11. Konferencia: Nagy adatbázisok, innovatív lekérdezések + MeetOFF


A Magyar Információbrókerek Egyesülete és az Online Fejlesztők & Felhasználók
MeetOff konferenciája

Budapest, Gold Biliárd (az informatikai fejlesztők kedvelt klubja), 2011. június 16.


Fotó: Dóka Attila, Observer


Miskolczy Csaba

Mi újság a Szilícium-völgyben? – Trendek és befektetési lehetőségek
Miskolczy Csaba, ügyvezető, Blogter.com Kft., az Insider blog vezetője

Az amerikai Szilícium völgy irányítja a világ technológiai és internetes iparát. A terület befektetési szempontból is meghatározó, és az ott kialakult startup-ökoszisztéma számos globális világsikert eredményezett. Mik a Szilícium völgy legfrissebb startup hírei, melyek az utóbbi idő legdi-vatosabb ötletei? Egy új ötlet, innováció miként jut tőkéhez és milyen befektetési környezet várja?

 

Mikulás Gábor

2.0-s megoldás az adatbázis-szolgáltatótól: fejlesszen alkalmazásokat a használó!
Mikulás Gábor, tanácsadó, az Elsevier trénere, GM Consulting

Elég volt abból, hogy az adatbázis-szolgáltató, -aggregátor saját portékáját saját elképzelései szerint kínálja. Többek között a népszerű Apple-store mintájára a tudományosinformáció-szolgáltatók – például SciVerse platformján az Elsevier – is biztatják használóikat, hogy fejlesszenek praktikus alkalmazásokat, melyeket a szolgáltató felületén áruba is bocsáthatnak.

 

Gáspár-Papanek Csaba

Adat- és szövegbányászati megoldások webes adatok felett
Gáspár-Papanek Csaba, adatbányászati ügyvivő szakértő

Az adatbányászat, a prediktív analitika több olyan technikát is tartalmaz, mely a weben elérhető adatok feldolgozására ad hatékony megoldást. Az előadás célja, hogy röviden áttekintse milyen adat- és szövegbányászati feladatok merülhetnek fel egy információbróker munkája során, miben kívánnak ezek a feladatok más szemléletet, illetve röviden bemutatja a mindenki számára elérhető adatbányászati munkát segítő eszközöket is.

 

Apró Antal

Káosz a struktúra mögött
Apró Antal, tudásmenedzsment irodavezető, Montana Tudásmenedzsment Kft.

Rengeteg adatbázis vesz körül bennünket a mindennapi életben. A jól strukturált információ megkönnyíti az eligazodást, de nem minden esetben. A szöveges információ minden helyzetben más típusú szervezettséget, szempontrendszert kíván. Előadásunkban néhány példán keresztül mutatjuk be, miként lehet a szövegbányászattal pillanatnyi igényeinkhez igazítani a kötött struktúrákat.

 

Visky Máté

Adatok a közösségi hálózatokból – a közösségi CRM?
Visky Máté, Oracle, vezető CRM tanácsadó

Milyen jövőt hoz a közösségi hálózatok jelenléte a vállalati ügyfélszolgálatok életébe… Ideje belépni erre a piacra, vagy még csak egy nagy kék lufiról van szó? Hogyan tud egy multi válaszolni az ennyire gyorsan áram-ló és változó kihívásokra…?”

 

Hidvégi Péter

One stop shop koncepciója – aggregált üzleti hírforrások
Hidvégi Péter, Regional Manager, ISI Emerging Markets

Saját és harmadik fél által készített piaci tanulmányokat, sajtóanyagokat egy merítéshez kínáló szolgáltatónak szerződést kell kötni az információt nyújtó szervezetekkel. Az ügyfelek saját igényeiket információs portálon artikulálhatják, mint pl. alert, kedvenc források.

 

Sidló Csaba

Bonyodalmak adathalmazok egyértelműsége körül: azonosságfeloldás (deduplikáció)
Sidló Csaba István, vezető fejlesztő, MTA SZTAKI Webes Keresés és Adatbányászat Kutatócsoport

Adatkezelési, és különösen információ-integrációs feladatoknál gyakran szembesülünk a ténnyel, hogy valós üzleti fogalmaink konkrét előfordulásai több helyen, több változatban jelennek meg adatbázisainkban (pl. duplikált ügyfél- vagy termékrekor-dok). Ez a jelenség hibák és anomáliák változatos családjához vezethet, és mindenképp többletráfordítást igényel az információkutatóktól. Ezen problémakör hívta életre az azonosságfeloldás, más néven deduplikáció módszereit, amit az előadás gyakorlati szem-szögből tekint át.

 

Kerekasztal-beszélgetés a nap előadóival (moderátor: Vadász Pál ügyvezető, Montana Tudásmenedzsment Kft.)
Adatbázis-keresési workshop, Ződi Zsolttal.
MeetOFF-elóadások www.meetoff.eu.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük