Hírlevél – 2008. szeptember

Ajánló
Kedves Olvasóink!

Elérkezett a szeptember és vele a megújult MIBE-hírlevél újabb példánya,
mellyel az elmúlt hónap hírtermését ajánljunk figyelmükbe. Választ kaphatunk olyan kérdésekre, minthogy mikor érdemes telefonos segítséget kérni információkutatásaink során, vagy hogyan lehet anyagilag átvészelni a kevesebb munkával járó időszakot. Megtudhatjuk, hogy Magyarország a 16 milliárdos ráfordításával a piackutatási világpiacon hol helyezkedik el, beszámolunk az állami vagyon nyilvántartásának egységesítéséről, és arról, hogy az interneten elérhető az EU k+f  tevékenységének eredménye. Emellett több ismeretet szerezhetünk a korrupció megfékezésének egy lehetőségéről, melyet a Transparency International ajánlott, és arról, hogy a hazai mobilszolgáltatók is rendelkeznek a bankokhoz hasonló feketelistákkal.
Érdekességként is említjük, hogy az Egyesült Államokban a bűnügyi nyilvántartások immár nyilvánossá váltak, és azt, hogy milyen problémát jelenthetnek az árnyékadatbázisok. A munka területén érdemes odafigyelnünk újonnan érkezett munkatársunkra, hiszen sohasem tudhatjuk, hogy nem kígyót melengetünk-e a keblünkön; emellett sok időt takaríthatunk meg akár a nyomtatónk segítségével is, ígéri a Canon Web elérési szoftvere. Ha már időcsökkentésnél tartunk: a hagyatéki eljárások idejét rövidítené meg a végrendeletek országos nyilvántartása. Utolsó hírünk pedig arról számol be, hogy közérdekű adatok visszatartása esetén hiába nyerünk pert az állam ellen, nem biztos, hogy lesz eredménye.

Végezetül szeretnénk ezúton is köszönetet mondani Nattánné Szamosi
Máriának,  aki augusztusi hírlevelünkben “Pénzt csinálni a szellemi tulajdonból: vállalatvezetők megoldásra váró feladata” című hírt referálta, és akinek nevét sajnálatos módon nem tüntettük fel előzőleg.

Tartalom

1. Mikor érdemes felvenni a telefont?

2. Hogyan lehet finanszírozni a kevesebb munkával járó időszakot? – néhány Bates-tipp

3. Közel 16 milliárd piackutatásra

4. Spionok a cégnél

5. Online elérhetők az amerikai bűnügyi nyilvántartások

6. Feketelistát vezet a T-Mobile, a Pannon és a Vodafone is

7. Adatbázisokkal a korrupció ellen

8. Év végéig elkészül az állami vagyon egységes nyilvántartása

9. K+f: eredmények az interneten

10. Egyre nagyobb problémát jelentenek az árnyékadatbázisok

11. Készen várnak a hírek, mire beérsz az irodába

12. Közérdekű adatok zárolva: bátran sunyít az állam

13. Egy helyre kerülnek a végrendeletek adatai

Mikor érdemes felvenni a telefont?

Risa Sacks rendszeresen végez ügyfelei számára telefonos interjúkat és online
kutatásokat. Tapasztalata szerint a kétféle információkeresés jól kiegészíti egymást. (Sokan idegenkednek felvenni a telefonkagylót, ami nem csoda, hiszen a kereséssel foglalkozó emberek gyakran introvertáltak.) Ám megéri elsajátítani a telefonhasználatot. Risa Sacks tíz indoka:

1. Az online keresésekkel sokszor túl nagy találati halmazt kapunk, és jó lenne eligazítás a keresési stratégiában. Egy szakember felhívása segíthet ebben.

2. A megtalált releváns dokumentum szinte bizonyosan elavult valamennyire. Hívd fel az anyag szerzőjét; elmondja, mi történt a megírás óta.

3. Túl szűk szelet az elérhető információ? A szakember rámutathat a téma tágabb környezetére.

4. A publikálthoz képest részletezettebb információra van szükség? Az adatokat előállító szakember sokszor hajlandó lekeresni a mi érdeklődésünknek megfelelő szűkebb profilban is.

5. A kemény adatokat nagyszerűen kiegészítheti a lágy információ. Hűvösen
reagálnak feltett kérdésünkre a kérdezettek? És mikor derülnek fel? Ezek mind értékes, döntés-előkészítő információk megrendelőnk számára.

6. Az adatbázisok és az internet termése sokszor ellentmondó. Mi az igazság? Egy megkérdezett szakember megmutathatja az okokat, például a két statisztikai adat mást-mást mér.

7. Régebbi adatra van szükséged? Az interneten ezek eléggé korlátozottak. A feltárcsázott szakember leveheti neked a poros kötetet a háta mögül, a polcról.

8. Noha a webes publikálás elég gyors, néha nem eléggé. Egy frissen megjelent hír háttérinformációit telefonon könnyen megszerezheted, ha felhívod az érintetteket.

9. Az ügyfél által javasolt keresési profil nem feltétlenül ad találatot. Felmerülhet a kérdés: a megfelelő deszkriprort használod? Hívd fel tanácsért a téma szakértőjét.

10. No jó, bevallom: szerintem az online találatok mindig lehetnének gazdagabbak, mélyebbek, és célratörőbbek. És ilyenkor nyúlok a telefon után.

Risa Sacks: Searck Beyond the Web: When to Pick Up the Phone
Ref.: Mikulás Gábor

2008. július
http://web.fumsi.com/go/article/find/3093

Hogyan lehet finanszírozni a kevesebb munkával járó időszakot? – néhány Bates-tipp

Kérjél előlegfizetést. Kérdezd meg megrendelőd könyvelőjét, hogy mi segítheti a kifizetési folyamatot? Minél hamarabb fizesd ki alvállalkozóidat (hiszen kapsz előleget). Kerüld az olyan üzeneteket, melyből ügyfeled vagy beszállítód fizetési nehézségeidre következtethet. És persze emlékeztesd ügyfeleidet arra, hogy nélkülözhetetlen vagy számukra.

Mary Ellen Bates: Improving Cash Flow
Ref.: Mikulás Gábor
2008. július

http://www.batesinfo.com/ib-tip.html#July2008


Közel 16 milliárd piackutatásra

15,5 milliárd forintot költöttek 2007-ben a vállalatok, a szervezetek és a politikai pártok közvélemény- és piackutatásra a két piackutató szövetség – a Piackutatók Magyaroszági Szövetsége (PMSZ) és a Professzionális Piackutatók Társasága (PPT) – közös adatgyűjtése szerint. Ennek a bevételnek mintegy 90 százaléka kerül olyan piackutató ügynökségekhez, amelyek tagjai valamelyik szövetségnek.

2008. augusztus 1.
http://www.tozsdeforum.hu/index2.phtml?menu=0&submenu=onearticle&news_id=382811

Spionok a cégnél

Új dolgozó érkezik a céghez. A kollégák szívesen fogadják, segítenek neki a beilleszkedésben. Elhívják ebédelni, megosztják vele az irodai pletykákat, visszásságokat és stikliket. Mostantól óvatosan! Lehet, hogy kígyót melengetnek a keblükön, egy ügynökség ugyanis besúgóközvetítéssel foglalkozik.

2008. augusztus 4.
http://www.fn.hu/allas/20080731/spionok_cegnel/?hirlevelkatt=2008-08-04

Online elérhetők az amerikai bűnügyi nyilvántartások

Egy amerikai honlapon bárki megtudhatja, hogy a munkatársa, vagy például a szomszédja büntetett előéletű-e vagy sem és ha igen, milyen bűncselekményt követett el. A CriminalSearches.com abban különbözik a hasonló oldalaktól, hogy ingyenes online hozzáférést kínál 50 amerikai szövetségi állam és 3500 megye bűnügyi nyilvántartásaihoz, valamint hogy a működtetését az üzemeltetők reklámbevételekből finanszírozzák. A hasonló portálok szolgáltatásai eddig kizárólag bizonyos összeg befizetése ellenében voltak elérhetők. A nyilvántartásban nem csak a gyilkosságok, rablások, emberölések, emberrablások, szexuális és más súlyos bűncselekmények jogerősen elítélt elkövetői szerepelnek, hanem többek között a gyorshajtók és a zsebtolvajok is. A látogatóknak csupán annyit kell tenniük, hogy megadják az illető nevét, aki érdekli őket. Van e-mailes értesítőszolgálat is, amely automatikusan elektronikus levelet küld, hogy ha az illető lakcímének közelébe egy büntetett előéletű ember költözik.

2008. augusztus 4.
http://www.sg.hu/cikkek/61803

Feketelistát vezet a T-Mobile, a Pannon és a Vodafone is

Nemcsak a bankoknál, a mobilszolgáltatóknál is működik feketelista, ám míg a bankoknak a törvény szabja meg, milyen esetben kell – kötelezően – az ügyfél adatait behelyezni a nyilvántartásba, addig a telekomcégek saját belátásuk alapján dönthetnek.

2008. augusztus 4.
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=377054

Adatbázisokkal a korrupció ellen

A Transparency International Magyarország a korrupcióra különösen érzékeny területe esetében nyilvános adatbázisok létrehozását javasolja. A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés hatékony eszköz a korrupció megfékezésére – véli a szervezet közleménye.

2008. augusztus 12.
http://www.fn.hu/makro/20080812/adatbazisokkal_korrupcio_ellen/?hirlevelkatt=2008-08-12

Év végéig elkészül az állami vagyon egységes nyilvántartása

Az év végére az Everest rendszeren lesz az állami vagyon, azaz elkészül az egységes vagyonnyilvántartás – mondta Tömöry Zoltán, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. informatikai és nyilvántartási igazgatója hétfőn a Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A zártkörű közbeszerzési eljárásban elkészülő rendszer beruházása egymilliárd forint alatt marad, de a pontos árat csak a megvalósítás után lehet közölni – válaszolta újságírói kérdésre az igazgató. Hozzátette: a beszerzési eljárás nemzetbiztonsági érdeket érintő, így sem a beszállítókat nem lehet megnevezni, sem a részleteket ismertetni. Tömöry Zoltán annyit elárult, hogy a zártkörű pályázaton három ajánlattevő közül választottak, és az ár a szokásos piaci ár alatt maradt. Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője kérdésre válaszolva közölte, hogy a vagyonértékelések folyamatosan kerülnek a rendszerbe. Azt már most látni lehet, hogy 30 és 50 ezer milliárd között van az állami vagyon értéke, reálisan 40 ezer milliárd forint körül lehet. Tömöry Zoltán ismertetése szerint a tesztidőszak az idei év decembere lesz. Addig a volt Központi Vagyoni Igazgatóság (KVI), a Nemzeti Földalap és a volt Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) által használt három különböző szemléletű és műszaki megoldású rendszer működik. A törvényi előírásnak megfelelően az év végére egységes informatikai rendszerben lesz a nagyságrendileg 1,5 millió hektár termőföld, egymillió hektár erdő, 237 ezer ingatlan, az ezer kilométer autópálya és több mint 320 társaság nyilvántartása. Többszörösen biztosítják, hogy minden egyes vagyontárgy bekerüljön az Everest rendszerbe, amit még egy külső szakértő cég is auditál. Jövőre az egységes nyilvántartást üzleti intelligencia rendszerré fejlesztik, ami támogatja az MNV Zrt. üzleti folyamatait és biztosítja a vezetés számára az adatok azonnal hasznosítható információvá alakítását. A rendszer képes a folyamatok teljes nyomon követésére, az adatok összekapcsolására. Az eddigiekhez hasonlóan figyelmeztet a határidőkre is. A régebbi dokumentumok digitalizálását az év végén megkezdik – mondta
Tömöry Zoltán, így a KVI által 2006-ban elvégzett munkával együtt a rendszer teljes körűen alkalmas lesz arra, hogy megelőzze az esetleges elbirtoklást.

2008. augusztus 19.
http://hirek.prim.hu/cikk/68759/

K+f: eredmények az interneten

Korlátlan online hozzáférést teremt az EU által finanszírozott kutatási eredményekhez az Európai Bizottság, egyelőre kísérleti jelleggel, egy pilotprojekt keretében – jelentette be Janez Potocnik kutatás-fejlesztési biztos. Az unió több mint ötvenmilliárd eurót költ k+f-re 2007–13 között a 7. k+f keretprogram révén, s az európai versenyképesség szempontjából kulcsfontosságú, hogy bárki ingyen hozzáférhessen az eredményekhez – magyarázta Potocnik.

2008. augusztus 21.
http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=236457&fr=hle

Egyre nagyobb problémát jelentenek az árnyékadatbázisok

Világszerte számos cég foglalkozik adatkereskedelemmel. Ezt még legálisan tehetik, hiszen elvileg betartják a törvényeket. A folyamat azonban egyre több szakembernek és felhasználónak nem tetszik. Amennyiben egy bank hiába vár az eltűnt ügyfele hitel- törlesztőrészletére, gyakran bekapcsol az ügyintézésbe egy külsős követelésbehajtó céget. Ezek a vállalatok első lépésként felveszik a kapcsolatot a lakcím- és népesség-nyilvántartó hivatalokkal, hogy megtudják, hol is lakik az illető. A kapott adatokat továbbítják a pénzintézetnek és itt jön a probléma: ezeket nem törlik azonnal, hanem eltárolják – hátha jól jön még alapon. A gyakran több millió információt a cégek továbbadják, méghozzá illegális módon. Ezt számos német tartomány belügyminisztériuma hivatalosan is megerősítette a Die Tageszeintung nevű berlini napilapnak.

2008. augusztus 29.
http://www.sg.hu/cikkek/62359

Készen várnak a hírek, mire beérsz az irodába

A Canon praktikus Web elérési szoftvere segítségével beprogramozhatjuk nyomtatónkba a számunkra fontos és hasznos információkat tartalmazó kedvenc oldalainkat. Az időzített nyomtatási funkciónak köszönhetően mire beérünk az irodába már kinyomtatva készen állnak a legfrissebb hírek, információk így még a reggeli kávé kortyolgatása közben tájékozódhatunk a napi valutaárfolyamokról, vagy akár az aktuális raktárkészletről. A nyomtató érintős vezérlőpanelén keresztül böngészhetünk az interneten. A szoftver 5 különböző URL tárolását biztosítja, és az időzített programozási funkciónak köszönhetően tartalmukat egy általunk előre meghatározott időpontban kinyomtatja. Az időkímélő Web elérési szoftver üzleti előnyei:

– A Web elérési szoftver hasznos funkciói által kiváló lehetőséget kínál a hatékonyabbinformáció-elérésre és feldolgozásra.
– A közvetlen internet böngészési és nyomtatási lehetőségeknek köszönhetően számítógép használata nélkül nyomtathatja ki az Önt leginkább érdeklő híreket, információkat.
– Az időzített programozási funkció segítségével munkatársai időt takarítanak meg a rendszeresen frissülő információk/adatok automatikus nyomtatásával.
– A papírtálca megválasztásával jól elkülöníthetően kezelhetők a különféle információkat tartalmazó nyomtatott dokumentumok.
– A szoftver segítségével a rendszeresen frissülő adatok nyomtatásával összefüggő munkafolyamatok gördülékenyebbé válnak.

2008. szeptember 3.
http://www.penzcentrum.hu/cikk-1013192-1.html

Közérdekű adatok zárolva: bátran sunyít az állam

Törvények felett állónak gondolhatja magát számos állami szervezet és önkormányzat, amikor a jogszabályokra fittyet hányva tart vissza közérdekű adatokat. Megtehetik, hiszen ha a bíróságon végül ki is derül, hogy nem a törvénynek megfelelően jártak el, felelősségre úgysem vonnak senkit. A közérdekű adatokkal kapcsolatban indított perek többségét az állam elveszíti, ám gyakran még a jogerős ítélet ellenére sem tesz eleget kötelezettségének.

2008. szeptember 3.
http://hvg.hu/print/20080902_kozerdeku_adatok_visszatartasa_tasz.aspx

Egy helyre kerülnek a végrendeletek adatai

Jövő januártól Magyarországon csaknem az összes végrendelet egy országos nyilvántartásba kerülhet, így nagymértékben csökken a hagyatéki eljárások időtartama és költsége – tudta meg a Napi Online. A hagyatéki ügyben eljáró közjegyzők és egyéb hatóságok számára ugyanis gyakran lényeges kérdésként merül fel hivatalos eljárásuknál, hogy volt vagy van-e az örökhagyónak végintézkedése, valamint az hol lelhető fel. A jövőben e kérdést nem valamennyi közjegyző, külképviseleti hatóság felé küldött megkereséssel lehetne megválaszolni, hanem csupán egy lekérdezéssel.

2008. szeptember 4.
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=379988

IMPRESSZUM

A MIBE-hírlevél a Magyar Információbrókerek Egyesülete tagjainak készülő, minden hónap első hetében megjelenő hírlevél.

A szerkesztők örömmel várják ötleteiket, javaslataikat és közreadandó híreket.

Borbély Szabina: szina86@gmail.com
Árki Péter: arkipeter@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük