Hírlevél – 2016. február

Kedvenc információforrásaim – nemzetközi hírek és gazdasági témák

Colin Smith tapasztalt nemzetközi üzletiinformáció-kutató, aktuális hírek és gazdasági témák a szakterülete. Mint mondja, két kurrens témája az Afrika-előrejelzés és afrikai üzleti lehetőségek felkutatása. Forrásai is azt tükrözik.

  • African Development Bank: a WEF-hez hasonlóan az ADB átfogó hír- és jelentés-kínálatot nyújt. Az ADB-t a WEF-fel és olyan más nemzetközi ügynökségek adataival használva, mint a Világbank és az International Monetary Fund, a kutatók egész jó és átfogó forráshoz jutnak a témában.
  • All You Can Read: Ez az oldal nemzetközi listát kínál műsorszolgáltatókról és kiadókról. Igaz, gyakran hibás adatokat hoz, az információ egy része elavult, és van jó néhány törött link is benne. Ugyanakkor jó kiindulási a médiaforrások ismeretlen területein.
  • Twitter: a Twittert jelző és ellenőrző eszköznek használom, mely kiemeli az érdeklődésre számot tartó híreket. A Twitteren a “listák”, “követettek” és “követők” (“Lists”, “Followers”, “Following”) további betekintést kínálnak más információforrásokba és jelzik egy adott account hitelességét vagy elfogultságát is.

F: https://web.jinfo.com/go/blog/73387 2016. febr. 25.

 

 

Taktikaváltás a hírszerzésben: mindenkit követnek

A cégek és államok elképzelhetetlen mennyiségű adatot gyűjthetnek az emberekről. Az ellenőrzött adatkezelési gyakorlat dacára hatalmas a kísértés a jogsértésre. Az államok világszerte taktikát változtatnak a megfigyelésben. Egy-két évtizeddel ezelőtt csupán azt követték, aki valamiért gyanús volt. Most – kihasználva az okostelefonok és egyéb technikai eszközök adta lehetőségeket – mindenkiről minden lehetségest összegyűjtenek, és legtöbbször csak utólag, bűncselekmény vagy terrortámadás után veszik elő az adatokat.

A vállalatok, miközben ellenállnak – hiszen nem érdekük, hogy korlátlanul engedjék garázdálkodni a titkosszolgálatokat, mivel ez a felhasználók bizalmának elpárolgását okozná -, maguk is serényen gyűjtik az adatokat.

F: HVG (regisztrációval) 2016. jan. 23.

 


 

ADATNYILVÁNOSSÁG

Lex Posta

Alig kezdődött el a tavaszi ülésszak, a kormány megint úgy gondolta, hogy az átláthatóságot növelni, a korrupciót pedig csökkenteni képes civil kontroll utolsó eszközét, a közérdekű adatigénylés lehetőségeit szűkíteni szükséges.  Ezért benyújtották a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítását, amellyel ismét szűkítenék a közérdekű adatigénylésen kiadható adatok körét.

Nyilván ennek semmi köze ahhoz, hogy az elmúlt időszakban számos közérdekű adatigénylés érkezett a Magyar Posta Zrt.-hez a gyanús szerződéskötéseiről, a melyeket ezidáig nem voltak hajlandóak kiadni, sőt perre mentek. A törvénymódosítással most már nem is kell majd nekik.

GF: Ténytár 2016. febr. 23.

 

A Posta után a Nemzeti Bank adatait is titkosítják

Amikor három hete Németh Szilárd benyújtott egy törvényt, ami a Magyar Postát lényegében felmentette a közérdekű adatok közlése alól, akkor azt írtuk, hogy „e törvény szellemisége jobban fenyegeti a magyar demokráciát, mint száz másik, amit az utóbbi években hoztak”. Azért aggódtunk, mert már akkor terjedtek olyan hírek, hogy ez csak a kezdet, és újabb állami cégek következnek, és a Fidesz végső célja a közérdekű adatok megismerhetőségét előíró törvény szétrombolása, csak ezúttal nem a törvény szűkítésével, hanem azzal a módszerrel, hogy sorra szedik ki a fontos állami cégeket a törvény hatálya alól.

F: 444 2016. febr. 29.

 

ENSZ-szakértő: nehezebb hozzájutni Magyarországon a közérdekű adatokhoz

Keményen bírálta Magyarországot az ENSZ emberi jogi szakértője. Gyengült a demokratikus rendszer, nehezebb hozzájutni közérdekű adatokhoz, megbélyegzik és indokolatlanul ellenőrzik a magyar civil szervezeteket és jogvédőket – többek között ez áll abban a jelentésben, amit az ENSZ független szakértője készített.

F: HVG 2016. február 16.

 

A minisztérium inkább letiltotta a kemény jelentést a magyar áfacsalásról

Becsült adatok szerint 2012-ben elérhették az 1200 milliárd forintot a magyar élelmiszer-gazdaság szereplői által eltitkolt jövedelmek. Ipari méreteket ölt az ágazatban az áfacsalás, a fekete- és szürkefoglalkoztatás. Az adórendszer a valós termelési adatok elhallgatására ösztönöz. A helyzetet feltáró tanulmány publikálását a szaktárca megtiltotta.

F: NOL 2016. jan. 29.

 


 

INFORMÁCIÓBIZTONSÁG

 

Kémkedés gyanúja miatt tartóztattak le két férfit Budapesten

Előzetes letartóztatásba került két férfi, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon – értesült a valasz.hu. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem nyilatkozott.

F: Napi 2016. febr. 25.

 

No para – azoknak, akik nem szeretnék a titkosszolgálatok alanyai lenni

Nopara.org link néven indult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) új internetes oldala, amely azoknak a tudatos polgároknak ajánl digitális “túlélőkészletet”, akik nem szeretnék, hogy a titkosszolgálatok és egyéb állami szervek könnyedén nyomon kövessék mozgásukat és beszélgetéseiket. Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója szerint az oldalakon szoftverekhez és böngészőkhöz több tucat ingyenesen használható kiegészítő, illetve telefon- és számítógép-beállítási trükk található.

A nopara.org-ra már csak azért is szükség lehet, mert Szabó Máté szerint a magánélethez való jogot szavatoló magyarországi szabályozás elnagyolt, és nem felel meg az európai elvárásoknak. És közben még romlik is a helyzet: míg korábban a kormányzat tiszteletben tartotta azt az elvet, amely tiltotta a különféle adatbázisok összekapcsolását, az utóbbi időben hozott döntések, ha jogi értelemben nem is, de technikailag könnyebbé teszik az összekapcsolást. Például az adóhivatali és az OEP-nyilvántartás egyesítését.

F: HVG 2016. 2016. jan. 23.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük