Hírlevél – 2016. június

2016. okt. 20.: MIBE-konferencia az oknyomozó újságírásról

A szervezés folyik; eddig visszaigazolt előadók: Rényi Pál (444), Sáling Gergő (Direct 36), Wisinger István (médiaszociológus, újságíró, főiskolai tanár), Vadász Pál (Montana Tudásmenedzsment Kft.), a MIBE vezetősége örömmel fogadja a tagság javaslatait téma, előadó, helyszín és időpont tekintetében egyaránt. Támogatók: Elsevier B.V., T-Systems Magyarország, KIT Hírlevél.


Felhasználók és tartalomszolgáltatók: kutya-macska barátság? – MIBE-klub

2016. jún. 1-jén a vendég Németh Márton információs szakember volt. Témája a tartalomipar és a felhasználói esélyei, szokásai. A beszámoló: mibeinfo.hu


Akik az adatok birtokában vannak, nem értenek a hálózatokhoz

A hálózatkutatás hatásos eszközt ad a korrupcióval, a terrorizmussal és a járványokkal szembeni harchoz is – állítja az új tudományág úttörőjének számító Barabási Albert-László. – A minden lépésünket előre jelezni képes Big Brother nem csak Magyarországon nem létezik, hanem az USA-ban sem. Azért sem, mert akik az adatok birtokában vannak, nem értenek a hálózatokhoz. A magyar helyzetet nem ismerem, de Amerikában azt látom, hogy hiba a töménytelen adatmennyiség a kormányszerveknél, akik az adatokon ülnek, tökkelütöttek: pont úgy használják azokat, ahogy a hálózatkutatás eredményeinek megjelenése előtt tették. Csak a piac fizeti meg ugyanis az ehhez szükséges szaktudást.

F: HVG (regisztrációval) 2016. június 16.


Testre szabott ruházati tanácsadás (analógia)

A férfiak nem szeretnek ruhát vásárolni. Ennél nagyobb közhely kevés akad, mégis virágzó internetes vállalkozásokat lehet építeni rá. A berlini Modomoto cég alapítója, Corinna Powalla úgy idézi fel az öt évvel ezelőtti kezdeteket, hogy miután a barátjának elege lett a hétvégéken zsúfolt áruházakból, ő maga vitt haza egy halom cuccot a pasinak, hagyta őt válogatni, majd a maradékot visszavitte a boltba. Divattanácsadással kombinált csomagküldő cége azóta több százezer német, osztrák és svájci férfit szolgál ki hasonló, de sokkal praktikusabb módon. Tavaly több tízmillió eurós forgalma volt, bár a nyereségesség egyelőre várat magára.

Curated shopping a módszer nemzetközi neve, ami nagyjából gondoskodó vagy segített vásárlásként magyarítható. A német piacon hasonló csomagküldő szolgáltatást kínál például az immár több európai országban is jelen lévő Outfittery és a startupból nagyvállalattá vált Zalando márkája, a Zalon. Nem feltétlenül csak férficentrikusan – a Kisura nőknek szállít, a Kindhochdrei gyerekeket szolgál ki –, de a stílustanácsadással egybekötött konfekció főleg a férfiakat vonzza. Powalla szerint a nők szívesebben hallgatnak a barátnőjükre, a férfiak viszont nyitottak a szakértő tanácsadásra. A hollandoknál a The Cloakroom, az angoloknál a Thread képviseli ezt az irányzatot. A bajor 8select annyiban más, hogy személyes tanácsadás helyett számítógépes algoritmusokkal igyekszik eltalálni a megrendelők ízlését.

F: HVG 2016. május 18.


Van fogalmunk róla – A klaszterezés bökkenői
Mi tartozzon bele pl. egy piackutatás fókuszába? És hol találjuk a “gyenge jeleket”? (MG)

– Az emberek szeretnek random mintákba csoportokat belelátni, még akkor is, ha ennek nincs alapja. De léteznek-e természetes fajták (amiket adott esetben megláthatunk), meg tudjuk-e határozni, mit nevezünk játéknak?

Flogisztonelmélet bukása – Az ún. elminatív materializmus elmefilozófiai irányzata szerint a “hagyományos” vagy szakszóval népipszichológia fogalmait a tudomány szépen lassan lebontja és rendes fizikai magyarázatra épülő fogalmakkal váltja fel. Ezzel csak annyi baj van, hogy a tudományos fogalmak is állandóan változnak, mindig jön egy “igazabb” elmélet, “jobb” fogalmakkal. A másik probléma az, hogy a legracionálisabb tudós sem akarja a vacsoráját annak összetevőinek képleteiben leírva megrendelni, szerelmének nem a benne lezajló kémiai és fiziológiai reakciót fogja leírni, stb.

A metrikus terekre jellemző szép matematikai tulajdonságok nem jellemzőek az emberi gondolkodásra. Egy rendes metrikus térben A és B pont között a távolság pontosan akkora, mint B és A pontok között. Ellenben a hasonlósági ítéletekben ez nem igaz, pl. “Mennyire hasonlít Észak-Korea az Egyesült Államokra” és a “Menynyire hasonlít az Egyesült Államok Észak-Koreára?”

A fogalmaink nem rendesek, nem monothetikusak, azaz nem az összes dimenzió mentén vesznek fel értékeket.

F: KeresőVilág 2016. máj. 9.


Csak az emberek tudnak előre jelezni, a számítógépek nem

… írja cikkében Joab Rosenberg (Crunch Network Contributor). Úgy látja, a számítógépek csak induktív predikciókra hajlamosak; azaz múltbeli mintákat követnek.

F: TechCrunch 2016. május 5.


Vajon előre jelezhető a Big Data segítségével, hogy ki nyeri az idei Futball EB-t?

A 2016-os Futball EB szurkolói most első kézből élvezhetik a Big Data (világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyiség) nyújtotta előnyöket, ugyanis a közelmúltban megalakult Bisnode Data Analytics Lab által kifejlesztett webes alkalmazás, amely a csapatok teljesítménye alapján képes előre jelezni a mérkőzések kimenetelét. A Bisnode prognózisa szerint Spanyolország, Anglia, Svájc és Belgium a legesélyesebb a negyeddöntőbe jutásra. Az előrejelzés szerint az első helyért Anglia és Spanyolország fog megvívni.

F: Bisnode 2016. június 7.


Honnan szereznének információt az induló vállalkozások?

A magyar lakosság közel fele (48%) érez magában kedvet önálló cég indításához, vagy ahhoz, hogy betársuljon egy már meglévő vállalkozásba – derül ki egy friss kutatásából. A felmérés eredményeiből jól látszik, hogy a többség optimista, bízik abban, hogy vállalkozása a közeljövőben megvalósulhat (54%), minden negyedik válaszadó pedig már tényleges ötlettel is rendelkezik. A kutatás rávilágított arra is, hogy átlagosan a vállalkozás beindításhoz szükséges anyagi erőforrás mintegy harmadát (35%) fedeznék önerőből a megkérdezettek, banki kölcsönt pedig negyedük venne igénybe.

A megkérdezettek döntő többsége indulás előtt szakmai tanácsot kérne (83%), jellemzően korábbról ismert vállalkozótól vagy szakembertől. A szűk többség (53%) annak is szükségét érzi, hogy vállalkozása előtt külön képzésen vegyen részt, nekik elsősorban pénzügyi, jogi, adózási ismeretekre, marketinggel kapcsolatos tanácsokra és értékesítési szaktudásra lenne szükségük. Emellett vezetői készségeik fejlesztésének is figyelmet szentelnének azok – elsősorban a fiatalok -, akik saját cégük megalapítása előtt külön szakmai képzésre szánnák rá magukat. A kifejezetten vállalkozóknak szánt szakmai képzést, képzési programot igénylők elsősorban a hagyományos tanfolyamot részesítik előnyben (41%), különösen a legfiatalabbak (55%).

F: Pénzcentrum 2016. június 1.


Szabadalmi trollkodás – Szabad ötletek gyára

Két és fél millió szabadalom három nap alatt. Nem rossz eredmény, bár az ötletek túlnyomó részéből nem lesz értelmes termék. Nem is ez volt a célja Alexander Reben amerikai mérnöknek és képzőművésznek, hanem a szabadalmi trollok ellen próbált ellenszert találni. A troll elnevezés az internetről való: azokat hívják így, akik provokációkkal és szóáradattal tönkreteszik a fórumokon az értelmes párbeszédet. A szabadalmi trollok nagyvállalatokat támadnak azzal, hogy egyszerű eljárásokat szabadalmaztatnak, majd beperelik a cégeket, amelyek hasonló dolgokat építenek termékeikbe. A perek időnként sok pénzt hoznak a trollok konyhájára. Reben arra épít, hogy köztudomású dolgokat – ezek angol neve: prior art – nem lehet szabadalmaztatni. AllPriorArt című weboldalán ezért helyezi el a „találmányokat”, amelyeket létező patentek alapján számítógépes program rakott össze. Lapzártánkkor már 4,2 milliónál tartott. Reben szerint a közzététellel ezek már köztudomásúnak számítanak, és nem lehet velük trollkodni. A művész egyúttal azt is szeretné demonstrálni, hogy átdolgozásra szorulna a szabadalmi jog.

F: HVG 2016. április 27.
Háromszázszorosára nőhet az adatkezelésért kiszabott bírság

Kihirdették az új és egységes EU adatvédelmi szabályozást, amely komoly – pozitív és negatív egyaránt – változásokat jelent az ügyféladatokkal, direkt és online marketinggel foglalkozó cégek számára, amire két évük van a vállalkozásoknak felkészülni. Vendégszerzőnk, Dr. Keszey Gábor, a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda munkatársának írása.

… Jó hír a piaci szereplőknek, hogy a Rendelet alkalmazásával megszűnik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által vezetett adatvédelmi nyilvántartás, így 2018. májusától már nem kell bejelenteni a NAIH-nak az adatkezelési tevékenységet, így például minden egyes promóciót. Azonban a dokumentálási kötelezettségtől nem szabadulnak a vállalkozások, hiszen a Rendelet előírja, hogy részletes belső nyilvántartást kell vezetnie az adatkezelőnek az általa végzett adatkezelési tevékenységről.

Ez a kötelezettség nem vonatkozik a 250 főnél kevesebb főt foglalkoztató KKV-kra, kivéve, ha kockázatos adatkezelést folytatnak, különleges adatot kezelnek vagy abban az esetben – amely kitétel azonban a KKV-k körében is széles körben alkalmazandóvá teszi az előírást –, ha az adatkezelés nem alkalmi jellegű. Ez a kivétel alóli kivétel érint minden olyan vállalkozást, amely például webáruházat üzemeltet vagy hírlevelet küld.

F: Kreatív 2016. május 19.


 

Mi is a deep web?

Ábra a nyári pihenés idejére :-)

F: BoredPanda


ADATNYILVÁNOSSÁG

Növelheti a korrupciót az új közbeszerzési törvény

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) kutatócsoportja elemezte az új magyar közbeszerzési törvényt, amely 2015 őszén lépett hatályba. A CRCB úgy látja, hogy az új törvény egyértelműen tovább korlátozza a nyilvánosságot és nagy a veszélye annak, hogy még inkább megnöveli a korrupciót. (…)

Viszont a korrupciós kockázatokat csökkentő változásként értékeli a CRCB munkacsoportja azt, hogy az új Kbt. a réginél bővebben határozza meg, hogy mely adatok, információk nem nyilváníthatók üzleti titoknak, továbbá azt is, hogy az új törvény alapján a becsült érték meghatározásakor a piaci árból, és nem a legmagasabb piaci árból kell kiindulnia ajánlatkérőnek, illetve a becsült érték meghatározásának módszerét, dokumentáltságát is rögzíti a törvény.

F: Átlátszó blog 2016. május 28.

 


INFORMÁCIÓVÉDELEM

Poloskát találtak az Eötvös Károly Intézetben

Profi helyezhette el az Eötvös intézet számítógépes hálózatában az adattovábbításra alkalmas szerkezetet – mondta a Magyar Nemzetnek Majtényi László. Az intézet irodájának helyet adó bérházba több, biztonsági zárral ellátott ajtón át lehet bejutni, csakúgy, mint a helyiségekbe.

Erőszak nélkül ment be az ismeretlen. Igaz, több zárunk is elromlott, ami egy szakember szerint illegális behatolást is jelezhetett – mondta az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, aki hozzátette: várhatóan nem tesznek feljelentést a talált szerkezet miatt. Megfontolandó ugyanis, van-e értelme a feljelentésnek, hiszen akkor át kellene adni a bűnjelet, tanúvallomást kellene tenni. Egy ilyen ügyben vannak olyan információk, amelyeket az ember nem ad tovább; például nem szeretném elárulni, ki segített megtalálni a poloskát – magyarázta a lapnak a volt adatvédelmi biztos.

Majtényi László szerint viszont egyértelműen bűncselekményt követett el, aki lehallgatta őket, mert az intézetben semmi olyan nem történik, ami alapot adhatna jogszerű lehallgatásra.

F: 24.hu 2016. június 11.


Ijesztően jó az új orosz arckereső

A program nem csupán az ismerkedőknek, de a biztonsági erőknek is hasznos lehet.

A FindFace nevű alkalmazással ha valakit lefotózunk például a metróban, utána elegendő az összehasonlítja a képet a közösségi platformok felvételeivel és így megtalálhatjuk az illetőt. Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor amiatt aggódhatnak, hogy a megoldás rossz dolgokra is felhasználható, hiszen gyakorlatilag minden megosztott információt megtudhatunk egy általunk azelőtt sohasem látott emberről. Az alkalmazás elvileg képes egy egymilliárd képet tartalmazó adatbázist egyetlen másodperc alatt átkutatni.

A FindFace egye népszerűbb Oroszországban és 70 százalékos pontossággal dolgozik.

F: SG.hu 2016. május 23.


TIBEK – politikai siker

Az eredeti előterjesztéshez képest nem elvenni kellett volna a TIBEK jogosultságaiból, hanem kibővíteni – fogalmazta meg a HVG-nek Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, egykori katonai hírszerző, aki szerint így „kiherélték a tenyészbikát”. Ő is úgy véli, szükség volt már olyan elemzőközpontra, amely a különböző szolgálatokhoz beömlő információhalmazból értő szemmel kiválogat elemeket, és képes felismerni az összefüggéseket, s így például képes összekötni a pontokat a szervezett bűnözés és a terrorizmus között. Mivel a fenyegetések már jócskán átnyúlnak a határok felett, szükséges, hogy a magyar nemzetbiztonságról egységes képet lehessen felmutatni a külföldi társszerveknek. Ehhez képest a tájékoztatás most négy-öt különböző forrásból történik. Ám Kis-Benedek szerint a kulcskérdés az lesz, honnan és milyen állomány kerül a TIBEK-hez. Illetve kötelezni kellene az együttműködő szerveket az információk átadására. Kis-Benedek szerint ez a meghatározó a TIBEK esetében, és nem az, hogy kinek az irányítása alá fog tartozni. De hozzáteszi: mivel a kormány tájékoztatásáról van szó, célszerű lenne a legmagasabb szintre helyezni az irányítást, vagyis a Miniszterelnökséghez.

F: HVG (regisztrációval) 2016. június 9.


Cafatokra szedte a kormány Pintér mindenható titkosszolgálatát

Hiába próbált mindenkit meggyőzni Pintér Sándor a keddi nemzetbiztonság meghallgatásán, hogy a mindenható titkosszolgálatáról szóló terveire a kormány már rábólintott, és még Lázár Jánost sem zavarta különösebben, hogy kirántják az Információs Hivatal feletti irányítást a kezéből, másnap este egy olyan kormánypárti módosító landolt a törvényalkotási bizottság asztalán, ami teljesen értelmetlenné teheti a TIBEK létrehozását.

F: 444.hu 2016. június 2.


 

Kihez tartozzon a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont? – belviszály

Hatalmi harcok kezdődhettek a Fideszben a most létrehozandó Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) felügyeletéért – értesült a Magyar Nemzet. Bár a különleges jogosítványokkal rendelkező szervezet az ellenzék támogatását is élvező javaslat alapján Pintér Sándor alá tartozna, Lázár János is felügyelné az új titkosszolgálatot.

F: Napi 2016. május 20.


INFORMÁCIÓFORRÁSOK

Internet Archive – perdöntő tartalma van

Az amerikai Szövetségi Bíróság egy fogyasztóvédelmi perben az Internet Archive Wayback Machine nevű szolgáltatásban megőrzött honlapváltozatot perbelileg hiteles bizonyítéknak fogadta el.

F: Techdirt 2016. május 18.


 Kideríthető, kik állnak a cégek mögött

A magyar vállalkozások több mint 70 százaléknál a cég mögött ténylegesen álló és tulajdonosi jogokkal rendelkező személyek köre egyértelműen azonosítható a Bisnode elemzése szerint.

A közel 500 ezer működő magyar társas vállalkozás csaknem 96,4 százalékáról elérhető valamilyen mélységű tulajdonosi információ a Bisnode Magyarország Kft. tényleges magánszemély tulajdonosokat vizsgáló elemzése szerint. A cégek több mint 60 százalékánál a tényleges magánszemély tulajdonos személye egyértelműen meghatározható, a pontos tulajdonosi részarány százalékával együtt.

F: Üzletrész 2016. április 1.


 

Egy lengyel levéltárban fellelhetők olyan egykori magyar állambiztonsági iratok, amelyek itthon még hozzáférhetetlenek

Néha a legváratlanabb helyekről is előkerülhetnek olyan iratok, amelyek kutatására Magyarországon még nincs mód. Ezt Hankiss Ágnes is megtapasztalhatta, aki 2013-ban tette közzé az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) folytatott kutatásainak egyik dokumentumgyűjteményét, Terroristák Budapesten – A kommunista állambiztonság és Európa címmel. Ebben azt írta, hogy majd „a következő kötetben közreadandó dokumentumok gyűjteménye villantja fel igazán érzékletesen a terrorizmus diverzifikációjának előképét, belső ellentmondásokkal terhelt, tarka sokféleségét”. Ez azonban már nem jött össze, mert mint az általa vezetett Hamvas Intézet honlapján írta: „az első füzet megjelenése után terveztem volna a folytatást, tudván, hogy ezeken a dokumentumokon túl számos dossziét őriznek még a szolgálatok – reméltem, hogy rövidesen azok is kutathatók lesznek. Nem így lett.” „Olyanoktól hallottam a dossziékról, akik még a múltból tudhattak róla” – mondta kérdésünkre Hankiss.

F: HVG 2016. május 4.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük