MIBE Hírlevél, 2021. május

Felelős gazdasági, ügyviteli döntések – könyvtári támogatással (online konferencia, június 9.)

Meghívó az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Információbrókerek Egyesülete rendezvényére

2021. jún. 9., szerda; jelentkezéshez kötött, térítésmentes Teams-rendezvény

09.00 – Köszöntő – Rózsa Dávid, főigazgató, OSZK; Mikulás Gábor, MIBE

09.10 – Oefenen.nl: beindítjuk a felnőtteket, akik alapkészségeiket fejlesztenék – Lies Petersen kommunikációs tanácsadó, Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl (szinkronfordítással)

09.40 – A számolásban és pénzkezelésben is segít – Tapasztalatok az Oefenen.nl-lel a Hágai Városi Könyvtárban – Deuten-Makkai Réka, programvezető, Hágai Városi Könyvtár

10.10 – Kiszámoló-tapasztalatok: piac és tartalom – Csernok Miklós, pénzügyi tanácsadó, Kiszámoló blog szerzője

10.40 – Gazdasági, ügyviteli igények jelentkezése a hazai közkönyvtárakban – a friss felmérés eredményeinek bemutatása, értékelése – Mikulás Gábor, Magyar Információbrókerek Egyerülete

11.10 – Szünet

11.20 – Fórum – az előadók és résztvevők beszélgetése. Moderátor: Kecskeméti Gergely, Mikulás Gábor

Jelentkezés: 2021. 06. 07-ig:  – Kérjük, hogy könyvtáosként töltsd ki a kérdőívet.

 

MIBE-klub: jún. 16., szerda, 17.00: Hogyan szervezzünk információkeresési versenyt?

1 órányi online beszélgetés a témában. Inspiráció, ötletek és szakmai beszélgetés. – Írd be a naptáradba!

 

MIBE-klub volt – a liftes beszéd apropóján (máj. 19.)

„Hiteles pletykákat gyűjtök, emellett titkos beszállítói listát állítok össze. Ti is kerestetek már ilyeneket?” – Ez is elhangzott a szerdai online MIBE-klubban, mint figyelemfelhívás és a befogadó párbeszédre invitálása. A példában a beszélő átadja a szólás lehetőségét a partner szakmabelinek, hogy működjön a tudásátadás. Mary Ellen Bates szerint a sikeres beszélgetés 80%-át hallgatással töltjük – idézte Mikulás Gábor. Az elhallgatás ugyanakkor kétarcú – mondta Kóródy Judit. – Nem mindig a teaser-hatás indul be, ami olyan hiányos közlés, amely felszítja az érdeklődést a még meg nem ismert részlet iránt. Hanem kellemetlen csend, amit viszont nem szerencsés előidézni a befogadóban.

Az első találkozás célja megteremteni a második találkozásra való befogadói igényt. Ez lényegében megegyezik azzal, amit Takács Dániel mondott: neki saját projektötleteit kell feletteseivel elfogadtatnia. Ennek érdekében a döntéshozók szakmai céljaihoz kapcsolja saját közlendőjét.

Göbölyösné Mátrahegyi Anna: gyakorlottá teszi tagjait a BNI International üzleti klub, ahol a tagok rövid; fél, vagy egy perc alatti idő jut a bemutatkozásra. – Hasonlóan a Business Flow vagy a Vállalkozók Üzleti Köre rendszerében. Az utóbbiban bevált Kóródy Judit bemutatkozása: „A Telekom munkatársait látjuk el az üzleti döntésekhez szükséges információkkal”. E körben szintén a kapcsolatteremtés, egymás támogatása a cél.

– A következő MIBE-klub: jún. 16., szerda. Téma: hogyan szervezzünk információkeresési versenyt?

 

Tényleges tulajdonos az új adatbázisban

Hamarosan Magyarországon is felállítják azt az adatbázist, amely a gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéb gazdálkodók tényleges, végső tulajdonosainak főbb személyes adatait tárolja. Az erről szóló törvény várhatóan május 15-étől lép életbe. Tényleges tulajdonos az, akinek a befolyása legalább 25 százalékos. A regisztert a NAV menedzseli, és az érintettek számlavezető bankjai töltik fel. A pénzügyi szolgáltatóknak eddig is azonosítaniuk kellett az ügyfeleiket, beleértve azok tényleges tulajdonosát, akinek esetleges stróman voltát azonban képtelenség maradéktalanul feltárni. A regiszterbe kerüléskor a vállalkozások úgynevezett TT indexe tíz lesz, ám ha az adatokban később eltérés mutatkozik, a NAV csökkenti azt. Nyolcas értékelés alatt „bizonytalan”, hat alatt pedig „megbízhatatlan” minősítést kap az adott cég, amit az adóhatóság közzé is tesz. A megbízhatatlanok számára a bankok nem hajthatnak végre 4,5 millió forintnál nagyobb összegű megbízást. Eltérés egyebek mellett abból adódhat, ha a vállalkozások nem jelentik be a tulajdonosi hátterükben zajló változásokat. Az érintettek idén szeptembertől kérhetik le a saját adataikat, jövő februártól pedig a hatóságok és egyes szolgáltatók férhetnek hozzájuk ingyenesen. Harmadik személyek várhatóan 2022 nyarától, díj ellenében ismerhetik meg az adatokat. F: HVG, 2021. ápr. 29.

 

„Merényleteket fogunk leleplezni” – Eliot Higgins, a Bellingcat oknyomozó portál alapítója

Felderítették a szíriai kormány vegyifegyver-támadásait, rábizonyították az oroszokra az MH–17 lelövését, felfedték a Szergej Szkripalt megmérgező titkos ügynököket, leleplezték a Navalnij elleni gyilkossági kísérletet. Laptop előtt oldottak meg bűntényeket, amelyeket a hatóságok nem tudtak vagy akartak feltárni. A Bellingcat alapítója lazításként elkószált ebek után kutat – a neten. F: Magyar Narancs, 2021. ápr. 28.

 

Információs és könyvtári munka Hollandiában – újabb beszámolók a részletekről

2021. márc. 10-én a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT Hírlevél online könyvtárszakmai rendezvényt tartott hollandiai magyar könyvtárosok részvételével. A három magyar előadó által átadott tartalmakról szóló újabb híradások:

 

Titkárt keres a MIBE

A feladatkör részletei a MIBE alapszabályában olvashatók: /alapszabaly/ . A gyakorlatban az egyesület tisztségviselői megosztják maguk között a munkát, mely értelemszerűen az évi három klub- és egy konferencia rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában, valamint a tagnyilvántartásban, tagdíjak kezelésében csúcsosodik ki. A munkavégzés során felmerülő költségeket az egyesület téríti. További információ: 30 239-2293.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük