MIBE-Hírlevél, 2023. február

MIBE-közgyűlés – régi, új tisztségviselők

A MIBE Közgyűlése titkárt választott Takács Dániel személyében, egyúttal elnöki posztjában hagyta Mikulás Gábort 2023. febr. 15-én. A vonatkozó jegyzőkönyvet, mely az alapszabály változtatását is tartalmazza, a ragok külön levélben kapják.

 

MIBE-klub volt febr. 15-én: Médiafigyelés – Növekszik a nemzetközi médiatér jelentősége

Mint Szalay-Berzeviczy András ügyvezető-tulajdonos kifejtette, ügyfeleiknek nemcsak híreket és adatokat adnak át, hanem sokkal inkább feldolgozott riportokat, adatvizualizációkat és értelmezést – melyek pl. PR-aktivitást érnek, legyen az ügyfél egy-egy tevékenységének sajtóvisszhangja; reputációmenedzsment -, iparági figyelés vagy a konkurensek kommunikációs volumene.

Mindehhez a saját fejlesztésű PressMonitor nemzetközi media intelligence szoftvert használják, mely több mint 1 millió kül- és belföldi online hírportált, print és RTV forrást valamint közösségi média profil tartalmát követi. A nemzetközi hírek 90%-a a BIG 4 hírügynökségtől – azaz Reuters, Associated Press, Agence France Presse és Bloomberg – ügynökségektől származik, ezért a newswire szolgáltatásokat és átvételeiket is követik 7/24. A nyomtatott periodikákat xml-struktúrában, a sajtókivágatokat pdf file-okban, a tévéket és rádiókat pedig hangfelismerő szoftverrel, automatikusan készített leirattal segítségével figyelik. A közeli múltban Magyarország Londoni Nagykövetségének megoldották, hogy a BBC Parliament televíziós csatorna monitorozásával, hangfelismerő szoftver leiratozásával azonnal detektálják, ha a Westminster alsó- vagy felső házában elhangzik egy interpellációban valami Magyarországról. Folyt.: MIBE, 2023. febr. 16.

 

Felelősség – ez az, amit nem vállal át a chatrobot az őt használótól

Mesterséges intelligencia a könyvtárakban címmel tartott szakmai beszélgetést az ELTE ÁJK KáVé és a KIT Hírlevél febr. 22-én.

A chatrobot nem algoritmus, azaz nem lehet ellenőrizni, hogy mit fog mondani. Így nem lehet garantálni, hogy igaz-e vagy sem, amit válaszol, vagy egyáltalán milyen arányban. Ugyan a könyvtáros vagy tanácsadó is tévedhet a referenszben, de az utóbbiak felelőséget vállalnak, szemben a chatrobottal. Az sem nem mindegy, hogy öngyilkossági technikára vonatkozó kérdésre technikai megoldást ajánl a robot, vagy lelki segítséget igyekszik nyújtani. A robotok készítői felkészítik erre a rendszerüket, de azért beugranak gikszerek. Takács Dániel mindezek miatt jelezte: a (felsőoktatási) könyváros lehetősége a használók figyelmének felhívása a felelősségteljes használatra.

A Magyar Információbrókerek Egyesülete hasonló témában – “Tanácsadás és tájékoztatás a mesterséges intelligencia korában” – szervez rövidesen klubot. – Folyt.: KIT Hírlevél, 2023. febr. 22.

 

Adatszivárgás

Nem lehetett a véletlen műve – állítja Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke, a Párbeszéd parlamenti képviselője –, hogy egy kormányközeli kutatócéghez, a Makronóm Intézethez már a hivatalos statisztikai közlés előtt kikerültek a legfrissebb kiskereskedelmi adatok. A KSH az ügyre reagálva emlékeztetett: a statisztikák publikálása előtt az állami döntéshozó szervek, illetve az erre igényt mutató sajtó munkatársai – nagyon szűk személyi körben, embargós nyilatkozat megtétele mellett – hozzáférhetnek az adatokhoz. E gyakorlat célja kizárólag „a közzétételre kerülő adatokhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai folyamatok interpretálásához szükséges felkészülés biztosítása”. Az esetet elsőként megíró Portfolio kérdésére közölték: e több évtizede alkalmazott gyakorlat történetében még soha nem volt példa az embargó megsértésére. Az ügyben vizsgálatot indítottak. A két éve létrejött, magát a patrióta gazdaságpolitika megalapozásának és kiterjesztésének motorjaként jellemző Makronóm Intézet egyébként – két nappal a KSH-adatok publikálása előtt – már azok szakmai kommentárjával ajánlotta szolgáltatását a piaci szereplők figyelmébe. Korábban a magyar infláció növekedéséről mutatta ki, hogy az nem is olyan súlyos, és hogy a kormány milyen ügyesen ellensúlyozza. F: HVG, 2023. febr. 9.

 

Itt a fizetős, gyorsabb és megbízhatóbb ChatGPT

Alig több mint két hónappal azután, hogy az OpenAI a világra szabadította minden idők eddigi legfejlettebb chatbotját, a ChatGPT-t, máris bejelentették a szolgáltatás fizetős változatának indulását. A ChatGPT Plus nevű előfizetéses változathoz elsőként az Egyesült Államokban élő felhasználók kérhetnek hozzáférést, és várólista alapján kapják majd sorban a meghívókat. Az OpenAI jelezte, hogy hamarosan az USA-n kívül is bevezetik a fizetős chatbotot.

A díját egyelőre 20 dollárban állapították meg. Ennyi pénzért három dolgot kínál az OpenAI:

  • – bármikor hozzá lehet férni a ChatGPT-hez (még csúcsidőben is),
  • – gyorsabban válaszol a bot,
  • – és a jövőben tervezett új funkciók bevezetésénél is elsőbbséget élveznek majd a fizetős felhasználók.

Az OpenAI a terület első komoly szereplőjeként irányt is mutat az árazással, hiszen ennél drágábban csak bizonyítottan jobb prémium chatbotot lehet majd árulni.

A cég azért továbbra is hangsúlyozza, hogy nem tervezi az ingyenesen elérhető változat megszüntetését, és részben az előfizetők pénze is arra megy majd, hogy “segítse lehetővé tenni, hogy minél több ember ingyen hozzáférhessen”. – F: Qubit 2023. febr. 3.

 

Kikapcsolni sem lehet: adatokat gyűjtenek a kínai gyártók telefonjai

Kikapcsolni sem lehet: titokban adatokat gyűjtenek a felhasználókról a Xiaomi, a OnePlus és más kínai gyártók telefonjai. Kínai-angol-ír kutatók együttes erővel találtak bizonyítékot arra, hogy a legnépszerűbb kínai mobilgyártók egyes készülékei nemcsak Kínában, hanem globálisan is gyűjthetik a felhasználói adatokat. Úgy, hogy erről a készülék tulajdonosa mit sem tud, és leállítani sincs lehetősége a folyamatot. – F: HVG, 2023. febr. 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük