MIBE Hírlevél, 2023. január

 

Meghívó: MIBE-klub – Médiafigyelés – Növekszik a nemzetközi médiatér jelentősége

Vendég: Szalay-Berzeviczy András (tulajdonos, ügyvezető, TranzPress). 2023. febr. 15. (szerda), 17:30., Stex Ház Stex-ház – A nemzetközi médiafigyelő és –elemző vállalat media intelligence platformjával (www.pressmonitor.hu) több mint egymillió online és nyomtatott forrást figyel és elemez, közel valós időben. A testre szabott OSINT szolgáltatás hazai és nemzetközi szervezetek reputációmenedzsment, verseny-, versenytárs- és piacfigyelési tevékenységét segíti. Egyebek mellett médiaintenzitás, médiavisszhang, hangvétel és véleményvezérek adatvizualizációival.

 


ChatGPT – miben módosítja az információbróker munkáját?

A 2022. novemberétől bárki számára regisztrációt követően elérhető mesterségesintelligencia-alapú tájékoztató eszköz (bővebben ld.: ChatGPT: minden, amit tudnod kell a forradalmi őrületről https://www.portfolio.hu/global/20230123/chatgpt-minden-amit-tudnod-kell-a-forradalmi-oruletrol-592222 egyelőre nem keres a weben. Ugyanakkor teljesítménye kellően megijesztette már a Google-t is, és az információs tanácsadóknak is alaposan át kell gondolni stratégiájukat és kommunikációjukat. A szolgáltatás bevezetni tervezett fizetős változata további praktikus és kényelmi szolgáltatásokat fog jelenteni.

Az információs tanácsadó forrásai vegyesek, beleértve a más szakemberek még le nem írt – tehát az online eszköz számára nem elérhető – gondolatait, tapasztalatait is. Esélyes, hogy ez az a terület, amelyet az információbróker munkájában (még) nem automatizálható. Könnyen lehet, hogy az információs tanácsadó – aki munkája közben rendszeresen párbeszédet folytat a mesterséges intelligenciával – ellenőrzi és kombinálja azt az emberi források felkutatásának, az információik kinyerésének és az ügyféligények alapján személyre szabott feldolgozásának eszközeivel. (MG)

 

Infobróker-lehetőség a megoldások széles körű keresésében

Alph Bingham szerves kémikus kutató 2001-ben huszonegy problémát gyűjtött össze, és tett közzé a weben engedéllyel, amelyben az Eli Lilly tudósai elakadtak. Az érintett tudósok ezt eleinte ellenezték, mondván: ha a legmagasabban képzett és jól felszerelt laborban dolgozó szak-emberek is elakadtak, hogyan tudna segíteni bárki más? De aztán sikerült megegyezni velük. És fél éven belül jöttek is a válaszok. Ismeretlen emberek olyan anyagokat állítottak elő, amelyek az Eli Lilly vegyészeit is megdöbbentették. Binghamnek igaza lett a külső forrás bevonásával: „Eredeti hipotézisünk tehát beigazolódott, de még így is meglepett, mennyi tudás van különféle diplomák alá eltemetve. Nem számítottam rá, hogy még ügyvédektől is kapunk válaszokat.” Az egyik molekulaszintézis ugyanis egy jogásztól származott, aki kémiai szabadalmakkal foglakozott.

Az InnoCentive vállalkozás bármely tevékenységgel foglalkozó szervezeteknek segít, meghirdetve felületükön a kihívásokat, jutalmat ajánlva a megoldóknak. Trükkjük: úgy kell megfogalmazni a problémát, hogy a megoldók változatos csoportját vonzza. Minél érdekesebb a kihívás a tudósok, fogorvosok, jogászok, mérnökök és mások számára, annál nagyol eséllyel találnak rá megoldást.

Kívülről befelé gondolkodás: egy probléma megoldásának forrása messze kívül esik az adott szakterületen. – F: David Epstein: Sokoldalúság – Miért tarolnak a generalisták specializált világunkban? HVG, 2021. p. 170-171

 

Hajók azonosítása és visszaélések: megtévesztő adatok, jelzés kikapcsolása, azonosítók újrahasznosítása

Egyre gyakrabban játszadoznak az orosz kereskedőhajók a jeladóikkal. Vagy kikapcsolják a transzpondereiket vagy hamis jeleket sugároznak, amelyekkel elrejtik a hajók valós tartózkodási helyét. Utóbbi esetekben a parti őrségek, haditengerészetek és más kereskedelmi hajók teljesen máshol érzékelik a jeleit manipuláló tankereket, mint ahol valóban járnak. Ezek így a vigyázó szemek elől rejtetten, sunyiban intézhetik az ügyleteiket.

A kereskedelmi hajók az úgynevezett Automatikus Hajóazonosító Rendszer (Automatic Identification System, AIS) segítségével szelik a habokat. Ez a beépített transzponder helymeghatározásra és önazonosításra szolgáló jeleket sugároz, amelyeket például más hajók is fognak – ezzel a jó esetben folyamatos kommunikációval kerülik el az ütközéseket, és ez segít mások mellett az utak hatékony megtervezésében és a késések kiküszöbölésében. A hajók transzponderrel való felszerelése az 1989-es Exxon Valdez-katasztrófa után lett követelmény: a hatóságok azután döntöttek úgy, hogy muszáj pontosabban követni a hajók koordinátáit, hogy a hatalmas olajtanker megfeneklett Alaszka zegzugos partjainál.

Az AIS-jeleket nem csak hajók, haditengerészetek, hatóságok és parti őrségek figyelik, hanem egyes civilszervezetek is. Köztük a Global Fishing Watch, mely a tengeri túlhalászás ellen küzd, és a tilosban járó, rejtőzködő halászhajók követése miatt foglalkozik a jelzavarási gyakorlatokkal. F: HVG, 2023. jan. 10.

 

22 milliárdot költ médiafigyelésre a Fidesz-közeli cég

Gigantikus, 22,3 milliárd forintos tendert nyert az Orbán-kormánytól nem túl távol eső Observer Budapest Médiafigyelő Kft. – derült ki az Európai Unió elektronikus közbeszerzési értesítőjéből.

Az Observer szolgáltatásainak alapja egy korszerű szemléző szoftver, amely lehetőséget nyújt a naponta több, mint 11.000 sajtóhír feldolgozására és a sajtószemlék összeállítására. Folyamatosan bővülő médialistája a nyomtatott sajtó esetén közel 350, online médiumok esetén közel 1000, rádió- és televízió esetén pedig 20 csatorna 150 műsorából áll.

Médiaelemzéseik egy adott időszak médiamegjelenéseinek kvalitatív és kvantitatív összegzései, értékelései. Átfogó képet adnak saját és versenytárs vállalatok, vezetők, rendezvények, projektek sajtóvisszhangjáról, illetve azok megítéléséről. A médiaelemzés segítségével mérhetővé válik a cég kommunikációs tevékenysége, egy adott kampány, vagy rendezvény sikere, valamint számszerűsíthetővé, összehasonlíthatóvá és ezáltal mérhetővé válnak a médiamegjelenések egy adott időszakra lebontva. – F: Kreatív, 2023. jan. 11.

 

Új információszabadság-szabályok 2023-tól

Az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított feltételességi eljáráshoz kapcsolódóan a magyar kormány vállalta, hogy a korrupciós kockázatok csökkentése érdekében növeli a közpénzekkel gazdálkodás átláthatóságát. A vállalás eredményeképpen több ütemben módosul az információszabadságról szóló “Infotörvény”. – F: K blog, 2023. jan. 5.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük