Hírlevél – 2014. március

Kedvenc forrásaim – független információs tanácsadó

Jan Knight független információs tanácsadó és a Bancroft Information Services elnöke. Munkája során gyakran segít egyebek mellett üzleti tervek, marketing stratégiák készítésében, üzletfejlesztésiben. A generalista Jan nem specializálódik egyetlen iparágra, így a kedvenc forrásai általában változnak.
Az egyik nap egy high-tech profilú projekten dolgozik, a másikon egy almabor gyár számára keres potenciális piacot. Amellett, hogy van néhány kedvenc előfizetéses adatbázisa, mint az IBISWorld Industry News vagy a Market Research Reports a Profoundtól, van néhány aktuális is. Az előbbiekből ajánl néhányat:
– HighBeam Research http://www.highbeam.com/. Ha egy ipari szakterület legfontosabb kiadványait keresem, akkor ebben biztosan megvannak. Cikkadatbázisban számtalan ipari ágazat megtalálható folyóiratokkal, üzleti kiadványokkal, újságokkal, nemzetközi szemszögből nézve.
– MarketAnalysis.com http://www.marketanalysis.com/. A Market Research Media online kiadványa; szintén nagyszerű forrás, ahogyan sugallja is: összeköti a pontokat a különböző iparágakban. Piaci információszerzésük és elemzésük által áttekinthetők az informatika, biotechnológia, űrkutatás, honvédelem, média, mobilkommunikáció trendjei és lehetőségei, valamint a kormányzat adatai.
– Statista http://www.statista.com/ . Azért jó, mert hibrid forrás: megrendelhető hírlevelük a “Chart of the Day”, és meglátja, hogy a random adatok milyen értékesek lehetnek. Ezeket elteszem későbbi lehetséges használatra, vagy részletesebb adatokat megrendelek tőlük. További források: ld. a cikkben. (ref.: MG)
F: http://web.freepint.com/go/blog/71119 2014. márc. 12.


Egy nemzetközi tanulmány szerint egyértelmű a kapcsolat az illegális szoftverek és a kibertámadások között

A felmérés szerint a felhasználók 60 százaléka gondolja úgy, hogy a vírussal fertőzött szoftverek az adatbiztonságra jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezt követi az illegális tranzakciókból (51 százalék), valamint az e-mailek, közösségi oldalak, bankszámlák feltöréséből származó kár (50 százalék). Ennek ellenére a megkérdezettek csupán 43 százaléka szokta frissíteni a vírusirtóját, így a többségük továbbra sem védekezik a kibertámadások ellen – ismertette kutatási eredményeit az International Data Corporation (IDC) és a Szingapúri Egyetem.

F: http://fn.hir24.hu/egy-percben/2014/03/19/igy-kukkantanak-bele-a-szamitogepunkbe-illetektelenek 2014. márc. 19.


Mennyire hiteltelenek a hiteles cégadatok?
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint nincs semmiféle probléma a hitelesnek tartott nyilvános cégadatokkal. Sok cég és egy cégadatbázisokat kezelő, abból élő szolgáltató szerint viszont nagyon is van. Utóbbiak állítják, ha nem teszik ezt rendbe, hiteltelenné válhat az egész cégnyilvántartási rendszer. A hivatalos szervek mossák kezüket, és közben előkerül a “közhitelesség megdönthető vélelme” is.

F: http://hvg.hu/gazdasag/20140307_Mennyire_hiteltelenek_a_hiteles_cegadatok 2014. március 07.


Kilenc lépéssel eltűnhetsz a világhálóról

Ha felkészültél arra, hogy töröld magad az internetről, akkor itt a remek lehetőség. A Who Is Hosting 9 lépésben gyűjtötte össze a teendőket. Ha nem szeretnénk mindent törölni, érdemes csak szemezgetni közülük.

F: http://www.hir24.hu/tech-tud/2014/03/06/9-lepesben-torolheted-magad-a-teljes-internetrol 2014. március 06.HR a titkosszolgálatok világában

Mi a teendő, ha valaki kémnek akar jelentkezni? Ha a James Bond-moziszéria legújabb darabján fellelkesedve akarná ezt tenni, inkább lebeszélnénk. Lévén, hogy az körülbelül olyan, mintha az illető a Pretty Woman megnézéséből szerzett ismerettel felvértezve akarná a legősibb mesterséget választani. Mindkét ősi szakmára igaz, hogy a tömegmédia által róluk alkotott romantikus pozitív és démonizáló negatív sztereotípiák egyaránt hamisak. A hírszerzőmunka pragmatikus, de legalábbis objektív gondolkodást kíván. Nem igazán a vakhitű fanatikusok, doktriner idealisták, pártkatonák, rajongó lelkületű konzumidióták és exhibicionisták terepe ez. Egy demokráciában ugyanakkor a titkosszolgálati jellegű tevékenység nem lehet független a jogállamtól, viszont függetlennek kell(ene) lennie a politikai önérdektől. Sajnos hazánkban ez gyakran épp fordítva van. Amelynek nemcsak az állampolgári jogok, de az ilyen titkos, bizalmas feladatkörre pályázó, azt ellátó dolgozó is kárát láthatja.

F: http://www.hrportal.hu/hr/hr-a-titkosszolgalatok-vilagaban-20140227.html 2014. febr. 27


Felhasználatlan adatok a cégeknél – Ibrahim Sinan Emon, a Lexmark közép-kelet-európai régiós vezetője
A vállalkozások adatainak átlagosan 80 százaléka strukturálatlannak tekinthető a Gartner piacelemző cég sze-rint. De mit jelent ez pontosan, és melyek azok az adatok, amelyeket nehéz rendszerezni?

Még mindig hatalmas mennyiségű vállalati információ található szöveges dokumentumokban és prezentációkban, grafikákon, e-mailekben, hangfájlokban, videókban, weboldalakon, valamint különféle irodai szoftverekben. Az adatok strukturálatlannak minősítése nem jelenti azt, hogy azok híján vannak bármiféle rendezettségnek, inkább arról van szó, hogy nem illeszkednek adatbázisba vagy nem részei a vállalat relációs adatmodelljének.

F: http://hirek.prim.hu/cikk/103522/ 2014. március 3.


Mary Ellen Bates @mebs tweetje

Make every decision a clear yes or no. “No” is a complete sentence. “Yes” is a commitment to excel. (from my #AIIP14 preso)

Magyarul kb.: segíts, hogy a döntéshozatalhoz szállított információd igen vagy nem legyen. A „nem” – teljes mondat. Az igenhez táblázatos kiegészítés is szükséges. 
F: Twitter, 2014. március. 3.


Google tudásbázis Budapesten reklámszakemberek, vállalkozások, startupok és diákok képzésére

A közép-kelet-európai régióban elsőként Budapesten létesített reklámszakemberek, vállalkozások, startupok és diákok képzésére oktatóközpontot a Google. A legmodernebb technikával felszerelt Google Ground tudásbázis a nyolcadik kerületben egy felújított épületben kapott otthont.

A Google honlapján található információk szerint központ képzési programjain résztvevő magyarországi vállalkozások, startupok, diákok és reklámszakemberek a hatékony online kommunikáció és marketing Google által kidolgozott egyedi technikáját sajátíthatják el kezdő és haladó szinten. Az épületben egy év alatt 150 ingyenes képzést tartanak, ezeken összesen közel 3000-en vehetnek részt. A tanfolyamon szerzett ismeretekkel látható, mérhető és azonnali, kézzel fogható eredményt generálhatnak vállalataik számára a magyarországi vállalkozások, startupok.

F. http://hirek.prim.hu/cikk/103398/ 2014. február 25.


A DARPA a “mély webet” is kutatná

Az amerikai katonai kutatóügynökség hasznosítaná azt az ötletet, ami először a második világháború idején bukkant fel.

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a Memex program keretében olyan keresőt akar létrehozni a kormányhivatalok számára, ami képes akár az úgynevezett mély webet is átkutatni információk után. A projekt célja az emberkereskedelem elleni harc. A Google és más keresők ugyan rendkívül fejlettek, de csupán az internet egy kis részét képesek átkutatni a különböző adatok után, ráadásul bármennyire is kiváló kezelőfelülettel rendelkeznek, de nem elég alaposak. A Google nagy vonalakban egy keresés során linkek nyomán vándorol végig az interneten, és az alapján rangsorol előre egy találatot, hogy hány másik honlap hivatkozik rá, de nem indexel duplikált vagy illegális tartalmakat, pornóoldalakat, és az eredményt egy listán kívül nem rendszerezi egyéb módon. Ezen változtatna a Memex projekt.

F: http://sg.hu/cikkek/103284/a-darpa-a-mely-webet-is-kutatna 2013. febr. 17.


Szerkesztette: Mikulás Gábor mikulasg@gmconsulting.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük