MIBE Hírlevél, 2022. április

MIBE-klub: Tájékoztatást segítő alkalmazás – amerikai tapasztalatok

Máj. 11-én, 18.00-19.00, – Hajnal Ward Judit,Tájékoztatást segítő alkalmazás – amerikai tapasztalatokcímmel a Rutgers Egyetem Könyvtárának gyakorlatáról szól: adminisztráció, technológia, munkaszervezés és szolgáltatásfejlesztés. Moderátor: Takács Dániel, ETE ÁJK.

 

Tisztújítás lesz a MIBE-ben

Elnök, alelnök és titkár pozíció is kerestetik. (A feladatköröket ld.: http://www.mibeinfo.hu/alapszabaly/). Ha érzel magadban ambíciót, vannak megvalósítandó terveid, szívesen dolgozol együtt másokkal saját és az egyesület szakmai céljaiért, gondold át a júniusi közgyűlésig!

 

Üzleti esetek videóblogon – információkereséstől az információs tanácsadásig

Az Infobroker.de alapítója, Michael Klems https://services.infobroker.de/about/ vlogot indított, ahol üzleti helyzeteket, eseteket elemez. Természetesen mindegyikben ott van az információkeresés szakasza is. Az információs szolgáltató számára azért érdekesek ezek a kb. 10 perces adások, mert segítenek belehelyezkedni az üzleti helyzetbe, illetve a megrendelő szemszögébe. Így az információs tanácsadó nem puszta információkereső, hanem az információs folyamat tanácsadója is lehet a döntéselőkészítésben. A vlogok nyelve német. (MG)

Márkasérelem kezelése 5 lépésben

Bevezetés a mélywebbe (3’30”-tól)

Videófelvételhez használható vezetéknélküli mikrofon tesztelése, praktikus tanácsokkal.

 

Üzleti és Szellemi Tulajdon Központ Worcestershire-ben – kínálat

A Worcestershire-i Könyvtárak link szolgáltatói rendszeren belül működik a Worcestershire Üzleti és Szellemi Tulajdon Központ (Business & IP Centre Worcestershire – BIPC). 2021 elején indult hat környékbeli BIPC Hub könyvtár együttműködésével.

A BIPC Worcestershire a British Library által vezetett Business and IP Center (BIPC) országos hálózat link része, megbízható és ingyenes üzleti tanácsokat, támogatást, információt és erőforrásokat nyújt induló és működő vállalkozások támogatására.

A Worcestershire-i BIPC szolgáltatásai:

  1. ingyenes és kedvezményes költségű üzleti tanácsadás, mentorálás és képzés szakértő partnerek és képzett könyvtári személyzet által, 1:1 vagy csoportos alapon; online, illetve a könyvtárban
  2. ingyenes hozzáférés kiváló minőségű egyesült királyságbeli és globális piaci- és ügyfélinformációkhoz, vállalati adatokhoz, speciális üzleti adatbázisok által
  3. szellemi tulajdonnal kapcsolatos információk és útmutatás
  4. segítség a megyében elérhető vállalkozástámogató programok eléréséhez
  5. üzleti hálózatépítési rendezvények online és könyvtárakban
  6. akadálymentesített és barátságos terek, ahol számítógépek, íróasztalok, wi-fi és tárgyalótermek állnak rendelkezésre.

A BIPC hálózaton keresztül a könyvtárak a gazdasági növekedés motorjaivá válnak, és támogatják a helyi közösségeket a COVID-19 hatásából való kilábalásban. (ref.: MG) – F: https://www.worcestershire.gov.uk/BIPC

 

 

Az üzleti hírszerzés értékének mérése – esettanulmány

Bár a legtöbb üzleti tevékenység értékének mérése nagyon gyakori, a vállalatoknak a külső környezetük megértését biztosító üzleti hírszerzés (Competivive Intelligence) hozzájárulását gyakran nem mérik következetesen. Amikor pedig mégis, akkor általában a CI-termékek értékére összpontosítanak, nem pedig arra, hogy szolgáltatásait hogyan használják a döntések alakítására. Bár nagyon kevés az e témával kapcsolatos kutatás, a vállalatokban egyre nagyobb az igény arra, hogy konkrét mutatókat használjanak a CI értékének mérésére, különösen az általános üzleti teljesítmény növelésére való képességére. Bár elég bonyolult annak mérése, hogy a CI mennyit pörgeti fel a bevételeket, erős jelek utalnak arra, hogy a hozzájárulás rendkívül jelentős. (ref.: MG) F: Measuring the Value of Intelligence in Business: A Case Study. Avner Barnea.

 

Metaadatok használata – videó, 1 percben

Az AFP videója, melyet a Lakmusz műhely magyarított, a fényképek készítésének adatainak megállapításában segít. Elmondja, melyek ezek az adatok, melyek a feltárásukhoz szükséges ingyenes eszközök.

A fénykép készítésének földrajzi koordinátáit a koordináta-keresőbe másolva meghatározhatjuk a kép készítésének helyét. Az persze igaz, hogy a közösségi média felületei eltüntetik a képek metaadatait, tehát más úton kell elérni az érintett képeket. (MG) – F: https://www.youtube.com/watch?v=T_MBUE2RY40

 

Geolokáció meghatározása – oktatás, 2 percben

Látsz egy utcai fotót, és kíváncsi vagy, hol készülhetett? Segítenek a képen látható apróbb jelek, feliratok. Rákereshetsz előfordulásaikra az interneten. Felhasználhatod a street view fotókat is… – F: https://www.youtube.com/watch?v=mN12MZqpsQs&ab_channel=AFPFact-checkingtutorials

 

Az Országgyűlési folyamatok adatai

Milyen ügyekről beszélnek a politikusok az Országgyűlésben? Mikor milyen témákban születnek törvények? Milyen problémák jelennek meg a sajtóban? A politikai napirendek vizsgálatában nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredményekkel rendelkeznek a magyar kutatók.

A TK podcast friss epizódja ennek részletei mellett arra is kitér, hogy a napirendek vizsgálatán keresztül mit tudhatunk meg a politikáról, a kormányzásról és a társadalom előtt álló problémákról. Szóba kerül, hogyan gyűjthetünk szisztematikusan adatokat a politikai napirendről akár több évszázadot felölelő időszakra vonatkozóan is, és az így gyűjtött információkat hogyan tehetjük mind időben, mind pedig országok között összehasonlíthatóvá, könnyen elemezhetővé.

A beszélgetés során kiderül, hogy az érdeklődők hogyan férnek hozzá az adatokhoz a cap.tk.hu/hu, illetve a napirendek.hu oldalak adatbázisai és adatvizualizációi segítségével. A kirajzolódó eredmények alapján a magyar napirendformálás és döntéshozatal jellegzetességei megfelelnek a nemzetközi trendeknek. – F: Qubit, 2022. ápr. 13.

 

A nyilvánosság ereje – a CIA-nál is bejött

A hírszerző ügynökségek működésének alapeleme, hogy nem túlzottan kedvelik a nyilvánosságot, a szerzett információkat legfeljebb eldugott hátsó szobákban osztják meg az arra illetékesnek és érdemesnek gondolt személyekkel. Ehhez képest a CIA a háború előtti hónapokban az orosz készülődésről, Putyin szándékairól összegyűjtött információinak jelentős részét a világ elé tárta.

Az erről szóló döntést a jól értesültek szerint maga Biden hozta meg, de más magas rangú hírszerzők mellett Burns is a szorgalmazói között volt. Nagy munka volt kidolgozni azokat a metódusokat, amelyek alapján szigorúan titkos minősítésű anyagokat lehetett nyilvánosságra hozni, illetve a szövetséges államokkal megosztani anélkül, hogy például veszélybe sodorták volna az ezek egy részét szolgáltató forrásokat.

Amikor a nemzetközi közvélemény először szembesült azzal, hogy az amerikai hírszerzés szerint Putyin bizony valóban háborúra készül, sokan nem hittek a bizonyítékoknak, mások egyenesen úgy gondolták, manipulációról van szó. Azért ahogy gyűltek az adatok és bizonyítékok a gyülekező orosz csapatoktól kezdve a tervezett ukrán bábkormány tagjainak nevein át a támadásra ürügyként tervezett “hamis zászlós” akciók tervéig, egyre többen kezdték komolyan venni a figyelmeztetést.

A háborút, mint tudjuk, nem sikerült megakadályoznia Burnséknek. Mégis elértek fontos eredményeket. Egyrészt megzavarták az orosz készülődést, illetve megakadályozták azt, hogy Oroszország saját lakossága, illetve a világ közvéleményének nagyobb része előtt hitelesen előadhassa, hogy egy ukrán támadásra válaszul zúdította rá katonáit szomszédjára. Mivel a készülődést “élőben” nézhette végig a világ, ezt már kevesen hitték volna el. – F: Mfór,  2020. ápr. 14.

 

Brit sajtóarchívumok – itt a listájuk

A brit Nemzeti Levéltár rövid ismertetőt készített honlapján az angolszász sajtóarchívumokról. A felsorolt adatbázisok részben fizetősek és terület-specifikusak. Jelzik, hogy nem érhető el minden online; ilyen esetben szakkönyvtárakat ajánlanak.  Külön kitérnek a brit gyarmatok sajtóforrásaira is. – F: National Archives

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük