Hírlevél – 2006. február

Tisztelt hírlevél olvasó!

Ehavi számunkban egy konferencia-beszámolót teszünk közzé, hírt adunk az EU-s domain nevek regisztrációjáról, az információszivárgás megelőzéséről és a közelmúlt legfontosabb híreiről.

Reméljük, hírlevelünk ma is tartalmas olvasmányként szolgál!
Kellemes olvasást kívánunk!

a főszerkesztő

– Tartalomjegyzék –

1. Online Information 2005 Conference and Exhibition
2. EU-s domain nevek regisztrációja
3. Van megoldás az információ-szivárgás megelőzésére!
4. Sunyi hivatalok
5. Vigyázat! Trükkös céginformációs ajánlatok
6. IT-mentor – bővülő szolgáltatások
7. Európa saját internetes keresőt fejleszt
8. Ingyenes adatbázis-kezelő az IBM-től

Online Information 2005 Conference and Exhibition

London, 2005. december

A 30. Online Information rendezvény 3 napos nemzetközi konferencia és kiállítás volt az online tartalom és információ-menedzsment témakörben. Az eseményt a VNU Exhibitions rendezte Londonban, az Olympia Grand Hall-ban. A világ 40 országából érkezett több mint 900 résztvevőnek – információs szakembereknek, az intranetért, extranetért, portálért és tartalom menedzsmentért felelős vezetőknek – jó lehetőséget nyújtott a tanulásra, vitára, szakmai fejlődésre, technikai áttekintésre és értékelésre, szakmai vitára, esettanulmányok bemutatására és a kutatási eredmények, vélemények megosztására. A résztvevők mintegy 90 információs szakembert és gazdasági vezetőt hallgathattak az információs ipar szinte minden területét felölelő előadásokon és vitákon, beleértve a wikit és blogot, a jövőbeni információs technológiákat, Kína és az információs gazdaság kérdését, és az információ-keresés újdonságait.

Wikik és blogok

Ebben az évben új témacsoport került a konferencia programjára: a wikik és blogok kérdése.

/A Wikipédia enciklopédia szerint a „wiki wiki” jelentése hawaii nyelven „gyors”. A lapok létrehozásának és javításának gyorsasága, egyszerűsége a wiki technológia egyik legfontosabb jellemzője. Általában a módosításokat nem ellenőrzi senki megjelenésük előtt, és a legtöbb wiki vagy mindenki számára nyitott, vagy pedig egy nagyobb, az adott wikiben regisztrált közösség számára szerkeszthető. A legtöbb esetben még regisztráció sem szükséges. A wiki lényege: mindenkinek gyors és egyszerű lehetőséget ad arra, hogy a lap tartalmát javítsa, fejlessze.

Weblog, web log, webnapló, vagy egyszerűen blog egy web alkalmazás, amely időponttal ellátott bejegyzéseket tárol egy nyilvános weboldalon (illetve magát ezt a weboldalt is szokás weblognak nevezni). A bejegyzések leggyakrabban – de nem szükségszerűen – fordított időrendi sorrendben vannak. Egy ilyen weblap jellemzően bármely WWW felhasználó számára elérhető, olvasható, sőt bizonyos mértékben néha szerkeszthető is (pl. kommentezés). A „weblog” a „web” és a „log” szóösszetételből származik. A „blog” kifejezést a server log-gal való összekeverhetőség miatt, ennek elkerülésére kezdték alkalmazni, és hamar elterjedtté vált./

Vállalati vagy tudományos szervezet munkatársaként a blogok figyelmen kívül hagyásával kihagyjuk napjaink legdinamikusabban fejlődő online eszközét. Mint a legtöbb új jelenség, a bloggolás is egyszerre zavarba ejtő és izgalmas. Óriási előnyök és lehetőségek rejlenek ezen eszközök üzleti alkalmazásában. A wiki fejlődő, dinamikus információ-közösséget hoz létre, ami megváltoztatja az információszolgáltatás útját. A wiki korlátok ledöntéséről és hidak építéséről szól. A blogok a hatékony együttműködés eszközeként használhatók mind vállalati, mind tudományos intézményekben. A blog az, amivé minden weboldal válni szeretne: rendszeresen frissített, adott célközösség érdeklődésére számot tartó tartalommal bíró, könnyen frissíthető, változtatható.

Fő témák voltak a témacsoportban: bloggolás a vállalati világban; a blog szabályozása – hogyan készítsünk hatékony szabályozást; blogok hatása az új kapcsolatok kialakításában – hogyan alakíthatja át a munkahelyet a számítógépes közösség; a wikipedia és a web közösség jövője; intranet wikik.

A megfelelő kapcsolatok megteremtése
A hirdetőtáblák, közösségi hálózati eszközök, weblogok és wikik mind jelentős elmozdulást jelentenek a hagyományos információ menedzsmenttől, és lehetővé teszik az egymástól távol lévő személyek és csoportok közötti gyors, hatékony kommunikációt a modern, komplex szervezetekben.

A vállalati tartalom menedzselése
Ezen a konferencián a vállalati tartalom-menedzsment témacsoport az információ szerkezetére és keresésére összpontosított, beleértve a taxonomia feladatának új megközelítéseit; a vállalati tartalom-menedzsment felülvizsgálatát – megéri-e a ráfordítást; a kritikus sikertényezőket a nagy komplex intranetek kereshetőségének javításában; a szervezeti tudás integrálását és megosztását tématérképek segítségével (topic maps); a taxonomia térképezés gyakorlati tudnivalóit; a tartalom-felmérés (content audit) végrehajtásának gyakorlati tudnivalóit; a vállalati keresők új lehetőségeit; a „digitális vagyon” kezelésének újdonságait.

Az európai információs szakemberek képességei
E témacsoport előadásainak témája volt az információs szakemberek következő generációjának szakértelme és képességei, Európa-szerte érvényes felkészítő programok az információ visszakeresésben és kutatásban.

Összefoglalva: az Online Information 2005 Conference and Exhibition igazolta a várakozásokat, jó alkalmat nyújtott a tapasztalatcserére, az újdonságokkal való megismerkedésre.
Forrás:
(Nattánné Szamosi M.)

EU-s domain nevek regisztrációja

2005. december 7-én elindult Európában a .eu domain nevek hivatalos regisztrációja. A nevek jegyzése három periódusban történik:

I. szakasz (2005. dec. 7-től – 2006. febr. 6-ig): köztestületek, állami szervek és védjegytulajdonosok elsőbbségi regisztrációja.

II. szakasz: (2006. febr. 7-től – 2006. ápr. 6-ig): egyéb jogtulajdonosok, társaságok (cégek, szövetségek, alapítványok stb.), irodalmi és művészeti alkotások bejegyzése.

III. szakasz: (2006. ápr. 7-től): nyílt regisztráció EU-s szervezetek és állampolgárok számára.

A következő oldalon leellenőrizhető, hogy mely nevek szabadok, illetve, mely nevekre érkeztek már be igények: http://www.whois.eu
További információ, árak és szabályok a regisztrációval kapcsolatban: http://www.eudomain.hu/eudomain.php?f=2
Forrás:
(Kiszl P.)

Van megoldás az információ-szivárgás megelőzésére!

Egy, az informatikai biztonsággal foglalkozó minapi internetes írás, magas rangú minisztériumi tisztviselők véleményét idézi, akik szerint a média és az államapparátusban dolgozók közötti – a „bizalmas” információk megszerzéséért illetve azok megőrzéséért folyó – versengésben az állam folyamatosan vesztésre áll. A megállapítás minden bizonnyal kiterjeszthető a versenyszféra szereplőire is. Úgy tűnik, hogy a társadalom egyébként üdvözlendő informatizálódása azok malmára hajtja a vizet, akik észrevétlenül és a felelősségre vonás elkerülésének biztos tudatában hajlamosak visszaélni a munkakörükhöz kapcsolódó belső jogosítványokkal és lehetőségekkel.

Forrás: Prím Online, 2006. febr. 13.
hirek.prim.hu
(Mikulás G.)

Sunyi hivatalok

‘Az elmúlt hónapokban a FigyelőNet számos anomáliát tapasztalt a főváros gyógyfürdőiben. Szeretett volna az okok után járni, de az illetékes hivatalok gyakorlatilag lehetetlenné tették a munkát, még törvényben foglalt adatszolgáltatási kötelezettségeiknek sem voltak hajlandóak eleget tenni.’ … ‘Földes Ádám, a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi és információszabadság programvezetője a FigyelőNetnek elmondta, hogy mivel a fürdők önkormányzati tulajdonban vannak, pénzmozgásuk A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992/LXIII-as törvény (Adatvédelmi törvény) értelmében bárki számára hozzáférhetőek. A válaszadás megtagadója ellen a törvény értelmében pert lehet indítani.’

Forrás: FigyelőNet, 2005. jan. 24.
www.fn.hu
(Mikulás G.)

Vigyázat! Trükkös céginformációs ajánlatok

A közelmúltban egyre inkább elszaporodtak a nemzetközi megjelenési lehetőséget kínáló céginformációs ajánlatok. Ezek, a jórészt idegen nyelvű adatlapok, pro-forma számlák stb. látszólag ingyenes hirdetésekre buzdítanak. A dokumentumokon rendszerint apró betűvel, nehezen észrevehetően helyezik el azokat a feltételeket, amelyek elfogadásával nagyösszegű és több évre vonatkozó megrendelést adhat a gyanútlan vállalkozó. A témához kapcsolódik a Hoppensdted Bonnier összeállítása: http://www.hbi.hu/default.asp?page=hireink
Forrás:
(Kiszl P.)

IT-mentor – bővülő szolgáltatások

Új funkció működik az IT-mentor rendszerben. Az e-mentor, az általa meghatározott témában hálózaton, e-mail-ben is segítséget adhat a hozzá fordulóknak. E-mentor bárki lehet, aki erre jelentkezik az info@telekucko.hu e-mail címen. A rendszerről részletesebben olvashatunk: http://itmentor.hu
Forrás:
(Kiszl P.)

Európa saját internetes keresőt fejleszt

Francia-német összefogással indulhat útjára az az internetes kereső, amellyel a Google-nak és a Yahoonak állítanának konkurenciát az európai országok és vállalatok. A Quaero projekt mögött olyan cégek állnak mint a Thomson, a Bertelsmann, a France Telecom, a Deutsche Telekom, a Bertin Technologies, emellett számos tudományos kutatóintézet és egyetem támogatja a kezdeményezést, amelynek megvalósítására 150 millió eurót kívánnak összegyűjteni.

Forrás: HWSW.hu
www.hwsw.hu
(Vizer T.)

Ingyenes adatbázis-kezelő az IBM-től

Kis és közepes vállalatok, magánszemélyek, egyesületek, alapítványok a legfőbb célközönsége az IBM Magyarország által február 7-től kínált, ingyenes DB2 adatbázis-kezelőnek, a DB2 UDB Express-C Edition-nek.

Forrás: FigyelőNet, 2005. febr. 4.
www.fn.hu
(Mikulás G.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük