Hírlevél – 2004. január

Tisztelt hírlevél olvasó!

Itt a január – s bár kicsit megcsúszva – de mi újabb hírlevelet készítettünk a MIBE tagjai számára. Ehavi hírlevelünk elsősorban a könyvtáros és az információbróker szakma viszonyával, az infobróker tevékenység költség-hatékonyabbá tételével és nem utolsó sorban néhány hasznos forrással foglalkozik.

Remélem, hírlevelünk ma is tartalmas olvasmányként szolgál!
Kellemes olvasást kíván,

a főszerkesztő

– Tartalomjegyzék –

1. A könyvtáros vagy infobróker – Profitkérdés?
2. Elszámolás és marketingterv
3. Európai hírügynökségek a jövő mobilinformációs szolgáltatásaiért
4. A legjobb gyakorlat keresése
5. A WIPO kis- és középvállalatok részére készít CD-ROM forrást
6. ISO: az új digitális könyvtár teljesítményének mérése

A könyvtáros vagy infobróker – Profitkérdés?

(Ismertető a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás 2004/1-es számából:
Tóth Máté: A könyvtáros szakma szerepváltása a digitális korban – Trendek a hazai és nemzetközi könyvtárügyben) A könyvtáros szakmának a digitális korban új szerepeket kell felvállalnia. Három globális trend határozza meg az új szerepeket: a tudás szerepének felértékelődése, az informatikai infrastruktúra fejlődése és az esélyegyenlőség biztosításának kívánalma a könyvtári szolgáltatásokban.

A vonatkozó hazai és külföldi cikkek alapján megállapítható, hogy a szakma tovább differenciálódik a foglalkozás űzéséhez szükséges készségek mentén. A valódi szakadást azonban nem ez okozza, hanem az információközvetítésben mindinkább előretörő forprofit irány. A non-profit szektorban dolgozó információs szakemberek számára két szerepkör kerül előtérbe: a szociális munkásé és a professzionális információs szakemberé.

Az új szerepek betöltésének egyik legkomolyabb gátja a folyamatosan romló presztízs, így ennek emelése stratégiai fontosságú feladat lesz a jövőben. (F.: Tóth Máté közlése)

Elszámolás és marketingterv

Mary Ellen Bates információs vállalkozóknak szóló decemberi hírlevelében az év végi pénzügyi számvetésről szól. Elégedett vagy-e éves bevételeddel? – kérdezi. Sikerült-e a munkaóráidért a kívánalmaknak megfelelő bevételt szerezned? Nézd meg könyvelőddel közösen mérlegedet. A kiadások mekkora részét sikerült elszámoltatni a megrendelőkkel? Az állandó költségek – internet, adatbázis-előfizetések, energia stb. – arányban állnak-e a bevételeiddel? Ki volt 2003-ban három legnagyobb ügyfeled? Hogyan jutottak el hozzád? A válasz nagyban befolyásolja a 2004-re szóló marketingeszközeidet.

Amikor könyvelési rendszeremet felállítottam – írja –, tevékenységeim szerinti kategóriákat határoztam meg: előadások, online keresés, alvállalkozásba kiadott munkák, tanácsadás stb. Az év végén így könnyen kimutathatom, hogy ez egyes tevékenységek mennyire jövedelmezőek, illetve hogy mekkora az egyes tevékenységek óradíja. Ennek alapján elkészíthető a vonatkozó költség-haszon elemzés.

Amennyiben egy tevékenység nem nyereséges, akkor érdemes vagy felhagyni vele, vagy növelni órabérét 20%-kal. Tekintsd tehát át, hogy mely területeken fogod szűkíteni, illetve hol bővíteni tevékenységedet. Majd láss hozzá a 2004. évi marketing-terv kidolgozásához.

Forrás: www.batesinfo.com (ref.: Mikulás G.)

Európai hírügynökségek a jövő mobilinformációs szolgáltatásaiért

Öt vezető európai hírügynökség – köztük az MTI – konzorciumot alakított, hogy információs és hírszolgáltatásokat fejlesszen ki a mobiltelefónia számára. A MINDS (Mobile Information and News Data Services for 3G) projektet az eContent -program keretében az Európai Unió is támogatja. Forrás: Prím Online, 2004. jan. 8.
hirek.prim.hu/cikk/37132/

A legjobb gyakorlat keresése

Best practice és benchmarking – aktuális divatszavak, ám talán nem véletlenül. Egyben az információbróker-megbízások visszatérő témái.

A könyvtári gyakorlatból ismert SDI (Selective Dissemination of Information – testreszabott információszolgáltatás) gyakorlatát követve lehetőség van folyamatos megbízást is szerezni témafigyeléssel és -szolgáltatással. Az ilyen megbízás – szerződéstől függően – folyamatos munkát és üzleti lehetőséget jelent az információbrókernek.

Az iparági legjobb gyakorlat figyeléséhez folyamatos irodalomfigyelésre, szemlézésre, fordításra, tömörítésre van szükség, azonosítani kell a vonatkozó – többnyire angolszász és elektronikus – szaksajtó forrásait, és rendszeres kereséseket kell végezni az interneten és adatbázisokban is.

A szövegelemzésen alapuló, internetet intelligensen figyelő rendszerek lehetőségeiről is szól a közelmúltban megjelent Rejtjelfejtés – Szövegelemzés az üzleti életben c. cikk http://www.gmconsulting.hu/inf/cikkek/193/index.html. Az ilyen rendszerek egyszerűbb változatai dobozosan is elérhetők, ám a testreszabott rendszerekért mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában – ahogyan ezt egyre több hazai vállalat is megteszi.

A legjobb gyakorlatok (a többi mellett) egy másik forrása a http://www.benchmarkingreports.com/ oldal, ahol a menedzsment- és iparági tematikában is bemutatott könyvek találhatók és rendelhetők. A téma kurrensségét az árak is mutatják.

Forrás: Mikulás G.

A WIPO kis- és középvállalatok részére készít CD-ROM forrást

A World Intellectual Property Organization (WIPO = szellemi tulajdon világszervezete) kis- és középvállalkozásoknak szóló CD-ROM információforrást bocsátott ki.

A CD-ROM a WIPO KKV-ket segítő szolgáltatásainak része, amelynek révén igyekeznek felhívni figyelmüket a szellemi tulajdon növekvő szerepére, és tudatosítani bennük azt a gazdaságban és a KKV-k közötti versenyképesség javításában. A CD-ROM segítségével könnyen elérhetik a szellemi tulajdonra vonatkozó információkat azok a KKV-k, amelyek nem férnek hozzá az internethez. A CD-ROM esettanulmányokat közöl, ismerteti a legjobb gyakorlatot, megmagyarázza a gyakorlatban felmerülő szellemi tulajdoni problémákat stb.

A forrás ingyenesen áll az érdeklődők rendelkezésére, angolul, franciául, oroszul, spanyolul, arabul és kínaiul. További információ: www.wipo.int/sme (Information World Review, 192. sz. 2003. június, p. 4.) (R. P.)

Forrás: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2003. december.

ISO: az új digitális könyvtár teljesítményének mérése

A Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (International Standards Organization = ISO) újonnan revideált, ISO 2789 jelű, Információ és dokumentáció – Nemzetközi könyvtári statisztikák c. nemzetközi szabványa az elektronikus információforrások és az elektronikus dokumentumellátás, valamint a hagyományos könyvtári szolgáltatások statisztikai adatainak gyűjteményeire vonatkozó definíciókat és vezérelveket szolgáltatja. A szabvány a könyvtárvezetőket teljesítményindikátorokkal látja el, valamint a könyvtári és információs szolgálatok kezelőinek statisztikai adatok összeállításában nyújt segítséget.

Az új, harmadik kiadás összeállításában figyelembe vették a könyvtári szolgáltatások mintavételi módszereit, és a könyvtári gyakorlat új fejleményeit, különös tekintettel az elektronikus forrásokra és a könyvtár-automatizálásra. A szabvány kidolgozói azonosították és definiálták azokat a statisztikákat, amelyek a digitális könyvtárak teljesítménymérésére alkalmasak, és kiegészítették a régi szabványt az elektronikus információszolgáltatások definícióival és adataival.

További információ e-mailen: sales@iso.org /Information Retrieval and Library Automation, 39. köt. 1. sz. 2003. p. 12.) (R. P.)

Forrás: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2003. december.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük