Hírlevél – 2016. március

Milyenek az AIIP független információs tanácsadói?

Mary Ellen Bates, aki talán a legismertebb mai információs tanácsadó, összefoglalta előadásában az Association of Independent Information Professionals http://www.aiip.org/ szervezet levelezőlistáján végzett felmérését. Megállapításai szerint a válaszadók

– főként 50-69 éves válaszadók tapasztalt emberek, akik heti 36 óra munkában dolgoznak szakmájukban

– a teljes munkaidős megállapodott szakemberek 60%-ának bevétele legalább évi 60 e USD, majdnem a felük bevétele eléri a 90 ezret is

– tanácsadás első 3 évben viszont a bevétel csupán évi 20 e USD alatti

– a részmunkaidősök (átlag 16 óra hetente) közel felének nincs másik munkája

– a megállapodott infobrókereknek közel 60%-ának van könyvtári végzettsége

– a válaszadók 65%-a egyéni vállalkozó

– 41%-uk nem használ térítéses információszolgáltatásokat.

Bates azt is megkérdezte, hogy mit ajánlanak a tapasztaltabb szakemberek a kezdőknek (ld. 25-30. dia). Ezek szempontjai:

– szükséges személyes és szakmai készségek

– gondolkozz vállalkozóként

– gondolkozz a használók fejével

– ne indulj segítség nélkül.

Végül összefoglalja: mi segítheti leginkább a vállalkozásodat?

F: Mary Ellen Bates: Info-Entrepreneur Market Report: insights on information businesses 2016. márc.

 

MIBE-klub: Kutatás, elemzés, internethasználat – 2016. március 23.

A vendég, Dr. Papp-Danka Adrienn, oktatásinformatikus témái voltak:

A kutatók információkeresési módjai, adatbázisok és publikus forrásokat (potenciális információs tanácsadóval). Az előadó – az Interaktív oktatásinformatika c. 2015-ben megjelent könyv társszerkesztője – saját információforrásait jellemezve említette a Research Gate, az Academia.edu forrásokat, ahol a szakmabeliek által közzétett anyagok izgalmas forrást jelentenek. E szakemberek konferenciákon is gyakran elérhetők. Kérdés kapcsán felmerült, hogy könyvtár mennyiben szolgáltathat kutatóknak adatbázisokból, illetve hogy az adatbázisok mennyiben teszik lehetővé az adatelemzéseket. Dancs Szabolcs hozzászólásában jelezte, hogy a most változóban lévő EU-szabályozásban az adatbányászat várhatóan a szabad felhasználás körébe fog tartozni.

Folyt: MIBE 2016. márc. 23.

 

Ez valami egészen elképesztő: így manipulálják valós időben a videókat

Egészen hihetetlen technológiát fejlesztettek ki az amerikai és német kutatók. A módszerrel nem csak bárki arcát ki lehet cserélni mozgás közben egy videón, hanem azt lehet a szájába adni, amit csak akarunk.

F: HVG 2016. március 21.

 

500 magyar kommunista vezető adatait hozták nyilvánosságra

Mintegy félezer olyan kommunista vezetőről tett közzé adatbázist csütörtökön a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), aki részt vett az 1956-os forradalom elfojtásában, valamint az azt követő megtorlásban, közölte a bizottsága elnöke az M1-en.

Földváryné Kiss Réka a kommunizmus áldozatainak emléknapján az MTI beszámolója szerint elmondta, hogy egy nagyszabású kutatómunka első eredményeit hozzák nyilvánosságra, és a szakma számára is sok újdonságot tartalmaz az adatbázis, amelyet folyamatosan bővítenek majd. A gyűjtés a hatalom birtokosaira összpontosított:

bírákról, állambiztonsági tisztekről, munkásőrökről, pártvezetőkről, valamint sortüzek vezénylőiről kerültek ki adatok a honlapra.

F: Index 2016. febr. 25.

 


 

ADATNYILVÁNOSSÁG

 

Ligeti Miklós: „A közhatalmat egy hatalmi klikk ejtette foglyul”

– Az MNB-ről és a Postáról szóló múlt heti törvénymódosítás tanulsága ön szerint is lehet az, hogy immár jogszabállyá vált több százmilliárd forint közpénz ellopása?

– Inkább az, hogyan lehet ezt titokban tartani, akár örökre is. Az egész történetnek, sőt az utóbbi öt évnek is az a tanulsága, hogy a jelenlegi hatalom megpróbál a saját szolgálatába állítani mindent, ami a keze ügyébe kerül. Vannak azonban ennek az irányítási modellnek meg nem feleltethető intézmények, az egyik ilyen az információszabadság. Ezzel nem tud mit kezdeni a hatalom. Több irányból próbálta már gyengíteni: például az információszabadság-ombudsman helyébe centrális irányítású, hierarchikus szervezetet állított, és rendszeresen átírja a tételes jogot is. De hiába elfogult, hogy ne mondjam, pártos ez a hatóság és a vezetője, az évek során mégis sokszor kellemetlenkedett a kormánynak, és a közérdekű adatok megismerésének lehetőségét még nem sikerült lerombolni. Igaz, az információszabadság-törvény 2013-as és 2015-ös módosítása növelte azokat az akadályokat, amelyekre hivatkozva meg lehet tagadni a hozzáférést közérdekű adatokhoz. Ez a küszöb lassan fallá válik, de bírósághoz eddig még lehetett menni. És az is nagy tanulsága az utóbbi öt évnek, hogy a bírósági intézményrendszer nem hagyja bedarálni magát.

F: HVG (regisztrációval) 2016. március 09.

 

Tovább is van: még inkább eldugják a közpénzt a szemünk elől

Úgy költhetne szinte bármire szinte bármennyi pénzt a kormány, hogy arról igazából a kormányfő döntene, a parlament jóváhagyása sem kell, a vétójoggal rendelkező testületet is kizárnák, és elég lenne először csak eldönteni, mit akar a kormány, a pénzt elég lenne később valahogyan előteremteni.

F: HVG 2016. március 3

 


 

INFORMÁCIÓBIZTONSÁG

 

Nacional: kémtámadást szervezhetett a Mol

A horvát Nacional szerint a horvát nemzetbiztonsági szolgálat meghiúsította a külföldi ügynökök műveletét, akik titokban követték, és felvételt készítettek a horvát állami vezetésről és az INA igazgatóságáról abból a célból, hogy kompromittálják és elmozdítsák őket a pozíciójukból – írja a Magyar Nemzet.

F: Napi 2016. márc. 30.

 

Zavaros kémsztori nyílt titkokkal

Rendkívül szokatlan módon a nyilvánosság előtt nyomoz a rendőrség egy kémkedési ügyben. De nem ez az egyetlen furcsaság a történetben. Szó van egy az IMF-hez eljuttatott tanulmányról és talán az ország öt példányban létező védelmi tervéről is. Meg egy Birodalom nevű társaság. A gyanúsítottak a hazai gazdasági élet ismert szereplői, és a politikához is közel kerültek.

F: HVG (regisztrációval) 2016. március 20.

 

Ha kormányzati szervek próbálnának hozzáférni Gmail-adatainkhoz…

A Google új biztonsági jellemzőket ad a Gmailhez, kiterjesztve a Safe Browsing (biztonságos böngészés) szolgáltatást levelezőrendszerének használóira is.

A Gmail hamarosan teljes oldalas figyelmeztetést jelenít meg, ha valaki egy veszélyes linkre kattintana az emailjében, függetlenül attól, hogy számítógépén vagy mobileszközén használja a levelezőrendszert. Persze nem csupán egyszerű figyelmeztetésről van szó, még tanácsok is érkeznek a komputer védelméhez.

A mostani frissítés után akkor is figyelmeztetést kap majd a felhasználó, ha kormányzati szervek próbálnának hozzáférni az adataihoz.

F: HVG 2016. márc. 25.

 

Pintér Sándor válasza Brüsszelre: Az állam mostantól minden magyart le tudjon hallgatni

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtök reggel megerősítette, hogy két magyar diplomata sérült meg a brüsszeli robbantás során. Ezt a Simicskó Istvánnal és Kovács Zoltánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján mondta el.

Pintér szerint tegnap bebizonyosodott, hogy nőtt a terrorfenyegetettség Európában, és hogy a menekültválság és a terrorizmus között van kapcsolat. Azt mondta, az Europol 5-6 ezer személyt tart nyilván, akik terrorcselekményekkel valamilyen módon kapcsolatba hozhatóak. Ez nem azt jelenti, hogy el is követtek, vagy terveznek, csak azt, hogy terroristák köreibe tartoznak.

A kormány döntést hozott egy terrorizmus elleni döntéscsomagról. Ebbe az alábbiak tartoznak:

– Létrehozzák a terrorelhárítási információs és bűnügyi központot. Ez elemzi a beérkezett információkat, majd továbbítja és figyelmeztet, ha kell.

– Törvényt hoznak a telefonok és más kódolt kommunikációs eszközök, mint az internetes kommunikáció lehallgatására. Egészen pontosan a “magánszektor által kódolt adatszolgáltató eszközöket”

– Megteremtik a lehetőséget a bankszámlákra való betekintésre.

– Kibővítik a rendőrség rádiórendszerét a kommunikációs krízishelyzetekre. Egységes digitális kommunikációs rendszert akarnak, vagy majd az sms-ekre korlátozzák a kommunikációs forgalmat.

F: 24 2016. márc. 24.

 


 

INFORMÁCIÓFORRÁSOK

 

A Google találati lista átalakulása

2016. február 23-án itthon is átalakult a desktopos Google eredményoldal, három helyett mostantól négy találat jelenik meg a felső pozícióban és eltűntek a jobb oldali hirdetések. A változás egyelőre a piaci szempontból értékes, a Google által commercial query-knek nevezett keresési kifejezések esetében tapasztalható. Ilyenek például a hitelkártya igénylés, a repülőjegy foglalás, vagy akár a laptop vásárlás.

F: Optimizer 2016. február 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük