Hírlevél – 2015. július-augusztus

Jövendőmondás — konferencia, 2015. szept. 23. – a jövendőmondásról
Információs tanácsadás, 2015, szept. 24. – tréning Annie-Joan Olesennel

2015. szept. 23-án (szerda) lesz a MIBE éves konferenciája. Címe: Jövendőmondás – predikció a múlt és jelen adatai alapján.

Az egyesület másnap, szept. 24-én Információs tanácsadás szinkrontolmácsolt workshopot tart Annie-Joan Olesen dán információs tanácsadó az Országos Széchényi Könyvtárban. Annie az OSZK KSZK-ban is megtalálható, a MIBE-nél megvásárolható 2011-ben megjelent Information Consulting – Guide to good practice (Oxford, 2011) c. könyv egyik szerzője (a másik két szerző, Irene Wormell és Mikulás Gábor a MIBE tagjai).

A workshop résztvevői közvetlen, gyakorlati fogásokat sajátíthatnak el a dániai kisvállalkozást vezető információs tanácsadótól.

Részletes adatok a rendezvényekről: /15-konferencia-jovendomondas

Mindkét rendezvényre várjuk tagjainkat (kedvezményesen) és a téma iránt érdeklődőket. Jelentkezési lehetőség a konferenciára ill, a tréningre (külön-külön): http://bit.ly/mibekonf2015.


Kilométerekről lebuktatja a pixel-emberkéket az amerikai kémrepülő

Nem látni és nem hallani – a kémrepülő viszont mindent lát, kilométerekről kiszúrja a bűnözőket. Ciudad Juárezben egy munkába induló rendőrnő kocsiját több autó közrefogta, megállásra kényszerítette, és lelőtték a nyomozót. Az amerikai határon, a kábítószercsempészek fő útvonalán fekvő mexikói városban az eset mindennaposnak, egyben megoldhatatlannak tűnt. Csakhogy – amiről a bűnözők nem tudhattak – éppen a levegőben volt a Persistant Surveillance Systems (PSS – Állhatatos Felderítő Rendszerek) nevű amerikai cég repülőgépe.

F: NOL 2015. aug. 17.

Tor kilépőpontokat kapnak a könyvtárak?

Nyilvános könyvtárakban létesített kilépőpontokkal bővítené a Tor hálózatot a Library Freedom Project. Amennyiben a kezdeményezés sikerrel jár, az kiterjesztheti, illetve gyorsíthatja is a jelenleg ezer kilépő-relayt tömörítő hálózatot.

Könyvtárakban helyezne el Tor kilépőpontokat a Library Freedom Project vagy röviden LFP névre hallgató csoport. Az Egyesült Államok a könyvtáraiban az adatvédelmi eszközök minél kiterjedtebb használatát sürgető szervezet célja, hogy így növelje a népszerű, anonim hálózaton lévő kilépő-relayek számát, ezzel annak sebességét és méretét is kiterjesztve. A kezdeményezés valószínűleg jó helyen tapogatózik, az Amerikai Könyvtárszövetség (American Library Association) ugyanis, ahogy arra az Ars Technica is rámutat, hosszú ideje kiáll az adatvédelem, illetve a magánélethez való jog védelme mellett.

F: HWSW 2015. július 31.

Bárki fejvadásszá válhat egy új közösségi applikációval

Mától Magyarországon is elérhető az Egyesült Királyságban már sikeresen működő toborzási alkalmazás, a GigPlug, melynek segítségével az aktív LinkedIn és Facebook felhasználók összekapcsolhatják ismerőseiket a portálon meghirdetett pozíciókkal, és – ami a valódi újdonságot jelenti – sikeres elhelyezés esetén a toborzási díj a felhasználót illeti. A GigPlugnak köszönhetően bárki potenciális fejvadásszá válhat, akik pedig eddig is gyakran ajánlották ismerőseiket, most először ezzel pénzt is kereshetnek. Magyarországon már többek közt az NNG, a LogMeIn, az Infomatix nyitott pozíciói elérhetőek a GigPlug-on.

F: Prím 2015. augusztus 11.

Új szintre emelkedhet a számítógépes képfelismerés

Új szintre emelkedhet a számítógépek általi képfelismerés, legalábbis a Stanford egyetem kutatói által fejlesztett program elég komoly eredményeket produkált. — A képfelismerő programok eddig azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a fotókon lévő tárgyakat felismerjék: mi vagy ki van ezen a képen? A Verge cikke most arról ír, hogy a Stanford egyetem kutatói egy olyan programon dolgoznak, amely mindezen túl azt is megmondja, hogy mi történik a képen, mit csinálnak a szereplők, vagyis az eddigi azonosító, tehát egy főnév mellé egy másik markert is tesz, az igét. A kutatásról szóló weboldalon létrehoztak egy demo aloldalt, ahol ezer fotón mutatják be a szoftver képességeit. A képekre kattintva megtekinthető, hogy milyen módon analizál és milyen hatékonysággal. A gép képes az egyes részleteket meghatározni és egzaktul azonosítani azt, hogy mi történik a képen.

F: Kreatív 2015. július 24.

Viselkedéselemző megoldást hoz forgalomba a BalaBit

A felhasználói viselkedések valós idejű elemzésével hárítja el a kívülről és belülről érkező informatikai támadásokat a sikeres magyar fejlesztővállalat következő nagy dobásának ígérkező Blindspotter.

F: Prím 2015. július 16.

INFORMÁCIÓBIZTONSÁG

Jön a kormányzati Nagy Testvér – Önről is begyűjtik a fényképet

A teljes magyar lakosság arcképének nyilvántartását és profilozását tervezi a kormány – ez derül ki a Belügyminisztérium törvénytervezetéből. Az adatbázis a hivatalos igazolványképekből épülne és gyakorlatilag bármelyik állami szerv hozzáférhetne, amelynek csak egy csepp rendészeti jogosítványa van. A törvény arról is rendelkezne, hogy a hatóságok egyszerre akár több tízezer polgár mobiltelefon- és internetforgalmát online ellenőrizhetnék, lehallgathatnák.

F: Napi 2017. aug. 27.

Könnyen leleplezheti, ki kémkedik ön után

Az alábbi firefoxos kiegészítő leleplezheti azokat az oldalakat, amelyek adatokat gyűjtenek önről.

Nem is gondolnánk, hány oldal les ránk, amikor felkeresünk egy-egy site-ot. A Lightbeam https://www.mozilla.org/en-US/lightbeam/ nevű Firefox-kiegészítő éppen arra hivatott, hogy megmutassa, kik kíváncsiskodnak utánunk, akár a tudtunkkal, akár anélkül. A kiegészítő letöltése után felkerül az ikonja az Eszköztárba, s ha munkára akarjuk fogni, egyszerűen kattintsunk rá, miután felléptünk egy weboldalra.

F: HVG 2015. augusztus 21.

Hálózati támadások: védekezés az ismerttel és az ismeretlennel szemben

Az adatlopás nagy üzlet: az elmúlt két évben több mint 1.3 milliárd adat került nyilvánosságra. A veszély nagyobb, mint valaha – napi szinten több vadonatúj veszélyforrással találjuk szembe magunkat. A ma ismert legnagyobb veszélyforrást az ún. APT kockázatok (Advanced Persistent Threats) jelentik. A kiberbűnözés már nem véletlenszerűen történik. Célja, hogy beépüljön, rejtve maradjon, és anélkül szerezzen meg információkat, hogy bárki is észrevenné a műveletet. A legtöbb támadás azért sikeres, mert nem fordítunk elég figyelmet a lehetséges kockázatokra, vagy támadás vektorokra. Egy összetett megoldásra van szükség ahhoz, hogy védekezzünk az egyre kifinomultabb APT támadások ellen.

F: Prím 2015. augusztus 14.

A kormánynál összegződhetnek a magánszemélyek és gazdasági vállalkozások adatai

Az MNB-nél összpontosulnak a magánszemélyekkel és a vállalkozásokkal kapcsolatos pénzügyi információk – egyelőre a jövedelemadó-bevallások kivételével. E hiányzó láncszem pótlásához adhatott apropót Vida távozása a kormánynak, felmelegítve a HVG – minő egybeesés – tavaly októberi értesülését, mely szerint a Miniszterelnökségen már elkészültek a tervek a Giro, a BISZ és a NAV adatbázisának összekötésére. Vagyis arra, hogy minden vállalkozásról és magánszemélyről kvázi néhány gombnyomással meg lehessen tudni, hol vezet bankszámlát, azon milyen mozgások történtek, van-e bankkártyája, igényelt-e hitelt, ha igen, milyen összegben és feltételekkel, valamint hogy mekkora jövedelmet vallott be a NAV-nak. Lapunk tavaly októberi kérdésére az MNB és a NAV még egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy nem tudnak az adatbázis egységesítését célzó tervről. De ha pontos a hvg.hu friss értesülése, hogy a NAV-ot bedarálják a kormányhivatalok – magyarán: Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító miniszter – fennhatósága alá, akkor e rémálom máris valóra válhat.

Egyes kereskedelmi bankok szerint ugyan a nyomozó hatóságok már most is jogszerűen kérhetnek adatokat a pénzintézetektől, melyeket aztán egységes adatbázissá gyúrhatnak össze, ám ez kétségtelenül hosszadalmasabb és költségesebb, mint egyszerűen lehívni a megismerni kívánt információkat, illetve bekérni azokat az Orbán fő közgazdászának tartott Matolcsy György által irányított MNB-től. Igaz, a bankok bankja tavaly októberben visszautasította az utóbbi lehetőséget, mondván: a jegybanktörvény az MNB-alkalmazottak kötelességévé teszi, hogy a tudomásukra jutott személyes, minősített adatokat, bank- és minden egyéb titkot megőrizzék, az adatok kezelésére vonatkozó szabályokat betartsák.

F: HVG 2015. augusztus 1.

Ha ezt tényleg bevezeti a Facebook, annak sokan nem fognak örülni

Sokaknál verheti ki a biztosítékot a Facebook legújabb fejlesztése, amellyel a bankok az ismerősi kör alapján ítélhetik meg az ügyfél kockázati besorolását. A technológia már készen áll.

A napokban szabadalmaztatta a Facebook azt a szoftveres technológiát, ami amellett, hogy segít megszűrni az e-mailben érkező spameket, valamint az agresszív, támadó hangvételű tartalmakat, javítja a keresést, és lehetővé teszi a hitelintézetek számára is, hogy a könnyen felmérhesség valaki ismerettségi körét. Kicsit gyakorlatiasabban megfogalmazva ez azt jelenti, hogy a bankok egy hitelbírálat esetén az alapján oszthatják ki a kérelemre a pontokat, hogy a leendő ügyfélnek milyen baráti, ismerősi köre van.

F: HVG 2015. augusztus 7.

INFORMÁCOÓFORRÁSOK

Pletyka, mint információforrás

– Mindenhol vannak jól értesült emberek, akik mindig mindent tudnak, ráadásul elsőként. Ők könnyebben érvényesülhetnek az életben, vagy csak egyszerűen szeretnek ebben a szerepkörben tetszelegni?

– Szvetelszky Zsuzsa: A státuszát ez nem változtatja meg valakinek, viszont az, hogy ő hamarabb jut információhoz, az igen. Jobban tájékozódik, és a tudás birtokában jobban tud lavírozni, hamarabb tud esetleg jelentkezni egy megüresedett állásra. A pletyka viszont nem mindenható, csak az egyik eszköze az érvényesülésnek, még számos egyéb képesség szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres legyen.

– Ezek szerint a pletyka a világ legtermészetesebb dolga, mindenki használja, és szükségünk is van rá. De miért fontos, hogy tudatosítsuk a működését?

– Sz. Zs.: A kommunikációt kutató szakemberek szerint a beszélgetéseink 66 százalékát a pletyka teszi ki. Egy nagyvállalatban a pletyka hasonlóan működik, mint egy kisebb faluban, ezért a vezetőségnek fontos tudnia, hogy mik az információáramlás dinamikái, hiszen az hozzásegítheti őket a hatékonyság fejlesztéséhez.

F: Vous

Automatikus szövegelemző API végre magyar nyelven is

A Neticle Technologies által készített szövegelemző függvények most már bárki számára elérhetőek idén júliustól. A Neticle Semantic API képes automatikusan, emberi pontossággal vélemény- és tartalomelemezni a magyar nyelvű szövegeket.

A csapat saját termékeinek fejlesztési munkáját megkönnyítve döntött úgy, hogy webes API-ba szervezi a több mint 4 éve finomhangolt legfontosabb nyelvi függvényeit, majd rájött, hogy másoknak is hasznos lehet a magyar nyelvre írt eszköztár, ezért cégen kívülre is elérhetővé tette.

F: KeresőVilág 2015. augusztus 13.

Digitálisan is elérhetővé válnak a társasházak alaprajzai és ügyiratai

Digitálisan is elérhetővé válnak novembertől az ügyfélkapun keresztül a társasházak és szövetkezeti házak alaprajzai és ügyiratai, a fejlesztés az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) révén elnyert 1 milliárd 491 millió forintból valósul meg – jelentette be Fekete Gábor, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) főigazgatója.

F: Portfolio 2015. augusztus 13

Automatikus szövegelemző magyar nyelven

Magyarország meghatározó online médiamonitoring cége, a Neticle Technologies új termékkel szélesíti portfólióját. Az idén júliustól önálló rendszerként működő Neticle Semantic API egy szövegelemző rendszer, amely képes automatikusan, emberi pontossággal vélemény- és tartalomelemezni a magyar nyelvű szövegeket.

A Neticle Semantic API egyaránt alkalmas szentiment elemzésre, a szerzők nemének felismerésére, a szöveg attribútumok és kulcstémák alapján történő felcímkézésére, továbbá személyek, márkák, helyek és érzelmek felismerésére és a köztük lévő kapcsolatok feltárására. A megoldás ekképpen számos területen képes hasznos segítséget nyújtani, többek közt kérdőívek nyílt kérdéseire érkező válaszok automatikus elemzésében, ügyfélvisszajelzések vagy CRM adatbázis feldolgozásában, valamint e-mail kategorizációban és automatikus válaszkialakításban is. A rendszer alábbi linken bárki számára ingyenesen kipróbálható: https://api.neticle.hu/demo.html

F: mmonline 2015. júl. 21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük