Hírlevél 2013. július-augusztus

Mary Ellen Bates egy tweet-je

@mebs Word! MT @jonathanfields: Find a way to fall in love with those you seek to serve. #AIIP (2013. aug. 28.)

Magyarul kb.: Találd meg annak lehetőséget, hogy szerelembe essél azokba, akiknek szolgáltatni akarsz.


Az internetes lábnyomunkból összerakható az életünk

Amióta léteznek munkáltatók és munkavállalók, azóta törekszik mindkét fél a tökéletes találkozásra: hogy az álláskereső megtalálja a rászabott munkakört és környezetet, a cég pedig az ideális dolgozót. A cél nem változott, csak a fejlődés mértéke. A neten található információk értékét hazánkban is egyre több munkáltató ismeri fel – ezeket tudatosan használva pedig az álláskeresők is újabb értékes eszközt kapnak a kezükbe.

F: http://hirek.prim.hu/cikk-proxy/99781/
2013. augusztus 28.


Prediktív elemzés: Megjósolható, melyik film lesz kasszasiker

Matematikai modellt dolgozott ki a Közép-európai Egyetem (CEU) hálózattudományi professzoraként dolgozó Kertész János és kutatócsapata. A modell segítségével előre – akár egy hónappal a megjelenés előtt – megjósolható, hogy egy mozifilm kasszasiker lesz-e, vagy sem.

A modell a 2009 és 2010 során megjelent amerikai filmekről készített Wikipédia-szócikkek forgalmának elemzésére épült. A kutatók összesen 312 filmet vontak górcső alá, figyelembe véve a szócikkek látogatottságát, a tartalomhoz hozzájáruló szerkesztők és a szerkesztések számát és az oldalra látogató internetes felhasználók diverzitását.

A CEU, az Oxfordi Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóinak eredményeit a PLoS ONE című folyóiratban közölték. “Elsőként demonstráltuk, hogy a Wikipédia-szerkesztési statisztikák újabb eszközül szolgálnak a közösségi események előrejelzésére” – húzta alá Kertész János.

F: www.kreativ.hu/kutatas/cikk/megjosolhato__melyik_film_lesz_kasszasiker
2013. augusztus 23.


Még feketébb doboz – adatnyilvánosság korlátozása

Az írásba foglalt bírósági ítéletek több mint 90 százaléka elérhetetlen a sajtó és a jogkereső közvélemény számára Magyarországon. Ez önmagában megkérdőjelezi a harmadik hatalmi ág átlátható működését.

Éles fordulat következett be a bírósági riportázs mint sajtóműfaj hazai történetében éppen tíz esztendővel ezelőtt. Bárándy Péter ügyvéd, igazságügy-miniszter 2003. július 1-jétől vadonatúj fejezetet csempésztetett be ugyanis a parlamenttel a hányatott sorsú 1998-as büntetőeljárási kódexbe. A hosszú éveken át szövegezett törvénykönyvet utólag két olyan paragrafussal egészítették ki (anélkül hogy erről a miniszteri expozéban vagy a törvény indoklásában akár csak egy szó is esett volna), amely sok évtizedes szerzett jogaitól fosztotta meg a közvéleményt tájékoztatni hivatott igazságügyi tudósítókat.

F: regisztrációval: http://hvg.hu/hvgfriss/2013.28/201328_blokkolt_birosagi_hatarozatok_fekete_dobo
2013. július 10.


Szentimentelemzés vélemény és érzelem kutatása

Népszerűtlen ember ön? Szerették önt az emberek az elmúlt időszakban? A technológia csodákra képes: napra pontosan megmutatja, hogyan éreznek az emberek egy közszereplőről, egy termékről vagy egy cégről. A helyesírási szabályzat példáján mutatjuk be, mi minden derül ki az internetről, a közösségi portálokról, ha tudjuk, hogyan vizsgálódjunk. — A Neticle Technologies és a Precognox szolgáltatásainak felhasználásával.

F: http://www.nyest.hu/hirek/helyesiras-kozossegi-elemzes
2013. aug. 10.


Amerika tényleg mindent tudhat rólunk

Az amerikai hírszerzés XKeyScore nevű programja gyakorlatilag bármit rögzíteni tud, amit egy átlagos internetező csinál – derül ki Edward Snowden üldözött újságíró újabb kiszivárogtatásából. A szoftver valós időben figyeli a levelezést, chatelést, a weboldalakat, és kiszűri például, ha valaki szokatlan helyen bukkan fel. Rá lehet keresni olyasmikre, hogy „egy német Pakisztánban”. Ezekhez az adatokhoz a nemzetbiztonság bármilyen tagja bírói végzés nélkül hozzáfér.

F: Haszon hírek, 2013. aug. 5.


Neten tájékozódnak az üzleti döntéshozók

Az üzleti döntéshozók számára az internet, főként az általános portálok és a gazdasági, üzleti weboldalak jelentik az elsődleges információforrást – derül ki a CEMP egy friss kutatásából.

A GfK-val végzett kvantitatív kutatás eredményei szerint az üzleti döntéshozók számára az internet jelenti az elsődleges információforrást: 46 százalékuk elsősorban általános portál oldalakon, 43 százalékuk üzleti, gazdasági weboldalakon tájékozódik. Különösen a fél és 4 milliárd forint közötti árbevételű cégek hoznak üzleti döntéseket gazdasági weboldalon található információk alapján.

Az üzleti döntéshozók háromnegyede rendelkezik okostelefonnal, felének van tabletje. A TNS által készített mélyinterjúk alapján világossá vált, hogy leggyakrabban és leghosszabb ideig, általában a munkahelyen reggel és délutántermészetesen ők is a monitor előtt ülnek, de amikor értekezleten vagy úton vannak, illetve késő este is a legfrissebb hírekről a mobileszközeiken tájékozódnak.

F: http://www.kreativ.hu/cikk/neten_tajekozodnak_az_uzleti_donteshozok
2013. aug. 6.


Milyen a compliance helyzete Magyarországon?

Kovács Gábor: Az utóbbi 10-12 évben komoly fejlődésen ment keresztül a terület, ugyanakkor számos dolog hátráltatja még ennek a terjedését, így például a szónak máig nincs egyértelműen és világosan meghatározott magyar megfelelője. Sokan próbálták már a jogszabályi megfelelés biztosításaként vagy a bizalmas információk áramlásszabályozása rendszereként értelmezni, ám az említett tartalmak csak részterületei a compliance-nak. A magyar cégek közül egyébként először azoknál találkozhattunk compliance-szervezettel, ahol a külföldi anyacég hozta magával saját vállalati kultúrájának részeként.

F: http://www.napi.hu/…
2013. aug. 9.


Mindent tudhat rólunk a titkosszolgálat

A bűnüldöző szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok kérésére minden adatunkat kötelesek kiadni a telefonos szolgáltatók. A jogellenes adatkezelés ugyanakkor akár bűncselekménynek is minősülhet.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az EchoTv Napi Aktuális című műsorában azt mondta: külön kell választani, amikor a szolgáltatók elsődlegesen számlázási célból őriznek adatokat és azt, amikor azért, hogy megkeresés esetén a nyomozó hatóságnak ki tudják adni. Erre vonatkozóan van egy uniós irányelv és a magyar törvény is módot ad az adatok tárolására, illetve arra, hogy egyedi ügyekben a hatóságok megkeressék a szolgáltatót, és kérjenek információkat, ami lehet a híváslista is – tette hozzá Péterfalvi Attila.

F: http://fn.hir24.hu/itthon/2013/08/02/mindent-tudhat-rolunk-a-titkosszolgalat/
2013. aug. 2.


Csak azt nem hallgatják le, akit nem akarnak

Olcsó, nem saját néven lévő, eldobható telefon az egyik legjobbnak tartott megoldás egy volt nemzetbiztonsági tiszt szerint arra, ha attól tart valaki, hogy lehallgathatják. Lehallgatni ugyan csak törvényesen lehet, de titkosszolgálatok tevékenysége nehezen ellenőrizhető, így annak a vizsgálata sem egyszerű, hogy minden lehallgatást törvényesen végeznek-e. Rengeteg embert lehallgatni technikailag lehetséges, de a felvételek feldolgozása kapacitást igényel, ami véges.

F: http://hvg.hu/itthon/20130726_lehallgatas_titkos_informaciogyujtes_mobi
2013. július 26.


Írógépre áll át az orosz titkosszolgálat

Az orosz titkosszolgálatok a rejtett információk védelme érdekében előnyben részesítik a hagyományos írógépeket, tekintettel a számítógépes kémkedésre. A különösen kényes dokumentumokat ezentúl kizárólag papíron fogják tárolni, nem pedig elektronikus adathordozókon. Minden egyes írógépnek saját egyedi billentyűzete van: így minden egyes dokumentum egy bizonyos írógéphez köthető.

F: Haszon Hírek, 2013. júl. 15.


Mire jó az adatújságírás?

Az adatújságírás nagyon színes terület. A Guardian Datablog talán a legismertebb projekt, ami szinte naponta közöl adatvezérelt cikkeket, melyek általában egy grafikonból és/vagy egyéb vizualizációból és egy rövid értelmező szövegből állnak s a cikk végén linket tartalmaznak az adatokhoz (amennyiben nyilvánosak). Szintén népszerűek a “hagyományos” cikkeket kiegészítő adatvizualizációk, mint pl. a Bloomberg Billionaires Index.

F: http://kereses.blog.hu/2013/06/28/mire_jo_az_adatujsagiras
2013. jún. 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük