Elmarad – 16. Konferencia: Oknyomozás, 2016. október 20.

A MIBE konferenciái lehetőséget nyújtanak a térítéses információs szolgáltatást nyújtó szakemberek számára, hogy megismerjék a rokon szakterületek tevékenységét, módszereit, lehetőségeit, és szakértőikkel kapcsolatba kerülve, együtt is működhessenek velük.

2016. okt. 20.; Budapest, T-Systems székház, Budafoki út 56.; térkép »

Meghívó letöltése PDF formátumban »


09.30 – Érkezés, regisztráció, kávé

10.00 – Megnyitó – Dr. Mikulás Gábor, elnök, Magyar Információbrókerek Egyesülete

10.10 – Mit ebédelt Hitler? – az adatgyűjtés módszertani tapasztalatai, illetve azok használata egy dokumentumregény megírásához – Dr. Wisinger István (médiaszociológus, újságíró, főiskolai tanár)
10.40 – Igaz, hamis? – információszűrés az oknyomozás során – Brückner Gergely rovatvezető (Figyelő)
11.10 – Open source trükkök, anonim kommunikáció és digitális rejtőzés – Vadász Pál (Montana Tudásmenedzsment Kft.)
11.40 – Kapcsolatépítés újságíróként a magyar politikában – Rényi Dániel (444)

12.10 – Ebéd

13.10 – Ide nekünk a BBC-t is, avagy miért van veszélyben az oknyomozás – Szarvas Szilveszter (főszerkesztő-helyettes, Pesti Srácok)
14.00 – Adatújságírás és adatvizualizáció – előadás, workshoppal – Bátorfy Attila (Átlátszó.hu, CEU)
15.00 – 16.00 Kerekasztal a nap előadóival – moderál: Mikulás Gábor (GM Info Consulting Kft.)

Részvételi szándékát okt. 14-ig jelezze itt »
Részvételi díj: 16.000 Ft, egy szervezettől 2 fő: 28.000 Ft, MIBE-tagoknak és közalkalmazottaknak és nappali tagozatos hallgatóknak 6.000 Ft; okt. 17-ig utalva a 11991102-06312392-10000001 MIBE-számlára, „konferencia” és a résztvevő nevének megjelölésével. Helyben fizetve +2.000 Ft. Részvételi szándékát emellett okt. 14-ig jelezze a konferencia@mibeinfo.hu-n név, telefonszám és munkahely megnevezésével.
A részvételi díj tartalmazza az ebédet és a frissítőket. Vegetáriánus vagy speciális étkezési igényét előre jelezze.
Ha kevéssé ismeri az oknyomozó újságírás témakört, ám felkészülten szeretne érkezni, a linken elolvashatja: Ószabó Attila – Vajda Éva: A valóság nyomában – Az oknyomozó újságírás eszközei és módszerei. További információ a konferenciáról:

Támogatóink: T-Systems Magyarország Zrt., KIT Hírlevél, Figyelő gazdasági hetilap

tsystems kitlogo figyelo

 

 


 

Oknyomozás – A Magyar Információbrókerek Egyesületének 16. konferenciája

Wisinger Istvan Mit evett Hitler? – avagy az oknyomozó újságírás adatgyűjtési módszereinek tapasztalatai – Dr. Wisinger István (főiskolai tanár)

A „bevallottan” a rendszerváltás után elterjedt oknyomozás módszertana elsajátításának szubjektív útja. A szerzett ismeretek alkalmazása különböző újságírói helyzetekben, a nyomtatott és elektronikus sajtóban (Élet és Irodalom:„Halálos sorompók”; MTV: Radar-Ifjúsági érdekvédelmi műsor, Szemünk világa vajon mennyit ér?, Törjünk fel egy meggymagot dokumentumfilmek) illetve elsősorban legfrissebben A Nobel–díjas kém dokumentumregény megírásához.


Brückner Gergely Igaz, hamis? – információszűrés az oknyomozás során – Brückner Gergely rovatvezető (Figyelő)

Az oknyomozó újságíró sok adatot ki tud bányászni adatbázisokból, cégregiszterekből, de az igazi sztori a háttér-beszélgetésekkel együtt áll össze. Hogyan szűrhető ki a sok anonim, vagy névvel is vállalt információból, hogy mi az, ami leírható, és mi az, ami nem. Sztorik és újságírói praktikák e tárgyban!


Vadász Pál Open source trükkök, anonim kommunikáció és digitális rejtőzés – Vadász Pál (Montana Tudásmenedzsment Kft.)

Az OSINT eszköztára nyílt titkok gyűjteménye. Külön-külön könnyen fellelhetőek, de együtt rendszerezve értékes tudást testesítenek meg. Ebből az eszköztárból szeretnék bemutatni ízelítőül néhány elemet összpontosítva a személyekre és szervezetekre keresés témaköréből a közösségi médiára mint forrásra.


Rényi Pál Dániel Kapcsolatépítés újságíróként a magyar politikában – Rényi Pál Dániel (444)

Mennyiben torzítja az információkat a sajtóra gyakorolt politikai befolyás? Miért nehéz információkat szerezni a magyar közéletben? Egyáltalán, miért beszélnek politikusok újságírókkal, és mire kell figyelni az ilyen kapcsolatok során?


Szarvas Szilveszter Ide nekünk a BBC-t is, avagy miért van veszélyben az oknyomozás – Szarvas Szilveszter (Pesti Srácok)

A Pesti Srácok gyakorlata az oknyomozásban. Melyek az oknyomozás, tényfeltárás aknái, kihívásai. Mi az oknyomozás jövője? A magyar és külföldi, főleg BBC-s etikai elveken és törvényeken alapuló oknyomozás különbségei.


Bátorfy Attila Adatújságírás és adatvizualizáció – Bátorfy Attila (Átlátszó.hu, CEU)

Adatvizualizáció: az adatok vizuális kontextusba helyezése a könnyebb értelmezés érdekében. Segítségével olyan mintázatok, trendek, összefüggések kerülhetnek egyszerűen felszínre, amelyek felett szöveges vagy táblázatos formában történő prezentációnál adott esetben elsikkadna a figyelmünk.
Az egy órás workshop kérdései: hogyan segíthetik szoftverek az újságírók munkáját? Milyen adatgyűjtő és adatvizualizációs programok vannak? A résztvevők betekintést nyerhetnek az adatok online keresésébe, letöltésébe, rendszerezésébe és vizualizációjába.


Megvásárolható köteteink:

Információból üzleti érték - Az információbróker környezete és munkája A MIBE korábbi konferenciáinak anyagait, az információbrókerséggel kapcsolatos publikációkat tartalmaz az egyesület kiadásában megjelent kötet: Információból üzleti érték – Az információbróker környezete és munkája (2006.)

Information Consulting – Guide to Good Practice Az Information Consulting – Guide to Good Practice (Oxford, 2011) szerzői Annie-Joan Olesen, Irene Wormell, Mikulás Gábor; – az információs tanácsadás iránt érdeklődőknek kínál tapasztalatokat induláshoz és a munkához. A gyakorlati szempontokat magyar, brazil, kanadai, dán és svéd esettanulmányok adják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük