Hírlevél – 2018. március

Alelnököt és titkárt keres a MIBE

Habók Lilla és Kazinczy Barbara lemondásával megüresedett a két pozíció. A két feladatkörök részletezése a MIBE alapszabályában olvasható. A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület természetesen téríti. További információ: 30 239-2293.

 

2 előadás az infobrókerségről

– Hogyan lehet hatékonyan szakmai információhoz jutni és az információt továbbadni? Erre a kérdésre kereste a választ Mikulás Gábor az Információbrókerség műszakiaknak címmel 2018. március 13-i előadásán. Az előadáson arról is szó volt, hogy a hallgatók diplomájuk mellett az információs készségek birtoklásával hogyan jelenhetnek meg izgalmas szolgáltatásokkal szakemberként, vállalkozóként a piacon.

– 2018. márc. 26-án az E-Közszolgálati Tudományos Diákkör 17.30-tól tartja soron következő előadását (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Épület, O-112-113 terem, Facebook-esemény »). A rendezvény során Adatokból intelligencia – A független információs tanácsadó szempontjai címmel tart előadást Mikulás Gábor. A beharangozó: „Szeretnéd megtudni mi is az információbrókerség? Kíváncsi vagy, hogy milyen szempontok szerint választ egy információs tanácsadó? Mélyebb bepillantást szeretnél ezen univerzális szakma rejtelmeibe? Érdekel az üzleti intelligencia és az adatok üzleti értéke? Szívesen részt vennél egy izgalmas és interaktív előadáson, ahol garantáltan jól fogsz szórakozni? Akkor itt a helyed! Ezen az előadáson mindegyik kérdésre választ kaphatsz!”

 

MIBE-konferencia: Mesterséges intelligencia az információkeresésben és –feldolgozásban

A MIBE 2018. évi konferenciának alakul a programja, egyelőre a téma pontosítása és a lehetséges előadók felkérése zajlik. Várható időpont: május második fele vagy június eleje.

 

Egy szabadúszó digitális munkahelyi tanácsadó kedvenc forrástippjei

Steve Bynghall, egy intranettel, tudásmenedzsmenttel együttműködéssel foglalkozó tanácsadó. Az ajánlott források témája a digitális munkahely és az internet kutatásai és trendjei, valamint saját munkájának szervezése

Amikor vállalati környezetből kiszakadva valaki önállóvá válik, hirtelen sok, korábban magától értetődőnek vett dolog válik kérdéssé. Ilyen pl. az informatikai támogatás, vagy a munkahelyi eszközöket. Az alábbi eszközökkel kicsit könnyebbé vált a szabadúszó Steve élete, illetve a bemutatott források tartalmát gyakran idézi is.

IA Writer: mivel sokat ír, ez kiváló, iOS, Android és Mac-en is működő eszköz, mely letörli a képernyőt, így a használója csak az éppen írt szövegre összpontosít. Egyszerű és elegáns. A szöveg azután a szöveget Word, .TXT vagy akár HTML formátumba exportálható.

Toggl: A naplózás kulcsfontosságú, ha több ügyfélnek dolgozol. De hasznos az egyes tevékenységekre eső idő rögzítése is. A Toggl az egyik legjobb tevékenység-naplózó alkalmazás. Steve általában asztali gépeken használja, a rendszer freemium verzióját.
Mary Meeker’s Internet Trends: Mary Meeker, a Kleiner Perkins elemzője évente készít egy igen hosszú diasorozatot, amelyek részletesen bemutatja az internetes trendeket, mindezt nagyon hasznos statisztikákkal illusztrálva. Az anyag elérhető online, s az internetes és más digitális trendek elengedhetetlen forrása.
Jane McConnell’s “Organization in the Digital Age”: A Jane McConnell által évente készített digitális munkahelyek felmérése valószínűleg az ország legfontosabb éves felmérése a digitális munkahelyek állapotáról. A jelentés ingyenes annak, aki részt vesz a felmérésben. Érdemes megtenni.
P.S.: Ha többet forrás- és eszközjavaslatomat szeretnéd látni, akkor katt ide; készítettem egy listát, melynek tételeire gyakran utalok.

F: Jinfo, 2018. febr. 28.

 

Így kezdtünk az orosz-magyar viszony mélyére ásni (Direkt36)

Tavaly nyár elején döntöttük el, hogy szeretnénk elmélyülni az orosz-magyar kapcsolatokban. Bár ugyan a magyar sajtóban is jelentek meg alapos cikkek a témában, azt gondoltuk, hogy ez van annyira fontos és szerteágazó ügy, hogy nekünk is érdemes foglalkozni vele.

A nyár elején előbb befejeztem a Jeremie-alapokról szóló utolsó cikkemet, (a több részes sorozaton Fabók Bálinttal közösen dolgoztam), majd elkezdtem ráfordulni az orosz témára. A munka azzal kezdődött, hogy több olyan elemzővel, politikussal találkoztam, akik átlátják az orosz-magyar kapcsolatokat és hajlandók is beszélni róla. Ők hosszan és részletesen meséltek arról, hogy a Gyurcsány-kormány óta milyen érdekes fordulatok voltak a két ország kapcsolatában.

F: Direkt36, 2018. márc. 19.

 

Feltárul a Putyinnal kiépített kapcsolat titkos története – a legutóbbi MIBE-klub vendégének anyaga

Két befolyásos magyar üzletember szállt fel egy Moszkvába tartó repülőgépre néhány héttel a 2010-es parlamenti választások előtt. Mindketten Orbán Viktor legszűkebb köréhez tartoztak. Az egyikük Simicska Lajos volt, Orbán régi barátja és hosszú ideig szoros gazdasági szövetségese a Fidesz építkezésében. A másik Nyerges Zsolt volt, aki az Orbán-házaspár barátjaként került be a Fidesz gazdasági holdudvarába mintegy 20 évvel ezelőtt, majd Simicska jobbkezeként vett részt a pártközeli cégbirodalom irányításában…

F: 444, 2018. márc. 11.

 

Amikor le akarják járatni az oknyomozót

Magyarországon (…) nem az a probléma már évek óta, hogy a független médiában dolgozó újságírók vajon miért nem élnek vissza temérdek bennfentes kormányzati forrásuk bizalmával, és hozzák mondjuk nyilvánosságra a szaftos háttérbeszélgetések tartalmát a forrás beazonosításával, mint azt Wolff tette.

Sokkal inkább az a baj, hogy jellemzően nem építettünk ki kapcsolatot elég ilyen forrással. Akik vannak, azok sokszor sajnos nem eléggé bennfentesek.

Akik pedig bennfentesebbek, azok nagyon nehezen bíznak meg bennünk eléggé ahhoz, hogy igazán szabadon beszéljenek. (Nem véletlenül használok többes szám első személyt, ez önkritika is egyben. A cikkeim, amikkel utólag elégedetlen vagyok, jellemzően pont azok, ahol alig volt érdemi kormányzati-kormányközeli információm.)

F: Médiapiac, 2018. febr. 9.

 


 

ADATNYILVÁNOSSÁG

 

Támogatja a tényfeltérő újságírói munkát az EU – 1 éves pilot projekt

Jávor Benedek EO-képviselő: Hosszú évek munkája érett be tegnap. Elindult az a tényfeltáró újságírást támogató program, amelyért immár 4 éve küzdök. Közel félmillió euró pályázható határon átnyúló oknyomozó újságírói projektekre.

2014-ben, az EP-képviselővé választásomat követően az egyik első lépésem egy ilyen programra vonatkozó költségvetési módosító indítvány benyújtása volt. Hosszú egyeztetések következtek az Európai Bizottsággal és a Parlament frakcióival, de végül 2016-ban jóváhagyást kaptam a programra. Még további egyeztetések kellettek hozzá, hogy végül eljussunk oda, hogy az Európai Unió költségvetésében a kezdeményezésemre elkülönített összeg eljusson oda, ahova szerettem volna: az oknyomozó újságírókhoz. Amikor elkezdtem a munkát, még nem tudtam, hogy mire valósággá válik, tragikus aktualitása lesz – két oknyomozó újságíró meggyilkolása néhány hónapon belül az EU határain belül. A gyilkosságok után mindennél világosabb, hogy az EU-nak elkerülhetetlenül sokkal aktívabbá kell válnia a független, minőségi média és az oknyomozó újságírás védelmében, mint eddig. És ez nem csak jogszabályi lépéseket, hanem pénzt is kell, hogy jelentsen.

A lipcsei Európai Sajtó- és Médiaszabadság Központ által kezelt programot Daphne Caruana Galizia és Jan Kuciak emlékének ajánlom.

A tegnap meghirdetett program egyelőre egy egyéves ún. pilot projekt. De folytatom a munkát, hogy a jövőben sokkal nagyobb összeg állandó költségvetési sorként álljon rendelkezésre. Ehhez kérem az újságírók támogatását és segítségét is. Egyben javaslom, hogy pályázzanak Magyarországról is minőségi oknyomozó projektekkel, amelyek révén átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé válik a mindenkori hatalom. Sok sikert!

F: Facebook, 2018. márc. 20.

 


 

ADATVÉDELEM

 

Titkosszolgálati háttérrel próbálta lejáratni a kormánypárti sajtó a Migration Aidet?

A Migration Aid szerdán délelőtt sajtótájékoztatón ismertette az utóbbi napokban a kormánypárti sajtóban néhány napja nagy leleplezésként ismertetett Soros-hálózatról szóló Bayer Zsolt-cikk hátterét. Azt mondják, hónapokkal ezelőtt kereste meg őket egy külföldi cég, akik mintha adatokat akartak volna kiszedni belőlük, ezért aztán találkozójukról a magyar civilek titokban kép- és hangfelvételt készítettek. Az biztos, hogy a találkozó dokumentumai a kormánypárti sajtóhoz kerültek.

F: HVG, 2018. márc. 21.

 

Kémszoftvert találtak Márki-Zay számítógépén

Márki-Zay Péter a választás után arra lett figyelmes, hogy laptopjának működése megváltozott: lelassult, nehezebben kapcsolt be és ki – mesélte a Magyar Nemzet online-nak. A kényelmetlenség miatt az eszközt szakemberhez vitte, aki megállapította, hogy feltörték a gépét, és kémszoftvert telepítettek rá, amely a billentyűzethasználattól a futtatott programok listáján át a megnyitott weboldalakig minden számítógépes tevékenységet továbbít egy németországi IP-címre. A szakértő szerint profi munkáról van szó, mivel olyan képprogramot talált, amilyet amatőr felhasználó képtelen telepíteni. Az ügy pikantériája, hogy a szoftver a teljes Márki-Zay család számítógépes tevékenységéhez hozzáférhetett.

Azt javasolták a hódmezővásárhelyi polgármesternek, hogy cserélje le a gépét, és olyan operációs rendszert telepíttessen rá, amilyet nehezebb feltörni.

F: MNO, 2018. márc. 9.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük