MIBE Hírlevél, 2022., január

MIBE-tervek 2022-re – a közgyűlésen elhangzott tervek és továbbgondolásuk

Rendezvény-tervek
Online konferenciák
– Startup-konferencia: Hazai és külföldi előadókkal azt a kérdést tervezi körüljárni a rendezvény, hogy hogyan lehet információs szolgáltatásokkal és kedvező környezettel támogatni a startupokat, illetve a stratup-kultúrát.
– Mit tanulhatunk a British Library Business and IP Centre tevékenységétől?

MIBE-klubok
– A személy- és vagyonvédelem valamint a magánnyomozás trendjei (Német Ferenc)
– Lakmusz tényellenőrző tevékenysége (Zöldi Blanka)
– KSH információs szolgáltatásai
– Alkalmazások tájékoztatási tevékenység dokumentálására (Hajnal Ward Judit)

Részletek rövidesen…

 

Hogyan hasznosítják a menedzserek az akadémiai kutatási eredményeket stratégiák megfogalmazásához és megvalósításához?

Noha a tudományos kutatók sok olyan ismerettel bírnak, amelyek hasznára válhatnak a gyakorló szakembereknek, sok gyakorló szakember alulértékeli az akadémiai kutatások lehetséges döntésbefolyásoló erejét. Ráadásul a széles körben elterjedt szakzsargon miatt a kutatói ösztöndíjak gyakran elérhetetlenek a gyakorló menedzserek számára. Mindazonáltal a tudományos eredmények gyakorlati szakemberek nyelvére történő lefordítása segítheti a döntéshozókat a stratégiájuk kialakításában és megvalósításában. Az akadémiai kutatásokra épülő kompetitív hírszerzési gyakorlatok hidat képezhetnek az akadémiai kutatás és az olyan iparágak között, amelyek mindkét fél számára pontos és mélyreható tudást kínálnak.

A pontosabb döntéseket hozni akaró menedzsereknek figyelembe kell venniük az alternatív szempontokat, beleértve a tudományosan tesztelteket. Az Academic Insight Cards-ok (AIC-k) támogatják ezt az erőfeszítéseke azáltal, hogy segítik feltárni a szervezeti stratégiák valamint az érdekelt felek igényei és elvárásai közötti metszetet. Az AIC-k olyan eszközök, amelyek strukturált irodalom-áttekintő alkalmazásaival segítik a gyakorlati szakemberek döntéshozatalát és az akadémiai kutatások áttekinthetőségét. A jól összeállított AIC-k olyan bizonyítékot szolgáltatnak, amelyek megfelelnek a döntéshozók információs szükségleteinek, és a legjobb elérhető információt tartalmazzák (ezt a tudósok bizonyítékokon alapuló menedzsmentnek nevezik). (ref.: MG) – F: Bővebben: SCIP

 

Crawlerek és scraperek – Webes tartalmak mentésére szolgáló programok

Drótos László a weblapok, webtartalmak teljes körű mentésére szolgáló crawlerek és a weblapok csupán bizonyos részeit (metaadatok, szövegek, képek stb.) mentő scraperek közül mutat be néhányat, minden esetben ismertetve az adott szoftver pozitív, illetve negatív tulajdonságait. A rövid, tömör, ugyanakkor igen tartalmas és gyakorlatias leírásokat olvasva bárki kedvet kaphat némelyik szoftver kipróbálásához. A szerző nem titkolt célja, hogy minél többen kezdjék el a saját maguk által előállított webtartalmak mentését. – F: ELTE, 2022. jan.

 

Kiolvasták az újságból

Ha tisztességesen írják a pénzügyi híreket, szinte megjósolható belőlük a tőzsde alakulása. Számítógépes szövegelemzés alapján jutott erre a következtetésre Leland Bybee amerikai közgazdász és több kollégája. A tekintélyes The Wall Street Journal (WSJ) több mint háromnegyed millió cikkének szövegét táplálták be az 1984–2017 közötti évekből. A szerzők szerint ez az egyik leghatalmasabb gazdasági szöveggyűj­temény (korpusz), amelyet valaha is elemeztek. Kiderült, hogy a rövid távú tőzsdei mozgások 25 százaléka előre jelezhető a hírek alapján. Ez messze van a 100 százaléktól, de érdemes emlékeztetni Burton Malkiel amerikai közgazdászprofesszor sokat idézett és utóbb különféle kísérletekkel is alátámasztott, 1973-as tételére, amely szerint ha majmok bekötött szemmel dartsnyilakat dobálnak a részvények listájára, az ennek alapján összeállított portfólió jobban teljesít, mint a tőzsdei szakértők pakettje. Bybee és kollégái kiemelik annak szerepét is, hogy a WSJ szakújságírói épp azoknak írnak, akik a gazdaságot alakítják, ráadásul megbízható forrásokra támaszkodhatnak. A tanulmány szerzői szerint a hírelemzésük jobb rövid távú tőzsdei előrejelzés, mint több hivatalos, országos adatgyűjtés. A szokásos közhellyel élve Bybee a tőzsdei előrejelzés szent gráljának nevezte azt, ha sikerülne a WSJ és több más hírforrás bevonásával valós idejű modellé alakítani a most bemutatott elemzést. – F: HVG, 2021. dec. 9.

 

Titkárt és alelnököt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók. A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük