Hírlevél – 2014. február

Kedvenc információforrásaim — Anne Rogers

Anne Rogers az amerikai Cargill’s InfoCenterben a Knowledge and Research Services igazgatója. (A Cargill élelmiszeripari termékek is a hozzá kapcsolódó agrár és pénzügyi szolgáltatások vállalata.)
— Munkaterületeim a tudásmenedzsment, innováció és az üzleti folyamatok fejlesztése. Információszerző eszközeim:
– Twitter: feedjeimet az Indiana Egyetem kosárlabdacsapata valamint a tudás- és információmenedzsment témák köré építem. Az utóbbi témák feedjeit ld. alább, a kosárlabdával kapcsolatban személyesen keressél :-)
@DavidGurteen – David Gurteen a hatékony tudásmenedzsment alkalmazások és alapok provokatőre
@nicco – Nicco Mele-t a KM World-ben hallottam beszélni múlt ősszel, jövőkutató és a „The End of Big” szerzője
@jillinfopro – Jill Strand az SLA 2014-ben megválasztott elnöke
Inspirációk és tanácsadás kapcsán követem:
– Deb Mills-Scofield Newsletters http://mills-scofield.com/: Deb Mills innovatív gondolkodó, nagyon széles kapcsolati hálóval, kereteket szétfeszítő hozzáállással, akitől mindig tanulok valamit
– Harvard Business Review Daily Idea https://email.hbr.org/preference-center/: mindig jó az alapvető üzleti problémákhoz
– MindTools Newsletter http://www.mindtools.com/subscribe.htm: gyorsan, jól olvasható cikkek a mindennapi kihívásokról, praktikus vezetési, idő és stresszkezelési stb.
A fenti források ingyenesek, az alábbi viszont már nem:
– SLA Information Outlook http://www.sla.org/access-membership/io/: rendszeresen olvasom, SLA-tagként kapom; az információs szakma híreiről tájékoztat.
És természetesen a FreePint cikkeket is olvasom. Legutóbb nagyon tetszett a FreePint Topic Series: Beyond Aggregationhttp://web.freepint.com/go/topic/series/newsneeds/, különösen az “Introducing the Acquired Content Adviser”http://web.freepint.com/go/blog/70736 és a From Content Cost to Value:  the Rise of the Content Adviser”http://web.freepint.com/go/sub/article/70735.  (ref.: MG)

F:
http://web.freepint.com/go/blog/71022 2014. febr. 12. 2014. február 12.


Mention.net – új üzleti témafigyelő eszköz
A http://mention.net magán és céges felhasználásra egyaránt használható hírfigyelő. Ingyenesen kipróbálható, de térítéses üzleti modellel dolgozik. Hasznos eszköz témafigyelésre, a saját internetes jelenlét kontrolljára, márka- és sajtófigyelésre — statikus, dinamikus oldalakon és a közösségi média forrásaiban pl. nyílt levelezőlisták, fórumok, blogok, Facebook stb.). A beállított keresési profilokból email-értesítőt küld. A Feedly szolgáltatásánál pl. jóval összetettebb, jobban testre szabható. (MG)


Amerika legjobb fejvadásza — egy nyomozás története
Mullen — az egyszerűség kedvéért hívjuk így — adós volt egy yacht árával, amit az Alternative Collection Solutions (ACS) nevű adóságbehajtó cég próbált behajtani rajta. De nem találták, ezért is keresték meg Gomezt, a mélynövésű fejvadászt. Gomez ugyanis törékeny termete ellenére a szakma legnagyobb ásza.
F:
http://444.hu/2014/01/21/amerika-legjobb-fejvadasza-egy-149-centis-454-kilos-no/ 2014. jan. 21.


Az információs műveltségi kompetenciái
Az Open University iKnow (Information and Knowledge at Work) elnevezésű projektjének célja az, hogy feltárja és megfogalmazza a 21. századi munkahelyeknél fontos információs műveltségi készségeket. Bár néhány kutatás rámutatott már a rossz hatékonyságú munkahelyi információkeresés költségeire, kevés online anyag jelent meg, amely orvosolná ezt a problémát.
A projekt során először hat alapvető kompetenciát határoztak meg:
(1) a hatékony információkeresés képessége,
(2) annak megértése, hogyan találhatjuk meg gyorsan és hatékonyan az információt,
(3) miként mérhetjük a megtalált információ minőségét,
(4) hogyan kezelhetünk nagy mennyiségű információt,
(5) hogyan tegyük ezt jogszerűen a munkahelyen, valamint
(6) miként legyünk naprakészek az információk segítségével.
F: http://humanus.bibl.u-szeged.hu/human/cikk-mokka?marcid=human/cikk/472293 2013/4. eredeti:http://www.lirgjournal.org.uk/lir/ojs/index.php/lir/article/view/521


Óriási GDP-növekedést hozhat a teljes adatnyilvánosság
Egy ma kiadott jelentés szerint 206 milliárd euróval – mintegy 63 ezer milliárd forinttal – járulhat hozzá az Európai Unió gazdasági növekedéséhez 2020-ig a Big and Open Data, a szabad adathozzáférés megteremtése. Ez az EU GDP-jének 1,9 százalékának – a magyar GDP közel kétszeresének – megfelelő értéket jelent.
F: http://www.mmonline.hu/cikk/gdp_novekedes_teljes_adatnyilvanossag 2014. jan. 30.


A svédek betekinthetnek egymás bűneibe
Csak a nevet vagy a TB-számot kell beütni a lexbase.se weboldalon, és a rendszer máris kidobja a megnevezett személy bűnügyi múltjának legfőbb adatait. Van egy másik lehetőség is, amely a korábban elítéltek lakhelyét jelöli meg egy térképen. A részletes bűnlajstrom megtekintéséért azonban már fizetni kell. A weboldal képviselője szerint a rendszer a netes „vakrandikra” készülő védtelen nőket segíti, mert így ellenőrizhetik, hogy leendő partnerüket elítélték-e erőszakos bűncselekményekért.
F: Haszon hírek, 2014. jan. 29.


Nyilvánosak a közmédiás szerződések
A hosszú és fordulatokban gazdag pereskedés végén a másodfokon eljáró bíróság ítéletében kimondta, hogy a közmédiának – mivel közpénzekből működik – közzé kell tennie az alvállalkozói szerződéseit. Ezeket publikálta most az egyik tényfeltáró portál. A közmédiának a közadatok elzárása miatt meg kell fizetnie továbbá az elvesztett per eljárási és ügyvédi költségeit is.
F: http://www.mmonline.hu/cikk/nyilvanosak_a_kozmedias_szerzodesek 2014. jan. 22.


Így gyűjtik a témákat az újságírók
Továbbra is e-mailben szerzik leginkább a sztoriötleteket az amerikai újságírók, igaz szinte mindegyikük használja a közösségi médiát is – derül ki a Vocus marketingcég felméréséből. Akik a közösségi médián keresztül is várják a témákat, azok leginkább a Facebookon és a Twitteren keringő információkra fogékonyak.
Az amerikai média helyzetét vizsgáló, State of the Media 2014 című felmérés szerint az újságírók több mint 90 százaléka preferálja az e-mailt a közösségi médiával, a telefonnal és az online csetszolgáltatásokkal szemben, ha a sztoriötletek begyűjtéséről van szó. Az újságírók 45 százaléka egyáltalán nem szeretne a közösségi médián keresztül ötleteket kapni, míg azok közül, akik igen, a legtöbben a Facebookon (37,1 százalék) és a Twitteren (30,6 százalék) keringő információkra nyitottak.
F: http://www.mmonline.hu/cikk/igy_gyujtik_a_temakat_az_ujsagirok 2013. febr. 7.


Hírportált indítottak Edward Snowden újságíró társai
Az elfogott jelentés (The Intercept) címmel hírportált indítottak hétfőn az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő tevékenységét leleplező Edward Snowden újságíró társai.
Glenn Greenwald és Laura Poitras, akiknek Snowden kiszivárogtatta az NSA titkos minősítésű iratait, Jeremy Scahill-lal, az egyebek között a Dirty Wars (Mocskos háborúk) című dokumentumfilm révén ismert oknyomozó újságíróval közösen indította a https://firstlook.org/theintercept/ címen elérhető oldalt.
A 12 fős szerkesztőség bemutatkozó írása szerint az oldalon folytatják a Snowden-iratok ismertetését, hosszabb távon pedig oknyomozó anyagokat bemutató portált fejlesztenek belőle “a bátor és független újságírás szellemiségét követve”. A vállalkozást az e-Bay online áruház egyik alapítója, Pierre Omidyar finanszírozza.
F: http://hirek.prim.hu/cikk/103062/ 2014. febr. 10.


Snowden webbejáró segítségével gyűjtötte a titkos információkat
Egy olcsó és könnyen hozzáférhető szoftver, egy webbejáró segítségével jutott hozzá nagy mennyiségű információhoz az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtését leleplező Edward Snowden – írta vasárnapi számában hírszerzési forrásokra hivatkozva a The New York Times.
F: http://hirek.prim.hu/cikk/103060/ 2014. febr. 10.


Leveleinket nem, de személyes adatainkat kiadta a magyar kormánynak a Microsoft
Megérkezett a Microsoft friss átláthatósági jelentése, melyből kiderül, hogy a hazai állami, főleg bűnüldöző szervek is érdeklődtek a cégnél felhasználói adatok iránt.
Hetven alkalommal összesen 127 felhasználói fiókkal kapcsolatban kértek ki adatokat magyar kormányzati szervek a Microsofttól tavaly. Ahogy a vállalat által közzétett grafikonból is látszik, a Microsoft egy alkalommal megtagadta az adatszolgáltatást, 11 esetben nem találta meg a vonatkozó adatot, a maradék 58 alkalommal pedig a felhasználó személyére vonatkozó vagy az általa végzett tranzakcióval kapcsolatos adatot szolgáltatták ki a magyar hatóságoknak.
F: http://hvg.hu/tudomany/20140204_microsoft_atlathatosagi_jelentes 2014. febr. 4.


Magyarországon is hallgattak le embereket, de államtitok, hogy kiket
Államtitoknak minősül, hogy Magyarországon kiket hallgathattak le az Egyesült Államok titkos adatgyűjtése során. Kocsis Máté, az Országgyűlés Európa több országát érintő lehallgatási botrány magyarországi szálainak, valamint a külföldi befolyásszerzési törekvéseknek feltárására létrejött vizsgálóbizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki ülése után kérdésre válaszolva elmondta, hogy a bizottsági ülésen elhangzottak a titoktartás körébe tartoznak, ezért a kérdésekre nem áll módjában konkrét válaszokat adni.
F: http://hvg.hu/itthon/20140130_Magyarorszagon_is_hallgattak_le_embereket 2014. jan. 30.


Az NSA ipari titkokra is vadászott
„Ha például a Siemensnek vannak az USA nemzeti érdekei szempontjából hasznos információi, akkor a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megszerzi ezeket, akkor is, ha az adatoknak semmi közük a nemzetbiztonsághoz” – mondta Edward Snowden az ARD német tv-nek adott interjúban. Az Oroszországban menedékjogot kapott „dezertőr” azt is elmondta, már nincs nála semmi, minden dokumentumot átadott a kiválasztott újságíróknak. A németeket különösen azóta érdekli az ügy, hogy kiderült: az NSA Merkel kancellár mobilját is lehallgatta.
F: Haszon hírek, 2013. jan. 27.


„Normális dolog a szövetségesek ellen kémkedni”
Teljes mértékben normális dolog, ha szövetségesek kémkednek egymás ellen – állítja a HVG-nek adott interjúban a magyar- amerikai kettős állampolgárságú Kiss Álmos Péter hírszerzési és terrorizmusügyi szakértő.
A HVG-nek adott interjúban Kiss Álmos Péter azt mondja, hogy “a szövetségesekkel szemben talán még fontosabb is kémkedni, hiszen az ellenségeinkkel legalább tisztában vagyunk: a szándékaikkal, a képességeikkel. De ki tudja, meddig a szövetségeseink?” – teszi fel a kérdést a Snowden-ügy kapcsán. Edward Snowden amúgy szerinte „száz százalékig hős és száz százalékig hazaáruló egyszerre, ellentétben a Wikileaks-iratokat kiszivárogtató katonával, aki szerinte csakis áruló.
F: http://hvg.hu/vilag/20140122_Normalis_dolog_a_szovetsegesek_ellen_kem 2014. jan. 22.; http://hvg.hu/hvgfriss/2014.04/201404_kiss_almos_peter_nemzetbiztonsagi_szakerto_ 2014. jan. 25.


Amerika másképpen fog megfigyelni minket
Pénteken Barack Obama arról tartott beszédet, hogy újra kell gondolni azt a gyakorlatot, ahogyan ma az ügynökségek és a magánvállalatok az adatokat kezelik – írja a Bankinfosecurity.com. A Big Data megoldások ugyanis teljesen átírták a korábbi adatkezelési és -elemzési szokásokat.
F: http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/amerika_maskeppen_fog_megfigyelni_minket.194157.html 2014. jan. 19.


Védtelenek az okosmobilok
Az okostelefonok legfeljebb fél százalékát védik a lehallgatások ellen, ugyanakkor a mobilokat célzó támadások egyre gyakoribbak. A mobilok elleni támadások miatti kár értéke tavaly háromszorosára nőtt a brit cégeknél.
Amerikában és Nyugat-Európában már igen, nálunk még nem zajlanak rendszeres felmérések a cégek információbiztonsági helyzetéről, de a 2013-as nemzetközi adatok Magyarország és régiónk számára is fontos előrejelzésnek tekinthetők. A trendek baljós képet festenek. Kun Szabolcs, a hazai fejlesztésű, mobilhívás- és sms-lehallgatás ellen védő CryptTalk megoldás egyik tervezője elmondta: a hagyományos mobiltelefonok nem védhetők, a lehallgatás-védelemre áldozó okostelefon-használók aránya pedig világszerte legfeljebb fél százalékos. Ugyanakkor, 2013 során a bizalmas adatok elleni támadási kísérletek, sikeres támadások és adatlopások száma határozottan emelkedett, az okozott anyagi kár pedig megháromszorozódott.
F: http://www.mmonline.hu/cikk/vedtelenek_az_okosmobilok 2014. febr. 17.


Szerkesztette: Mikulás Gábor mikulasg@gmconsulting.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük