Hírlevél – 2004. május

Tisztelt hírlevél olvasó!

Ismét eltelt egy hónap. Ehavi hírlevelünk elsősorban a májusban megrendezésre kerülő MIBE konferenciával, néhány a rendezvénnyel kapcsolatos változással, a hírszolgáltatásokkal és a Dialoggal foglalkozik.

Remélem, hírlevelünk ma is tartalmas olvasmányként szolgál!
Kellemes olvasást kíván,

a főszerkesztő

– Tartalomjegyzék –

1. 4. MIBE konferencia: Rejtett tartalmak kiszűrése; Információból tudás
2. Fizetőssé teszi online tartalmát a Reuters
3. A Dow Jones német hírszolgáltatást vesz fel európai hírszolgáltatásai körébe
4. Szabott árak a Dialog új szolgáltatásában
5. Képes vagy-e értéket hozzáadni?
6. Lehetőség elfeledett archívumokban

4. MIBE konferencia: Rejtett tartalmak kiszűrése; Információból tudás

Helyszín: Matáv székháza, Tölösi Konferenciaközpont, (Budapest, I. Krisztina krt. 55.), 3. sz. terem.
Időpont: 2004. május 19., szerda, 10.45

A konferencia előtt 9.30 órai kezdettel a MIBE közgyűlést tart. Ezen mód van új tagok felvételére, ezért érdeklődőket is szívesen látunk.

A program:

10.45-11.30Rejtett tartalmak kinyerése – az üzleti hírszerzés útjai
(előadó: Tamon István, vállalkozásbiztonsági tanácsadó, Posys Kft.)
11.30-12.15 Diskurzuselemzés és üzleti lehetőségek
(előadó: D. Árvay Anett doktorandusz, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék, Eötvös Loránd Tudományegyetem)
12.15-13.00 A narratív pszichológiai tartalomelemzés elmélete és gyakorlata
(előadó: Dr. László János, tudományos tanácsadó, MTA Pszichológiai Kutatóintézete; egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem, Pszichológiai Intézet;
Dr. Ehmann Bea, MTA Pszichológiai Kutatóintézet)
13.00-14.00 Büfé, szünet
14.00-14.45 A szövegbányászat üzleti alkalmazása
(előadó: Miskolczy Csaba, ügyvezető, TEXTlab Kft.)
14.45-15.10 Üzletiintelligencia-alkalmazások a telekommunikációban
(előadó: Szakmáryné Jancsok Judit, Matáv Rt.)
15.10-15.55 Üzleti hírek elemzése; NewsPro
(előadó: Dr. Prószéky Gábor – Kis Balázs, Morphologic Kft.)
15.55-16.05 Zárszó

A szakmai nap részvételi díja 12.000, a MIBE tagjainak 4.000; a közalkalmazotti részvétel 4.000 forint.
A részvételi díjat a helyszínen lehet befizetni. Részvételi szándékát a bard@citynet.hu e-mail címen vagy telefonon (30 984-8421, 30 239-2293), nevének és telefonszámának megadásával legkésőbb május 12-ig szíveskedjen jelezni!

Ne feledjék, a jelentkezés nagyon fontos!

Tisztelettel várják a rendezők:
A Magyar Információbrókerek Egyesülete és a Matáv Rt.

Fizetőssé teszi online tartalmát a Reuters

Limitálja az elérhető ingyenes tartalmakat internetes portálján a Reuters, adja hírül a Cyberjournalist.net. A hírügynökség nem értékesíti anyagait az olyan hírportáloknak, mint a Yahoo vagy a CBS Marketwatch, ehelyett az oldal a fő hírek rövid összefoglalóit fogja tartalmazni. Az olvasók számára a jövőben a főcímek lesznek elérhetőek, de növekszik azon cikkek száma, melyek csak az előfizetőknek lesznek hozzáférhetőek.
A Reuters gyakorlata hasonló a The Guardianhoz, mely a közelmúltban média rovata tartalmának nagyobb részét „lekulcsolta”. A szakértők szerint az előfizetőinek szóló szekciót kívánja a hírügynökség erősíteni, illetve értelemszerűen növelni előfizetői számát. A nyilvános tartalmak látogatóinak csökkenésével vélhetően csökken az online reklámok nézettsége, azonban a Reuters bízik abban, hogy ezt ellensúlyozza a fellendülő reklámpiac.

Forrás: Menedzsment Fórum, ápr. 13.
http://www.mfor.hu/cikkek/cikk.php?article=13359
(ref.: Mikulás G.)

A Dow Jones német hírszolgáltatást vesz fel európai hírszolgáltatásai körébe

A jelek arra mutatnak, hogy a német üzleti piac fellendülőben van, nő az igény a Németországról szóló információk iránt.

A Dow Jones vezetékes hírszolgáltató és lapkiadó csoport németországi terjeszkedési stratégiája keretében 9,8 millió euróért megvásárolta a Vereinigte Wirtschaftsdienste GmbH (VWD) német vezetékes hírszolgáltatót. A belső hálózatokra (intranet) és portálokba integrálható Dow Jones Newswires szolgáltatás ezután magába foglalja a VWD hírszolgáltatást, jegyzésárakat és pénzügyi híreket. Ezzel a vásárlással a nemrégiben felvett francia, olasz, holland, spanyol, portugál és orosz tartalom után az utolsó nagy európai nyelv is megjelenik a Newswires szolgáltatásban.

A Bureau van Dijk (BvD) 30000 osztrák és német céget tartalmazó pénzügyi információs adatbázissal egészítette ki Dafne web-szolgáltatását, jelezve a német üzleti környezet iránt megújuló érdeklődést. A BvD Dafne céginformációi között elérhetőségi adatok, üzleti tevékenység, mérlegek, tulajdonosi szerkezet, leányvállalatok, vezetők adatai, stb. szerepelnek.

Forrás: Dow Jones adds German news service to European coverage.
By Mark Chillingworth [08-04-2004]
Information World Review
http://www.iwr.co.uk/IWR/1154157
(ref.: Nattánné Szamosi M.)

Szabott árak a Dialog új szolgáltatásában

A Dialog új szolgáltatásában – a Dialog Choice-ban – kötött áron kínál előfizetést egyes adatbázisokhoz. Az új ajánlattal (amely mellett természetesen tovább működik a hagyományos, a használat utáni számlázási rendszer is) elsősorban azokat az ügyfeleket célozzák meg, akik egyes adatbázisokat rendszeresen használnak, és ennek árát szeretnék előre számításba venni éves költségvetésükben.
A Dialog úgy gondolja, hogy a felhasználók a Choice kötött áras szolgáltatást fogják választani a gyakran használt adatbázisokhoz, és a használat szerinti (transactional) számlázást a ritkábban keresett állományokhoz. Már több mint negyven információszolgáltató (közöttük az Economist Intelligence Unit, az Elsevier Engineering Information és a Gale Group) jelezte, hogy csatlakozik a Choice díjtervezetéhez, és további szolgáltatók jelentkezése is várható.

Forrás: Information World Review, 199. sz. 2004. február, p. 3., közli: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2004.

Képes vagy-e értéket hozzáadni?

… Kérdezi Bates hírlevelének márciusi számában. Az értékhozzáadott szolgáltatás során ugyanis nem csak információ, hanem az adott kérdésre szóló testreszabott válasz is születik. Minél inkább plug-and-play-szolgáltatást nyújtunk, és minél inkább nyilvánvaló, mérhető értéket szolgáltatunk, annál könnyebben utasíthatjuk el azt a vádat, hogy „mindezt az interneten is könnyen meg lehet találni”.

Ugyan számunkra kevésbé merül fel, de előnyünk, hogy kevésbé ijedünk meg az adatáradattól. Például ha 50-100 oldalt kell átolvasnunk vagy kijegyzetelnünk, pláne idegen nyelvűt. Ügyfeleinknek viszont gyakran komoly ellenérzéseik vannak ezzel kapcsolatban, hiszen nem adatok keresésével töltik mindennapjaikat.

Egy ügyfelem egyszer olyan jelentést kért – írja Bates –, amelyen maximum hat PowerPoint-oldalból áll, melyeken legfeljebb négy bekezdés lehet. Ő ugyanis rendszeresen ilyen formátumban kapja az anyagokat. A meglepő kérés ellenére az ügyfél jobban értékelte ezt a 24 pontot, mint az alapjául szolgáló egyébként 45 oldalas cikk- és jelentésgyűjteményt.

Ügyfeleinknek gyakran nagy hasznára van a kutatási területtel kapcsolatos tématérkép is. Például hogy a megfelelő információ a csak a tengeren túl található, vagy a témában fél éve nem született új feljegyzés a releváns weboldalakon. A lehető legjobban kell vizualizálnunk a szolgáltatott adatokat. Állhat ez a megszerzett adatok diagramból, vagy a kapott eredmények elemzéséből. Minden olyan testreszabási tevékenység kívánatos, amely támogatja az ügyfél általi adatfeldolgozását, és értéket ad a kutatási eredményünkhöz.

Forrás: (ref.: Mikulás G.)

Lehetőség elfeledett archívumokban

A könyvtáros és az információbróker egyaránt kiterjesztheti tevékenységi körét olyan tevékenységekkel, melyek megrendelői számára értékekkel kecsegtetnek. Egyik ilyen terület lehet különféle intézmények levéltárainak feltárása, az ott elérhető dokumentumok elérhetőségének fokozása.
Miriam A. Drake cikke e lehetőségekre hívja fel a figyelmet. A fókuszt elsősorban egyetemi, múzeumi, kormányzati archívumokra helyezi. Írásában amerikai példákat hoz fel, irányelveket mutat be, felhívja a figyelmet a jogi környezetből adódó kérdésekre, szabványokra, együttműködési lehetőségekre és a finanszírozásra is.

Forrás: Institutional repositories: hidden treasures. In: The Searcher, 2004. May,
http://www.infotoday.com/searcher/may04/drake.shtml
(ref.: Mikulás G.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük