Hírlevél – 2015. május

A máj. 20-i MIBE-klub — Tartalommarketing az információbrókerek szemszögéből — vendége Hinora Bálint volt. Habók Lilla beszámolója »


Kedvenc információforrásaim (My Favourite Tipples) – a Mirjam Wolfrum

Szakterülete a nemzetközi stratégiai üzleti információ, amelynek középpontjában a tiszta és zöld technológiákkal.
Feladataim része a stratégiai jelentések készítése ügyfeleim részére, valamint nagyon különleges adatok keresése illetve előállítása. Ezért nagy, saját gyűjteményem van energiaipari, környezetvédelmi és technológiai információforrásokból, melyek azonban nem mindig elegendőek. Íme néhány rendszeresen használt hely és eszköz:
– International Energy Agency: mert sok statisztikát használok. Szolgáltatók, mint a Nemzetközi Energia Ügynökség, az ENSZ Statisztikai Szervezete illetve az Eurostat példaként szolgálnak hatalmas mennyiségű hazai és nemzetközi statisztikai források elérhetőségére, melyek szabadon hozzáférhetők. Ha keresel egy statisztikai intézmény, bennük a top-down keresés gyakran térítéses. A nagy nemzetközi szervezetek azonban könnyen megtalálhatók, és közzé is teszik a forráslinkeket (például a nemzeti irodák), melyek aztán közzéteszi azok forrásait és így tovább.
– OpenRefine: Jó eszköz a rendezetlen adatok tisztításhoz. Adatállományok átalakítására is használom; könnyebb összehasonlításuk érdekében. Csak le kell töltenie előbb az eszközt. Sok oktatóanyag van hozzá az interneten.
– WolframAlpha: Szerintem ez a leghasznosabb eszköz, amikor két adatot vagy mért egységet kell összehasonlítanom vagy kapcsolatba hozni egymással. A kereső nemcsak gyors módja a különböző mérési rendszerekben való számolásnak, hanem további információkat is nyújt, amelyek néha nagyon izgalmas ötleteket adnak a keresésekhez.
– Heise Online: német online IT-folyóirat, amely nemcsak a legfrissebb híreket kínálja a technológia, számítógép, web stb. terén, hanem nagy és megbízható freeware-adatbázisa is van.
– Mindezek mellett egy nagyon érdekes FreePint cikket is találtam: “What Does it Take To Do Visualisation Well?”. A szerző elmagyarázza a vizualizáció lényegét és célját, valamint lépésről-lépésre bemutatja, hogyan kell használni a különböző megjelenítő eszközök. Hasznos emlékeztető arra, hogy kevesebb szöveggel és több adatok, ugyanakkor több egyre infografikával éljek. (ref.: MG)
F: freepint 2015. máj. 5.

Adatvizualizálás – a Költségvetési Felelősségi Intézet prezentációja a 2015-ös büdzséről

Hiánypótló kiadvánnyal rukkolt elő a Költségvetési Felelősségi Intézet — elkészítette 2015-ös büdzsé közérthető prezentációját. Számos országban – például Fülöp-szigeteken — a kormány ezt magától elkészíti.
Citizen Budget avagy Polgárok költségvetése címmel készített egy rövid, négyoldalas elemzés a 2015-ös költségvetésből a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI). Az anyagot a KFI vezetője, Romhányi Balázs mutatta be, és a 2016-os költségvetés kapcsán útnak indították a “Civilek költségvetése” projektet is. Az anyag vizuálisan ábrázolja a költségvetés funkcionális kiadásait és a bevételeit. A polgárok költségvetése számos országban a költségvetési törvény része, egyfajta valódi elszámolás az adófizetők felé az állam által beszedett adók felhasználásáról. A magyar költségvetésben eddig 2010 előtt voltak erre irányuló interaktív próbálkozások, kalkulátorok, de azóta nem volt ilyenre példa.
F: Napi 2015. máj. 1.

Csendben épül minden idők legnagyobb magyar adatbázisa

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara januárra nyolc hatóság adatait boronálja egybe – közölte Parragh László elnök a VS.hu-val. A következő lépés a cégbírósági nyilvántartás átvétele lesz. Minderre azokból az ötezresekből jut, amelyet inkasszó terhe mellett minden cégtől évről évre beszed a kamara.
Ha összejön, amit szeretne, akkor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) az elmúlt évtizedek mellékes szereplőjéből a hazai gazdasági élet megkerülhetetlen intézményévé válik, elnöke pedig az eddiginél is nagyobb befolyáshoz jut, pedig már a magyar oktatási rendszernek is az egyik legmeghatározóbb háttérembere. …
Ez azt jelenti, hogy valamennyi egyéni és társas vállalkozás esetében egyidejűleg utolérhetők lesznek az adatok az adóhivataltól, a versenyhivataltól, az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatától, a Közbeszerzési Hatóságtól, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától. Az adatgyűjtésre kormányrendeletek hatalmazták fel a kamarát.
F: VS 2015. máj. 8.


ADATNYILVÁNOSSÁG

“Koncepciós eljárás” – pert vesztett a szabadalmi hivatal a HVG által megírt ügyben

Pert nyert a TASZ abban az ügyben, amelyben a szabadalmi hivatal honlapján szabadalmi bejelentések váltak elérhetővé, mégis azt az illetőt perelték be, aki a hibára rávilágított.
Jogerősen megnyerte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), azt a pert, ami az ellen a személy ellen irányult, aki közérdekű bejelentést tett egy orbitális informatikai biztonsági hiányosságról.
Az ügy tavaly pattant ki, először a HVG írt arról, hogy a korábban szabadalmi hivatalként ismert Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) honlapján egy óriási informatikai hiányosság eredményeképp több mint egy évig nyilvánosan elérhetőek voltak szabadalmi titkok. Amikor ezt kiszúrta a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület (MSZTE) és felmérve, hogy ez mekkora kárt okozhat a szabadalmi bejelentőknek, közérdekű bejelentést tett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, amely a törvényességi felügyeletet gyakorolja a hibázó SZTNH felett.
F: hvg 2015. máj. 26.

Nagyon titkolózna a kormány a jövőben!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerda délután beterjesztette a 2016-os költségvetést megalapozó törvényjavaslatot. A salátatörvényben módosítják az adósságképletet, a társasági adó egységesítését 2020-ra tolták, számos költségvetési adatot titkosítanának és eltörölnék a reklámügynökségek bónuszrendszerét.
F: Portfolio 2015. máj. 20.

Büntetlenül elhallgatott közérdekű adatok

Számos kötelezően közzéteendő közérdekű adatot hiába is keresnénk a kormany.hu oldalon.
Amellett, hogy a kormany.hu-n elérhető adatok hiányosak, egyben áttekinthetetlenek is, a szerkesztés felhasználóbarátnak a legkevésbé sem mondható. A kilenc minisztérium adatai ömlesztve érhetők el több száz oldalon, különféle fájlformátumokban, sokszor tömörített mappaként, a szkennelt fájlok esetében pedig a másolhatóság elve is sérül. Állampolgár legyen a talpán, aki kiigazodik a kormányzati dokumentumrengetegben. Az alkotmányos célt, nevezetesen az átláthatóságot, mondanunk sem kell, ez így nem segíti elő.

F: Magyar Narancs 2015. máj. 9.


ADATBIZTONSÁG

Az M2M(gépek közötti kommunikáció) árnyékos oldala

Számtalan hasznot hoznak a gépek közötti kommunikációt, illetve a továbbított adatok felhasználhatóságát lehetővé tevő M2M-es megoldások: hatékonyabbá válnak az üzleti folyamatok, ami a versenyképesség növekedését és az alapanyag-ráfordítások csökkenését eredményezi. Az előnyök akkorák, hogy a felhasználók sokszor figyelmen kívül hagyják a mellékhatásokat, ami pedig ugyancsak komoly következményekkel járhat.
Az egyik legnagyobb veszélyt a számítógépes bűnözők jelentik, akik ahogy nő az M2M-es piac, úgy próbálnak egyre nagyobb hasznot húzni az információk megszerzéséből. Becslések szerint tavaly egymilliárd személyes adat került illetéktelen kezekbe, ötven százalékkal több, mint 2013-ban.A komputeres csalások mellett az adatkezelésre jogosultak tevékenysége is kérdéseket vethet fel. Az információmennyiség növekedése és a feldolgozási sebesség emelkedése már manapság is látványos következményekkel jár: szaporodnak a személyre szabott reklámok és hirdetések, s a vásárlói szokások még pontosabb elemzésével a kereskedőcégek igencsak sokat megtudhatnak az ügyfeleikről. Az igazi veszély az adatbázisok összekapcsolása, s a tapasztalatok azt mutatják, ha egy adat már felkerült a világhálóra, akkor azt szinte lehetetlen onnan eltávolítani.
F: hvg 2015. május 20.

Mindent tudni fog az állam a betegekről

Az év végén elindulhat az egészségügyi informatikai fejlesztések néhány eleme, 2017 közepétől pedig az egyetemi klinikáktól a háziorvosokig minden intézmény elektronikus úton cserélheti ki – a páciens hozzájárulásával – a vizsgálati eredményeket, leleteket, és egységes jelentéseket továbbíthat a központi adatbázisokba – nyilatkozta Divinyi Zsombor, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főosztályvezetője a Népszavának.
F: Portfolio 2015. máj. 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük