Hírlevél – 2011. január

Ajánló
Kedves Olvasóink!

E havi hírlevelünket is széles körből válogattuk. Foglalkozunk a Magyar Országos Levéltárban folyó térképdigitalizációval, hírt adunk a legújabb eredményekről, amelyeket a beszédfelismerő szoftverekkel kapcsolatban értek el. De rácsodálkozunk arra is, hogy egy amerikai cég robotokat alkalmaz sportújságíróként. A Google legújabb adatbázisáról sem feledkezhetünk meg. Szót kell ejtenünk arról, hogyan fog átalakulni a kormányszóvívői tájékoztatás hazánkban. Ha az átalakulás szóba került, a Magyar Szabadalmi Hivatal ezentúl
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala néven fog továbbműködni ezentúl. Figyelmükbe
szeretnénk ajánlani a PatBase adatbázist, melyet most 4 hétig ingyenesen lehet kipróbálni. Végül azzal foglalkozunk, hogyan érdemes nekifogni egy szakértő, egy munkatársa megkereséséhez.

A Szerkesztők

Tartalom

1. Digitalizált térképek a MOL-tól

2. A szánkból veszik ki

3. Robotújságírók

4. A kulturomika-projekt: 500 milliárd szó digitális kutatása

5. Megújulnak a kormányszóvivői tájékoztatól

6. Szakértő keresése és megtalálása

7. PatBase – a szabadalmi adatbázis

Digitalizált térképek a MOL-tól

A Magyar Országos Levéltárban több mint hét éve folyik a térképtár állományának
digitalizálása is. Idén újabb ötezer szelvényt sikerült virtuálisan is rögzíteni, mégpedig a Vízrajzi Intézet térképeit, az erdélyi főkormányszéki térképeket, a jezsuita rendi térképeket, valamint a vegyes kéziratos térképek fondját. Az országos levéltár így összességében már több mint 100 ezer felvétellel rendelkezik, melyeket teljes egészében online hozzáférhetővé tesznek.

2010. december 17.
http://hvg.hu/Tudomany/20101217_orszagos_leveltar

A szánkból veszik ki

Egyre jobbak a beszélő vagy a beszédet értő berendezések – nem utolsósorban magyar kutatásoknak köszönhetően –, de a tökéletes gépi beszéd még mindig utópia. Lemezbontanál, hazaverziónyilas, szjaalanyjam. Ezek az értelmes darabokból álló szavak jól mutatják, milyen félreértések keserítik meg a beszédfelismerő számítógépes program életét. De az ilyen melléfogások dacára is – mondta el a HVG-nek Somos Sándor, a budapesti Digital Natives cég ügyvezetője – jó körülmények között, például csöndes stúdióban, szépen beszélő tévéhíradós esetében a gép már az elhangzottak 80 százalékát fölismeri, ami elég
ahhoz, hogy a felvételben úgy lehessen keresni, mint egy írott szövegben.
Magyar tévéműsorok felvételeiben turkálva folyamatosan működik is a beszédfelismerés és a címkefelhő készítése az elhangzott szövegekből a cég által üzemeltetett Mindroom internetes oldalon, amely a budapesti Műegyetem alapkutatásain és az AITIA Zrt.-ben kidolgozott technológián alapul. Sőt, a mai számítógépekkel már az elhangzással egy időben is lehetne többé-kevésbé használható leiratot készíteni, aminek az egyik gyakorlati alkalmazása néhány év múlva válhat fontossá, amikor Magyarországon napi többórányira terjesztik ki a nagyobb tévék műsor-feliratozási kötelezettségét.

2010. december 4.
http://hvg.hu/hvgfriss/2010.48/201048_gepi_beszedfelismeres_beszedkeltes_a_szankb

Robotújságírók

Újságírók helyett szoftverekkel generál sporthíreket egy amerikai elemzőcég.
Az észak-karolinai StatSheet november közepén weboldalt indított az ország összes első osztályú egyetemi kosárlabdacsapatáról, és valós időben tudósít a meccsekről, mégpedig immár nemcsak grafikonok és táblázatok formájában, hanem összefüggő szövegekben is. A szövegíró rendszer mondatsablonokra és egy ötezer elemet számláló kifejezéstárra épül, és meglehetősen egyszerűen fogalmaz. Így is előrelépés a chicagói Northwestern Egyetem által tavaly bemutatott News at Seven videohírprogramhoz képest. Az utóbbi az interneten fellelhető szövegekből, képekből és mozgóképekből készít összeállításokat, gyakran úgy, hogy egyetlen híren belül keverednek egymással a különböző források nézetei.

2010. december 4.
http://hvg.hu/hvgfriss/2010.48/201048_robotujsagirok

A kulturomika-projekt: 500 milliárd szó digitális kutatása

Eddig ismeretlen új oktatási és kutatási lehetőségeket nyit meg a Google csendben kiépült, és ma már 5,2 millió digitalizált kötetet tartalmazó, elektronikusan kutatható világkönyvtára. A digitális kultúratárban egy külön program révén ugyanis az egyes szavakra és kifejezésekre, illetve évenkénti előfordulási számukra is rá lehet keresni.

2011. január 1.
http://hirek.prim.hu/cikk/80285/

Megújulnak a kormányszóvivői tájékoztatók

Megújulnak a kormányszóvivői sajtótájékoztatók: változik az eddigi helyszín, és kétféle típusú tájékoztató lesz: háttérbeszélgetés jellegű és bejelentős, a szaktárcáktól viszont az eddiginél is nehezebb lesz válaszokat kapni.
Január 2-án Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjúban már arról beszélt, hogyan fogják átalakítani a kormányszóvivői sajtótájékoztatókat. Azzal kapcsolatban, hogy az egyik napilap a napokban arról írt, minden eddiginél jobban központosított kormányzati kommunikáció jön.
A 2010-es választási győzelem utáni kormányalakítás óta általános újságírói tapasztalat, hogy a minisztériumok sajtóoszályai nem, vagy csak sok idő után, és akkor is semmitmondó válaszokat adnak az újságírói kérdésekre. Ezeket a problémákat firtató kérdésekre Nagy Anna kormányszóvivő szintén csak kitérő válaszokat adott, amelyekben megpróbálta bagatellizálni az újságírók szempontjait.
… A médiatörvénnyel kapcsolatos kérdésre Kovács Zoltán megismételte: a jogszabályban foglaltak minden szempontból megfelelnek az európai alapelvárásoknak. A “puding próbája persze az evés”, ezért minden érintett részéről higgadtságra és kölcsönös bizalomra van szükség.
A törvényt ért külföldi bírálatok mögött politikai szándékokat – és nem is feltétlenül
a jogszabályhoz kapcsolódó okokat – sejt az államtitkár, aki szerint mindenkinek az lenne az elemi érdeke, hogy “innen-onnan hallott mendemondák és vélemények” helyett figyelmesen olvassa el a törvény szövegét, hallgassa meg a jogalkotó érvelését. Politikai hisztériakeltés helyett szakmai vitára van szükség; konkrét kérdésekre konkrét és megnyugtató válaszokat lehet adni — hangsúlyozta.

2011. január 3.
http://www.kreativ.hu/cikk/megujulnak_a_kormanyszovivoi_tajekoztatok

Szakértő keresése és megtalálása

Az infobrókernek gyakran kell keresnie szakértőket. Ha független tanácsadó, akkor kívülről, ha nagyobb szervezetben dolgozik, akkor belső munkatársat kell azonosítania. De egy egyesületen belüli helyzetre is gondolhatunk.

S hogy kit nevezhetünk szakértőnek? Lehet például olyan, akinek 10.000 órás gyakorlata van. Ám általában a kontextustól függ, például bárki, aki segítségünkre lehet; aki megválaszolja munkával kapcsolatos kisebb-nagyobb kérdésünket, megmondja, kit érdemes bevenni a csapatba, aki összehoz egy munkacsoportot, aki segíti a problémamegoldást, segít a tudáshiány megszüntetésében. Lehet mentor, tudásunkat menedzselheti. Akit hozzáadhatunk tudásmenedzsment rendszerünkhöz, rámutathat a gyakorlat hiányosságaira, megmutatja, mely gyakorlat vezethet jövőbeni lehetőségekhez. Keresésükhöz első lépésként meg kell határoznunk a terület kulcskifejezéseit.
Csekkliszt a kereséshez:
– névjegyzék
– külső és belső szakmai dokumentumok
– rákérdezés: mások kire gondolnak
– híradatbázisok
– Google, közösségi oldalak
– szakmai közösségi oldalak stb.
További belső források: CRM és ERM (enterprise relationship management),
SharePoint-közösségek.

2010. augusztus
http://web.fumsi.com/go/article/find/4713

PatBase – a szabadalmi adatbázis

A Minesoft adatbázis szolgáltató teljesen megújította a PatBase arculatát. Ennek
köszönhetően a MineLight a Minesoft magyarországi és régióbeli képviselője a szokásos ingyenes egy hetes teszt időszak helyett most négy hetet ajánlott a szolgáltatás megismerésére. A teszt időszak alatt korlátozás nélkül lehet az adatbázisban kutatni. A több mint 40 millió szabadalomcsaládot és csaknem 25 millió kereshető, teljes szövegű leírást tartalmazó adatbázis föl van készítve mind a professzionális keresők mind pedig a végfelhasználók részére. Az űrlapos és a parancsmódú keresést tetszőlegesen lehet kombinálni és az alapfunkciók mellett különleges kiemelő technológia segít a találatok gyors áttekintésében. Figyelemre méltó a találatok gyors statisztikai elemzése, az idézettség kutatás és az idézettség valamint a szabadalomcsalád és az elsőbbségi adatok egyszerűen átlátható megjelenítése. Az adatbázisból ugrópontok vezetnek a jogállás-adatokhoz, egyes szabadalmi hatóságok lajstromadataihoz, szabadalmi leírások megrendeléséhez, a fordításhoz stb.
Rövid ismertető: http://www.minesoft.com/patbase.asp,
https://www.patbase.com/pboverview.pdf
www.minesoft.com * www.minelight.hu

 

IMPRESSZUM

A MIBEhírlevél a Magyar
Információbrókerek Egyesülete tagjainak
készülő,
minden hónap elején megjelenő
hírlevél.
A szerkesztők örömmel várják ötleteiket,
javaslataikat és közreadandó híreket.

Borbély Szabina: szina86@gmail.com
Árki Péter: arkipeter@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük