Hírlevél – 2017. március

HÍREK

Open source trükkök, anonim kommunikáció és digitális rejtőzés – MIBE-klub, ápr. 5.

Vannak témák, amelyeket nem szeretnénk megosztani másokkal – mondja Vadász Pál (Montana Kft.) – a klub vendége. Úgy szeretnénk kommunikálni az internetes és elektromágneses térben, hogy csak ahhoz jusson el a mondanivalónk, akinek szánjuk. Meg akarod tanulni az jogvédők, whistleblowerek, oknyomozó újságírók, internetes szabadságharcosok módszereit, ahogy elrepülnek a figyelők vizsla radarernyője alatt? Ha igen, akkor érdemes eljönnöd a legközelebbi MIBE összejövetelre, mert ott pontosan erről lesz szó. Bepillantunk Michael Bazzell, Justin Carroll, Kevin Mitnick boszorkánykonyhájába, másokéról nem is beszélve.
MIBE-klub tehát: 2017. ápr. 5. 17.00, Bp. Stex-ház. A kb. másfél órás kötetlen beszélgetésre a MIBE szeretettel vár minden, az egyesület munkája iránt érdeklődőt. Nem voltál még ilyen rendezvényünkön? Kattints ide a legutóbbihoz. Jelentkezési lehetőség itt, vagy emailen.


Második lett az Átlátszó az első, újságíróknak szóló hackathonon

Pénteken rendezték meg Magyarországon az első, kifejezetten újságíróknak szóló hackathont. Az Átlátszó csapata másodikként: az Index után, a Direkt36 előtt végzett egy oktatásról szóló adatábrázolási projekttel.

A hackathon – neve ellenére – nem valami illegális tevékenységet takar, hanem a gyors adatfeldolgozás jól csengő neve. A Független Médiaközpont mostani rendezvényén 9 órára gyűltek össze a versenyzők, összesen hét csapat. Az ismert szerkesztőségek, az Index, az Átlátszó, a Forbes és a Direkt36 mellett több kisebb csapat is indult.

A hét csapat három Excel-táblát kapott a Központi Statisztikai Hivataltól, ezeket kellett durván nyolc óra alatt megtisztítani és kiszűrni belőle a lehetséges sztori ötleteket. A kapott adathalmazból minden csapat mást hozott ki, nem voltak egyező történetek.

Az Átlátszó csapata, amely két főállású újságírónkból illetve az Átlátszó Erdély munkatársából állt, az oktatásról szóló adatokat használta fel. Kifejezetten az infotechnikai eszközök és a középfokú oktatás közötti kapcsolatot vizsgáltuk, mivel a kormány 2017-tól 34,4 milliárd forint EU-s pénzzel támogatja a digitális oktatást.

Kisebb technikai problémák után végül késő délután került sor az eredményhirdetésre, ezt a K-Monitor Facebook-oldalán élőben lehetett követni. A versenyt az Index nyerte, az Átlátszó a második helyen végzett. További információ: http://hackathon.cij.hu/

F: Átlátszó, 2017. márc. 27.

 

Mennyit keresnek a beérett infobrókerek az USA-ban?

Mary Ellen Bates egy 2017. februári felmérés eredményeit osztotta meg. Eszerint a teljes állású, megállapodott infobrókerek 60%-a legalább 60.000, de minden második közülük legalább 90.000 dollárt keres évente. A válaszadók fele munkájuk első 3 évében 20.000 dollár alatt keresett. Egyharmaduk arra számít, hogy 2017-ben 15%-kal növekszik bevétele, 30%-uk szerint pedig nem változik. A részmunkaidősök kevesebbet keresnek.

A megállapodott infobróker-vállalkozások kb. 80%-át könyvtáros vagy informatikus könyvtáros (MLS vagy MLIS) diplomával bír. Az információs vállalkozók 60%-a rendelkezik könyvtáros végzettséggel. (ref.: MG)

F: mebs, 2017. márc.

 

Informatórium – Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához

Az lehet a legjobb, ha az ember először az information overload, majd az inforgazmus (vö.: link ) c. szócikket olvassa el. Ezt követően pedig a kötet bevezető tanulmányát – hangzott el Z. Karvalics László szerzőtől, könyvének bemutatója – Informatórium; Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához – alkalmából. A kalauz az információ elő- vagy utótagú kifejezéseket sorolja fel strukturáltan. Az “információ” tag időnként adatra, időnként tudásra cserélhető. Sőt, időnként akár cyber-re.
A kötetben való tájékozódást szókategóriák felsorolása (információs alapkategóriák, negatív információ, politika és politikatudomány stb.) szójegyzék (tartalomjegyzékként), szókategória-jegyzék és maguk a kb. másfél oldalas szócikkek segítik. Ez utóbbiakban: szinonimák, ellentétek, kategóriák és használati jellemzők. Az anyag egyaránt tartalmaz tudományos és szleng-kifejezéseket is. A vaskos kötet láttán elmélázik az ember, hogy az utóbbi évtizedekben mennyire megszaporodtak az információ-kifejezések. Ugyanakkor a könyvbemutatón jelen lévő 1926-os születésű Vietorisz Tamás professzor elmondta, hogy az utóbbi 80 évben a látványos fejlődés ellenére milyen hasonlóak maradtak a problémák.
A kötet – és majdan a kapcsolódó adatbázis – alkalmas arra, hogy az adatokkal, információval és a tudás kezelésével foglalkozó szakemberek közötti megértést, átjárást, pontos kommunikációt segítse. Ezzel szinte sarokkőként hozzájárul a könyvtáros szakma infrastruktúrájának építéséhez is. (összeáll.: MG)

 

ADATVÉDELEM


Már gyanú sem lenne szükséges a lehallgatáshoz

Orwelli világ vár ránk, amennyiben a tervezett formában hatályba lép az Igazságügyi Minisztérium több törvényt is módosító javaslatcsomagja. Már a bűncselekmény elkövetésének legkisebb gyanújára sem lesz szükség ahhoz, hogy valakit lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját.

F: MNO, 2017. márc. 17.

 

Titkosszolga: nagyon súlyos az orosz fenyegetés

Katrein Ferenc: 2000-től 2013-ig dolgoztam a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) majd az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH). Az extrémizmussal foglalkoztam, azon belül is a szélsőjobboldallal és a nemzetközi terrorral, valamint kémelhárítással. Műveleti igazgató volt a legmagasabb beosztásom, később a főigazgató vezető főtanácsadója lettem. Jelenleg külföldön élek, civilként.

F: Index, 2017. márc. 21.

 

Kiszivárgott több ezer oldal arról, hogyan tör be a telefonokba, számítógépekbe, tévékbe a CIA

Titkosszolgálati módszereket bemutató csomagot tett közzé kedden a WikiLeaks. Az iratok állítólag a CIA által használt szoftvereket és módszereket mutatják be, egészen pontosan azt, hogyan tör be az amerikai titkosszolgálat okostelefonokba, számítógépekbe és még az internethez kapcsolódó tévékészülékekbe is.

F: HVG, 2017. márc. 7.

 

Mindent és mindenkit lehallgatnak a CIA hackerei

Több ezer dokumentumot tett közzé a WikiLeaks az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kibernetikai hírszerzéséről. Ezek bemutatják, hogy milyen szoftverekkel és módszerekkel tör be a titkosszolgálat az okostelefonokba, a számítógépekbe és a televíziókba. A meghackelt mobilokat helymeghatározóként és lehallgatóként is tudták használni, ahogy a Samsung okostévéi is poloskaként üzemeltek látszólag kikapcsolt módban. A CIA-nak ötezer hacker dolgozott, akik ezernél is több vírust és programot fejlesztettek ki, hogy adatokhoz jussanak. A szervezet nem erősítette meg a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok valódiságát.

F: Haszon Hírek, 2017. márc. 8.

 

ADATNYILVÁNOSSÁG

 

Oknyomozás Tasó-ügyben

Mielőtt azonban elutaztam volna Nyíradonyba, az online elérhető összes információ összegereblyézésével kezdtem: Tasó életrajzától és a honlapjától kezdve a cégiratokon át a nyíradonyi képviselő-testületi ülések tucatjainak az átböngészéséig. A hírek kilencen százaléka arról szólt, hogy Tasó László átadott valamit – egy felújított nyíradonyi középületet, egy bicikliutat, részt vett egy alapkő-letételen vagy kitüntetéseket adott át. Úgy tűnt, uniós pénzből gyakorlatilag egész Nyíradonyt felújították. Ezeken kívül egy-két ellenzéki blogon kritizálták a politikus tevékenységét vagy bizonytalan eredetű információkra hivatkozva firtatták a rokonai gazdagodását. Olyan hírek azonban nem voltak, amelyek komolyabban foglalkoztak volna Tasó tevékenységével. Semmilyen súlyosabb ügy nem került nyilvánosságra: meglepve kellett tudomásul vennem, hogy szűz terepen mozgok.

… Mielőtt azonban elutaztam volna Nyíradonyba, az online elérhető összes információ összegereblyézésével kezdtem: Tasó életrajzától és a honlapjától kezdve a cégiratokon át a nyíradonyi képviselő-testületi ülések tucatjainak az átböngészéséig. A hírek kilencen százaléka arról szólt, hogy Tasó László átadott valamit – egy felújított nyíradonyi középületet, egy bicikliutat, részt vett egy alapkő-letételen vagy kitüntetéseket adott át. Úgy tűnt, uniós pénzből gyakorlatilag egész Nyíradonyt felújították. Ezeken kívül egy-két ellenzéki blogon kritizálták a politikus tevékenységét vagy bizonytalan eredetű információkra hivatkozva firtatták a rokonai gazdagodását. Olyan hírek azonban nem voltak, amelyek komolyabban foglalkoztak volna Tasó tevékenységével. Semmilyen súlyosabb ügy nem került nyilvánosságra: meglepve kellett tudomásul vennem, hogy szűz terepen mozgok.

F: Direkt36, 2017. márc. 19.

 

Átláthatóbbá vált 300 milliárd eurónyi uniós támogatás – civilek pénzéből

Az OpenSpending egy világszerte használt online infrastruktúra a költségvetés és állami költés átláthatóbbá, kézzelfoghatóbbá tételére. Erre alapozva a teljes Európai Unió mintegy 300 milliárd eurónyi (90 ezer milliárd forintnyi) támogatásának nagyságrendjeit és céljait jeleníti meg országonkénti bontásban az a nyílt költést népszerűsítő projekt, amelyet civilek hoztak tető alá. Az ábrázolt összeg a 18.500 milliárdos magyar költségvetés sokszorosa, így felvetődik a kérdés: ha a civilek képesek ilyesmire, a magyar kormány miért nem mutatja be közérthetően, mire költi a polgárai pénzét? Innen a SubsidyStories.eu közleménye a projekt részleteivel.

F: k.blog.hu, 2017. márc. 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük