elhelyezkedése, baleseti információk. Mi köti össze ezeket az információkat? Mindezen adatok elérhetőek a TfL (Transport for London) oldalán, méghozzá nyílt adatok formájában. De mit is jelent az, hogy nyílt adat?
A nyílt adat az angol open data kifejezés kissé esetlennek tűnő tükörfordítása. A “nyílt” ebben az esetben jelenti egyrészt az adat hozzáférhetőségét, másrészt pedig a mögötte húzódó nyitott szemléletmódot.
Miért érdemes nyílt adatokat közzétenni? – A nyílt adatok publikálása mögött számos ok húzódhat meg:

 • törvényileg előírt kötelesség az adatok megjelenítésére a transzparencia miatt (közérdekű adatok)
 • közérdek szolgálata (könyvtárak, civil szervezetek által közzétett adatok
 • gazdaságélénkítő cél (kutatás eredmények, adatok, információk publikálása
 • egyéni indíttatás (személyes adatgyűjtés közzététele, blogok)
 • üzleti okok (adatbázis üzemeltetés a felület reklámértékének kihasználásával)
 • egyéb okok.

Mitől nyílt egy adat? – Röviden szólva: attól, hogy elérhető. Természetesen attól, hogy egy adat nyilvános, még nem válik ”jó” nyílt adattá. Számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen egy adat ahhoz, hogy arra jó nyílt adatként tekintsünk. Ezek az ismérvek:

 • pontos
 • mindenki számára ugyanolyan módon (korlátozások nélkül) hozzáférhető
 • eredetmegjelöléssel rendelkezik (az esetleges korábbi forrás megjelölésével)
 • strukturált (a felhasználási területnek megfelelő, pl.: táblázat), rendszeres közzététel esetén azonos formátumú
 • tovább szerkeszthető, bővíthető
 • könnyen megosztható
 • szükség esetén authentikált, validált.

F: https://kereses.blog.hu/2019/02/01/legyunk_nyitottak_az_adatokra 2019. febr. 1.

 

Nagyon durva technológiát szabadalmaztatott az Amazon

Az Alexához fejlesztették, és a hangunk alapján kiderít  rólunk  egy  csomó – természetesen érzékeny – információt.
A hangfelismerő intelligencia segítségével viszont az ember az egyik legfontosabb természetes élő-helyén, a saját intim szférájában figyelhető meg – totálisan. Az akcentus segít a rasszjellemzőknél pontosabban meghatározni a személy származási helyét, pillanatnyi érzelmi állapot, nemét, életkorát. Ehhez még a háttérzajt is analizálná az algoritmus. A legjobb persze az, ha a két információt – képet és hangot – lehet kombinálni. A technológia logikája abszolút mértékben beleillik az Amazon koncepciójába: kitalálni a vásárló vágyait, és elhárítani minden akadálytannak kielégítése elől. Egy ilyen hangelemző rendszerrel meg-fejelhetné – és még inkább személyre szabhatná – eddigi ügyfélelemzési módszereit. Ha például a felhasználó köhécsel, már mehet is neki a köhögés elleni sámánital reklámja, ha meg orosz akcentussal beszélni az albánt, máris kaphat egy ajánlatot egy olyan set-top-boxra, mellyel akadálytalanul foghatja Moszkva M1-ét Tiranában és így tovább.
F: https://tmt.omikk.bme.hu/tmt/article/view/9796/11340 2018. dec.

 

Ha weben közölt üzeneteid hatékonysága érdekel – Egy sokoldalú analitikai eszköz

Számtalan analitikai eszköz létezik, ami weboldalakról szolgáltat adatokat. Vannak ingyenes és fizetős szoftverek, amik különböző pontossággal feltérképezik az adott weboldalt és a látogatottságról, a különböző csatornákból érkező forgalomról, a backlinkek számáról és még sok apró részletről kaphatunk adatokat.
Egyik se tökéletes, de a hiba lehetőségeket beleszámolva, használható és értékes adatokat tudhatunk meg. Ezek közül a Google saját fejlesztése – Google Search Console – kiemelkedik, hiszen a saját weboldalam forráskódjába helyezhetem el a követőkódot és így a lehető legrészletesebb adatokat tudhatom meg.
Ez a Google Search Console, de ismerik Google Webmester eszközök néven is. Erről a sokoldalú és rendkívül hasznos analitikai eszközről lesz szó ebben a cikkben.
Mire tudom használni? – Tudni fogod, hogy a weboldalad hogyan teljesít kulcsszavakra. Mely aloldalak teljesítenek jobban és melyek kevésbé. Mik azok, amikre egyáltalán nem érkezik kattintás a keresőből. Ezeken tudsz akár javítani vagy levonhatsz olyan következtetéseket, amiket felhasználva egyre jobb és jobb tartalmakat hozhatsz létre, amikre több felhasználó fog érkezni.
Tehát, ha a keresőből érkező forgalmat szeretnéd növelni, akkor ehhez a legjobb visszajelzéseket a Search Console mutatja. …
F: https://kereses.blog.hu/2019/02/15/google_search_console_a_sokoldalu_analitikai_eszkoz 2019. febr. 15.

 

Hogyan készült “A Kockázatos változtatás van készülőben Paks2-nél” cikk

Szabó András beszámolója: “Már egy ideje követem a paksi bővítés részleteit, eddig leginkább arra koncentráltam, hogy milyen érdekcsoportok jelentek meg a beruházás környékén, illetve kik nyerték az azzal összefüggő tendereket. Miután év végén több cikk is foglalkozott a projekt csúszásának körülményeivel, ez a téma is elkezdett érdekelni, és igyekeztem róla minél több mindent megtudni.
Néhány héttel ezelőtt az egyik beszélgetőpartnerem nagyon óvatosan felvetette, hogy Süli János környezetében egy olyan koncepción dolgoznak, amely lehetővé tenné, hogy bizonyos bővítési munkákat a végleges engedélyek és tervek nélkül is el lehessen kezdeni. A forrás annyira visszafogottan fogalmazott, hogy számtalan visszakérdezés után derült csak ki, hogy pontosan mire is céloz.
Egy másik, ugyancsak a projekt környékén mozgó forrás megerősítette ezt az információt. Ráadásul már konkrétabb részleteket is tudott mondani. Az igazi meglepetés azonban akkor ért, amikor megkerestem az engedélyeztetéssel foglalkozó Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét, aki nem csak rövid határidőn belül fogadott, de nevét vállalva válaszolt a kérdéseimre, és megerősítette a sztori fontosabb állításait. Meglehetősen szokatlan volt, hogy egy állami tisztviselő ennyire transzparens, és még segíteni is hajlandó a munkámat.”
F: Direkt36 2019. febr. 21.

 

ADATVÉDELEM

Kína az egész világon terjeszti rémisztő megfigyelési államát

Kínában már kezd valósággá válni az embereket mindenhol és folyamatosan figyelő állam rémképe. A legújabb technológiákat alkalmazó hipermodern rendszerüket pedig nagy örömmel exportálják bárkinek, aki igényt tart rá. A világ diktátorai sorban állnak.
Az orwelli jelző még soha nem volt olyan pontos, mint Kína esetében. Lassan már az egész országot térfigyelő kamerák hálózzák be, ezek mesterséges intelligenciát alkalmazó arcfelismerő rendszerek segítségével képesek bárkit, bármikor, bárhol azonosítani.
Az állam „Éles Szeme” elől nincsen menekvés. Ha valaki átgyalogol egy piros lámpán, azt tudni fogják. Több tízezres tömegből kiszúrják a körözött bűnözőket, és pillanatok alatt megtalálnak bárkit, akit keresnek. Tudják, hogy ki, kivel és miről beszélget mobilos alkalmazásokon, kikkel áll kapcsolatban, mit néz a szigorúan ellenőrzött kínai interneten, de még azt is, hogy miket vásárol magának.
F: https://24.hu/kulfold/2019/02/18/kina-az-egesz-vilagon-terjeszti-remiszto-megfigyelesi-allamat 2019. febr. 18.

 

A kínaiak 80%-a egyetért a kiépülő megfigyeléses pontrendszerrel – kiszámíthatóságot akarnak

Ami Európában hatalmas adatvédelmi felháborodást okozna, azzal a legtöbb kínai kibékül, mert fontosabb a kényelme, a biztonsága.
Nem véletlen, hogy a kreditrendszer egyik éllovasa a több mint hárommilliós Vencsou. A város korábban az élettartamuk miatt egynaposnak nevezett, hamisított cipők miatt vált hírhedtté. A kontárkodásnak az vetett véget, hogy 1999-ben egy nagy kínai cipőgyár felvásárolta a silány hamisítványokat, és felgyújtott egy hegynyi lábbelit. 2011-ben aztán ingatlanpiaci válság rázta meg a várost. Az ingatlanokhoz kapcsolódó, le sem papírozott magánhitelek bedőltek, senki sem tudta, kinek és kitől jár a törlesztés. Pénzbehajtó bandák járták a várost, cégvezetők vetették magukat a mélybe a magasházakból.
Vencsou vezetői tehát kidolgozták az egyik első számítógépes, okostelefonos pontrendszert, a magánhiteleket pedig azóta egy önkormányzati szolgáltató közvetíti. A hitelezés helyreállt, a gazdaság fejlődik. Amit eredetileg hitelinformációs rendszernek szántak, abból pedig sokkal szélesebb körű, bizalomerősítő hálózat lett. A vásárló ellenőrizheti, volt-e a szupermarketnek élelmiszer-hamisítási ügye. A páciens látja, elítélték-e az orvost műhibáért. A lakásbérbeadó ellenőrizheti a jelentkező bérlő fizetési morálját. Magánszemélyeknek engedélyt kell adniuk a betekintéshez, de a vállalatok és a hivatalok aktái eleve nyilvánosak.
F: https://hvg.hu/kkv/20190129_A_jo_diktatura_jobb_mint_a_rossz__gondolja_sok_kinai 2019. jan. 29.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük