Hírlevél – 2012. szeptember

Ajánló

Kedves Olvasónk!

A nyári szünet után ismét megkísérlünk eljuttatni Önökhöz olyan híreket, amelyek számot tarthatnak érdeklődésükre. Kiderül hírlevelünkből, hogy az internetes támadásoknak kik a legfőbb célpontjai, hogy miért vásárolt lopott adatokat egy német tartomány, újra foglalkoznunk kell a közérdekű adatok hozzáférhetőségével,  ezzel összefüggésben a Hoffmann-kutatás titkosításának is utánajárunk. Ugyanakkor vizsgáljuk az átlagos felhasználó kereséskor használt kulcsszavait is, ahogy azt is, hogy az a közösségi portálokat elárasztják a hamis profilok, vagy hogyan küzdenek az információért az orvosok Ausztriában,  de érdemes megnézni azt is, hogy milyen részletes információkkal rendelkeznek rólunk a mobilszolgáltatók.

Tartalom

1. “Sonny Bono + időjárásjelentés” vs. “retro időjárásjelentés”

2. Google: “riasztóan” nő a kormányzati igény az internet cenzúrázására

3. Az AFP elindította az első nyilvános Twitter-elemző honlapot

4. Online tolmácsszolgálat segíthet a nyelvi nehézségeken az osztrák kórházakban

5. A célzott támadások csaknem harmada kkv-k ellen irányul

6. Lopott adatokat vásárolt egy német tartomány

7. Tíz évre titkosították a Hoffmann-kutatást

8. Adatnyilvánossági deficit: nem teszi közzé szerződéseit az MTVA

9. Már több mint 83 millió hamis felhasználója van a Facebooknak

10. Nehezebb lesz a közérdekű adatok megismerése

11. Látványos videó: így figyelnek meg mindenkit a mobilszolgáltatók

“Sonny Bono + időjárásjelentés” vs. “retro időjárásjelentés”

Az előismeretek nem veltétlenül hasznosak a webes keresésnél. Sokszor érdemes idomulni az átlag webhasználó gondolkodásához. Nem kapunk találatot – vagy csak sok oldal átlapozása után – pl. youtube-on, ha a zene előadójára keresünk, kombinálva azt az “időjárásjelentés” kifejezéssel. Az átlag ember nem ismeri a régebbi zenék előadóit, illetve nem tudja összekötni, hogy melyik zene kié – emiatt nyilván egyszerűbb, köznapibb szavakkal keres, ebben az esetben a “retro időjárásjelentés” szavakkal. Így a kívánt eredményt kapja, hiszen a videó feltöltője is ilyen egyszerű szavakkal nevezte el a videót. (Aki pedig feltöltőként ismeri az előadó nevét is, az mind a hétköznapibb szavakat, mind pedig az előadó nevét a címkék közé írja).

W. Kovács Ágnes

Google: “riasztóan” nő a kormányzati igény az internet
cenzúrázására

A nyugati kormányok, beleértve az Egyesült Államokét is, “riasztóan” fokozzák az internetes keresések és a YouTube videók cenzúrására irányuló erőfeszítéseiket – derült ki a Google által nyilvánosságra hozott, az elmúlt két évre vonatkozó “átláthatósági jelentésből”.

2012. június 19.
http://hirek.prim.hu/cikk-proxy/91907/

Az AFP elindította az első nyilvános Twitter-elemző honlapot

Az E-Diplomacy (ediplomacy.afp.com) úgy működik, mint egy játékszer, de valójában munkaeszköz – mondta párizsi sajtótájékoztatóján Marlowe Hood, az AFP újságírója, a honlap koncepciójának kidolgozója. A nagyközönség és az újságírók számára egyaránt készült honlap iránt a diplomaták már óriási érdeklődést mutatnak – hangsúlyozta Hood.
Az új koncepciót európai és közel-keleti nagykövetségeken, valamint az amerikai külügyminisztériumban, ahol egy 150 fős csapat dolgozik az amerikai diplomácia Twitter-stratégiáján, nagy sikerrel tesztelték. Az e-diplomácia azt tükrözi vissza, hogy az államok és a civil társadalmak hogyan használják a közösségi oldalakat a külpolitikai céljaik eléréshez és a véleményformáláshoz – magyarázta. A világon jelenleg 450 millióan twittereznek, és napi 200 millió üzenetet küldenek. Ebből az új honlapon jelenleg 4200 rendszeresen twitterező befolyásos személy (állam- és kormányfők, diplomaták, nagykövetek, emberi jogi aktivisták, véleményformálók, nemzetközi szervezetek, lobbisták, hackerek) üzenetei jelennek meg országokra lebontva. Az AFP munkatársai úgy döntöttek, hogy illegális fegyveres és terrorszervezetek (tálibok, csecsenek, FARC) mikroblogos üzeneteit is kategorizálják, de azokat folyamatosan szűrik és az AFP szakértői kommentárokkal látják el a honlapon.

2012. június 22.
http://hirek.prim.hu/cikk/91969/

Online tolmácsszolgálat segíthet a nyelvi nehézségeken az osztrák
kórházakban

Internetes tolmácsszolgálatot építenek ki osztrák kórházakban, hogy a németül nem vagy nem jól beszélő, valamint a jelnyelvet használó betegek ne szenvedjenek hátrányt az ellátásban. A kommunikáció nagyon fontos a megfelelő orvosi kezeléshez. Ha a beteg nem tudja elmondani, hogy pontosan mi a panasza, vagy nem érti meg a kapott tájékoztatást, az súlyos egészségi következményekkel is járhat – hangzott el a hétfői ismertetésén. Elsősorban bevándorló lakosok, de a hallás- és a látássérült páciensek orvosi ellátását is javítani akarják a videotolmács program révén. Jelenleg hivatásos tolmács helyett gyakran családtagok tolmácsolnak beteg és orvos között, vagy valaki a kórház dolgozói közül, aki beszéli a beteg nyelvét. Az ilyen esetek során azonban nem ritkán előfordul, hogy fontos információk nem jutnak el az orvoshoz. “Felmerül a kérdés, hogy ki a felelős, ha elveszik az információ” – mutatott rá Gerhard Aigner, az egészségügyi minisztérium betegjogi osztályának vezetője az osztrák rádiónak.

2012. június 26.
http://hirek.prim.hu/cikk/92020/

A célzott támadások csaknem harmada a kkv-k ellen irányul

A Symantec júniusi Intelligence Riportja kimutatta, hogy az elmúlt 6 hónapban a célzott támadások 30 százaléka (naponta 58!) a 250 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalatok ellen irányult. A korábban kiadott Internetbiztonsági Tanulmányban ez az arány jóval kevesebb, 18 százalék volt 2011 december végén.
Az első félévben a célzott támadások száma naponta tovább nőtt legalább 24 százalékkal, átlagosan 151 támadást blokkoltak minden nap májusban és júniusban. A több, mint 2500 munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatokat érik továbbra is legnagyobb számban a támadások, átlagosan 97 naponta.
“Összefüggés figyelhető meg a kisvállalatokat érő támadások növekedése és a nagyvállalatokat célzó támadások számának esésében: olyan, mintha a támadók forrásaikat közvetlenül az egyik csoportról a másikra térítenék át. Elképzelhető, hogy a támadók ugródeszkaként használnak egy szervezetet egy másik vállalat megtámadásáshoz, azonban senki nem akarhatja, hogy vállalata legyen a leggyengébb láncszem. Az információ hatalom, a támadók pedig tisztában vannak ezzel, hogy a sikeres támadások jelentős anyagi haszonnal járnak. A szellemi tulajdonhoz való hozzáférés és a stratégiai intelligencia hatalmas előnyt biztosít számukra a piaci versenyben” – mondta Teasdale Harold, a Symantec magyarországi ügyvezetője.

2012. július 18.
http://hirek.prim.hu/cikk/2012/07/18/a_celzott_tamadasok_csaknem_harmada_kkv-k_ellen_iranyul

Lopott adatokat vásárolt egy német tartomány

Egyre több kereséssel foglalkozó cég fordul az ún. big data, vagyis a nagy adatok begyűjtése és elemzése felé. Blogunkon is egyre többet foglalkozunk olyan szolgáltatásokkal, melyek az adatok körül mozognak. De hogyan is jutottunk el a kereséstől a big data-hoz? — A híres PageRank keresési algoritmus az egyes potenciális találati oldalakat rangsorolja annak tükrében, hogy hány külső link mutat rájuk. Mivel tulajdonképpen az egész Google e köré épül belátható, hogy egész jól működik ez az eljárás. Igen ám, de ahhoz, hogy az egész webre vonatkozóan tudjuk rangsorolni az oldalakat, meg kell vizsgálnunk a közöttük lévő linkeket, amihez be kell gyüjetni minden oldal forráskódját, hogy lássuk ezeket az információkat. Ez önmagában hatalmas adatmennyiség, ami időben változik (egy weboldal általában frissül, bővül, új oldalak születnek nap mint nap stb). Így időről-időre ún. crawlerek, automatikus programok mentik el az oldalak tartalmát.

2012. július 18.
http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/privat_bank/lopott_adatokat_vasarolt_egy_nemet_tartomany.170283.html

Tíz évre titkosították a Hoffmann-kitatást

A Nemzeti alaptanterv támogatottságáról szóló – Hoffmann Rózsa által többször idézett – kutatást továbbra sem hozták nyilvánosságra, sőt, azt tíz évre titkosították.
Az atlatszó.hu közérdekű adatok igénylésére létrehozott közösségi felületén, a KiMitTud-on
olvasható levelezésből az derül ki, hogy egy oktatáskutató, közgazdász a cikkünk nyomán
hivatalosan kikérte az oktatási államtitkárságtól a dokumentumot. Horn Dániel azért szerette volna megismerni a vizsgálat részletes anyagát, hogy megtudja, tényleg szakmaiatlan-e a kutatás, és hogy melyik cég készítette azt. Az oktatási államtitkárság azonban tudatta vele, hogy nem adhatják ki, mert azt 10 évre titkosították.
Az indoklás szerint a közvélemény-kutatást végző cég neve és elérhetősége az államtitkárság döntés-előkészítő adatának minősül. Ezek pedig az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvánosak.  Az atlatszo.hu jogi álláspontja szerint viszont az a tény, hogy ki végezte el a közvélemény-kutatást nem minősülhet döntés-előkészítéssel összefüggő adatnak, így azt nyilvánosságra kellene hozni. Horn Dániel erre vonatkozó válaszlevelére egyelőre nem érkezett reagálás az EMMI-ből. Egy a Kölökneten megjelent interjúban azt mondta, hogy „ha nem válaszolnak, akkor talán a következő lépés a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság”.

2012.  július 19.
http://fn.hir24.hu/itthon/2012/07/19/tiz-evre-titkositottak-a-hoffmann-kutatast/

Adatnyilvánossági deficit: nem teszi közzé szerződéseit az MTVA

Az MTVA idén januárban lapinformációkra reagálva közleményben tudatta, hogy január
15-től féléves szerződést kötött a PM-mel kommunikációs feladatok ellátására, a cég tette
ugyanis “a legrészletesebb és legkedvezőbb ajánlatot”. Azt azonban nem közölték, mennyibe kerül az együttműködés, és az MTVA honlapjáról (amely 2011 után a közelmúltban ismét megújult) továbbra sem derül ki, milyen összegű megállapodást kötöttek, mivel az állami pénzt költő alap nem teszi közzé szerződéseit. (A gazdálkodásra vonatkozó adatokat tartalmazó weboldal alján ugyan feltüntetnek egy linket a közbeszerzés alapján kötött szerződésekhez, azonban a link az MTV műsorajánlóihoz vezet.)

2012. szeptember 7.
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_verseny_csak_latszat_sorra_nyeri_a_tendereket_a_volt_fidesz-partigazgato_cege.530349.html#

Már több mint 83 millió hamis felhasználója van a Facebooknak

Már több mint 83 millió hamis felhasználója van a Facebooknak: a héten nyilvánosságra
hozott becslések tovább növelik a népszerű közösségi portál marketingértékével
kapcsolatos aggodalmakat. A cég saját számításai szerint a 955 millió aktív felhasználó
nagyjából 8,7 százaléka nem valós személy. A becslések alapján nagyjából 83,09 millió
hamis fiók működik a közösségi portálon. Ezek legnagyobb hányadát a “másodlatok” teszik
ki (4,8 százalék), amelyeket az elsődlegesen használt profiljuk mellett működtetnek a
felhasználók.

2012. augusztus 3.
http://kutyu.hu/cikk/2012/08/03/mar_tobb_mint_83_millio_hamis_felhasznaloja_van_a_facebooknak

Nehezebb a közérdekű adatok megismerése

Három civil szervezet közös levélben kéri Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és
Információszabadság Hatóság elnökét, hogy lépjen fel azért, hogy az új Polgári
Törvénykönyv is a közpénzek átláthatóságát szem előtt tartva szabályozza az üzleti titok
fogalmát, ugyanis az új Ptk. véleményük szerint megnehezíti a közérdekű adatokhoz való
hozzáférést. Levelet írt a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International
Magyarország, valamint a K-Monitor Közpénzfigyelő Iroda a Nemzeti Adatvédelmi és
Információszabadság Hatóság elnökének, Péterfalvi Attilának, mivel szakvéleményük szerint az új Polgári Törvénykönyv megnehezíti a közpénzek felhasználásának, az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését, és azt várják a hatóság elnökétől, hogy tegyen lépéseket a jelenlegi, szigorúbb szabályozás fennmaradására.

2012. augusztus 3.
http://www.kreativ.hu/cikk/nehezebb_lesz_a_kozerdeku_adatok_megismerese

Látványos videó: így figyelnek meg mindenkit a mobilszolgáltatók

Azt sokan tudják, hogy a mobilszolgáltatók bizonyos adatokat őriznek rólunk. Azt viszont
már jóval kevesebben, hogy mennyire részletesek ezek az akár két évig is megőrzött
információk. Egy animált térképen mutatjuk meg, hogy gyakorlatilag minden másodpercünk
le van követve, akár szeretnénk, akár nem.

2012. augusztus 3.
http://hvg.hu/Tudomany/20120803_mobilszolgaltatok_adatok_megfigyeles

 

IMPRESSZUM

A MIBE-hírlevél a Magyar Információbrókerek Egyesülete tagjainak készülő,
minden hónap elején megjelenő hírlevél.

A szerkesztők örömmel várják ötleteiket, javaslataikat és közreadandó híreket.

Borbély Szabina: szina86@gmail.com
Árki Péter: arkipeter@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük