Hírlevél – 2014. december – 2015. január

Információs tippek — jog

Clare Brown vállalati könyvtári és információs szakember, 20 éves jogi tapasztalattal. Kedvenc blogjait, alkalmazásait és webes forrásait osztja meg az alábbiakban.
Minden jogi információs menedzser egy sor olyan jogi és üzleti adatbázist használ, mint pl. a Westlaw, Lexis, vagy Bailii.org, amelyek információi a napi diskurzusaik részét képezik. Azonban Brown munkájának nagy részét a témafigyelés teszi ki; amellett, hogy cikkek írásában is aktív a vállalatnál.
– Netvibes www.netvibes.com: közösségi hírgyűjtő alkalmazás, melyet naponta figyel. Híreket, sajtóközleményeket, jogszabályokat, jogeseteket és blogtartalmakat gyűjt egy felületen, nagyban megkönnyítve a sajtófigyelést.
– Thesaurus.com http://www.thesaurus.com/: cikkírás közben sokszor nem találja a megfelelő kifejezést. ‘Hátránya’, hogy az érdekes szócikkei gyakran elterelik a figyelmet.
– Inforrm.com https://inforrm.wordpress.com/: a leggyakrabban olvasott blogja (International Forum for Responsible Media — Inforrm, mely fórumot is üzemeltet a médiafelelősség kérdéseinek megvitatására. A közelmúlt eseményeit figyelve ez fontosabb mint valaha, például a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a magánélethez való jog, valamint a jó hírnév végelmének lehetőségei közötti egyensúly kérdéseiben. További érdekes blogok a 3 Geeks és a Law Blog. Az utóbbi szórakoztató megjegyzéseket fűz az aktuális jogi ügyekhez.
– Evernote https://evernote.com/: nélkülözhetetlen alkalmazás az eszközök közötti kommunikációban. A tudományos és szakmai tevékenység minden területén használható, az írott, hangos és fotódokumentációs jegyzetek készítéstől az olvasáson keresztül a hírgyűjtésig. Elemellett küldhetünk magunknak email-jegyzeteket, weblinkeket. A jegyzetek mappákba rendezhetők, címkézhetők, kereshetők és továbbküldhetők. A leghasznosabb szolgáltatása az online szinkronizálás és mentés, így a jegyzetek hozzáférhetők telefonon, PC-n vagy tableten. (ref.: MG)
F: freepint 2015. jan. 21.

Könyvtár mint kft., Svédországban

A Stockholm melletti Nacka településen 2005-ben a könyvtárosok azt kérték a helyi önkormányzati vezetőktől, hogy maguk működtethessék a könyvtárat. 2006-ban ebből a célból szövetkezetet alapítottak, majd korlátolt felelősségű társaságot hoztak létre. A Dieselverkstaden AB jelenleg három közkönyvtárat működtet Svédországban. A könyvtárosok csak a vállalat tulajdonosai, a berendezések és a médiatár az önkormányzathoz tartozik. Egy ilyen vállalatnál nincsen tőkésítés, a különlegességét az adja, hogyan működnek.
A Dieselverkstaden AB-nak 17 alkalmazottja van, akik mellett sokan dolgoznak óradíjasként. Más könyvtárakhoz képest többen vannak a férfiak (az alkalmazottak fele) és a fiatalok (30 és 40 év közöttiek). A fiatal felnőttek fontos célközönség, ezért igyekeztek olyan embereket választani, akik ismerik e korosztály igényeit. A toborzással nincs sok gond, hiszen a vállalat népszerű a munkavállalók körében. Hosszú várólista van azokról, akik itt szeretnének dolgozni. Sokféle szakértelem van jelen, a munkatársaknak körülbelül a fele rendelkezik formális – információs szakember, könyvtáros – végzettséggel, a többiek között sok a tanár, a média, a film, az irodalom, a zene, a művészetek szakértői és művelői.
A Dieselverkstaden könyvtára formális vezetőség és igazgató nélkül működik. Mindenki felelősséget vállal a munkájáért, amitől – a gazdasági és HR ügyekért felelős munkatárs szerint – még produktívabb lesz a kollektíva.
F: Humanus Könyvtári Figyelő, 20014/3.

A számítógép jobban ítéli meg a személyiséget, mint a barátok

A számítógép jobban ítéli meg a személyiséget, mint a barátok – derült ki egy több tízezer önkéntes részvételével zajlott brit-amerikai kutatásból. A Facebook közösségi portál “tetszik” (like) gombjának kattintásait elemezte egy számítógépes program – tudósított a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányról. A Cambridge-i Egyetem kutatói ugyan elismerték, hogy a személyiség ennél összetettebb dolog, ám eredményeik alapján a számítógép jobban oldotta meg a feladatot, mint az ember.
F: SG 2015. jan. 14.

Miért nem kell félni attól, hogy a mesterséges intelligencia átveszi felettünk a hatalmat?

A technika fejlődése megállíthatatlannak tűnik. Már akad olyan program, ami átment a Turing-teszten. Az Amazon raktáraiban már most robotok indítják útjára a legtöbb rendelést, a Google Brain projekt képes volt YouTube videók alapján képes volt “megtanulni” a macska azonosításához szükséges készségeket, a Microsoft sem maradt le, real-time szöveges és hang alapú gépi fordítást vezet be a Skype-on. Pár éve a Google vezető közgazdásza még a statisztikust nevezte a 21. század legszexibb foglalkozásának, de nem is olyan régen úgy döntött a keresőóriás, hogy az Automatic Statistician projekt támogatásával megpróbálja a jövőben gépekre váltani a szakembereket is. A gépek egyre intelligensebbek és már nem csak a képzetlen munkaerőt fenyegetik, de vajon képesek lesznek egyszer teljesen leváltani minket?
F: KeresőVilág 2015. jan. 13.

Ráfázhatsz a big data elemzésével!

A big data korában egyre gyakrabban halljuk, az adatok majd mindent megoldanak. A Google a cambridge-i egyetemmel összefogva elindította az Automatic Statistician projektet, ami azt célozza, hogy a hihetetlen adatmennyiségeket automatikusan feldolgozva találhassunk összefüggéseket. Úgy tűnik semmi dolgunk nem maradt, a technológiai megoldások átveszik a tudományos kutatás szerepét is, Chris Anderson jóslata az elméletek végéről hamarosan igazzá fog válni. Tényleg automatizálható a tudományos munka? Van technológiai megoldás a tudomány és az ipar területén keletkező adatok egyszerű és olcsó elemzésére? Gary King és társai a Google FluTrends adatait vizsgálva arra hívják fel a big data híveinek figyelmét, hogy a szép új világ bizony nagyon messze van még és a technológiai szolucionizmus helyett a jó öreg viselkedés – és társadalomtudományok módszertanához kell fordulnunk.
(…) Fontos megjegyezni, hogy King és tsai nem fikázzák le a Google Flu-t! Arra hívják fel a figyelmet, hogy annak alapvetően számítástudományi beállítottságú megalkotói elsiklottak metodológiai kérdések felett. Továbbá rávilágítanak arra, hogy a big data mellett az ún. small data és az adathalmazok összekapcsolása jelenti az igazán forradalmi lehetőséget.
F: KeresőVilág 2015. jan. 5.

Adóelkerülést kiszűrő szoftvert kínál Közép-Európának a BAE Systems

Adóelkerülési próbálkozások kiszűrésére kifejlesztett szoftvert kínál közép-európai országoknak, köztük Magyarországnak a BAE Systems – írta a Financial Times.
A londoni gazdasági napilap online kiadásának kormányzati forrásoktól származó értesülése szerint a brit vállalatcsoport – Európa legnagyobb haditechnikai konglomerátuma – már tárgyal Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal a NetReveal nevű szoftver értékesítésének lehetőségéről.
A Financial Times becslése szerint az Európai Unióban évente 170 milliárd euró áfa befizetése marad el, és e bevételi kiesés hatalmas hányadáért különböző fantomcégek hálózatait terheli a felelősség. A technológia különösen hatékony lehet az ilyen szervezett adóelkerülési hálózatok felderítésére, és a NetReveal alkalmazásával a szlovák kormány máris igen jelentős sikereket ért el. Szlovákiának becslések szerint évente 3 milliárd euró veszteséget okoznak az áfa-csalások, ám a szlovák kormány márciusban elkezdte alkalmazni a BAE Systems felderítő szoftverjét, amely már az első hónapban behozta az árát, a következő hat hónapban pedig több mint 500 millió euróval növelte az adóbevételeket – áll a Financial Times cikkében.
F: Prím 2015. jan. 3.

Betegségek papíron — Tényfeltáró operáció

Esély sincs rá, hogy jusson pénz a papíron tárolt betegdokumentáció digitalizálására, holott a leletek megőrzése harminc, a zárójelentéseké ötven évig kötelező.
Karácsony előtt a szülészeti zárójelentéseknek van szezonja – mesélik elnéző mosollyal az archívum dolgozói. Sokan éppen ilyenkor szeretnék megtudni, hogy pontosan hány óra hány perckor látták meg a napvilágot, mert csak ennek ismeretében juthatnak „megbízható” asztrológiai elemzéshez. Csakhogy a dokumentációt készítő orvosok sok esetben adósok maradtak a számukra mellékes körülmények pontos rögzítésével, mintegy megakadályozván a jövőbelátást.
A kívánt dokumentumok előkerítéséért 2500 forint körüli árat számítanak fel a kórházak. A díjszabás nem egységes, de nem nagyok az eltérések. Az alapárban legfeljebb öt oldal másolata foglaltatik benne, ezen felül laponként általában száz forint a tarifa. Azért sem kérnek felárat, ha valaki ezoterikus érdeklődésének kielégítése érdekében dolgoztatja a kórházi archívum kezelőit.
F: HVG (regisztrációval) 2014. dec. 17.

Személyes vs. Skype-on való ügyfélkapcsolat — Dobossy Kató pszichológus a neten folytatott terápiáról

Néhány éve kezdett elterjedni hazánkban is a neten tartott terápia. Itthon még nincsenek szabályozások, de egyre többen veszik igénybe. Mivel járnak a távolsági webkamerás ülések? – erről kérdeztük a pszichológust.
F: Magyar Narancs 2014. nov. 27.

A titkos információgyűjtés és a titkos adatszerzés alkalmazása során felmerülő kérdések

A hagyományos nyomozati eszközök és módszerek a kiemelt ügyek felderítésekor illetve nyomozásakor, valamint a szervezett bűnözés elleni küzdelem során kevésnek bizonyulhatnak, ezért fontos szerepet kapnak a különleges eszközökkel titokban, konspiráltan beszerzett információk, melyek később a bizonyítás során bizonyítékként jelenhetnek meg.
A titkos eszközök használata a speciális nyomozati eszközök táborába sorolható, egyes bűncselekmények felderítése alkalmával a használatuk legtöbbször nélkülözhetetlen, mivel a technika fejlődésével a bűnszervezetek tevékenysége, munkamenete konspiráltabbá, szervezettebbé vált, így a megismerésük, felderítésük a titkos eszközök nélkül legtöbb esetben lehetetlen.
F: ujbtk 2014. dec.

Adatbiztonság

Nem is gondolnád, mi mindent tudnak rólad az autógyártók

Az autóiparban könnyen elmosódhat a határ a funkcionalitás és személyes adatok védelme között – figyelmeztet az BMW. A technológiai, valamint a reklámcégek ugyanis egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az autógyártókra, hogy azok rendelkezésükre bocsássák a hálózatra kapcsolt autókból gyűjtött adatokat.
F: Portfolio 2015. jan. 18.

Üzleti titkokat tölthettek le a NAV szerveréről

Hosszú bájtok éjszakája lehetett a kiskereskedőknél: a beszállító és kereskedő minden titka feltárulhatott a versenytársak előtt a NAV által üzemeltetett elektronikus árukövető rendszer egy hibája miatt. A NAV szerint a hibát már elhárították és csak egy cégnél volt adatletöltés.
F: NOL 2014. jan. 9.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük