Hírlevél – 2005. március-április

Tisztelt hírlevél olvasó!

Lassan itt a tavasz, közeleg a húsvét. Ám míg megérkeznek, addig is itt a MIBE hírlevelének márciusi kiadása! Ehavi számunkban elsősorban a Google aztali keresőjével, általában a keresőkkel, a megújult Eur-Lex jogi portállal és az idei CEBIT-tel foglalkozunk.

Reméljük, hírlevelünk ma is tartalmas olvasmányként szolgál!
Kellemes olvasást kívánunk!

a főszerkesztő

– Tartalomjegyzék –

1. A Google asztali számítógépre alkalmazható ingyenes keresőprogramot bocsátott ki
2. Internetes marketing – népszerű keresőkkel
3. Nem a legnagyobb a legjobb kereső
4. Keresők – tematikusan
5. Megújult az Európai Unió Eur-Lex jogi portálja
6. Beszámoló a CEBIT – 2005-ről
7. Konferencia ajánló – Infotoday

A Google asztali számítógépre alkalmazható ingyenes keresőprogramot bocsátott ki

A Google hivatalosan kibocsátotta asztali számítógépre alkalmazható keresőprogramját, melynek célja, hogy a felhasználó helyi számítógépeken kutathasson információ után. A korábban béta-teszt változatban elérhető, ingyenesen letölthető Google Desktop Search teljes 1.0 verziójának megnőtt a funkcionalitása, beleértve a PDF állományokra vonatkozó teljes szövegű keresést, és a zenei, képi és videó állomány formájában tárolt meta-információ keresésének lehetőségét. A kiegészítések között megtaláljuk a Firefox és Netscape tallózó, a Thunderbird és Netscape levelező támogatását, valamint az új kínai és koreai nyelvi interfészt.

„Mintha kisujjunkban lenne egy fényképes memória mindarról, amit a számítógépünkkel láttunk”, – mondja Jonathan Rosenberg, a Google termékmenedzsment elnökhelyettese. A fájl és e-mail keresés mellett ez az első asztali számítógépi kereső, amellyel elérhető a web oldal történet teljes szövege, és az egyetlen, amellyel AOL üzenetek kereshetők. Használható az eszköz véletlenül törölt vagy elveszett fájlok visszaállítására is.

A Google Desktop Search innen innen tölthető le. Jelenleg Windows XP és 2000 Service Pack 3, valamint fejlettebb rendszerekre alkalmazható. 500MB szabad tárhely, minimum 128Mb Ram, és 400MHz (vagy nagyobb sebességű) Pentium processzor szükséges hozzá.

Forrás: Dow Google launches free desktop search app.
By Robert Jaques [10-03-2005]
Information World Review http://www.iwr.co.uk/IWR/1161829
(ref.: Nattánné Szamosi M.)

Internetes marketing – népszerű keresőkkel

„Egy új céges honlap megtervezésénél az első számú szempontnak kell lennie, hogy az a népszerű keresők találati listájának elejére kerüljön” – vallja Wesselényi Andrea internetes marketing szaktanácsadó. A találati helyezés az adott keresőszolgáltatás algoritmusától függ, ebből kiindulva a cikk bemutatja a weblapok rangsorolásának módszereit a Google és az MSN rendszerében, illetve az említett szolgáltatók hirdetési lehetőségeit, legújabb fejlesztéseit.

Forrás: Simon S. András: Bűvös sorrend. Reklám a keresőprogramokban.
In: Figyelő. 49. évf. 2005. 7. sz. 34-35. p.
(Kiszl P.)

Nem a legnagyobb a legjobb kereső

Az internetes keresőkön hirdető cégeknek több információra van szükségük, mint pusztán a kereső által elért felhasználók száma, amikor arról döntenek, hol költsék el a kulcsszavas elhelyezésre szánt összegeket, derül ki a Nielsen/NetRatings internetes piackutató legfrissebb tanulmányából.

Forrás: Menedzsmentfórum, febr. 25.,
http://www.mfor.hu/cikkek/printerfriendly.php?article=18388
(Mikulás G.)

Keresők – tematikusan

Phil Bradley összegyűjtött egy listát a keresőkről, de nem ám akárhogyan, hanem tematikusan. Megadva, hogy milyen problémával melyikhez fordul, ha rendszerezést akar akkor kinek a szerkentyűje tud segíteni rajta stb.

Forrás: http://konyvtaroskisasszony.freeblog.hu/ , márc. 9.
(Mikulás G.)

Megújult az Európai Unió Eur-Lex jogi portálja

2004. november 1-jétől új köntösben, megújult tartalommal, immár 20 hivatalos nyelven érhető el az EU honlapján az Eur-Lex jogi portál http://europa.eu.int/eur-lex/lex/hu/index.htm. Az új portál elsősorban az Eur-Lex korábbi verziójának és a CELEX elnevezésű, a hatályos jogszabályokhoz több évtizede hozzáférést nyújtó adatbázis összeolvasztásának következménye: ezentúl egy helyen, teljességében lehet hozzáférni a közösségi joghoz.

Az Eur-Lex jelenleg a legnagyobb jogi adatbázis, amely csaknem 1,5 millió dokumentumot tartalmaz, 20 nyelven, különböző formátumokban (html, pdf, tif, word). 2003-ban a felhasználók több mint 128 millió alkalommal keresték fel az adatbázist, amelyből közel 76 millió dokumentumot töltöttek le. A jogszabályok és az esetjog 1973-tól kezdődően teljességgel elérhető benne. Az Official Journal az 1995-ös évfolyamtól kezdődően érhető el az adatbázisban. 1998-ban pedig valamennyi, a Bizottság által elfogadott COM dokumentum és a SEC dokumentumok egy része is bekerült az Eur-Lexbe.

Az Eur-Lex minden eddiginél egyszerűbb hozzáférést kínál a jogi dokumentumokhoz:

  • A képernyő jobb felső sarkában folyamatosan elérhető nyelvi kódok valamennyi képernyőről lehetővé teszik a 20 hivatalos nyelv közötti váltást. (A magyarul még esetleg nem elérhető oldalak angol nyelven használhatók.)
  • Teljesen ingyenes a hozzáférés.
  • A dokumentumokhoz előre meghatározott listák révén (szerződések, hatályos jogszabályok, bizottsági javaslatok, közlemények, parlamenti kérdések, bírósági esetek) vagy menüs kereséssel (szó, dátum, szerző, a hatályos jogszabálygyűjtemény szerinti besorolási adatok, az – Eurovoc tezaurusz kulcsszavai, a dokumentum természetes száma, CELEX-szám, dokumentumtípus stb.) egyszerűen hozzáférhetünk.
  • Napi frissítés; a legutóbb megjelentetett vagy elfogadott szövegek kiemelve jelennek meg.
  • Hozzáférés a Hivatalos Lap napi számaihoz, a másodlagos jogszabályokhoz, a hatályos joganyaghoz, a legfrissebb jogszabályjavaslatokhoz.

Az új szolgáltatásként bevezetett Tematikus dossziék (http://europa.eu.int/eur-lex/lex/hu/dossier/index.htm) az EU egy meghatározott tevékenységével kapcsolatos dokumentumok jegyzékét tartalmazzák. A cikk írásakor a következő témák érhetők el: menekültügy, bevándorláspolitika, terrorizmus elleni küzdelem, dohányzásellenes kampány, személyes adatok védelme, légi influenza.

A dossziék mind a területre vonatkozó hatályos jogszabályokat, mind a jogszabály-alkotási folyamat valamely fokán álló hivatalos dokumentumokat, mind pedig az egyéb hivatalos rendelkezéseket tartalmazzák.

A Gyorshivatkozások között az Európai Unió költségvetéséhez (angol nyelven), valamint a Parlament, a Tanács és a Bizottság hivatalos dokumentumainak elektronikus regisztereihez juthatunk el. (Az Európai Közösséget létrehozó szerződés 255. cikke előírja, hogy „Az unió bármely állampolgárának, illetve bármely olyan természetes vagy jogi személynek, aki egy tagállamban lakóhellyel vagy létesítő okirat szerinti székhellyel rendelkezik, hozzáférési joga van az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz”. Az 1049/2001//EK rendelet foganatosította a szerződés e rendelkezését, előírva azt, hogy ennek a három intézménynek hozzáférést kell biztosítania dokumentumaikhoz egy elektronikus nyilvántartáson keresztül.)

Az Eurovoc linkre kattintva kulcsszavak között kereshetünk (http://europa.eu.int/eur-lex/lex/RECH_eurovoc.do). Az Eurovoc egy többnyelvű tezaurusz, amelynek kulcsszavai az összes olyan területet felölelik, ahol az Európai Unió aktív: a politikától az oktatáson keresztül a nemzetközi szervezetekig. Ennélfogva számos európai intézmény – elsősorban az Európai Parlament, a Kiadóhivatal és a nemzeti parlamentek – használja dokumentumai indexelésére. A tezaurusz jelenleg 11 nyelven érhető el a http://europa.eu.int/celex/eurovoc/ oldalon, de létezik már horvát, cseh, litván, lengyel, orosz és szlovén változata is. A magyar fordítás elkészítése az Országgyűlési Könyvtár aktuális feladatai között szerepel.

Az intézmények és az Európai Központi Bank 2004. május 1-je előtt elfogadott jogi aktusainak szövegei az Európai Unió Hivatalos Lapjának egy különkiadásában jelennek meg cseh, észt, magyar, lett, litván, máltai, lengyel, szlovák és szlovén nyelven. A teljes kiadás 205 kötetet foglal magában. A szövegek 20 fejezetre vannak felosztva a Hatályos közösségi jogszabályok jegyzéke osztályozásának megfelelően. Az egyes fejezeteken belül a szövegek eredeti kiadásuk időrendje szerint vannak kötetekbe gyűjtve. A különkiadás köteteit fokozatosan publikálják.

A hiányzó kötetek megjelenéséig a megfelelő szövegek ideiglenes elektronikus változata a http://europa.eu.int/eur-lex/en/accession.html címen érhető el.

Forrás: a teljes cikk (Kovácsné Koreny Á.): TMT, 2005/2.
(Mikulás G.)

Beszámoló a CEBIT – 2005-ről

Március közepén rendezték meg Hannoverben Európa legnagyobb infokommunikációs kiállítását, a CEBIT-et. A távközlésben az IP protokollon keresztüli hangátvitel (VoIP), a Triple-Play (Hang, adat és Videó integrációja) és a szélessáv volt a slágertéma. Az informatika a vírusvédelemtől és az új, 64 bites magra épülő Pentium processzortól volt hangos.

Méltó versenytársaként az egyre jobb minőségű LCD monitoroknak és tv-knek megjelentek az új, lapos katódsugárcsöves kijelzők is. Nagyon jó minőségű képpel és néhány centiméteres vastagsággal rendelkeznek – viszonylag elfogaható áron. A CEBIT-en külön csarnokban helyezték el a tudásmenedzsment jellegű rendszereket árusító cégeket. Ma a CEBIT-en a tudásmenedzsment inkább dokumentummenedzsmentet jelentett, így ott tartalom- menedzseléssel és megosztással foglalkozó szoftverekkel lehetett találkozni.

Az igazán távoli jövőt is szerették volna a szervezők egy csarnokban bemutatni – de ez felemásan sikerült, amit a viszonylag kevés számú kiállító és az ugyanide elhelyezett számítógéptörtérneti kiállítás is jelzett. Néhány standon azonban kutatási témaként megjelent már a nanotechnológia számítástechnikai alkalmazása és a jövő távegészségügyi rendszereinek a bemutatása. Várhatóan néhány éven belül e témák alkalmazásai és termékei körül lesz hangos a nagyvilág. Szerencsére kiállított néhány magyar cég is. Ők képviselték hazánkat, mert Romániával, Szerbiával és Bulgáriával ellentétben Magyarországnak nem volt önnálló standja a 2005-ös CEBIT-en. Talán jövőre…

Forrás: (Bodony J.)

Konferencia ajánló – Infotoday

A könyvtár- és információtudományi körökben már jól ismert Infotoday médiavállalkozás (Information Today, Inc.) legközelebbi, európai konferenciáit 2005. június 1-2. között szervezi Párizsban:

  1. Websearch Academy (Mastering Internet Research) (http://www.infotoday.com/paris/websearch)
  2. Enterprise Search (Solving the Findability Dilemma in Your Organiztation) (http://www.infotoday.com/paris/enterprisesearch)
  3. Collaboration in the E-Workplace (Strategies, Technologies, People & Culture) (http://www.infotoday.com/paris/collaboration)

A szakmai programokat az i-expo (http://www.i-expo.net) rendezvényeivel közösen tartják Párizs, La Défense-ben.

Az Infotoday (http://www.infotoday.com) oldalai, beleérve például a KMWorld, az Online Magazin elektronikus változatait, rendkívül hasznos segítőtársai lehetnek az információs iparban dolgozó szakembereknek.

Forrás: (Kiszl P.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük