MIBE Hírlevél, 2022. február

Van-e még igényünk tényekre? – Mit és hogyan mutat ki a Lakmusz? – MIBE-klub, márc. 10-én

Márc. 10., csütörtök, 18.00 – az év elején alakult Lakmusz műhely és portál mutatkozik be a Magyar Információbrókerek Egyesületének (MIBE) virtuális Zoom-klubjában. Vendég: Zöldi Blanka. Téma:
– Mi a Lakmusz célja? És a készítőiké?
– Csak érezzük, hogy az álhírek elborítanak, vagy tényleges a cunami?
– Tényeket vadásznak, ám az emberek véleményét nem a tények, hanem az azokról alkotott kép határozza meg. Jó irány ez?
– Hogyan folyik az adatgyűjtés? – Példák forrásokra és eljárásokra.
– Ki lehet munkatárs? – Motiváció, képzettség, tapasztalat.

A részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött. A Lakmuszról ld.: Kreatív

 

Az információs vállalkozó DNS-e

Az AIIP (Association of Independent Information Professionals) Facebook-oldalán volt a kérdés a minap: kell-e könyvtári végzettség az információs vállalkozáshoz? Bár az AIIP tagjainak körülbelül felének van könyvtár-/információtudományi MA diplomája, ez a sikeres információs vállalkozók szükséges készésgeinek csak egyik halmazát adja. A könyvtári képzettségű tagok jellemzően évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt kapták MLIS-diplomájukat, ezért számuk inkább az információs iparban szerzett szakmai hátterünket jelzi.

A téma mindenesetre elgondolkodtat a sikeres infovállalkozó DNS-e kapcsán. Három területről van szó: információs szakértelem (ez a többivel ellentétben adott esetben kiadható alvállalkozásba), üzleti készségek,  vállalkozói gondolkodásmód.

  1. Az információs készségek – vagyis az információs munka bizonyos vonatkozásaiban szerzett készségek és szakértelem – minden információs vállalozás alapja. Sok AIIP-tag jön könyvtárakból vagy információs központokból, mások az adatvizualizáció, a közösségi média marketing, a magánnyomozás, a pályázatírás vagy az információs munka egyéb területeiről hozzák tapasztalataikat. E terület az információkeresésen túl magába foglalja az elemzést, szintézist, értelmezést, valamint az értékhozzáadást.
  2. Üzleti készségek – stratégiai tervezés, marketing, ügyfélfejlesztés, tárgyalás és pénzügyi menedzsment – Ezek az egyszemélyes vállalkozásoknál is szükségesek. Meg kell ismerni az ügyféligényeket, hogy miért hajlandók fizetni; meg kell ismernünk, hogyan beszél célpiacunk az információs igényeiről; tudni, hogyan találnak ránk; agilisnak kell maradnunk, és rugalmasnak a piac igényeire és prioritásaira. Az AIIP-tagok igénybe vehetik a Accountability Buddies programot, hogy kapcsolatba lépve társaikkal motiváltak és felelősségteljesek maradjanak.
  3. Vállalkozói készségek – önirányítás, az ügyfelek szemével látás, cégtulajdonosság (a szabadúszó vagy beugró státusz helyett) – talán a legnehezebben elsajátítható készségek. Vannak, akik hozzák magukkal ezeket; élvezik a kockázatokat, okosan is benne, learatják az ügyfélismeret gyümölcsét. Ha nem ilyen vagy, akkor rá kell dolgoznod e területre, hogy megtanulj kicsit a komfortzónádon kívül élni.

Az AIIP-tagságomat azért is szeretem, mert olyan embereket ismerhetek meg, akik ugyanolyan szokatlan információval, üzleti és vállalkozói készségekkel rendelkeznek, és élvezik a kihívást, hogy abból éljenek, amit szeretnek tenni. (Mary Ellen Bates) Ref.: MG – F: AIIP Blog, 2021. dec.

 

Academic Insight Cards: az üzleti hírszerzés hatékony eszköze

Bár a kutatók jelentős tudás birtokában vannak, s mindezek hasznosak lehetnek a gyakorló szakemberek számára is, sok gyakorló szakember nemigen tudja, hogy az akadémiai kutatás hogyan befolyásolhatja döntéseiket. Ráadásul az akadémiai ösztöndíj gyakran elérhetetlen a gyakorló menedzserek számára. Ám a tudományos eredmények lefordítása a gyakorlati szakemberek nyelvére segítheti a döntéshozókat stratégiájuk kialakításában és megvalósításában. Az akadémiai kutatásokra épülő üzleti hírszerzés gyakorlata hidat képezhet a kutatási intézmények és az olyan iparágak között, amelyek mindkét fél számára pontos és mélyreható tudást kínálnak.

Az Academic Insight Cards (AIC-k) rámutatnak a szervezeti stratégiák és az érdekelt felek igényei közös halmazára. Strukturált irodalomáttekintő alkalmazás a gyakorlati szakemberek döntéshozatalának támogatására és az akadémiai kutatásokból származó eredmények bemutatására. Megfelelnek a bizonyítékokon alapuló menedzsment elvárásainak.

Az AIC-k pillanatképet adnak a múltból egy adott témáról vagy témákról, mind taktikai, mind stratégiai célokra. Ezért a középvezetőktől a C-szintű vezetőkig bármely osztály és/vagy szint döntéshozóinak hasznára lehetnek. Potenciális előnyöket kínálnak a döntéshozók számára is, ha rendszerezettek, strukturáltak és formalizáltak a döntéshozatali folyamatra.

Az AIC-k készítői képesek a szakirodalom áttekintésére. Több, különböző hátterű kutató együttműködhet, hogy integrálja tudását és növelje az AIC értékét a szakemberek számára. (ref.: MG) – F: Competitive Intelligence Magazine – 2022/1.

 

Mi az a mozaik-elmélet?

A mozaik elmélet a finanszírozás használatával jár biztonsági elemzője személyi információkat gyűjt a cég vagy vállalat , hogy értékeljék, és meghatározza annak pénzügyi stabilitását. Az értékpapír-elemzők a minden befektető számára elérhető nyilvános információkon kívül hozzáférhetnek olyan nem nyilvános információkhoz is, amelyek a befektetők túlnyomó többségének nincsenek meg. Az ilyen nem nyilvános információkon alapuló kereskedelem akkor tekinthető jogellenesnek, ha az információ a bennfentes kereskedelemről szóló törvények értelmében lényeges is .

Különféle nem lényeges információk gyűjtésével, gyakran a kibocsátó vállalatnál vagy annak közelében található forrásokból, az elemző hasznos következtetéseket vonhat le a társaság jelenlegi és jövőbeli állapotáról, lehetővé téve számukra, hogy profitálhassanak a részvényeivel és a kapcsolódó származtatott ügyletekkel kapcsolatos ügyletekből. Mindazonáltal a nem nyilvános információk ilyen mozzanataiból származó “mozaik” következtetéseinek extrapolálása homályos lehet, néha az elemzőket hamis következtetésekre vezetve a társasággal kapcsolatban. A biztonsági elemzőknek ezután szét kell válogatniuk az összegyűjtött adatokat, és ajánlásokat kell tenniük ügyfeleiknek, vagy meg kell tartaniuk az információkat, hogy később a személyes nyereség érdekében felhasználhassák a vállalat értékpapírjainak alapértékének meghatározása alapján. Mozaikelmélet (befektetések) – F: Wikipedia.en

 

A kémkedés immár nem állami monopólium – az állam titkolózik, de a lakosság nem

2000 óta a kormányzati hírszerzési források fokozatosan veszítettek előnyükből a privát információs felületekkel szemben. Az új és újabb megfigyelési technológiák folytán a magánforrások gyakran jobbak és megbízhatóbbak, mint a kormány által beszerzett adatok. A szakosodott online felületek és a közösségi média elterjedésével az egyes személyekről és szervezetekről megszerezhető információk mennyisége olyan hatalmas lett, hogy immár ezekből származik a hivatásos hírszerzés adatbázisának a fele. Mint legutóbb a SITE hírszerzői szaklap értesülése is, hogy február 14-én szélsőjobboldali szervezetek kamionokkal készülnek a Super Bowl blokkolására.

A speciális applikációk világa különösen veszélyesnek bizonyult. Például a hasznosnak és ártalmatlannak tűnő Strava edzésalkalmazás (futás és kerékpározás), amiből 2017-ben valóságos nemzetbiztonsági rémálom lett. Ekkor egy ausztrál diák olyan képeket tett közzé, amelyek az amerikai Strava-felhasználók mozgásait mutatták be afganisztáni katonai bázisokon és szíriai támaszpontok körzetében. Hasonló térképek készültek francia katonai bázisokról is Nigerben, valamint egy olasz támaszpontról és egy rejtett CIA-telephelyről Dzsibutiban. – F: EuroNews, 2022. febr. 9.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük