Hírlevél – 2011. november

Ajánló
Kedves Olvasóink!

Hírlevelünkben szeretnénk felhívni figyelmüket néhány olyan hírre, amely biztosan érdekli Önöket. Beszámolunk arról, hogy miért bírságoltak meg két embert infóbrókerekedésért, legalábbis a cikk címe szerint. Megnézzük, hogy mely országok kerültek fel a Google azon listrájára, amely cenzúrázási, adatkiadási kérelmekről készült. Mary Ellen Bates tanácsai kapcsán megnézzük, milyennek kell lennie egy független információs vállalkozónak?
Utánajárunk, hogy mire cserélték le a bölcsészek a tarisznyájukat. Szeretnénk megismertetni Önöket tagtársaink tevékenységével: egy szakdolgozattal, amely az információbrókerség létjogosultságát vizsgálja, illetve két tagtársunk a frissen megjelent Information Consulting c. kötet társszerzője. Ezúton is gratulálunk munkájukhoz!

Tartalom

1. Magyar esettanulmányok is találhatók a friss oxfordi kötetben

2. Szakdolgozat: Információbróker a könyvtárban

3. Egy rendőrt és egy apehest bírságoltak infobrókerkedésért

4. Nincs magyar adat a Google listáján

5. Ami a legfontosabb a független információs vállalkozóknak: az üzlet, marketing

6. Bölcs(ész) keresők

7. Felkapott témák keresése

Magyar esettanulmányok is találhatók a friss oxfordi kötetben

Az Infodok Kft, a Gold Invest Kft. és az Új Média Kft. példái is szerepelnek a két hete
megjelent Information Consulting — Guide to Good Practice c. könyv (Annie-Joan Olesen, Irene Wormell, Gábor Mikulás; Oxford, Chandros) kötetben, svéd, dán, brazil és amerikai példák mellett. A MIBE két tagját is szerzőként bíró könyvben a magyar vállalkozások innovatív innovációs gyakorlatai kerülnek terítékre, pl. hogyan lehet a nagyvállalati belső ügyfelek számát megnövelni, s ezzel kedvező tárgyalási pozícióba kerülni. Vagy: egyúttal napi 8 órában hívható információs szolgáltatás vásárolnak azok, akik szakfolyóiratot vásárolnak. És: hogyan terjeszthető ki az információs szolgáltató kínálata,, miközben ügyfele partnerévé válik, kölcsönösen tanulva egymástól.

Mikulás Gábor
2011. november

Szakdolgozat: Információbróker a könyvtárban?

A koranyáron megvédett mű alcíme: Az információbróker szolgáltatás bevezetésének bemutatása a Széchenyi István Egyetem Könyvtárában. Bocskai Adrienn tagtársunknak a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Tanszékén leadott műve konkrét projekthez kapcsolódik: a két információbróker belső és külső térítéses megbízásokra összpontosít a megújult győri egyetemen. A szerző hipotézise: van létjogosultsága az infobrókerségnek a Széchenyi István Egyetemi Könyvtárban, együttműködve az egyetem Tudásmenedzsment Központjával, amely egyben az indulást is finanszírozza. A dolgozat erőssége, hogy több, a témával foglalkozó alapozó munkát összegez és fejleszt tovább.

Mikulás Gábor
2011. november

Egy rendőrt és agy apehest bírságoltak infobrókerkedésért

Jogerősen felmentette az UD Zrt. vezetőjét, Tóth Jánost a hivatali visszaélés vádja alól pénteken a Fővárosi Ítélőtábla. Futó Barnabás ügyvéd elmondta, hogy Tóth János és öt másik személy ellen azért indult büntetőeljárás, mert 2008 őszén a céggel kapcsolatos botrány kipattanásakor az UD Zrt. székhelyén tartott házkutatáson rendőrségi és adóhatósági információkat tartalmazó adathordozókat találtak, amelyek jogellenes adatlekérésre utaltak.

2011. november 11.
http://index.hu/belfold/2011/11/11/egy_rendort_es_egy_apehest_birsagoltak_infobrokerkedesert/


Nincs magyar adat a Google listáján

A Google által félévente publikált Transparency Reportot, az egyes országokból érkező cenzúrázási, adatkiadási és törlési kérelmeket tartalmazó statisztikát ismét Amerika vezeti. A Goolge 2009-től publikálja a félévente megjelenő Transparency Reportot, amely tartalmazza az egyes országokból érkező cenzúrázási, adatkiadási és törlési kérelmeket. A legutóbbi, kedden megjelent statisztikából kiderül, hogy a Google-höz hat hónap alatt több mint 25 ezer kérés futott be kormányoktól és állami szervektől felhasználói adatok kikérésével vagy jogsértő tartalmak törlésével kapcsolatban.

2011. október 27.
http://www.kreativ.hu/interaktiv/cikk/nincs_magyar_adat_a_google_listajan

Ami a legfontosabb a független információs vállalkozóknak:
az üzlet, marketing

Mary Ellen Bates néhány évenként felméri a független információs szolgáltatókat. Válaszadói leginkább USA-beliek. Néhány főbb megállapítása: a megállapodott információs tanácsadók 40%-ának éves bevétele meghaladja az évi 60 ezer dollárt. Az első három évüket taposók 70%-a ugyanakkor kevesebbet keres 20 ezernél. A részmunkaidős információs vállalkozó szakemberek kétharmadának bevétele nem éri el a 20 ezret. A kérdőív rákérdezett arra is, hogy mit javasolnak a kezdő információs vállalkozónak. A szófelhő legnagyobb kifejezése a business (üzlet) lett. Másik hasonló kérdés volt: mi segítheti legjobban az üzletet. A legméretesebb szó a marketing lett. Azaz — értelmezi a kérdőív készítője — az információs vállalkozó legyen elsősorban üzletember, és ügyfeleire figyeljen leginkább.

Mary-Ellen Bates: Insights on information business
Ref.: Mikulás Gábor
2011. november
http://batesinfo.com/extras/assets/2011_iip_survey.pdf

Bölcs(ész) keresők

Sokak fejében élő sztereotípia a tarisznyás bölcsész, aki a könyvtárban (és/vagy a büfében) tölti élete nagy részét, világmegváltó dolgokról elmélkedve, de üres zsebbel, az információ technológia világától távol érthetetlen (haszontalan) dolgokkal foglalkozva. Viszont a közhiedelemmel ellentétben a bölcsészettudományok művelőit sem kerülte el az IT forradalom, mégpedig annyira nem, hogy mára kialakult az ún. digitális bölcsészet irányzat, amit angol neve (digital humanities) után gyakran csak DH-nak hívunk. Ez a terület a források digitalizálásával és kereshetővé tételével foglalkozik.

2011. november 8.
http://kereses.blog.hu/2011/11/08/bolcs_keresok

Felkapott témák keresése

A Twitter egyre több felhasználót hódít meg, és egyre jobban integrálódik mindennapi médiafogyasztásunkba. Az arab tavasz során sok újságíró használta forrásként a csiripeket, de sok „mezei” internetező is egyfajta RSS olvasóként, híraggregátorként (is) használja immár a Twittert. Nem meglepő, hogy megugrott a Twitter keresőjének forgalma, április óta több mint 33%-kal, ami immáron napi 800 millió keresést jelent.

2011. október 11.
http://kereses.blog.hu/2011/10/11/felkapott_temak_keresese

 

IMPRESSZUM

A MIBE-hírlevél a Magyar
Információbrókerek Egyesülete tagjainak
készülő,
minden hónap elején megjelenő
hírlevél.
A szerkesztők örömmel várják ötleteiket,
javaslataikat és közreadandó híreket.

Borbély Szabina: szina86@gmail.com
Árki Péter: arkipeter@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük