Hírlevél – 2011. december

Ajánló
Kedves Olvasóink!

Az év utolsó hírlevelében is igyekeztünk a legfontosabb hírekre koncentrálni, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot. Foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy miképp alakul jövőre az adatok védelme hazánkban, és hogy milyen rések vannak a vállalati információvédelemben. A Szuper- Titkosszolgálat lehetőségéről is ejtünk néhány szót, vajon mennyi esélye van vele szemben a magánszférának? Kitérünk arra is, hogy milyen újításokon dolgozik a Google, körülnézünk a feltörekvő konkurensek háza táján, és a mobil keresőket sem hanyagoljuk el. Ajánljuk figyelmükbe híreinket, és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, Eredményes Boldog Új Évet Kívánunk a MIBE összes tagjának!

Tartalom

1. MSZNY 2011 élménybeszámoló – szöveges tartalmak feltárása

2. HVG-cikkek elérése elektronikus

3. Kereső Mobilvilág – ekönyv

4. Megszállják az államigazgatást a kémek

5. Feltörekvő keresők 1.: Keressünk pontosabban

6. Vállalati információbiztonság – egy egyszerű kísérlet

7. Már fotóznunk sem kell a Goggles-zel való kereséshez

8. Az adatvédelmi biztosnál bővebb jogkörökkel működik majd a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

9. Feltörekvő keresők 2.

10. Nem csak Kövér ment neki a szuper-titkosszolgálatnak a Fideszből

MSZNY 2011 elménybeszámoló – szöveges tartalmak feltárása

Pár napja zajlott le a VIII. Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia Szegeden
(pontosan Dec. 1-2), amin a Weblibnek hála kibicelhettem (későn bukkantunk rá az infóra ahhoz hogy valamit be is tudjak adni, no majd jövőre!). Címszavakban: az előadások színvonalasak voltak, a helyszín (József Attila Tanulmányi és Információs Központ) nekem nagyon bejött, a szervezők (Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja) kitettek magukért és nagyon jó emberekkel találkoztam (a beszédfelismeréssel foglalkozó kollégákkal eltöltött vacsorát nagyon élveztem!). A továbbiakban teljesen szubjektíven szeretnék kiemelni pár előadást, szeretném azonban hangsúlyozni hogy a többi előadás is remek volt, de nem értek minden témához és sajnos pénteken nem tudtam végig maradni ezért a merítésem koránt sem teljes. Szerencsére nyugodtan szemezgethetek, a konferenciakötet ugyanis elektronikus formában mindenki számára elérhető itt.

Mikulás Gábor
2011. december
http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.com/2011/12/mszny-2011-elmenybeszamolo.html

HVG-cikkek elérése elektronikus úton

A Heti Világgazdaság két hírfolyamon kommunikál:
1. a nyomtatott hetilap cikkeivel.
2. az abban meg nem jelenő elektronikusokkal.
Az utóbbiak hozzáférése nem korlátozott. A friss nyomtatott lap hírei a megjelenéstől számított egy héten belül válnak elérhetővé a honlapon — ingyenes regisztráció után, de nem hiánytalanul. A lapban megjelent diagramok, ábrák, vényképek azonban módon nem feltétlenül tölthetők le. Ezekhez az előfizetőknek CD-ROM enged hozzáférést, melyet a tárgyév utáni első negyedévben postáznak.

Mikulás Gábor
2011. december

Kereső Mobilvilág – ekönyv

Tanulmánygyűjteményünkkel szeretnénk bemutatni a mobil keresés alapvető kérdéseit és alkalmazásait. “Mert több a keresés, mint csupán guglizni!” – ahogy blogom, a Kereső Világ jelmondata szól. A blog indulása óta eltelt négy év, ami alatt sok keresővel megismerkedtünk. Már a kezdeteknél látszott, hogy az okostelefonok elterjedése feltartóztathatatlan és nagy változásokat fog hozni az iparban. Az utóbbi időben már mi is egyre gyakrabban írtunk mobilos témákról és úgy érezzük, hogy a technológia eléggé érett lett ahhoz, hogy ne csak mellékes, a “hagyományos” internetes formákat kiegészítő jelenségként tekintsünk a mobil keresésre, hanem a nagytestvérrel egyenrangú, felnőtt, önálló területként.

2011. november 23.
http://kereses.blog.hu/2011/11/23/mobil_keresovilag


Megszállják az államigazgatást a kémek

A kormány rendvédelmi salátatörvény-javaslatot nyújtott be, melyben egy Nemzetbiztonsági  Információs és Bűnügyi Elemző Központ felállítása szerepel. A csúcsszerv az államigazgatás összes nyilvántartásában szabadon kutakodhat, és az így nyert információt korlátozás nélkül tárolhatja. A személyes adatokkal táplálkozó szörnyeteg újabb szeget üt a magánszféra koporsójába.

2011. november 28.
http://www.ekint.org/ekint/ekint.news.page?nodeid=485

Feltörekvő keresők 1.: Keressünk pontosabban

Hazánkban a Google egyeduralma egyértelmű, akárcsak a nagyvilágban pár számunkra egzotikus országot leszámítva (pl. a kínai Baidu, az orosz Yandex vagy a cseh Seznam). A Bing-Yahoo páros hatalmas befektetések árán csak lassan farigcsálja lefelé hátrányát (főleg az Egyesült Államokban) és mégis pezseg a keresők világa, újabb és újabb startup-ok szeretnének betörni az általános keresés területére. Sorozatunkban ezek közül mutatunk be néhányat.
A nagyok egyik gyengesége éppen az hogy általánosak, persze lehet szűrni hogy mit keresünk, de algoritmusaik általában a PageRank módszeren alapulnak, azaz az egyes oldalak közötti linkeket is figyelembe veszik, így a találatok rangsorolásában a tartalmakat létrehozó nép bölcsessége is szerepet játszik. Azonban ezt ki is használják sokan, a találati listában feljebb kerülni vágyók gyakran etikátlan eszközökhöz folyamodnak, ennek pedig a felhasználók isszák meg a levét. A keresők fejlesztői és okos eltérítői között megindult egy macska-egér harc. A blekko és hakia elindítói a problémában meglátták a lehetőséget.

2011. december
http://kereses.blog.hu/2011/12/06/feltorekvo_keresok_1

Vállalati információbiztonság – egy egyszerű kísérlet

Tételezzük fel, hogy a vállalatom stratégiáját egy titkos prezentáció foglalja össze.
A munkahelyi gépemen megnézhetem, de nem tölthetem le és pláne nem küldhetem el sehová: a rendszer ezt automatikusan megtiltja. Mit tehetek, ha mégis valami gonoszságot akarok művelni? A helyzetet szimulálva behívtam egy prezentációt a gépemen, elővettem a saját iPademet, nyomogatni kezdtem a lefelé mutató nyilat a billentyűzeten, és a szép sorban beugró diákat egyszerűen lefilmeztem. Utána megnéztem az eredményt: tökéletes. Kicsit kényelmetlen iPaddel így filmezni, de mit csináljak, nincs okostelefonom. Érdekes kérdés: mi van a biztonsággal egy olyan világban, ahol mindenki nagy teljesítményű fényképezőgéppel, filmfelvevővel, diktafonnal és kommunikációs központtal a zsebében szaladgál?

2011. december 8.
http://www.iqsys.hu/web/guest/blog/-/blogs/kiserlet

Már fotóznunk sem kell a Goggles-zel való kereséshez

A Google „kép alapú” keresőalkalmazása ismét frissítésben részesült. Az új verzió már képes a folyamatos kutatásra, tehát fényképek készítése nélkül, szimplán a kamera keresőjének elindításával használhatjuk a Goggles funkcióit.
Az alkalmazással ily módon gyorsan és könnyen kereshetünk, az éppen aktuális „látványra” vonatkozó eredmények pedig a képernyő alsó részén sorakoznak fel.
Örvendetes, hogy a keresőóriás nem hanyagolja el a vizuális keresésre tervezett
alkalmazását, ugyanakkor – tapasztalataim szerint – elmondható, hogy csak kevés júzer használja napi szinten a szoftvert. Persze a többség – én is ide tartozom – kíváncsiságból már kipróbálta a Google Goggles-t, hiszen a keresésen kívül figyelemreméltóak még a program olyan funkciói is, mint a fordítás, vagy a Sudoku megoldása – természetesen fotó alapján.

2011. december 8.
http://kutyu.hu/cikk/88837/

Az adatvédelmi biztosnál bővebb jogkörrel működik majd
a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

A január elsejével felálló Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság mind a személyi adatok védelme, mind a közérdekű adatok nyilvánosságra hozásának területén szabályozottabb eljárásban, bővebb jogkörökkel működik majd, mint az adatvédelmi biztos intézménye – mondta Péterfalvi Attila az új hatóság elnöke az MTI-nek.

2011. december 13.
http://hirek.prim.hu/cikk-proxy/88888/

Feltörekvő keresők 2.

A Google egyik erőssége, hogy egyszerű felületen teszi elérhetővé az információk tömegét. Annyira bevált a megszokott dizájn, hogy nem is változtattak rajta és valószínűleg nem is fognak. Most két olyan keresőt mutatunk be ami nem radikálisan, de szakított a Google vonallal.

2011. december 13.
http://kereses.blog.hu/2011/12/13/feltorekvo_keresok_2

Nem csak Kövér ment neki a szuper-titkosszolgálatnak
a Fideszből

Kövér László után egy másik fideszes országgyűlési képviselő is nekiment a Pintér Sándor belügyminiszter által megálmodott Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központnak. Gulyás Gergely azt javasolja, hogy a szervezet ne kötelezhessen újságírókat információik átadására.

2011. december 15.
http://hvg.hu/itthon/20111214_gulyas_gergely_nibek_ujsagirok#rss

 

 

IMPRESSZUM

A MIBE-hírlevél a Magyar
Információbrókerek Egyesülete tagjainak
készülő,
minden hónap elején megjelenő
hírlevél.
A szerkesztők örömmel várják ötleteiket,
javaslataikat és közreadandó híreket.

Borbély Szabina: szina86@gmail.com
Árki Péter: arkipeter@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük