Hírlevél – 2016. május

Ősszel: MIBE-konferencia az oknyomozó újságírásról

A szervezés folyik, a MIBE vezetősége örömmel fogadja a tagság javaslatait téma, előadó, helyszín és időpont tekintetében egyaránt.


 

A sikeres partnerépítésért – az AIIP májusi konferenciájáról 

Az AIIP (Association of Independent Information Professionals) tagjai információs vállalkozások tulajdonosai: üzleti hírszerzők, piackutatók, weboldal fejlesztő és coaching cégek is. Sok tag könyvtárosi végzettséggel rendelkezik és sokuk egyszemélyes vállalkozóként tevékenykedik.

A májusi konferenciájuk néhány fontos gondolata – Marydee Oyala által kiemelve:

 • Peter Drucker: a jövőt jellemző kifejezések: gondolkodásmód, bizonytalanság, alkotás, elkerülhetetlenség, pillant, változás, visszahatás, újraépítés, innováció és veszély. Amikor szakmai szinten határozzuk meg magunkat, tudnunk kell, hogy kik vagyunk, mit csinálunk, mit képviselünk és merre tartunk. Az információs területen dolgozóknak és könyvtárosoknak figyelniük kell többek között az “aha élményre”. Meg kell érteniük a problémák lényeget, pontosan meg kell határozniuk, hogy mit nyújtanak és nagyon figyelniük kell az adat, információ es tudás különbözőségére. Vegyük kezünkbe napjaink irányítását, építsünk ki egy személyes brandet és figyeljünk arra, hogy gondolkodásunk nyitott legyen az újdonságokra.
 • Különbözik a tanácsadó és információs szakemberek munkája. Míg a tanácsadók termékeket/szolgáltatásokat, megoldásokat és kapcsolatrendszereket értékesítenek, az információs szakemberek általában csak e két utóbbi területre fókuszálnak. Egy tanácsadó akkor jó, ha hiteles, pontosan megérti az üzleti folyamatokat és fel tud olyan modelleket építeni, ami megmutatja az utat az általa képviselt tudás felé.
 • Az információs szakemberek jelentik a hidat a szakértelem és a folyamatok között. Mindez akkor, amikor a digitális világ újdonságai nem technológiai váltást jelentenek igazán, hanem az információ eléréshez való hozzáférés változását.
 • 5P: Az AIIP konferenciáin az ötletbörze mindig rendkívül népszerű, melynek egyik előadója a sikerre vezető információs 5P-re hívta fel a figyelmet: “planning (tervezés), partnering (partnerség), personality (személyiség), parties (ügyfelek) and perseverance (kitartás)”.
 • Az információs szakemberek számára is ajánlottak a felhő alapú szolgáltatások használata.

Bár az AIIP elsődlegesen információs vállalkozások szövetsége, a saját vállalkozással (még) nem rendelkező szakemberek – pl. könyvtárosok – is érdeklődéssel hallgatták a konferencia előadásait. Megmutatta nekik, hogy nem vállalkozóként, saját irodájukba visszatérve egy piaci információs szakember miként döntene és milyen problémákkal szembesülne a hétköznapon. (ref.: Bodony János)

F: http://www.infotoday.eu/Articles/Editorial/Featured-Articles/AIIP-explores-partnering-for-success-110803.aspx2016. máj. 3.

 

5 tévhit az önfoglalkoztatással kapcsolatban (Mary Ellen Bates javaslatára)

Mivel a független információs tanácsadó gyakran egyben önfoglalkoztató is, érdemes áttekinteni az alábbi – téves – szempontokat.

 1. Csak az nagyon specifikus tudású és a kereslet technikai és szakmai ismeretekkel bíró emberek tudnak megélni önfoglalkoztatóként.
 2. Nehéz élete van a tanácsadóknak és más szabadúszóknak, mert nagyon szórványosan jutnak megrendeléshez.
 3. Biztonságosabb az alkalmazotti munkaviszony mint az önállóság.
 4. A szabadúszók által fizetett egészségbiztosítás nagyon költséges (az Egyesült Államokban).
 5. Ha önálló vállalkozó vagy, akkor királyként élsz, vagy nyomorogsz; nincs középút.

(A kifejtést ld. az angol eredeti cikkben.)

F: http://www.forbes.com/sites/lizryan/2016/05/18/five-lies-about-self-employment-most-people-believe/#5a08a7612a64 2016. máj. 18.

 

Virtuális kollektíva

Ki ne ábrándozott volna arról, hogy nem feltétlenül megy be az irodába dolgozni, hanem otthon a kanapén írja meg az előadását, onnan intézi a céges levelezést, vagy végzi el a könyvelést? Ez ma már nem légből kapott ábránd, hiszen a távmunka lehetősége itthon is kezd elfogadott, sőt elterjedt foglalkoztatási formává válni. Az Invitel a hazai cégek között élen jár ebben, hiszen nemrég bevezette és a szervezeti kultúra részévé tette a távmunka intézményét. A gyakorlati tapasztalatokról Budai J. Gergő vezérigazgató-helyettest kérdeztük.

F: http://hirtv.hu/reggelijarat/virtualis-kollektiva-1341358 2016. máj. 9.

 

2.0-ás tudomány, meg az adatkönyvtáros – igény lenne rá

A közelmúltbeli Szakkönyvtári seregszemlén http://konyvtar.ksh.hu/index.php?s=seregszemle_2016 A szakkönyvtárak előtt álló kihívások a nemzetközi szakirodalom tükrében c. előadásában Koltay Tibor kifejtette, hogy a kutatási eredmények hitelessége érdekében a kutatásoknak reprodukálhatónak kell lennie, amihez szükséges a forrásadatoknak szabad elérése. S bár az adatfeldolgozáshoz szükséges alapeszközök részben széles körben elérhetők, a szükséges szaktudás viszont korlátozott, és sokszor a kutatók vagy szervezeteik adatmegosztási hajlandósága is korlátozott. Mindez piaci rést kínál a könyvtáros és információs szakember számára.

A big data feldolgozásával az adatkutatás

 • robusztusság ellenére továbbra is szubjektív marad
 • a számszerűsítés nem feltétlenül visz közelebb az objektív igazsághoz
 • arra hajlamosít bennünket, hogy ott is összefüggéseket lássunk, ahol valójában nincsenek
 • ha valami elérhető, nem feltétlenül teszi felhasználását etikussá, pl. adatközlői névtelenség
 • egyes adatok etikai, v. ismeretelméleti okokból nem oszthatók meg
 • van, mikor nem világos, melyek a projekthez tartozó adatok.

A fentiek miatt igény mutatkozik az elérhető adatok gondozására, ugyanis a kutatók kevesebb időt akarnak tölteni technikai és adminisztratív feladatok ellátásával. Az adatokkal kapcsolatban pl.: hozzáférés, megőrzés, értéknövelés, adat-írástudás gyakorlása és megosztása, az adatok megkeresése és megosztása.

A szakkönyvtárosoknak ezek miatt jobban oda kell figyelniük

 • a kutatás alapvető folyamataira
 • a tudományos közösségek változásaira
 • a kutatói viselkedés változásaira. (ref.: MG)

F: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=2.0-as_tudomany_meg_az_adatkonyvtaros_-_igeny_lenne_ra 2016. máj. 25.

 

Hitelességet nyilvánosságon keresztül lehet elérni

Saját vállalkozásunk érdekében illetve ügyfelünk szempontjainak szem előtt tartása miatt…

– A láthatóság kiemelkedően fontos. A mai kommunikációs világban akit nem ismernek, arra azonnal „lőnek”, az elmúlt évek eseményei miatt. Ez egy folyamat, de mára már kikerülhetetlen elvárás, hogy ki kell nyitni az ajtókat és beszélni kell! Mára a legkonzervatívabb pénzügyi szektort is elérte ez a trend, nem lesz kivétel abban, hogy mindenkinek meg kell mutatnia magát.

A gazdasági válság következménye a cégekbe vetett hit elvesztése. A közönség kritikus, egy hitelességi válságot kell leküzdenie a cégeknek. A legfontosabb kihívás tehát a reputáció megszerzése és megtartása – a tőzsdei cégek esetében kutatási adatok szerint ez a cégérték 60% százaléka ma!

A transzparencia, a valóság megmutatása ma már mindennél fontosabb. Ennek része, hogy bár továbbra is álmokat kommunikál a marketing jelentős része, beszélni kell a kockázatokról, a valóságról is. Ha nem beszélünk erről, a legkisebb negatívum is hatalmas csalódást okoz. Például a Seychelles szigetekről annyit kommunikálják, hogy ott minden nap süt a nap, ezért a vendégek egyetlen esős nap után is kártérítést akarnak kérni, mert úgy érzik, átverik őket.

F: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/miert-nem-elhetunk-ma-kommunikacio-nelkul/ 2016. május 13.

 


INFORMÁCIÓSZABADSÁG

 

Így szűkítette a Fidesz a nyilvánosság fórumait

Az ideális demokratikus működés ismérve, hogy a nép által felhatalmazott képviselők kötelesek beszámolni tevékenységükről, munkájuk eredményeiről. Nálunk azonban a nyilvánosság hozzáférése a politikához nem éppen zavartalan. Legutóbb az index.hu, a hvg.hu, a Nol.hu és a 24.hu újságíróinak Parlamentből való kitiltása kavart port, ám ugyanide sorolhatjuk a titkosításokat, az adatok rejtegetését szolgáló törvények létrehozását, az adatokhoz való hozzáférés akadályozását, az újságírói kérdésekre való válaszadás ignorálását is.

F: http://tenytar.blog.hu/2016/05/13/igy_szukitette_a_fidesz_a_nyilvanossag_forumait 2016. máj. 13.

 

Mindent titkosít a kormány

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a 2017-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot kedden, amely gyakorlatilag minden állami cég, minden adatát évtizedekre elzárná a nyilvánosság elől.

F: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mindent_titkosit_a_kormany.614142.html 2016. május 3.

 

Nyilvános a teljes panamai offshore-adatbázis

A Panama-iratok néven elhíresült dokumentumok immár mindenki számára hozzáférhetőek – jelentette be a botrányt feltérképező Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma. A Panama-iratok összeállításán mintegy nyolcvan ország négyszáz újságírója dolgozott, az információkat állítólag egy ismeretlen szivárogtatta ki, a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából. A több mint 320 000 offshore-cég titkos dokumentumai között itt https://offshoreleaks.icij.org/ böngészhet.

F: Haszon hírek, 2016. máj. 11.

 


INFORMÁCIÓFORRÁSOK

 

Források és eszközök internetes publikálás, gyors prototipizálás és az online tanulás terén

Kate Lomax technológus és tanácsadó, szakterülete az internetes publikálás, gyors prototipizálás és az online tanulás. Tippjeit a technológia, ebook-készítés és a kutatás területéről osztja.

– Stack Exchange Q&A Communities: felbecsülhetetlen forrás a többek között a kódolás (coding), a felhasználói élmény (user experience) és még az angol nyelv és a használat dilemmáiban (language and usage quandaries) is. Bár néhány felhasználó szerint túl részletes, a gamifikációval kombinálva, közösségi támogatás bevonásával és a “tedd fel a jó kérdést” (asking a good question) oldallal bizalmat ébreszt.

– Pocket: Ez egy “olvasd később” alkalmazás, amely segít megállni, mielőtt vég nélküli kalandozásba kezdenék, érdekes cikkekbe vagy forrásokba botolva. Támogatja az offline olvasást, a címkézést, van felolvasója (Text-To-Speech) és sok olyan szolgáltatást integrál, mint pl. a (könyvjelző, IFTTT-kapcsolatok (IFTTT recipes), melyekkel könnyű a források könyvjelzővel ellátása, és zavartalan tweet-, RSS- és weboldal-olvasás.

– The LSE Impact blog: igen jó posztok kutatási eredményekről, elkötelezettségről és a kutatás lehetőségeiről. Nem csak kutatóknak érdemes rápillantania az egyes témákat (big és nem big data, kiadás, szakmai fejlődés, közösségi média stb.)

– DBW Daily: sok munkám van az e-könyvek készítésével, kiadói technológiával és a Biblio lefedi a digitális kiadás szerteágazó témáját. Napi hírlevele hasznos összefoglaló számomra a kiadói ágazat technológiai fejlesztéseiről – a vonatkozó interjúkkal. (ref.: MG)

F: https://web.jinfo.com/go/blog/73489 2016. 2016. máj. 4.

 

Minisztériumi szakkönyvtárak – könyvtárorientált szempontból

Szinte minden, könyvtári szempontú oldalról bemutatta “Búvópatakok a magyar könyvtári rendszerben: A minisztériumi szakkönyvtárak” c előadásában Amberg Eszter (Szakkönyvtári seregszemle 2016. március 29.) a vonatkozó szakkönyvtárakat.

Jellemzően elmondható róluk: nyitva tartási idejük, személyzetük és forgalmuk csökken, beszerzésük stagnál, a távhasználat viszont nő. Szolgáltatásaikról illetve a használók elégedettségéről az előadásban nem esett szó. Talán majd egy következőben :-) Az általa ismertetett felmérés adatszolgáltatói voltak:

 • Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Könyvtára
 • GYEMSZI Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóság Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár
 • GYEMSZI Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatóság Könyvtára
 • GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet Könyvtár
 • Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány Könyvtár
 • Lajtha László Folklórdokumentációs Központ Könyvtár. Nemzeti Művelődési Intézet,
 • Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
 • Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár
 • Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet Könyvtára
 • Országos Meteorológiai Szolgálat Könyvtára.
 • Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Szakkönyvtára
 • Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Frecskay János Szakkönyvtár
 • Balassi Intézet Könyvtára
 • Nemzeti Munkaügyi Hivatal Központi Könyvtára
 • Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Könyvtára
 • Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Országos Földtani Szakkönyvtár
 • Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Országos Geofizikai Szakkönyvtára. (ref.: MG)

F: http://kithirlevel.hu/index.php?kh=miniszteriumi_szakkonyvtarak_-_konyvtarorientalt_szempontbol 2016. máj. 2.

 

Könnyebben kereshetünk folyóirat-tartalmakra: az EPA-ból a MATARKA-ban is

A MATARKA szolgáltatás új funkcióval bővült: a http://www.matarka.hu/epakereses.php oldalon azoknak a folyóiratszámoknak a teljes szövegében lehet keresni, amelyek benne vannak a tartalomjegyzék adatbázisban és amelyeket az EPA http://epa.oszk.hu is archivál. A MATARKA felhasználói eddig is tudták korlátozni a cikk cím vagy szerző szerinti keresések találati listáit az Elektronikus Periodika Archívumban található kiadványokra. Azzal, hogy a keresés most már a teljes szövegre is kiterjeszthető, megnyílt a lehetőség olyan szakkifejezések és nevek megtalálására, amelyek nem szerepelnek a tartalomjegyzékekben. A találati listában a kiadvány nevére kattintva letöltődik az adott szám vagy cikk az EPA-ból (attól függően, hogy cikkekként fel van-e darabolva külön fájlokba). A “Tartalomjegyzék” link pedig az adott szám tartalomjegyzékére visz.

Ugyanakkor az EPA címoldalára is beépítettünk egy “cikk-szintű keresőt”, így ott közvetlenül lehet keresni azoknak a cikkeknek a szerzői, címei között, amelyeket a MATARKA adatbázis feldolgozott és az EPA archivált.

A fejlesztést a MATARKA Egyesület az Internet Szolgáltatók Tanácsától (www.iszt.hu) kapott támogatásból finanszírozta. Üdvözlettel, Moldován István

F: Katalist levelezőlista 2016. máj. 4.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük